Grand Slam

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

Claus
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la Claus » 24 jan 2014, 18:47

Believe je napisao/la:Vidjet ćeš u nedjelju nešto drugo.Federerov bekend je nestabilan već 3-4 godine i jako je slab,dok Stan ima jednoručni bekend koji može odgovoriti Nadalovim spinovima.Ako samo riješi u glavi neke stvari,Stan može zadati velike probleme Nadalu.
Uvijek ostavljam prostora za iznenađenje. Kako kažu, uvijek očekuje neočekivano. :mrgreen: Nisam toliki optimist i sumnjam da Stan može u kontinuitetu kvalitetno vraćati BH-om Rafin TS. Ako ništa, ima uz sebe Magnusa Normana, koji zna kako je to pobjeđivati Nadala (čak i na RG-u). Sjetimo se da je 2009. (i 2010.) trenirao Robina Soderlinga, igrača koji je jedini uspio dobiti RN-a u Parizu. Uglavnom, mora se dosta stvari poklopiti da bi Stanimal osvojio AO, a to nije realno očekivati. Zadati probleme mu i te kako može, ali pobijediti ga...
legenda reala je napisao/la:a šta drugo očekivati od Clausa
Ma ja, troll k'o troll. Ili mrzitelj, kako ti voliš reći. :mrgreen:
legenda reala je napisao/la:ali držimo ga za riječ, nešto je obećao ako Rafa dođe do titule
Zablokir'o sam. :? Morat ćeš mi osvježiti pamćenje, ne sjećam se šta sam obećao ako Rafa osvoji AO. :mrgreen: Jedino se sjećam da sam prije početka sezone napisao da će Nadal osvojiti Australiju, a Đoković Roland Garros. :P

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 24 jan 2014, 18:48

Virtu4l je napisao/la:
Unofficialpage je napisao/la:Nadalu ostaju jos 2-3 sezone vrhunskog tenisa
Sasvim dovoljno da uradi ono o čemu je @formance danas pisao (1-2 stranice unazad).
Zaboravljamo za Novaka i Andyja. :D
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 24 jan 2014, 18:49

Nisam gledao mec, ali kao da jesam. :roll:

Ne moze Federer protiv Nadala, bez brze podloge, a ovakav ne moze ni na njoj vise nishta. Jednostavno - njegovo je proshlo. U finalu treba ocekivati uplashenog Wawasha i glatkih 3:0 za Nadala, mozda i 3:1 ako bude bio malo opushteniji.

@Claus

Odakle ti to da su Wawrinka i Federer u tazbinskom srodstvu :?:
Vidim da se to stalno pominje (sto ovde, sto na drugim forumima), pa rekoh da priupitam. :?

@Unofficialpage

Da: jedan se zeni i dobija dete uskoro - pishi propalo; drugi je sila samo na WBu, a na ostalim turnirima midget. ;)

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 24 jan 2014, 18:53

Believe je napisao/la:Vidjet ćeš u nedjelju nešto drugo.Federerov bekend je nestabilan već 3-4 godine i jako je slab,dok Stan ima jednoručni bekend koji može odgovoriti Nadalovim spinovima.Ako samo riješi u glavi neke stvari,Stan može zadati velike probleme Nadalu.
U tom grmu leži zec. Kada se priča o šansama ostalih tenisera protiv Nadala, neizbježno je u svaku rečenicu ubaciti ako, ako servis, ako bekend, ako psiha, ako, ako... Čim zavise od faktora ako onda nisu dovoljno dobri.

U ovo gore ne ubrajam Novaka Đokovića.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 24 jan 2014, 18:58

Virtu4l je napisao/la: U tom grmu leži zec. Kada se priča o šansama ostalih tenisera protiv Nadala, neizbježno je u svaku rečenicu ubaciti ako, ako servis, ako bekend, ako psiha, ako, ako... Čim zavise od faktora ako onda nisu dovoljno dobri.

A shta mislish, zashto je to tako?

Da li bi to "ako" vazhilo da je HC brzhi i da je na foru kao u Dubaiju, da je WB trava brza kao u Queensu i da je sezona dvorane na nivou podloga kakve su bile pre 5-6 godina?

