Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Otelo
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la Otelo » 23 feb 2014, 12:16

QUARTERBACK je napisao/la:Uzeo da čitam Ugursuza i pokajao se.

Imal neko neku preporuku za neki drugi roman?
Travnicki hronika, Prokleta Avilija, Deca......

Vjerovatno si citao sve od Andrica.

A probaj malo sa stranom knjizevnosti ( ali ne komsijskom ).
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 27 feb 2014, 19:25

U New Yorku su na aukciji dva primjerka knjige Mein Kampf sa poptisom i posvetom Adolfa Hitlera, početka cijena 20.000$, još uvijek nema ponuđača. Sumnjam da će ih i biti.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 27 feb 2014, 20:38

Virtu4l je napisao/la:U New Yorku su na aukciji dva primjerka knjige Mein Kampf sa poptisom i posvetom Adolfa Hitlera, početka cijena 20.000$, još uvijek nema ponuđača. Sumnjam da će ih i biti.
Što ih ne bi bilo?

Iako mi nije jasno odakle originalni primjerci,ali da imam para sigurno bih i više od toga dao za jednu :D
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 27 feb 2014, 21:25

Što da ne, nazi memorabilia je jako popularna u nekim krugovima. Pun svijet neonacista kojima je Mein Kampf biblija.
Do your research, I'm not a hero, I'm a high functioning sociopath !

We're ruled by effete assholes...It's a shite state of affairs to be in Tommy, and all the fresh air in the world won't make any fucking difference !

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 27 feb 2014, 21:26

Ja bi' prvi ponudio 20k, čak štoviše 20k je malo za takav raritet
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 28 feb 2014, 00:52

Otelo je napisao/la:
QUARTERBACK je napisao/la:Uzeo da čitam Ugursuza i pokajao se.

Imal neko neku preporuku za neki drugi roman?
Travnicki hronika, Prokleta Avilija, Deca......

Vjerovatno si citao sve od Andrica.

A probaj malo sa stranom knjizevnosti ( ali ne komsijskom ).
komšijska i nije strana... niti se tretira tako...
ja preporučujem Tunel od Ernesta Sabata, O junacima i grobovima, takođe od Sabata, Za kim zvone zvona od Hemingveja, Imati i Nemati takođe Hemingvej, Velika očekivanja, Nikolas Niklbi, Dejvid Koperfild(nije onaj mađioničar)od Dikensa sve tri Zov divljine, Bijeli Ocnjak, Drum sve tri od Džeka Londona, 100 godina samoće od Markesa, Bogorodičina Crkva u Parizu, Jadnici od Igoa...
ovo su sve klasici, ako hoćeš da čitaš avanturističke, epsku fantastiku, naučnu fantastiku mogu ti nešto i preporučiti..
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 28 feb 2014, 00:56

Ma to sam stavio onako jer sam gore nabrojao Andrica.

A, da ti iskreno kazem od komsijskih djela ne mogu ni jedno procitati do kraja.
Ne sjeda mi stil pisanja nikako.....
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 28 feb 2014, 01:03

Otelo je napisao/la:Ma to sam stavio onako jer sam gore nabrojao Andrica.

A, da ti iskreno kazem od komsijskih djela ne mogu ni jedno procitati do kraja.
Ne sjeda mi stil pisanja nikako.....
nema komšijski stil pisanja... sve je to.isto... ja.jedino sa ovih prostora nikako ne mogu da svarim Krležu i Crnjanskog... ostalo je sve dobro... ne znam jesi čitao Pokošeno polje ili Nečistu krv, ili neko djelo od Nušića....
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 28 feb 2014, 01:09

DANTES je napisao/la:ja.jedino sa ovih prostora nikako ne mogu da svarim Krležu i Crnjanskog.
Znam jednog koji je fanatik za Krležom, eto, on ga je izgleda svario, međutim djeluje mi kao da mu je mjesto u ludnici a ne među nama.

Možda ti je i bolje što ga nisi svario.
Voli te tvoje Sarajevo.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 28 feb 2014, 01:28

Virtu4l je napisao/la:
DANTES je napisao/la:ja.jedino sa ovih prostora nikako ne mogu da svarim Krležu i Crnjanskog.
Znam jednog koji je fanatik za Krležom, eto, on ga je izgleda svario, međutim djeluje mi kao da mu je mjesto u ludnici a ne među nama.

Možda ti je i bolje što ga nisi svario.
ja volim neobične pisce poput Sabata koji piše o čudnim i caknutim Argentincima, neobičnim ljudima sa neobičnim ponašanje... ali krleža... kad sam ga čitao u srednjoj imao sam osjećaj da mi je neko otvorio lobanju i prcka mi po mozgu... crnjanski isti takav.... a znam curu koja me napala da sam budala jer ne volim Crnjanskog.... i ne nije baš sva svoja
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 28 feb 2014, 08:09

Hrvatska i srpska knjizevnosti mi nikako ne leze. Probavao citati jesam ali ne ide, pa ne ide.
No, s druge strane uzivam citati djela bosanske knjizevnosti.

