Sabinho je napisao/la:"Možda nije korektno i mnogi to sebi neće priznati, ali pošteno govoreći susret mladih reprezentacija BiH i Španije odigran sinoć na Bilinom polju u Zenici dokaz je da fudbalska publika u našoj domovini postaje ugrožena vrsta i da polako izumire.
Izumire iz prostog razloga što je nema, i što se sinoć tek par stotina gledalaca, možda hiljadu, skupilo na tribinama zeničkog hrama fudbala.
Kult gledanja A reprezentacije postoji. Kada Zmajevi igraju i protiv Lihtenštajna, traži se karta više, ali samo utakmice naše seniorske reprezentacije su adekvatno posjećene, o domaćim takmičenjima ne treba ni pisati. Mada bi se našlo uvijek onih koji bi rekli kako se nema šta gledati, nema lucidnosti i finih poteza, i da je kvalitet fudbala užasan.
Ipak, možda se od izabranika Vlade Jagodića nije imalo šta vidjeti u sinoćnjem duelu. Možda su samo u prvih 30 minuta utakmice uspješno parirali protivniku, ali dva puta uzastopni, odnosno, četverostuki prvak Evrope, U21 selekcija Španije, zaslužio je mnogo više.
Sastav koji je izveo Julen Lopetegui uspješno bi parirao većini svjetskih seniorskih reprezentacija, a fudbalska imena i znalce kakvi su Carvajal, Morata, Munian, Deulofeu, Torres i ostali rijeko ćete igdje u svijetu gledati za, simboličnih, 5 KM.
Opet će mnogi reći 5 KM je puno, pa toliko košta ulaznica za skoro svaki susret BH Telecom Premijer lige, a na kojoj sigurno nećete vidjeti ništa od onoga što se moglo vidjeti na travnjaku Bilinog polja.
Ko imalo zna gledati fudbal priznat će da boljeg i većeg užitka od gledanja kvalitetnih igrača uživo nema. Kako onda objasniti slabu posjetu kad je na terenu? Teško, gotovo nemoguće, a za to nije više ni kriva finansijska situacija, niti TV prijenos, niti vremenske prilike, krivica je na nama koji radije uz pivu i čips ostanemo kod kuće, nego li što dođemo na stadion pogledati jednu pravu ekipu, kakva dugo godina neće gostovati u BiH, ali ćemo je u narednom periodu gledati pute TV ekrana na velikim evropskim i svjetskim takmičenjima."
Problem je sto se igrala u Zenici, grad koji je naviko na A-reprezentaciju.
Sjetite se utakmice u Tuzli Bih-Srbija isto U-21 prijateljska utakmica pa pun stadion, i sigurno bi bio bar poprilicno popunjen stadion da se igralo i sinoc u Tuzli. (Sad ne znam jel ispunjava Tusanj uvjete da se igra kvalifikaciona utakmica, al ipak mlada je selekcija vjerovatno ispunjava).
Ja spominjem Tuzlu jer sam iz Tuzle, a ima jos sredina gdje bi se napunio stadion.
NI teren kao na Bilinom polju, al to bi valjda vise nama odgovaralo nego smetalo. I sigurno treba da igra u nekom drugom gradu ne u Zenici il Sarajevu, ne zato sto imam nesto protiv gradova nego bas zbog situacije koja je sinoc bila.
Protiv bolje, jace i atraktivnije reprezentacije se ne moze igrat jer je nema, i opet onakva slika na tribinama.