Damir Džumhur

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

Claus
Kontakt:

Re: Damir Džumhur

Post Postao/la Claus » 17 jan 2014, 12:33

Na kraju, možemo biti prezadovoljni Damirovim bljeskom na Australian Openu. Siguran sam da niko nije očekivao da naš teniser može dogurati do 3R i meča s Berdychom, koji definitivno pripada teniskoj kremi. Ipak, on je razuvjerio sve nas i pokazao šta je u stanju uraditi.

Čovjek koji igra praktično bez servisa je nanizao 5 uzastopnih pobjeda (od toga 4 zaredom bez izgubljenog seta :!: ), i to na nesnosnim australskih vrućinama. Redom su padali Brown, Desein, Bemelmans, Hajek i Dodig, inače 34. igrač svijeta i čovjek koji nije uspio ispratiti tempo i položio oružje pred našim junakom. Iako nismo mogli gledati uživo sve njegove pobjede, evidentno je da je pokazao nevjerovatnu fizičku i psihičku snagu, ogromnu izdržljivost i pobjednički mentalitet. Ovaj podvig mu niko na svijetu ne može osporiti i dovesti u pitanje.

Prvi Damirov meč koji smo gledali na Eurosportu upravo je potvrdio ono što smo odveć znali. A to je da Damir ima lavlje srce i da se bori do kraja. Za sebe, za svoje navijače, za cijelu Bosnu i Hercegovinu! Ipak, ni to nije bilo dovoljno da se pobijedi objektivno kvalitetniji i iskusniji protivnik. Tomaš Berdych je pokazao da ga s razlog svrstavaju među najbolje igrače na svijetu i da autsajderima ne daje velike šanse protiv sebe. Iskoristio je svoje najjače oružje - snažan servis - kojim je Damira držao na udaljenosti od breaka. I uspio je, nažalost. Moram reći da su me određene razmjene s osnovne linije, u kojima je Džumi bio ravnopravan sudionik, naprosto oduševile. Jasno je da ima sve udarce koje treba posjedovati jedan kvalitetan teniser, sve izuzevši servis. Odličan footwork (može i bolje, naravno), vrlo dobar return, ujednačene, ali još uvijek nedovoljno jake i opasne FH i BH (stvarno ne znam kojem udarcu bih dao prednost, oba su relativno vrlo slična kod njega, nema bitnije razlike; ali ako me već pitate, rekao bih backhand zbog nekoliko sjajnhi paralela koje je odigrao) i solidan touch za jednog mladog i neiskusnog tenisera. U stanju je dobro udariti iz trka i probušiti protivnika na mreži (dakle, passing shotovi mu nisu loši). Što se tiče serviranja, ono što bih mu ja preporučio je angažovanje novog trenera, koji će ga naučiti kako da koristi više rotacije pri serviranju. On nije u stanju imati potentan servis, prvenstveno zbog visine (eh, da je bogdom veći 10 cm), ali ono što može je bolje plasirati servis i češće ubacivati prvu servu. Svi smo vidjeli da to ne izgleda tako loše kada ima visok procenat ubačenog 1. servisa, no probleme s (duplim) greškama će morati regulisati što prije. Zbog sebe, zbog svoje karijere. Još jedna stvar koju sam primijetio su neke početničke greške (fulanje zicera), većinom na mreži, ali hajde da to pripišemo tremi zbog prvog nastupa na velikom terenu, protiv poznatog tenisera.

Uglavnom, ono što je sada prijeko potrebno je da zarađeni novac bude pametno uložen, a rezultati će svakako dolaziti. Bio bih sretan kada bi redovno uspijevao prolaziti kvalifikacije i nalaziti se u glavnim žrijebovima Grand Slamova. Naravno, u zavisnosti od žrijeba, treba očekivati poneku pobjedu. Pored toga, Futuresi trebaju postati prošlost za njega, a fokusirati se treba još malo na Challengere, a potom na Masterse 250 i 500. To bi bilo to što se tiče ove godine. Ponavljam da ne treba očekivati previše, forma je i te kako promjenjiva, tako da nije realno očekivati velike rezultate tokom cijele godine. Neka mu cilj bude ulazak na još 2 Grand Slama (US Open i RG, pošto tu ima najveće šanse), te skupljanje bodova na manjim turnirima koje sam spomenuo, što bi mu moglo pomoći u trasiranju puta ka Top 100. Bilo bi izvrsno kada bi uspio osvojiti i nekoliko titula već u ovoj sezoni, to bi ga dodatno motiviralo za dalje. Također, imamo sreće što Damir igra dobro na obje glavne podloge (HC i šljaka), tako da nema zime. Wimbledon, kao turnir na najbržoj podlozi (travi) i mjesto gdje igrači s boljim servisom obično dobro prolaze, ne mora biti imperativ (naravno, radi se o najpoznatijem turniru i snu za svakog mladog tenisera, ali odigrat će ga do kraja karijere, u to sam uvjeren). Usudio bih se čak reći da mu čak beton više leži od zemlje, bez obzira što je (bar za sada) tipični šljaker. Uporedio bih tu situaciju s Đokovićevom, koji je također odrastao na drobljenog cigli, ali se ispostavilo da je mnogo bolji igrač na hardu. Ipak, navikavanje od malih nogu na šljaku mu je pomoglo da postigne dobre rezultate i na toj podlozi. Mislim da će i s našim pulenom biti slična situacija.