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 28 feb 2014, 10:42

Virtu4l je napisao/la:U New Yorku su na aukciji dva primjerka knjige Mein Kampf sa poptisom i posvetom Adolfa Hitlera, početka cijena 20.000$, još uvijek nema ponuđača. Sumnjam da će ih i biti.
Sto da ne. Za par desetljeca ce vrijediti jos pet puta vise najmanje.
...Život za Široki...

Bilall
Kontakt:

Post Postao/la Bilall » 28 feb 2014, 11:40

Kawhi je napisao/la:Iako mi nije jasno odakle originalni primjerci,ali da imam para sigurno bih i više od toga dao za jednu :D
Mora da si procitao :D

Ta knjiga je jako opasna i mislim da bi trebalo zabraniti njenu prodaju, mada i ovo vrijeme interneta je ucinilo svoje pa se uvijek moze procitati.

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 28 feb 2014, 14:04

Šinjel uzmete i pročitate, perfekcija u 20 stranica
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 28 feb 2014, 17:29

Bilall je napisao/la:
Kawhi je napisao/la:Iako mi nije jasno odakle originalni primjerci,ali da imam para sigurno bih i više od toga dao za jednu :D
Mora da si procitao :D

Ta knjiga je jako opasna i mislim da bi trebalo zabraniti njenu prodaju, mada i ovo vrijeme interneta je ucinilo svoje pa se uvijek moze procitati.
Jesam :D Ne smatram je opasnom.

Nađoh nešto od Dostojevskog da mi se sviđa.Idiot mi je dosta bolji od ZiK. :)

Bilall
Kontakt:

Post Postao/la Bilall » 28 feb 2014, 19:00

Kawhi je napisao/la: Jesam :D Ne smatram je opasnom.
Razgovarao sam sa jos ljudi koji su je procitali, i svi su priznali da knjiga itekako moze da utice na citaoca i njegova razmisljana pa i da stvori veliki antisemitizam .
Problem je sto se u njoj, kada su bar Jevreji u pitanju Hitler tacno oslanja na cinjenice koje i jesu postojale u Njemackoj u to vrijeme, ali i na kraju pominje neke radikalne mjere protiv njih koje ce posle biti i sprovedene u djelo.

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 28 feb 2014, 23:15

Bilall je napisao/la:
Razgovarao sam sa jos ljudi koji su je procitali, i svi su priznali da knjiga itekako moze da utice na citaoca i njegova razmisljana pa i da stvori veliki antisemitizam .
Problem je sto se u njoj, kada su bar Jevreji u pitanju Hitler tacno oslanja na cinjenice koje i jesu postojale u Njemackoj u to vrijeme, ali i na kraju pominje neke radikalne mjere protiv njih koje ce posle biti i sprovedene u djelo.
Dobro poznajem historiju pa mi stvari koje sam tu pročitao i nisu bile nove.Mislim da je svako zreo može i treba pročitati jer se u svakoj knjizi pa i u ovoj može naučiti dosta toga osim mržnje.A njena historijska važnost je nemjerljiva.

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 28 feb 2014, 23:22

Bilall je napisao/la:
Citajuci prvu knjigu A song of Ice and Fire razvih i ja veliku antipatiju ka House Lannister.

Informacija, odnosno knjizevno djelo, treba biti djelo i prica za sebe i ne treba se cenzurirati pravo na misljenje pojedinca, odnosno uklanjati nesto sto je dio povijesti. Na svakom pojedincu je da poprimi utisak i da stekne dojam od onoga sto cita, neovisno sto to bilo, pa tako i u ovom slucaju, tko je povodljiv bit ce povodljiv sam od sebe, a ne zato sto prima utiske iz knjiga, medija, ljudi, to je takva svijest. Procitao sam je i ja pa nisam nista antisemitisticniji nastrojen nego prije, svejedno mi, jednostavno sam htio dozivjeti vlastitom svijesti, mogu nabrojati iz glave jos cetiri, pet kontroverznih izdanja sto sam procitao, a pruzaju unikata uvid u necije stanje uma i razmisljanje o stvarima koje su dovele do brojnih polemika, sukoba, u konacnici i smrti. To me/te ne cini nista losijom ili boljom osobom, cisto upucenijom, nacitanijom.
Usput receno, knjige su prodane za vise od duplo procijenjene vrijednosti, mislim oko 50ak 000 dolara, za njih se natjecalo 10ak kupaca.
Zadnja izmjena: ŠB_Fidelis, dana/u 28 feb 2014, 23:28, ukupno mijenjano 1 put.
...Život za Široki...

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 28 feb 2014, 23:25

Vjerovatno kupili jevreji da bi ih uništili.
Voli te tvoje Sarajevo.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 08 mar 2014, 06:54

Hitler nije ni bio motiviran da napiše knjigu ali rekli su mu da će ga tako više pamtiti pa je i napisao.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], RacioEmocionalan i 15 gostiju.