Najveće svjetske misterije

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Kawhi
Kontakt:

Re: Najveće svjetske misterije

Post Postao/la Kawhi » 23 feb 2014, 01:47

Otelo je napisao/la:Znal ko sta o nordijskoj mitologiji ?

Cini mi se zanimljivija nego grcka....
http://gameofthronesandnorsemythology.****/" onclick="window.open(this.href);return false;

Uputi se ovdje ako si pročitao sve knjige iz serijala PLIV.Mindfuck.Dosta je zanimljivija od grčke samo što je sama mitologija još veći mindfuck :mrgreen:
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 23 feb 2014, 09:20

Nisam citao knjige a ni ne mogu da otvorim taj link.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 23 feb 2014, 12:12

Zamijeni tockice sa blog spot. com.

Pa kad zaboravih razmaknuti. :mrgreen:
Zadnja izmjena: ŠB_Fidelis, dana/u 23 feb 2014, 13:32, ukupno mijenjano 2 puta.
...Život za Široki...

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 23 feb 2014, 12:25

zamjeni tacke sa tackama :mrgreen:
Closed mouths don't get fed on this boulevard.

Lampard8
Kontakt:

Post Postao/la Lampard8 » 23 feb 2014, 15:14

Ispuhala ti guma na tackama :mrgreen:
Za Čelik i Zenicu,
za crno i crveno,
za naše voljeno,
mi pjevamo...

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 23 feb 2014, 22:31

Otelo je napisao/la:Nisam citao knjige a ni ne mogu da otvorim taj link.
http://www.viking-mythology.com/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Nije loša stranica za početak :)

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 23 feb 2014, 22:34

Hvala :D

Kad budem slobodniji sa vremenom istrazim.

Trenutacno citam knjigu koja govori o tome kako je Vlad Tepes aka Drakula ziv :ugeek:

No, mislim da cu ipak morati do biblioteke traziti bilo sta vezano za nordijce 8-)
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 23 feb 2014, 22:40

Logično da ćeš morati do biblioteke jer ima toliko toga.Ovo je čisto da barem malo znaš gdje ideš ;)

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 23 feb 2014, 22:42

Ma mislim da u skolskoj nema a ne vjerujem da ni gradska ima :oops:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 28 feb 2014, 23:08

Ponovo sam pročitao ovu temu... vrijedilo je...
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

moj uzor-S.G
Kontakt:

Post Postao/la moj uzor-S.G » 28 feb 2014, 23:09

Ne znam da li je to samo legenda ili.. Ali blago Sulejmana a.s/Solomona. Da li se zna nesto o tome ??
Zauvijek u svojim srcima
brata cuva bordo armija

Istina za Vedrana!

nedim93
Kontakt:

Post Postao/la nedim93 » 28 feb 2014, 23:19

Moram vam ispričat jednu lokalnu misteriju. :D
Naime moj djed mi pričao (djeluje lovački :mrgreen: ) 60-tih godina da su viđali svijetle vatrene kugle po noći, uglavnom u jednom određenom regionu, nigdje drugo. I priča kako su jedno veče htjeli da vide šta je i pratili valjda to čudo, naravno mislili da je čovjek, nije tad bilo svjetala ni ništa, i kad je preletilo preko rijeke skontali da nije ništa ljudsko. Normalno da mu nisam vjerovao, al su onda i drugi ljudi pričali o tome ne znajući da mi je on to isto pričao, i čak šta više desetak porodica su se iselili iz svojih kuća koje su bile najbliže tome, jer se svaku noć pojavljivalo sve bliže selu.
Pitao sam svoju nenu (rahmetli) i ona je potvrdila sve to, inače žena koja je veliki vjernik bila, nikad slagala ne bi.

Pa eto, reko da podijelim sa vama :D
@OfficialAgent jedini pravi insajder na forumu!!

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 28 feb 2014, 23:22

Nije to smiješno. Postoji mnogo tih priča koje su starije generacije godinama prenosile sa koljena na koljeno. Mnoge od njih zvuče veoma jezivo.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

QUARESMA 18<<<
Kontakt:

Post Postao/la QUARESMA 18<<< » 28 feb 2014, 23:25

moj uzor-S.G je napisao/la:Ne znam da li je to samo legenda ili.. Ali blago Sulejmana a.s/Solomona. Da li se zna nesto o tome ??
pa sad o tome pricati, jeste interesantno, al opet dolazimo u kontakt s religijom sto je ovde zabranjeno, jel :)

nedim93
Kontakt:

Post Postao/la nedim93 » 28 feb 2014, 23:28

Virtu4l je napisao/la:Nije to smiješno. Postoji mnogo tih priča koje su starije generacije godinama prenosile sa koljena na koljeno. Mnoge od njih zvuče veoma jezivo.
Naravno. Ja nemam problem da vjerujem, posebno u ovu priču jer znam da mi nena nikad ne bi slagala, a sad šta je to bilo ko zna

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 01 mar 2014, 00:21

slika

Kristalna lobanja ili lobanja sudbine je jedna od najvećih misterija čovječanstva koju naučnici pokušavaju odgonetnuti više od 100 godina.

Lobanja sudbine je kopija ženske lobanje napravljena od bloka prozirnog kvarcnog kristala - gorski kristal.