Ili bi se isti taj Nadalov stil morao menjati, umesto sto godinama na istovetni nacin igra sve podloge :?: :roll:

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 24 jan 2014, 18:59

MaGiCa je napisao/la:@Claus

Odakle ti to da su Wawrinka i Federer u tazbinskom srodstvu
Vidim da se to stalno pominje (sto ovde, sto na drugim forumima), pa rekoh da priupitam.
Nekad sam čuo tu informaciju, a nikad mi nije bila sumnjiva zbog mnogih stvari koje su se poklapale, tako da nisam ni provjeravao njenu istinitost. :lol:

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 24 jan 2014, 19:12

Claus je napisao/la: Nekad sam čuo tu informaciju, a nikad mi nije bila sumnjiva zbog mnogih stvari koje su se poklapale, tako da nisam ni provjeravao njenu istinitost. :lol:
:!:
Surname Wawrinka is of Polish decent but Wawrinka is only Polish by ancestry... Nicknamed Stan... Father, Wolfram is German, and mother, Isabelle is Swiss, both work in a biological farm, helping handicapped people... Grandparents are Czech... "
He is not related to Miroslava Mirka Vavrinec - former WTA player and wife of Roger Federer. Mirka's last name in slovakian is "Vavrinecova". She basically did the same as Hingis in Switzerland.... put out the "-ova" to sound less "Czechoslovak"

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 24 jan 2014, 19:18

MaGiCa je napisao/la:A shta mislish, zashto je to tako?
Zato što je Nadal previše kvalitetan igrač. Federera je dobijao i prije 5-6 godina, kada su kako ti kažeš podloge bile brže, a i tada ga je dobijao na betonu, travi, i prije deset godina ga je dobijao na betonu, čak i u Dubaiju koji si spomenuo. U tom istom periodu je tukao i Novaka na svim podlogama.

Izgleda da je to usporavanje podloga zadnja slamka za koju se hvataju oni koji omalovažavaju Rafine rezultate. Koliko se sjećam da je prije 15 dana ovdje bilo kolektivno svršavanje kad se saznalo da je u Melburnu podloga brža nego inače. Eto, brža je, i Rafa ih je ubio u pojam na njoj.
Voli te tvoje Sarajevo.

sekula
Kontakt:

Post Postao/la sekula » 24 jan 2014, 19:30

Fascinantno je koliko je Nadal radio svih ovih godina da bi se prilagodio različitim podlogama, kad se uporedi Nadal sa početka svoje karijere.... Nešto slično je Novak uradio pretprošle godine, ali mislim da Novak nema tu ozbiljnost koju ima Rafa....Puno je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu....

S druge strane je fascinantno koliko su svi ostali igrači ostali "ograničeni" na svoje postojeće mogućnosti.....u tome je ključ.... Za Nadala postoji samo tenis i ništa drugo u životu..... ;)

Fedex čim je djecu dobio pao je k...za uši .... :mrgreen:
Moj glas je mek, al' je zato toljaga tvrda.....

amerosm
Kontakt:

Post Postao/la amerosm » 24 jan 2014, 19:33

Ocekivana pobjeda Nadala i zasluzen plasman u finale...
Sto se Federera tice mislim da je istom potreban neki psiholog koji ce ga pripremiti kada su u pitanju mecevi protiv Nadala.
"My Favorite Ring is Always the Next One"

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 24 jan 2014, 19:34

Ovo je sve osim brže podloge. :roll: Nisam primijetio da je bilo kakvo značajnije ubrzanje postignuto, čak su i organizatori to porekli prije turnira (znate, kada je Rafa zapomagao da bi "mogao biti problem ako je podloga toliko brža"). Nije mi cilj omalovažiti nikog, ali nije fer stvarati mit o tome da je Plexicushion doživio neke promjene. Sve je praktično isto.

Istina je da se Nadal uspješno prilagođavao, ali i da su se podloge u dobroj mjeri prilagođavale njemu.

