Svaka ti je na mijestu. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati reprezentacije koje igraju 4/4/2. Ja mislim da je kod Susica to stvar navike. Jugoslavija je igrala 4/4/2 ( djelomicno uspjesno ). Samo ocigledno on ne "konta" da su tada SVI igrali na taj nacin kao sto danas skoro SVI igraju 4/5/1. Jeste PSG isto igra 4/4/2. Ali zato oni imaju 2 od 5 najboljih napadaca na svijetu. Ibrahimovica i Cavania. I uz sve to Ibra se povlaci ponekad na 10-tku i razigrava Cavanija. I uz sve to PSG ima jako brzu cetvoricu u sredini koja moze da nadoknadi ta dva napadaca. Sto mi ni blizu nemamo ( brzu cetvoricu u sredini koja moze da trci 90 min u istom tempu ). Stvar je jednostavna. 4/5/1 protiv Argentine i Nigerije ( nazalost jedan od dvojca Dzeko/Ibisevic ) ce uci u drugom poluvremenu. A protiv Irana moze proci 4/4/2. Ako bude igrao 4/4/2 protiv Argentine i Nigerije ( nazalost jako vjerovatno ) sanse za prolaz u drugi krug ce nam biti realno minimalne.Marley je napisao/la:4-4-2 formacija je odavno prevaziđena i procitana. Bila je idealna u ona vremena kad se igralo za gol vise ali u ovom savremenom fudbalu, gdje se mnogo vise taktizira, za dva napadaca nema mjesta pa cak i protiv slabijih ekipa/reprezentacija. To sebi mogu priustiti samo oni koji imaju super jaku ofanzivu a najbolji su primjer Argentinci. Dobro postavljena 4-5-1 ce uvjek bez problema pojesti 4-4-2 ne samo zbog vise igraca u sredini nego i zbog svoje fleksibilnosti koja joj omogucava da se u fazi napada ili odbrane transformise po potrebi u druge formacije, svi igraci imaju mogucnost da nesto urade i iz drugog plana.
Mislim da bi i Safet, ukoliko mislimo postici vise od samog pojavljivanja na sceni svjetskog prvenstva, trebao primjeniti ovu formaciju. Mi sebi u drustvu takvih reprezentacija ne smijemo dopustiti nikakve propuste jer tako iskusne reprezentacije, a jedna od njih je i nigerija ma koliko mi smatrali da je slabija od nas, ce ukazanu priliku iskoristiti. Iako sam veliki skeptik prema Safetu i njegovom trenutnom pristupu igri, ipak vjerujem da nije toliko tvrdoglav da ne vidi mane ove trenutne formacije koja nije cak ni 442, jer prakticno igramo bez desnog krila pa jadni Ibisevic mora da se umara zatvarajuci tu stranu kolko stigne, a desni bek najvise placa cijenu toga. Nadu mi uljeva njegova nevjerovatna takticka organizacija onomad kada smo igrali u barazu protiv Francuske, Sajo budi tako namazan i na SP, vjerujem da u tom slucaju mozemo i dalje od osmine.
A sto se tici Salatica " koji se tek sad pojavio ". http://www.transfermarkt.de/en/basics/s ... _9934.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Covjek kako god okrente je "kapiten" Grasshoppersa i igra u jacem klubu koji je ispao ove godine od Fiorentine. A Zahirovic (NE)igra u losijem klubu i ima puno manje iskustva od Salatica. Salatic se mora isprobat ili pronaci neko njemu slican. Sudeci po pojedinim izjavama nebi me zacudilo da tada 38 godisnji Rahimic koji nije 2.5 godine odigrao utakmicu za svoj klub zaigra u prvih 11