Najčudnije da je površina lobanje toliko ravna i glatka da se na njoj ne vide nikakvi tragovi obrade,čak ni pod najjačim mikroskopom.Napravljena je prije više od 4000 godina.Ljudi koji su živjeli prije 4000g nisu imali nikakvu tehniku,super moderne lasere,ni mašine za brušenje čak ni jednostavne uređaje.

slika

Lobanju je otkrio arheolog Frederick Mitchell-Hedges 1927 godine u drevnom gradu Lubaantunu.Grad se nalazi na područiju centralne Amerike u maloj državi Belize.

Geolozi i antropolozi su poslije istraživanja postavili hipotezu da su lobanju izradili predstavnici iz plemena Maje koji su u drevnim vremenima živjeli u Lubaantunu.Za izradu lobanje su koristili neku posebnu tehnologiju brušenja, koju su primjenjivali i na izradu kamenih statua i posuđa.

Možda jedini način obrade je obrada sa abrazivnim prahom, tj odabere se komad gorskog kristala i pedantnom obradom po poslijednjim proračunima trebalo bi 150 godina da se napravi ta lobanja.To je jedini način.

Gorski kristal je veoma tvrd materijal,na skali tvrdoće materijala on se nalazi na samom vrhu.Njegova tvrdoća je 7 po Mosovoj skali.Veću tvrdoću od njega ima samo topaz i dijamant, da bi obradili kristalnu lobanju majstori iz plemena Maja morali su koristiti te minerale,ali Maje ih nisu imali i to je naučno dokazana činjenica.

Naučnici nisu mogli pronaći nijedno nalazište dijamanta ili topaza u mjestima gdje su živjela ta plemena.
Prije nekoliko godina naučnici su riješili da sprovedu eksperiment,da naprave potpuno istu kopiju kristalne lobanje.
Za to su uzeli komad gorskog kristala težak 5 kg,isti takav od kakvog je napravljena misteriozna lobanje sudbine.

Dali su mu oblik po parametrima koji tačno odgovaraju mjerama drevnog pronalaska.Zatim su napravili oči,vilice,zube i na kraju su obradili lobanju laserom i uglačali je u specijalnom uređaju.

Dobila se tačna kopija drevnog pronalaska.Kad su obje kristalne lobanje poslate na ekspertizu,postalo je jasno da je drevna lobanja napravljena mnogo bolje.Na njoj se ne uočavaju tragovi poliranja za razliku od lobanje koja je napravljena, u specijalnom uređaju na kojoj se jasno vide tragovi laserske obrade.

Odakle je pleme Maja imalo tehnolgiju koja ni danas ne postoji.
Zadnja izmjena: Saurman, dana/u 01 mar 2014, 00:28, ukupno mijenjano 2 puta.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

nedim93
Kontakt:

Post Postao/la nedim93 » 01 mar 2014, 00:24

lobanje su napravljene u 20-tom vijeku. Mislim da je u prevaru bila uključena čitava porodica tog Arheologa koji ih je navodno našao

moj uzor-S.G
Kontakt:

Post Postao/la moj uzor-S.G » 01 mar 2014, 00:28

QUARESMA 18<<< je napisao/la:
moj uzor-S.G je napisao/la:Ne znam da li je to samo legenda ili.. Ali blago Sulejmana a.s/Solomona. Da li se zna nesto o tome ??
pa sad o tome pricati, jeste interesantno, al opet dolazimo u kontakt s religijom sto je ovde zabranjeno, jel :)
Ma ja mislim da se o ovome moze pisati. Ako ne moze, neka nas admin upozori i to je to :) A mislim da je zanimljiva tema.
Zauvijek u svojim srcima
brata cuva bordo armija

Istina za Vedrana!

truts
Kontakt:

Post Postao/la truts » 01 mar 2014, 01:10

nedim93 je napisao/la:Moram vam ispričat jednu lokalnu misteriju. :D
Naime moj djed mi pričao (djeluje lovački :mrgreen: ) 60-tih godina da su viđali svijetle vatrene kugle po noći, uglavnom u jednom određenom regionu, nigdje drugo. I priča kako su jedno veče htjeli da vide šta je i pratili valjda to čudo, naravno mislili da je čovjek, nije tad bilo svjetala ni ništa, i kad je preletilo preko rijeke skontali da nije ništa ljudsko. Normalno da mu nisam vjerovao, al su onda i drugi ljudi pričali o tome ne znajući da mi je on to isto pričao, i čak šta više desetak porodica su se iselili iz svojih kuća koje su bile najbliže tome, jer se svaku noć pojavljivalo sve bliže selu.
Pitao sam svoju nenu (rahmetli) i ona je potvrdila sve to, inače žena koja je veliki vjernik bila, nikad slagala ne bi.

Pa eto, reko da podijelim sa vama :D
Gledao sam dokumentarac na ovu temu, ono na Nat Geo "Is it real" i kao dosta ljudi tome svjedočilo u nekim mjestima i pustili su par snimaka toga, samo nisam odgledao do kraja da vidim o čemu se zapravo radi :oops: :D
uglavnom kugla svijetleća i miče se tamo-vamo :mrgreen:

edit: evo našao sam video
[youtube][/youtube]

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 02 mar 2014, 13:09

Evo ovako jedno zanimljivo pitanje. Kada bi imali priliku otići na kafu, popričati par sati sa bilo kojom historijskom figurom, koga bi izabrali?? :)

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1 i 2 gosta.