Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

calcio
Lokacija: Llanfair­pwllgwyn­gyllgo­gery­chwyrn­drobwll­llanty­silio­gogo­goch
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la calcio » 02 dec 2013, 02:18

Citam trenutno ove dvije knjige kada ugrabim vremena.
Brocca's brain (Carl Sagan).
Ovo su eseji o nauci, svemiru, covjecanstvu, pokiseljenim mozgovima u teglama, itd. Prilicno zanimljivo pogotovo jer sam vec dosta toga procitao od istog autora.
Ako jedne zimske noci neki putnik (Italo Calvino).
Ovo sam vec ranije citao ali moram priznati da sam dosta toga zaboravio. :oops: Inace knjiga je neopisiva, zvuci kao klise ali bukvalno kada okrenes stranicu moras biti spreman na sve, ne znas sta te ceka. Malo mi je bezveze sto ovu knjigu moram citati sa pauzama jer ovo treba citati pazljivo i duboko koncentrisan jer je tako zamrseno. Ali sta da se radi, bolje i tako nego nikako.

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 02 dec 2013, 02:32

Carl Sagan je meni poznat kroz one emisije svoje, samo nikako se nisam mogao natjerati da ih gledam.
Ja trenutno i citam i ne citam par nekih knjiga, ali sam poceo i audio knjigu Unbroken, pa cu reci kakva je kad zavrsim.
Evo sad bas ugleda da Angelina Jolie pravi taj film.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

calcio
Lokacija: Llanfair­pwllgwyn­gyllgo­gery­chwyrn­drobwll­llanty­silio­gogo­goch
Kontakt:

Post Postao/la calcio » 02 dec 2013, 02:50

Murga je napisao/la:Carl Sagan je meni poznat kroz one emisije svoje, samo nikako se nisam mogao natjerati da ih gledam.
.
Natjeraj se. :D Covjek je (bio) tako zaljubljen u nauku da je to zarazno. Inace film Contact je snimljen po njegovom jedinom romanu koji je napisao, sa istim imenom. Takodje procitao, preporucujem.

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 02 dec 2013, 03:06

Ma sve je to OK, ali nije nikad uspio da me privuce sa nacinom svojim. Daleko od toga da mislim nesto lose o njemu, jednostavno imas ljudi koji ti privuku paznju, neki ne. Mozda mu nisam dao dovoljno sanse, ne znam.
Meni je recimo Richard Feynman interesantan bio kao licnost i njegove knjige su mi insteresantne.
Isto recimo Noam Chomsky. Njega bih recimo volio ici gledati na nekom predavanju dok je jos ziv.

Hvala na preporuci romana Contact. Film je naravno odgledan :)
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 02 dec 2013, 08:54

DANTES je napisao/la:
LenBias je napisao/la:posto od iduce godine do prvih 8 mjeseci nemam nista pametno raditi, osim eventualno raditi ako nadjem neki zanimljiv posao, dajte preporucite mi kakvih knjiga punih sarkazma, ironije i svega moguceg u tom smislu, nesto slicno kamijevom strancu (uzimam to za primjer jer se to imalo za lektiru pa eto moralo se procitati :mrgreen: ) inace, moram priznati i stid me, ali relativno slabo citam knjige koje ne moram jer slabo citam i one koje moram :lol: ali sada stvarno imam vremena, cist semestar na fakultetu pa da bar nekako pametno iskoristim isti, mogu takodje neke zanimljive misterije, nesto "pitko", definitivno ne trazim neke teske stvari, koje ce me ucrnjaciti, smoriti, umoriti dok ih citam, hocu bas da uzivam citajuci nesto :D vidim drug @dantes je nacitana osoba pa se nadam se moze preporuciti dosta knjiga koje bi mi se, sudeci po ovom svemu, mogle sviditi, bio bi jako zahvalan :D
ja sam prije svega fan epske i naučne fantastike... a gore smo spominjali Terija Pračeta... sjajan pisac, sjajnih knjiga na izmišljenom svijetu Discworld... prvo poglavlje prve knjige Boja magije ti može izgledati nebulozno, ali nakon toga počinje šou... parodija epske fantastike, kapitalizma, komunizma, kine, organa reda, bogova i svega sve ne.... jedan od likova sporednih doduše je smrt koja ima smisao za humor da umreš....
vidim da ima film te knjige sto si naveo, pogledati cu na sta to lici prvo pa ako mi se svidi i vidim da ima mjesta za potencijalni napredak kada se cita onda cu uzeti da procitam :D u medjuvremenu potraziti neke stvari od dzamonje i ekipe koju je tanzla predlozio :mrgreen:
Closed mouths don't get fed on this boulevard.

