Nova sezona je na pomolu, a sa njom i prvi turniri.
Brisbane, Doha, Chennai, Sydney i Auckland će kao i svake godine poslužiti kao odlična priprema igračima za prvi GS sezone - Australian Open.
Krećemo od
Brisbanea, koji je ove godine po prvi put doveo i
Rogera Federera. Tu su pored
Rogera i
Hewit, Čilić, Dimitrov, Nishikori, Simon. Silno želim da neke od pomenutih igrača vidim na djelu u nešto novijem ruhu.
Federer je izjavio da je promijenio reket, te da igra sa 98icom i da je jako zadovoljan. Da li je to stvarno tako, pokazat će nam ovaj turnir. Pored njega, tu je i
Čilić, čiji je trener Goran Ivanišević par puta izjavljivao da je osnova da Marin popravi servis i bude agresivniji. Ukoliko je podloga brza kao što se priča, biće zanimljivo vidjeti koliko je Marin napredovao u pomenutim segmentima. Šta reči o
Dimitrovu, krajem prošle godine je izjavio da ove godine definitivno ide na Slam? Niko sretniji od mene ako se to desi, ali nek nam donese potvrdu toga odličnim igrama u pripremnim turnirima za prvi GS. Največu ću pažnju ipak usmjeriti na dva igrača, od kojih je jedan veteran, a drugi polivalentni mladi igrač. Riječ je o
Hewittu i
Kyrgiosu.
Lleyton i pored mnogo povreda ne odustaje, a njegove izjave govore da još sanja o osvajanju AO-a. Koliko god nerealno bilo, lijepo je čuti da neko i pored toliko nedaća nikada ne odustaje od zacrtanog. Nadamo se njegovim dobrim igrama u Brisbaneu, može i mora do može do samog kraja.
Nicka sam prvi put gledao prošle godine na RG-u. Izuzetan talenat sa odličnom konstitucijom za tenisera. Ovaj Australijanac Grčkog porijekla me samom pojavom podsjeća na Peta Samprasa. A ako bude gladan, ambiciozan i uporan kao Pete, ne gine mu velika karijera. Nadam se da je poradio na fizičkoj spremi, koja je neophodna za dobre igre, te da ćemo u 2014 vidjeti mnogo konkurentnijeg, spremnijeg i jačeg Kyrgiosa.
Žrijeb možete naći
http://www.brisbaneinternational.com.au ... .12.13.pdf
Dan poslije počinje
Doha, turnir iz 250 serije sa najvećim nagradnim fondom. I ove godine kao što smo i navikli imamo sjajnu igračku postavu. Tu su između ostalih
Nadal, Ferrer, Murray, Berdych, Gasquet, Kohlschreiber, Gulbis, Monfils, Davydenko i ovaj turnir će biti ubjedljivo najzanimljiviji za praćenje od svih pomenutih.
Doha za razliku od
Brisbanea nudi žrijeb od 32 igrača.
Nadal je u Abu Dabiju igrao toplo-hladno i po gestikulacijama se vidjelo da nije zadovoljan onim što je pokazao. Ipak, tek je početak sezone, noge su teške, udarci ne štimaju, što je očekivano i Doha je svakako turnir gdje Rafa može ući u formu, prijeko potrebnu za prvi GS sezone.
Ferrer je pak odlično odigrao u Abu Dabiju, dobio je dva meča relativno lako, a danas igra finale protiv
Đokovića. S obzirom na prikazano i činjenicu da je u mnogo boljoj formi nego konkurenti, on je možda i najveći favorit u Dohi. Pitanje je samo da li će mu prekid saranje sa Pilasom više prijati ili obrnuto. No odgovor na to sigurno nećemo dobiti na ovom turniru. Tu imamo i
Berdycha, igrača kojem bi ovakvi uslovi po pravili trebali najviše odgovarati, ali svi smo svjesni njegovih limita kao igrača, te po pravilu od njega ništa veče ni ne očekujemo od onoga što smo uvijek imali priliku gledati. Ono što me posebno zanima jeste
Gasquet, koji brani titulu osvojenu prošle godine. Sa bivšim trenerom je prekinuo saradnju tokom završnog Mastersa, a nedugo zatim je doveo
Brugueru. Imao je sasvim dovoljno vremena za pripremu i zanima me da li je uspio popraviti određene segmente u svojoj igri, prvenstveno forhend i fizičku spremu ?! Ostaje da vidimo. Pored njih, od
Gulbisa, Monfilsa znamo šta možemo očekivati. To su igrači koji bez ikakvih poteškoća mogu izbaciti glavne favorite ovdje, ako im se kockice poslože. Ja lično ću pažnju usmjeriti najviše ka
Davydenku, koji godinama dobro igra na ovom turniru. Ovdje je dobijao
Federera, Nadala, rastavljao
Ferrera na proste faktore i mislim ni ove godine neće pružiti ništa manje dobar tenis nego prethodnih.
Glavni žrijeb još nije objavljen.
Chennai, koji počinje kad i
Doha, ima ubjedljivo najlošiju postavu od ova 3 turnira. Igrači koje vrijedi istaći su
Wawrinka, Youzhny, Pospisil, Fognini i Paire.
Stan je dosta rano počeo sa treninzima za 2014 godinu, ali te rezultate nismo vidjeli na egzibiciji u Abu Dabiju. Ovdje vjerovatno hoćemo, glavni je favorit i sve osim titule bio bi neuspjeh. Šta možemo očekivati od
Youzhnog ?! To niko ne zna, međutim, uzimajući u obzir igre iz jesenjeg dijela prošle sezone, mnogo. Trebao bi do samog kraja, a meč između njega i
Wawrinke bio bi prava poslastica. Od
Fognija ništa ne možemo ni očekivati, jer on na hardu bukvalno ne postoji, što je čudno s obzirom na dobar servis i odlične groundstroke udarce.
Pospisil bi imao šanse kada bi ovaj turnir odigrao u transu kao Montreal prošle godine. Više me zanimaju kvalifikacije i to da li će mladi
Kachanov uspjeti doći do glavnog žrijeba. Pored njega, nadam se dobrim igrama
Veselog koji je već u MD-u.
http://www.aircelchennaiopen.org/2014/
Ovdje će biti objavljen žrijeb.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com