Bilo kako bilo, ostaje nam da mu poželimo mnogo sreće i uspjeha u nastavku karijere. Da nam donese još radosti i uživanja u pobjedama, kako njega - tako i bosanskohercegovačkog tenisa.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 17 jan 2014, 12:39

Kolega objasnio :!:
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

bhsport
Kontakt:

Post Postao/la bhsport » 17 jan 2014, 12:43

BaDa12 je napisao/la:Jeste li upratili komentar Wilandera na njegovu igru? Ja sam gledala na streamu, i odmah ugasila nakon meča, a pretpostavljam da je na ES bio koji sekund iz studija.
Nisam ni ja, ako je neko uprati neka kaze...
[quote="harishp"]Ovaj ako bude mjenjao Misimovica,onda smo fakat nayebali.
Moze imati minutaze k'o i Vrsaljevic,Svraka,Sesar i to bi bilo to.
Inace Stevanovic za Izmeta i ovakav je svemirski brod.[/quote]

Corinne Diacre - prof. fudbala
Megamiske - najvece zlo od 1921

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 17 jan 2014, 12:47

Još malo od Berdycha,
About the player, as I said on the court, I think we might see him here for another couple of years. It's a young guy. He's very hungry. He went through past the quallies, played another two solid match. I think it was a bit of luck of experience for him today.

But, you know, I think he's very talented player.
Ovo boldirano je najbitnije. Berdych je to mogao primijetiti bolje nego iko.
Voli te tvoje Sarajevo.

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Re: Damir Džumhu

Post Postao/la Unofficialpage » 17 jan 2014, 12:49

Virtu4l je napisao/la:
Unofficialpage je napisao/la:Dzumhur ce biti 144. igrac na atp listi
http://live-tennis.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
TOP 100 neće biti nimalo lagan zadatak. Challengeri će biti veoma važni, na nekima od njih se za dobar plasman (titula) dobija i do 125 bodova, zato treba ih pametno birati. U suštini, više se isplati osvojiti challenger, nego se plasirati u polufinale turnira iz serije 250, gdje je mnogo teže doći do dobrog rezultata.
Moguce da ce vec dobit WC za Heilbronn, vrlo jak CH. U ovom dijelu sezone moze dosta profitirati jer ne brani skoro nista. Bitno je da nastavi sa dobrim rezultatima, da ne bude ovo samo bljesak. A mislim da nije ovo bljesak.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 17 jan 2014, 13:07

AUSTRALIAN OPEN 2014
DZUMHUR HAS DJOKOVIC BACKING ON MELBOURNE EXIT
Damir Dzumhur’s historic Australian Open campaign may have ended in defeat to Tomas Berdych in Friday’s third round at Melbourne Park, but the Bosnian has made himself plenty of fans, not least World No. 2 Novak Djokovic.

http://www.atpworldtour.com/News/Tennis ... ction.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
“I’m really glad that I’m a Bosnian. I hope I will come here again and to other Grand Slams and big tournaments to represent Bosnia, because the whole country deserves it and we need sports success. Now they expect me to be a good player and I hope I will make them happy.”
Malo hrane za patriote.
Voli te tvoje Sarajevo.

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 17 jan 2014, 14:50

Nole polagano postaje jedna od ražih osoba u BiH. Ovo ako kaže Nole, ja sam vrlo optimističan. :D
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Pirke
Kontakt:

Post Postao/la Pirke » 17 jan 2014, 16:03

Unofficialpage je napisao/la:Nole polagano postaje jedna od ražih osoba u BiH. Ovo ako kaže Nole, ja sam vrlo optimističan. :D
Nole je legenda i nije uopce poremecen nacionalizmom...

