Najveće svjetske misterije

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Otelo
Kontakt:

Re: Najveće svjetske misterije

Post Postao/la Otelo » 21 nov 2013, 20:30

Dex je napisao/la:
Otelo je napisao/la:
DANTES je napisao/la:ja mislim da vrijeme ustvari ne postoji... to je samo način da se objasni proces starenja u neki drugi procesi... naravno to već prerasta u tešku filozofiju...
Onda je po tebi vrijeme jedna velika ravna linija ;)
A vrijeme je sve samo ne ravna linija
Jos par dana i sve ce biti jasnije 8-)
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

ekonomist
Kontakt:

Post Postao/la ekonomist » 21 nov 2013, 20:32

sama definicija vremena je glupa :D. ako su prostor i vrijeme jedno kako se prostor moze savijat a vrijeme je nesto fiksno koje ide u jednom pravcu . glupo samo od sebe .

@rio ferdy. ma znaš da je ekonomija :mrgreen:

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 21 nov 2013, 20:33

Claus je napisao/la:
DANTES je napisao/la:ja mislim da vrijeme ustvari ne postoji... to je samo način da se objasni proces starenja u neki drugi procesi... naravno to već prerasta u tešku filozofiju...
Zanimljiva teza.
inače je teško ista tvrditi jer dokaza nema i ko zna hoće li ikad biti...

@otelo ljudi vrijeme shvataju kao linearno, a ja se pitam postoji li ono uopšte? i šta je vrijeme ustvari?
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 21 nov 2013, 20:36

Evo nešto zanimljivo 8-)

[youtube][/youtube]
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 21 nov 2013, 20:37

DANTES je napisao/la:
Claus je napisao/la:
Zanimljiva teza.
inače je teško ista tvrditi jer dokaza nema i ko zna hoće li ikad biti...

@otelo ljudi vrijeme shvataju kao linearno, a ja se pitam postoji li ono uopšte? i šta je vrijeme ustvari?
Zapravo, kao što si rekao, stvar je samo na koji način poimamo vrijeme.

ekonomist
Kontakt:

Post Postao/la ekonomist » 21 nov 2013, 20:40

u amazonu postoji pleme koji uopšte nemaju pojam vremena. minuta sati dana noci godina, ništa.

svi mi kolektivno gledamo pogrešno na vrijeme, barem se meni doima tako

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 21 nov 2013, 20:42

ekonomist je napisao/la:u amazonu postoji pleme koji uopšte nemaju pojam vremena. minuta sati dana noci godina, ništa.

Jednim dijelom jeste tako. Veliki broj ljudi želi predstaviti vrijeme kao nešto opipljivo, a ne apstraktno. To je velika greška, jer je i samo vrijeme pojam, koji se može na milion različitih načina definirati.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 21 nov 2013, 20:46

Sve je moguce ako razmisljamo izvan" kutije".
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 21 nov 2013, 20:47

Zanimljivo, pogodio čovjek :shock:
Sv. Malahije bio je irski nadbiskup i reformator katoličke crkve iz 12. stoljeća. Irsku crkvu podvrgnuo je rimskoj vlast. Proglašen je svecem, a sama crkva priznala je njegove proročke sposobnosti. Spomendan mu je 3. studenog.

Njegovo proročanstvo sastoji se od vizije posljednjih 112 rimskih papa i predviđanja da će nakon što zadnji papa, 277. po redu preuzme vlast, doći do potpunog uništenja grada Rima, te propasti crkve i svijeta, jer će „uslijediti Sudnji dan, dan kada će Bog, prema Bibliji, na kraju vremena razdvojiti zle od pravednih“.
Naime, do tada se na prijestolju katoličke crkve bilo izmijenilo 165 njenih poglavara – papa, a sv. Malahije predvidio je da će ih u povijesti katoličke crkve biti ukupno 277. On je imao viziju svih preostalih 112 papa, te je sastavio njihov popis. Na tom popisu svaki papa ima svoje ime i nadimak, koji ga kratko opisuje. Uočljiva je sličnost opisa iz proročanstva sa stvarnim papama. Evo nekih:

Ivan XXIII. – “Pastor et nauta“ (Pastir i moreplovac) – bio je kardinal Venecije – grada moreplovaca.

Pavao VI. – “Flos florum“ (Cvijet cvjetova) – njegov grb sadrži cvijet ljiljana (koji se naziva cvijet nad cvijećem).

Ivan Pavao I. – “De meditate Lunae“ (Polovina Mjeseca) – vladao je pola mjeseca.

Ivan Pavao II. opisan je imenom “De labore Solis” što bi u tadašnjem jeziku Rima značilo „muka Sunca“ (ne rad, jer rad je bio sramota, za robove), pa se to prevodi kao“pomračenje Sunca“. – Rođen je na dan pomrčine Sunca, a pokopan također na dan pomrčine Sunca.

Benedikt XVI. – „Gloria Olivae» (Maslinova slava) – rodio se u posljednjoj suboti prije Svete Nedjelje (za vrijeme Velikog Posta) koji počinje Cvjetnicom (grančicama masline); sa drugog aspekta, benediktinski red kojem pripada, za simbol ima maslinovu grančicu.

Za posljednjeg papu rekao je da će se zvati Petar II., a nadimak će mu biti Petrus Romanus (Petar Rimski)

Svoju proročku viziju Malahije je imao 1139. godine. Svoje proročanstvo je zapisao i kada je posjetio papu Inocencija II. predao mu je to svoje proročanstvo. Papa je rukopis spremio u rimske arhive, gdje je ostao zaboravljen sve do njegovog ponovnog otkrića 1959. godine.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

ekonomist
Kontakt:

Post Postao/la ekonomist » 21 nov 2013, 20:48

Claus je napisao/la:
ekonomist je napisao/la:u amazonu postoji pleme koji uopšte nemaju pojam vremena. minuta sati dana noci godina, ništa.