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 02 dec 2013, 09:58

Murga je napisao/la:Carl Sagan je meni poznat kroz one emisije svoje, samo nikako se nisam mogao natjerati da ih gledam.
Ja trenutno i citam i ne citam par nekih knjiga, ali sam poceo i audio knjigu Unbroken, pa cu reci kakva je kad zavrsim.
Evo sad bas ugleda da Angelina Jolie pravi taj film.

Kad se naviknes na stil naracije i specificnost njegovog izlaganja, Cosmos je i nakon ovoliko godina uvjerljivo najbolji dokumentarac te tematike. Ikad.
...Život za Široki...

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 02 dec 2013, 17:42

kupio sam od dzamonje knjigu "ako ti jave da sam pao ...", nadam se da ce me ispostovati kvalitetno :mrgreen:

moustapha
Kontakt:

Post Postao/la moustapha » 02 dec 2013, 17:48

LenBias je napisao/la:kupio sam od dzamonje knjigu "ako ti jave da sam pao ...", nadam se da ce me ispostovati kvalitetno :mrgreen:
Ja sam je planiro uzeti sad na ovom zimskom salonu. Ne vjerujem da sa njim mozes promasiti. Inace, koliko si je platio?
#divovi

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 02 dec 2013, 17:51

moustapha je napisao/la:
LenBias je napisao/la:kupio sam od dzamonje knjigu "ako ti jave da sam pao ...", nadam se da ce me ispostovati kvalitetno :mrgreen:
Ja sam je planiro uzeti sad na ovom zimskom salonu. Ne vjerujem da sa njim mozes promasiti. Inace, koliko si je platio?
24km, ogromna je knjiga, skoro kao betonski blok :mrgreen:

moustapha
Kontakt:

Post Postao/la moustapha » 02 dec 2013, 18:01

Znam, ubila se za herbara. :mrgreen:
#divovi

BaDa12
Kontakt:

Post Postao/la BaDa12 » 02 dec 2013, 18:21

Ko posumnja u Piščeve riječi, ne treba da čita više ništa. Već sam izdvajala neke njegove citate ovdje. Njegove se priče uvijek čitaju sa drugačijim osjećajem, a svaki put osjetiš njega u tom svemu.

@LenBias, nikad nećeš pomisliti da si te novce mogao pametnije potrošiti. ;)
"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.

Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 02 dec 2013, 20:04

5 puta sam mein kampf procito, naci fantazija :mrgreen:

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6030X using Tapatalk
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 03 dec 2013, 17:16

Dex je napisao/la:5 puta sam mein kampf procito, naci fantazija :mrgreen:

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6030X using Tapatalk
Vidi se da znaš.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

High

Post Postao/la High » 10 dec 2013, 20:51

Za one koji ne znaju:

slika

Zbog loše ponude i visokih cijena uvijek sebi kažem da ću prestati ići na naš sajam, ali se ''prevarim'' i odem. Uostalom, može se uvijek naći sat-dva vremena i vidjeti kakvih knjiga ima. Da nam je sajam kao u Beogradu ili Zagrebu, bilo bi bolje...
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

BaDa12
Kontakt:

Post Postao/la BaDa12 » 14 dec 2013, 00:13

Meša k'o Meša, nema se mnogo za reći. Roman s mnogo rečenica koje nešto znače, kod kojih treba zastati. Svidjela mi se knjiga. Svakako da je preporučujem. Mada, smatram da će se debate uvijek više voditi oko Derviša i Tvrđave.

slika

Sljedeća njegova na listi: Ostrvo.
"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.

Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka

RickBlaine
Kontakt:

Post Postao/la RickBlaine » 17 dec 2013, 19:40

Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Sam Harris, Stephen Weinberg. Jel' vidio ko sta od njih u ovim nasim knjizarama? Na pet mjesta trazim, jos nista nisam nasao.
Pripadnost društvu uključuje paradoksalnu točku u kojoj je svakome od nas naređeno da slobodno izabere ono što nam je ionako već nametnuto - Slavoj Žižek.

AjsKjub
Kontakt:

Post Postao/la AjsKjub » 17 dec 2013, 20:22

Trenutno pravim Sidni Seldon maraton. Nevjerovatan pisac, za mene ce uvijek biti jedan od najvecih romanopisaca.
Unico amore sei!
❤️🖤

Evolution87
Kontakt:

Post Postao/la Evolution87 » 17 dec 2013, 20:37

& је " ''$ ?''? :?
Zauvijek sam tu ja da ginem za tebe,
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 17 dec 2013, 20:38

$ '. " $ ? % у посту :D њ а не нј :P
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 17 dec 2013, 22:09

Dobra :D
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Pensioner26, tutankamon1905 i 27 gostiju.