Vidio sam ga ovdje u Montrealu kad je pobjedio turnir i tip dodjeluje pehare i kaze "Pobjednik, Hrvat, Novak Djokovic"... Medju psovkama srba na stadionu, Nole je uzeo mikrofon i rekao "Ja sam Srbin, ali sve vam je to isto."
U mome zavičaju vinograd zori
I žene feredže nose.
U mome zavičaju najviše ima
Kamenja i bijede bose.
Pa ipak kad jednom sklopim oči,
želja ce posljednja biti:
Da me se moji drugovi sjete
I da me put juga nose.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 18 jan 2014, 13:21

Unofficialpage je napisao/la:Nole polagano postaje jedna od ražih osoba u BiH. Ovo ako kaže Nole, ja sam vrlo optimističan. :D
Nole je uvijek bio velika osoba, nije nacionalista kao neki :?

rekla je dubioza: "svi smo ista gov.na"
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

JoeCelt
Kontakt:

Post Postao/la JoeCelt » 19 jan 2014, 18:33

AO 2014 R3 Tomas Berdych vs Damir Dzumhur
[youtube][/youtube]
Google Prevodilac - https://translate.google.com/?hl=bs

JoeCelt
Kontakt:

Post Postao/la JoeCelt » 21 jan 2014, 15:36

Džumhur po dolasku u Sarajevo
Rezultat me neće povući, radiću još više
http://sportsport.ba/tenis/dzumhur-rezu ... ise/122782

slika

JoeCelt
Kontakt:

Post Postao/la JoeCelt » 22 jan 2014, 01:10

Najbolji bh. teinser za SportSport.ba
Džumhur: Imam najbolje navijače na svijetu
http://sportsport.ba/tenis/dzumhur-imam ... etu/122954

bhsport
Kontakt:

Post Postao/la bhsport » 22 jan 2014, 09:10

Hvala sportsport sto su napravili ovaj intervju sa Damirom. ;)
[quote="harishp"]Ovaj ako bude mjenjao Misimovica,onda smo fakat nayebali.
Moze imati minutaze k'o i Vrsaljevic,Svraka,Sesar i to bi bilo to.
Inace Stevanovic za Izmeta i ovakav je svemirski brod.[/quote]

Corinne Diacre - prof. fudbala
Megamiske - najvece zlo od 1921

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 22 jan 2014, 22:19

slika
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 24 jan 2014, 08:30

JoeCelt je napisao/la:Najbolji bh. teinser za SportSport.ba
Džumhur: Imam najbolje navijače na svijetu
http://sportsport.ba/tenis/dzumhur-imam ... etu/122954
to je jako dobra stvar da postoji dobra šansa da udje u kvalifikacije za IW i KB. naravno, neće to biti lako proći, ali sama informacija da on misli da će ući u kvalifikacije je jako pozitivna!!

amchy
Kontakt:

Post Postao/la amchy » 27 jan 2014, 08:14

Damir dobija pozivnicu za turnir serije Masters 500 u Barceloni.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 27 jan 2014, 10:54

Je l' to informacija iz prve ruke ili? :mrgreen: Ako je tačno, onda je to svakako velika stvar za Damira. U Barceloni redovno igraju najbolji šljakaši današnjice, prije svega mislim na Nadala i Ferrera. Ne trebam ni pominjati da je to Masters s dugogodišnjom tradicijom i da su na njemu nastupale mnoge legende svjetskog tenisa.

Forster
Kontakt:

Post Postao/la Forster » 27 jan 2014, 11:39

Claus je napisao/la:Je l' to informacija iz prve ruke ili? :mrgreen: Ako je tačno, onda je to svakako velika stvar za Damira. U Barceloni redovno igraju najbolji šljakaši današnjice, prije svega mislim na Nadala i Ferrera. Ne trebam ni pominjati da je to Masters s dugogodišnjom tradicijom i da su na njemu nastupale mnoge legende svjetskog tenisa.
Nije Masters u Barceloni, ATP 500 turnir se igra :D
R.I.P Grande campione - Michele Scarponi

amchy
Kontakt:

Post Postao/la amchy » 27 jan 2014, 12:07

Da, riječ je o ATP 500, članak izašao u avazu jutros.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 27 jan 2014, 12:27

Forster je napisao/la:
Claus je napisao/la:Je l' to informacija iz prve ruke ili? :mrgreen: Ako je tačno, onda je to svakako velika stvar za Damira. U Barceloni redovno igraju najbolji šljakaši današnjice, prije svega mislim na Nadala i Ferrera. Ne trebam ni pominjati da je to Masters s dugogodišnjom tradicijom i da su na njemu nastupale mnoge legende svjetskog tenisa.
Nije Masters u Barceloni, ATP 500 turnir se igra :D
Nemoj zezat'. :roll: Meni je sve to isto, tako da većinom pišem "Masters 250", "Masters 500", "Masters 1000". Znam da nije baš najpravilnije, ali bitno je da svi razumijemo o čemu se radi. :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Tenis BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.