RAŠEVIĆ: IGRAMO SVE BOLJE I REZULTATI ĆE DOĆI
Dejan Rašević iz kola u kolo počeo je pokazivati zbog čega je ljetos u redove Veleža došao kao pojačanje. Po prirodi tihi i mirni momak, strpljivo je čekao priliku, iako je zbog povrede morao odsustvovati van terena skoro mjesec dana. Naporan rad, ali i strpljenje nagrađeni su sa dva lijepa pogotka protiv Radnika.
- Povreda je bila čudni splet okolnosti. Ruku sam povrijedio još na Bjelašnici, ali se u prvi momenat mislilo da ništa nije ozbiljno. Ipak sam fudbaler i ruka nije toliko u prvom planu. Međutim bol nije prestajala, čak naprotiv postajala sve neugodnija. Nakon rendgenskog pregleda konstatovano je napuknuće kosti, koja čak nije bila ona osnovna, već neka kost u donjem dijelu ruke. Eto postao sam i stručnjak za medicinu, kada su mi opisali značaj tih „sporednih“ kostiju. U svakom slučaju morao sam nositi longetu skoro mjesec dana. Ja sam cijelo vrijeme normalno trenirao i radio sa ekipom, ali naravno ne možete igrati utakmice - kaže na početku razgovora Dejan Rašević.
U Mostar i Velež je došao iz Slavije. Godinama je bio standardni prvotimac kluba iz Istočnog Sarajeva.
- Ponikao sam u svom matičnom klubu Sutjesci iz Foče, a igrao sam još u Borcu iz Banja Luke, Leotaru i Slaviji. U Velež sam došao i osjećao sam da mi je to u 30-toj godini i sa iskustvom koje sam imao u našoj ligi neka vrsta „krune karijere“. Vjerujte nisam se pokajao nijednog trenutka. Odlično sam primljen kako od strane ljudi u klubu, tako i od mojih saigrača. Nikad se nisam želio isticati. Aplauz publike na utakmici protiv Radnika mnogo mi je značio.
Obzirom na iskustvo koje imate u BHT Premier ligi, odličan ste sagovornik za ocijenu. Formalno je završio prvi dio sezone.
- Mislim da liga nikad nije bila ujednačenija. Više se ne može reći da je nešto iznenađenje kada se dogodi, jer svaka ekipa može pobjediti i ono što je najvažnije ne vidim pretjerane razlike između igranja kući ili na strani. To je dobro za naš fudbal. Što se tiče nas, učinak je dosta dobar, ali nedostaje nam 4-5 bodova. U nekim utakmicama smo bili dobri, jako dobri može se reći i zaslužili smo pobjedu. Uzmite samo gostovanja u zadnjih mjesec dana. Mi smo u Travniku i protiv Zrinjskog trebali pobjediti, po svemu se to vidjelo i po igri i po šansama koje smo imali. Sa tim bodovima sada bi saldo bio 26.
Možemo li zbog toga biti pesimistični uoči nastavka, odnosno predstojeća četiri kola, ali i proljetnog dijela prvenstva?
- Ne, čak suprotno. Evidentno je da smo se „digli“ i da igramo sve bolje i bolje. Pobjede po nekoj inerciji kada ste bolji i pobjedite će doći, to se mora desiti. Naravno, niko nije rekao da će sada pred nama biti samo pobjeda za pobjedom. To je u sportu teško ostvarivo, mislim da imate takvu seriju. Međutim, evidentno je da smo u zadnjih mjesec dana značajno promjenili pristup svoje igre i to će biti sve bolje.
Kada spominjete zadnje utakmice, sigurno posebna je ona nedeljna. Prvi put ste igrali derbi one vrste.
- Sretan sam zbog toga. Kao igrač uvijek želite da igrate derbije, da igrate „velike utakmice“. Osjetio sam tu draž derbija. Žao mi je što naši navijači nisu mogli u mnogo većem broju biti prisutni, ali njihov doček na Musali je bio nešto veliko.
U derbiju ste imali jednu dobru priliku kada ste šutirali glavom.
- Da, bila je to jedna od naših kombinacija, a ja sam sa „prve stative“ trebao šutirati. Loptu sam šutirao u padu glavom na suprotnu stranu, ali eto šteta prošla je tek malo iznad prečke. Volio bih da sam pogodio u derbiju, posebno radi brojnih navijača koji su u tom trenutku kao i ja želili taj pogodak, ali i pobjede svog kluba.
U Slaviji ste mnogo godina igrali desno krilo, a sada u Veležu trener vas koristi na drugoj poziciji.
- Tačno je da sam dugo vremena igrao desno krilo, ali sam također igrao i na poziciji ofanzivnog veznog. U Veležu igram uglavnom iza napadača, a protiv Radnika sam bio i najistureniji. Ma to nije ni pretjerano važno na kojoj poziciji igrate, mnogo je važnije da pošteno odradite ono što vam trener postavi u zadatak. Nekada tu ima mnogo onih „defanzivnih zadataka“ koji su važni za tim i za igru.
Rano je pričati o plasmanima u Evropu ili nešto slično, ali može li se praviti neka projekcija očekivanja?
- Mislim da je rano za nešto tako. Mi idemo iz utakmice u utakmicu. Sutra je Sloboda, koju moramo proći, kako bi od proljeća imali i završnicu kupa kao opciju. Kao što sam već rekao, nekako ispada da mi je Velež kruna karijere i želio bih da godine koje su pred nama svoje iskustvo i znanje ugradim u rezultate koji će Veležu i našim navijačima donijeti toliko željene uspjehe.
izvor: oficijelna
FORZA VELEZ