Postao/la sergejevic » 03 feb 2014, 15:24
Najtacnije je @Monolog napisao(mislim da je on) treba ovoj ekipi neki covjek s vizijom. Neko ko ce preporoditi ekipu, unjeti nesto novo, neko poput Simeonea. Napravili su rezultate i ekipu kakva nikada nije postojala, ne vjerujem i da hoce. Svaka cast Bajernu, odlicni su, ali jednostavno ona ekipa s Pepom je bila monstruozna, sve oci su bile uprte u njih i svi su ih vidjeli sa svim mogucim trofejima. Nije se moglo igrati protiv njih. Uslijedio je drastican pad, ja bih rekao i kraj dominacije, jer ova ekipa je jako ranjiva i gotovo sve ekipe u zavrsnici Lige Prvaka( posebno nekih 10-tak najboljih timova u Evropi) mogu savladati Barselonu. Prije nije bilo moguce, mozda jeste ali uz ludjacku srecu(Celzi). Prije par godina je bila senzacija da Barselona izgubi od Mancestera, Bajerna, Celzija, sto pokazuje kako je bio jak taj tim. To su cinjenice, a sad svako ima neku svoju teoriju zasto je doslo do pada.
Mislim da je najveci problem ove ekipe: Messi. Ta silna poredjenja s Ronaldom, ko je bolji, price da su najbolji igraci koji su ikada igrali( sto naravno nisu) je ostavila traga na njemu. Barselona je postala Messi, a to je jako lose po ekipu ma kakav igrac da je u pitanju. Fudbal je igra gdje se njih jedanaest podredi kolektivnom uspjehu, a ne da se tim podredi individualnom uspjehu nekog igraca. Cinjenica je, i svi znaju, da je Messi "bog" u Barsi. Mozda se prica i izgleda kao da ostali igraci to postuju, ali sigurno nije tako. Kada su bili najbolji i najjaci, opet je najveca snaga Barselone bila podrska Katalonije, zajednistvo u ekipi, obozavanje navijaca, to sto su bili oruzje prkosnih Katalonaca. Onda je Messi imao dvije ili tri odlicne sezone( sto ne znaci da je sada los ili da su druge bile lose, jednostavno imao je one sezone kada je sve rekorde porusio), Xavi i Iniesta su igrali fudbal zivota, Alves, Pique, Puyol i ostali, sve je funkcionisalo i logicno je da ce doci kraj.
Slicno je bilo i sa Rajkradom, po meni je to bio najbolji fudbal koji sam gledao sa: Ronaldinjom, Dekom, Etom, Gulyi i ostali. Onda je samo uslijedio pad, dosao je Pep i donio revoluciju. Otisli su do tada neprikosnoveni igraci koji su harali, neki ostali i dosli drugi. Tako mora biti opet, otisao je Pep, dosao neko drugi i moraju se promjeniti igraci, neki otici, neki doci, a neki ostati. Nema vise Pepa, ostarili su Xavi i Puyol, Iniesta se izgubio, kao i Fabregas, Neymar bi trebao biti nova snaga ove ekipe, ali ne pored Messija.
Barseloni ne treba vrsan takticar, mozda im ne treba ni veliki motivator, samo im treba jedan sanjar, covjek s vizijom koji ce donjeti druge stvari i rijesiti se onih koje vise ne donose rezultat.