Federer se nikad nije žalio na homogenizaciju i usporavanje, a svi znamo da je to najmanje njemu išlo u prilog i da je imao razlog pobuniti se. Ali nije. Jedino čega se sjećam, a što je u skorije vrijeme bilo aktuelno, je njegova reakcija na Nadalovu nebulozu da bi se podloge na WTF-u trebale rotirati. :roll:

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 24 jan 2014, 19:37

MaGiCa je napisao/la:
Virtu4l je napisao/la: U tom grmu leži zec. Kada se priča o šansama ostalih tenisera protiv Nadala, neizbježno je u svaku rečenicu ubaciti ako, ako servis, ako bekend, ako psiha, ako, ako... Čim zavise od faktora ako onda nisu dovoljno dobri.

A shta mislish, zashto je to tako?

Da li bi to "ako" vazhilo da je HC brzhi i da je na foru kao u Dubaiju, da je WB trava brza kao u Queensu i da je sezona dvorane na nivou podloga kakve su bile pre 5-6 godina?

Ili bi se isti taj Nadalov stil morao menjati, umesto sto godinama na istovetni nacin igra sve podloge :?: :roll:
Kakve veze ima protivnikov servis, protivnikova psiha isl sa podlogom? Slazem se da neke podloge favorizuju Nadala ali na svakoj podlozi tebe servis moze slusati ili ne slusati.Istina je da i kad te servis ne sluzi najbolje na nekim podlogama opet moze naciniti razliku.
Federera danas nije slušao i ovakvog kakav je bio danas bi Nadal dobio na svakoj podlozi.
Ovo gore u italicu je jos jedan od razloga zasto volim ove umjereno brze podloge.(nije ni sljaka, nije ni trava)
Ako serviras dobro, jako i konstantno imaces itekakvu prednost na servisu.(vidjeli smo na primjeru Wawrinke)Neces imati milion aseva ali uz dobar servis ti se otvara mogucnost za izlazak na mrezu ili ce protivnik odigrati dosta plitko gdje moras zavrsiti poen vinerom.
U isto vrijeme podloga je dovoljno dobra i da se moze braniti, pa cak je i Federer danas u par navrata stizao i vrhunskim bh slajsom vracao Nadalove TS forehande veoma duboko u polje i tjerao ga na par udaraca više.
Na primjeru Berdiha i Wavrinke pogotovo smo vdijeli da je moguce lupati i po vinerima sa osnovne linije, i to kad loptica ide u stranu gdje je protivnik, ali je toliko brza,ravna i na samoj liniji da je to opet direktan viner.Istovremeno moras biti i fizicki pripremljen i takticki potkovan, spreman i da riješiš poen ali i da prebacujes lopticu 30+ razmjena.
Ovakve podloge, makar ja mislim tako, najvise zahtjevaju od igraca.Sve moze proci ali sve mora biti vrhunski odrađeno.

" onclick="window.open(this.href);return false;

pogledaj na 02:57
Servis je berdihu dao dobru prednost, Wawrinka vratio lopticu po sredini malo iznad servis linije.Berdih bio namjesten na FH, sve je imao, ali je opet forehand odigrao nedovoljno duboko, također malo iznad Wawrinkine servis linije, u njegovu stranu.Imao je sve uslove da lopticu posalje 20 cenata dublje i 20 cenata više u desnu stranu (a opet je to dosta deleko od linije moras priznati) i bio bi viner bez obzira sto je Wawrinka krenuo na pravu stranu.
http://prntscr.com/2m6ks5" onclick="window.open(this.href);return false;

Crveni kruzic je dje je loptica pala, je li bilo mudro slovo poslati je npr gdje je narandzasti kruzic ili cak žuti? a nijedna od tih loptica nije na samoj liniji, cak je i ova zuta tackica na 20 centimetara od linije sa obije strane.
Sad sto bi berdih volio da je podloga jos brza pa da udarac koji padne na servis liniju zavrsi kao viner je druga stvar.

Ili jos nesto, kakve je veze imala podloga s Berdihovom psihom pa je dosta lagan smeč poslo 2 metra u aut? (u nastavku ovog klipa na 03:00)

adnan24
Kontakt:

Post Postao/la adnan24 » 24 jan 2014, 19:41

Here we go again...

Cim vidis da je pocelo o podlogama i njihovim brzinama znas da Nadalu dobro ide...

