Edis Kusturica: Prije tri godine nismo imali ništa, ovo danas je rađanje evropskog Sarajeva
Novi predsjednik FK Sarajevo je u razgovoru za BrzeVijesti napravio usporedu sa periodom iz januara 2011. godine kada je bio član Uprave Sarajeva kojoj je na čelu bio Amir Rizvanović. Kusturica naglašava kako je situacija u Sarajevu u tom periodu i danas jednostavno neusporediva.
"Prije tri godine nismo imali ništa, bili smo jedan siromašan klub. Dovoljno je reći da su igrači na pripreme u Fojnicu otišli bez dresova, kopački, sa pomiješanom opremom. Klub je bio bez ikakve perspektive i vizije. Ovo danas je rađanje jednog evropskog Sarajeva, kluba koji ima snagu i potenciju i koji će sigurno u narednom periodu igrati značajnu ulogu u regionalnim, a i širim okvirima", riječi su Edisa Kusturice.
Ulaganje Vincenta Tana je potaknulo određene pomake u domaćem fudbalu. Prema riječima našeg sagovornika, dešavaju se mnoge stvari, a Sarajevo je pokretač tog procesa.
"Dešavaju se promjene u Travniku i Slobodi, odjednom su svi postali angažovani i ambiciozni da unaprijede te klubove. Ako je njima cilj da stignu mene i Sarajevo, ja ću biti ponosan na tu činjenicu", kaže novi predsjednik FK Sarajevo te dodaje kako je Uprava Sarajeva je uvijek spremna na saradnju sa svim klubovima u našoj zemlji.
Akademija FK Sarajevo je primaran cilj ove Uprave. Proizvodnja igrača je naredni korak koji prozilazi iz Akademije.
Ovo će bordo timu dati novu dimenziju.
"Prioritetan cilj je deblokada svih aktivnosti koje su dosad bile opstriurane. Aktivno radimo na tome i mislim da smo pri kraju tih aktivnosti. Akademija je jedan projekt koji se mora završiti. Naš plan je da u nrednih nekoliko godina počnemo proizvoditi igrače koji će na evropskom tržištu vrijediti mnogo više nego što danas vrijede. S druge strane, želimo da održimo i pedagoške vrijednosti te da učestvujemo u vaspitanju i kvalitetnom usmjeravanju svih omladinaca koji će u Akademiji boraviti svakodnevno. Oni će biti pod budnim okom trenera, pedagoga, psihologa i ostalih koji će im pomoći u razvoju. Na kraju, uvijek idu rezultatski ciljevi. Sarajevo uvijek ima najviše ambicije i ciljeve, a sa svim navedenim uvjeren sam da će polučiti dobar rezultat", izjavio je za BrzeVijesti Edis Kusturica.