Jednim dijelom jeste tako. Veliki broj ljudi želi predstaviti vrijeme kao nešto opipljivo, a ne apstraktno. To je velika greška, jer je i samo vrijeme pojam, koji se može na milion različitih načina definirati.
upravo tako. izmišljen pojam koji se može i definisati i i posmatrati na više načina. Ako gledamo na vrijeme i prostor kao jedno te isto, putovanje kroz vrijeme uopšte nije fikcija, u biti to bi značilo da su crne rupe vremenski portali.

ako vrijeme gledamo kao pravu liniju onda vrijeme ne mora ni postojati, možda mi samo tupkamo u mjestu, vrijeme ne postoji i samo zahvaljući oksidaciji ljudi stare, , godišnja doba postoje zato što se zemlja vrti oko sebe i svoje ose itd. uglavnom zanimljiva tematika :mrgreen:

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 21 nov 2013, 20:50

Dex je napisao/la:
Otelo je napisao/la:
Onda je po tebi vrijeme jedna velika ravna linija ;)
A vrijeme je sve samo ne ravna linija
trenutno je vrijeme apsolutno linija, u jednom smijeru bez mogucnosti povratka nazad, ne nuzno prava jer se dosta "skrece" tokom zivota ali definitivno je jednosmijerna, sada ko kakve pretpostavke ima je skroz nesto drugo ali sve dok se ne dokaze meni je prica o putovanju kroz vrijeme besmislena, cak i ne vjerujem da ce se ikada tako nesto realizovati :D ma koliko onaj primjer banalno zvucao ruku na srce je itekako realan, ako je izmisljeno nekada u buducnosti zar je moguce da niko nije dosao u proslost i to podjelio, pokazao nekome, kako se to izgubilo tokom godina onda, kako ovo kako ono, vrijeme je samo po sebi putovanje ali po svim prilikama samo u jednom smijeru :mrgreen: ovo tako jednostavno i laicki zvuci da mi je cak smijesno kada citam :lol:
Closed mouths don't get fed on this boulevard.

ekonomist
Kontakt:

Post Postao/la ekonomist » 21 nov 2013, 20:55

ako je teorija multiverzuma tačna što je jako teško dokazati, vrijeme bi bilo samo ne prava linija bez povratka.
zasad je vrijeme pomoćni alat da ne zakasnim na fax i da ne propustim arsenal :mrgreen:

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 21 nov 2013, 20:55

Iako je neko došao iz budućnosti, misliš rek'o bi, ej ja sam iz budućnosti
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 21 nov 2013, 20:56

@len kao sto sam rekao postoji teorija paralelnih svemira.

To znaci ako ako bismo mi promjenili jedan detalj nase proslosti ne bi se direktna proslost (ova nasa promjenila) nego bi se stvorio jos jedan svemir sa tim dogadjajem koji smo promjenili.

Doctor Who sam fan pa ne zamjerite.

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 21 nov 2013, 20:57

Dex je napisao/la:Iako je neko došao iz budućnosti, misliš rek'o bi, ej ja sam iz budućnosti
ne, nego bi svi dolazili u proslost i na sav glas sutili o tome, to je inace u prirodi covjeka, ni jedna jedina osoba koja bi potencijalno otisla u proslost ne bi napravila neki propust, ma daj :lol:

ekonomist
Kontakt:

Post Postao/la ekonomist » 21 nov 2013, 20:59

nije to doktor izmislio u svojoj seriji, tu su se oslonili na teorijsku fiziku što je meni apsulutno nemoguće. ne znam, to je toliki paradoks da se u glavi stvori konfuzija kad razmisljas o tome.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 21 nov 2013, 21:00

ekonomist je napisao/la:nije to doktor izmislio u svojoj seriji, tu su se oslonili na teorijsku fiziku što je meni apsulutno nemoguće. ne znam, to je toliki paradoks da se u glavi stvori konfuzija kad razmisljas o tome.
Pa nije al me je ta serija navela da se pocnem vise interesirati o tome pa sam lud za vremenom i prostorom.

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 21 nov 2013, 21:01

Mnoga pitanje na koje nemamo odgovora su dosta konfuzna. Uostalom, vjerovatno su i odgovori konfuzni. To je zato jer ako definiciju i shvatanje bilo kojeg pojma promijenimo (da ne govorim o više njih), onda to drastično mijenja stvari. A mi čak ni ne znamo kako promjenu izvršiti, šta je zapravo najpreciznije i najrealnije. Zato je teško diskutovati ovakve stvari. Logično je da će se mišljenja razilaziti.

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 21 nov 2013, 21:02

paralelni univerzumi su mi nepojmljivi, ne mogu prihvatiti to da svako od nas nije na neki nacin poseban sam za sebe na ovom svijetu, jedan, jedini, jedinstven, da tamo, nekako, negdje u nekom univerzumu postoji neki drugi ja, ne bi to volio, zbog istog razloga sam protiv kloniranja ljudi, kloniranje organa svaka cast, to nam je potrebno sto prije da sto manje ljudi umire od gluposti kakve sada imamo (istina to bi u konacnici bilo strasno pogubno po planet zemlju jer bi se smrt svela na apsolutni minimum pa bi populacija rapidno rasla i sve gore bi bilo)

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 21 nov 2013, 21:03

U teoriji je mnogo toga moguće ali nikad neće biti izvodljivo u praksi.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.