Edin TM87
Kontakt:

Post Postao/la Edin TM87 » 24 jan 2014, 19:48

Wawrinka uzima prvi Slam u karijeri.
Roger Federer the greatest of all time!
Peyton Manning - the greatest QB of all time!

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 24 jan 2014, 20:02

@adnan, samosarajvo i Virtu4l

Poenta je ono shto je @Claus rekao, pa da se ne bi prepucavali bez veze - bolje je da se to istakne na vidljivo mesto:
Ovo je sve osim brže podloge. :roll: Nisam primijetio da je bilo kakvo značajnije ubrzanje postignuto, čak su i organizatori to porekli prije turnira (znate, kada je Rafa zapomagao da bi "mogao biti problem ako je podloga toliko brža"). Nije mi cilj omalovažiti nikog, ali nije fer stvarati mit o tome da je Plexicushion doživio neke promjene. Sve je praktično isto.

Istina je da se Nadal uspješno prilagođavao, ali i da su se podloge u dobroj mjeri prilagođavale njemu.

Federer se nikad nije žalio na homogenizaciju i usporavanje, a svi znamo da je to najmanje njemu išlo u prilog i da je imao razlog pobuniti se. Ali nije. Jedino čega se sjećam, a što je u skorije vrijeme bilo aktuelno, je njegova reakcija na Nadalovu nebulozu da bi se podloge na WTF-u trebale rotirati. :roll:

Dakle, Nadal jeste dobijao Federera i na travi i na tvrdoj, kao sto @Virtu4l rece, i osvajao je (dodushe retko) turnire koji su bili van sljake, ali je postao eminentni igrach na tvrdoj tek kad je ista drastichno usporena. ;)

@samosarajvo lepo pokazuje danasnji plexicusion, te tvrdi da je on nekakva "pravedna podloga" izmedju najsporijih terena (gde se servisom ne mozhe nishta) i brzih (gde serveri mogu da dominiraju),ali zaboravlja da nije poenta u tome shta se nama svidja ili ne, vech u tome shta se dobilo usporavanjem tj. homogenizacijom podloga.
A, dobilo se to da se istim stilom mozhe dominirati na sve tri podloge, sto je 1 nonsens teniske igre. Dakle, ko se najbolje "snadje" - taj je najbolji, umesto da najbolji bude onaj ko mozhe da dominira napadom na podlogama koje su brzhe, da bude najbolji sa osnovne linije tamo gde su one najsporije, te da kontrolisanom mix igrom drzi medijum brze podloge.

@adnane, shta cesh kad nam je teshko usled Rogerovog poraza. Pusti nas da tugujemo k'o ljudi. :cry:

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 24 jan 2014, 20:21

Biće ovdje veselo u narednim mjesecima, luđe nego inače, frcat će na sve strane. :mrgreen:

Brža je podloga ove godine nego u proteklih 2-3, za nijansu. Odskok je niži, a čini mi se i da su loptice 'lakše'.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 24 jan 2014, 20:21

Nekome je teško zbog Federerovog poraza, a nekome zbog Nadalove pobjede. Laik bi rekao da je to isto, ali, ali, ali...
Voli te tvoje Sarajevo.

Aanonymous
Kontakt:

Post Postao/la Aanonymous » 24 jan 2014, 20:24

Ne znam bgm zašto razbijate toliko glavu kad ima statistika :)
A to šta bi bilo kad bi bilo, okacite macku o rep ha ya

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 24 jan 2014, 20:42

formance je napisao/la:Biće ovdje veselo u narednim mjesecima, luđe nego inače, frcat će na sve strane. :mrgreen:
Ma jok, sve dok Rafo drži ATP tour pod kontrolom, nema frke. Znaš i sam da je najturbulentnije bilo 2011. godine, mnogo novih članova ovoj temi, itd, itd... i svi ispariše početkom 2012.
Voli te tvoje Sarajevo.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 24 jan 2014, 20:50

Šta ako Škot pobudali, očekujemo li invaziju ljubitelja lika i djela Murraya ?! 8-) Nekako ste mi uvijek u manjini ovdje. :mrgreen:
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.