Blaszczykowski je napisao/la:valencia čudi me da kao navijač mufc-a smatraš kako su oni tek 90-ih postali velikan. koliko je meni poznatog. i prije toga su smatrani svjetskim velikanom, još tamo od one zlatne ere sa braćom charlton, lepim bestom, duncanom edwardsom, dennisom lawom, nobbyjem stilesom & co.
ujutro odgovorim na ostalo.
Sta te tu ima cuditi? Naravno da nisu bili gigant u to vrijeme. Fergi je uz pomoc sposobne uprave napravio giganta.
Je li Sent Etjen gigant? Notingem Forest? Torino? Naravno da nisu. Od proslosti se ne zivi.
Svi navedeni su krahirali iz jednostavnog razloga što financijski nisu mogli pratiti tempo koji su si nametnuli. Jednostavno su na kriv način pokušali biti u rangu onih sa vrha piramide i krahirali su. Isto to je desilo i BVB-u polovicom prošlog desetljeća. Zato ovoj upravi (koju toliko pljuješ) kapa do poda, jer im par uspjeha nije pomutio razum. BVB se ovako razvija nekim prirodnim tempom i to mi je jedini logičan način.
A zasto su krahirali?
Da nisu mozda zato sto su prodavali igrace koji su im donijeli uspjeh i kupovali skupe igrace koji uspjehe nisu mogli ponoviti? Sa sampionskim timom profitiras, sa skupim novajlijama koji NE MOGU ostvariti uspjeh propadas.
Valensia
Prodali - Mendieta, Lopez, Dzerard Lopez, Farinos
Doveli - Aimar, Hoakin, Fiore, Di Vajo, Kanobio, Salva, Kerju... i hrpu drugih koji nisu mogli opravdati ulaganja i zaraditi koliko su timu zaradjivali prvopomenuti.
Eto kako se propada. Iz istog razloga je propao Lion. Prodas ekstra igraca kao sto je Esien, i za te pare dovedes skupog Gorkufa koji nista nije pokazao. Isto je sa Verderom i svakim drugim klubom koji je pao sa vrha. Rasprodaja najboljih igraca je u svakom od slucajeva inicirala rezultatsko i ekonomsko propadanje.
To je pravilo.
Sličnost je da im je svima otišlo par bitnijih igrača (pretpostavljam da aludiraš na to, pa ću to i reći), a razlika je ta da nitko od njih nije dosega vrhove koje je "propadajuća" Borussia dosegla, što je (složit ćeš se) bitnije. Pritom se odlazak Kagawe i Sahina i nije nešto osjetio, pošto su obojica zamjenjeni boljim igračima - Gundom i Reusom.
Ove sezone je otišao Goetze čiji je odlazak uistinu najteže nadoknadiv od svih, ali opet tu nije bilo do uprave, koja je se k tome potrudila i dodatno osnažiti momčad, pa danas imamo (u odnosu na lani) boljeg trećeg stopera, duplirane bokove, te 2 odlične nove opcije u igri prema naprijed. Nažalost, vi pljuvači "zaboravljate" da mi od početka sezone igramo bez još 2 ključna igrača - Gunda i Piszczeka, te da nam se uoči ključne BL-utakmice kontra Bayerna ozlijedio standardni obrambeni trojac (a opet smo im u igri bili ravnopravni).
Kako nije? Valensia? Imali su vise uspjeha nego Dortmund!
I put je toliko slican, skoro identican... Nije ni Valensia pala tako lako, kao sto nece ni Dortmund.
Prodali su Lopeza (najbolji igrac tima), Dzerarda Lopeza (najbolji veznjak) i Farionosa koji je bio izuzetno vazan. Imali su srece da su pogodili sa Aimarom i Barahom, pa je to nekako funkcionisalo, iako je bilo primjetno da su pali. Funkcionise i Borusija jos uvijek, ali je evidentno da je pala. Kada je otisao Mendieta to je vec bilo previse. NE MOZES NADOMJESTITI ODLAZAK TOLIKO KVALITETNIH I VAZNIH IGRACA. Iako se Valensia pojacavala, svake sezone su bili sve losiji. Kontinuirano su padali. Isto ceka Dortmund ako odu Leva i Gundogan, pa na kraju i Rojs. To vise nece biti sampionska ekipa, ekipa sposobna da osvaja trofeje. Mogu maksimalno biti kao Leverkuzen i Arsenal, uvijek pri vrhu i nikad na vrhu.
Ti si Totač isticao kao uzor Borussiji, a ja ti samo navodim primjer da suludo trošenje i nabacivanje mase imena u momčad svako ljeto nije jamstvo ničega. Isto tako, popišam se na njihove visoke izlazne transfere, meni je draže da BVB to zaradi kroz igre na terenu, a ne mamićevskom prodajom. Što se tiče gore nabrojanih, oni nisu bili na vrhu kao BVB (Valencija s početka stoljeća nije uopće ovdje predmet, već ona novija momčad sa Matom, Villom, Albom i Silvom).
Naravno da nije jamstvo. Totenhem je u groznoj poziciji. Zeli na vrh, a ispred sebe ima cetri giganta. Da mu se potrefi kao Vackeu, siguran budi da ne bi tako lako pao sa vrha, tj. ne bi rasprodao sampionski tim.
Novija Valensia je inferiorna. Oni uopste nisu bili na vrhu. Ne znam kako su relevantni za ovu pricu? Valjda su tema klubovi koji su bili na vrhu i koji su sa vrha pali. Novija Valensia nikada nije bila na vrhu.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.