Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

firefirefirely
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la firefirefirely » 20 mar 2014, 02:01

schweinsteiger je napisao/la:
Desperado2 je napisao/la:nevjerovatna razlika u zvuku, mislim nema one romantike koja je krasila F1, a to je ponajvise zvuk
Onaj zvuk jeste zanimljiv nama pored tva,ali ono je nepodnosljivo svima oko i na stazi.Primjetices koliko ljudi nosi one "slusalice" na dijelu videa iz 2013.

Sent from my Samsung Galaxy SIII using tapatalk.
Pa to i jest iskustvo F1

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 21 mar 2014, 08:52

Da se podsjetimo jednog od najvecih na danasnji dan.

[youtube][/youtube]

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 21 mar 2014, 16:37

slika
Feliz aniversário.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 21 mar 2014, 23:47

[youtube][/youtube]
slika
slika

If only...

slika
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Lampard8
Kontakt:

Post Postao/la Lampard8 » 26 mar 2014, 21:12

PETRONAS MALAYSIA GRAND PRIX

Poslije dvonedjeljne pauze slijedi druga trka u šampionatu 2014. sezone. VN Malezije će ugostiti F1 karavan na svojoj trkačkoj stazi. Novajlije su imale dobre debije na trci u Australiji. Slijedi im novi izazov. Na proizvođačima motora je da nastave da dalje optimizuju svoje agregate. Neki timovi imaju više a neki manje da nadoknade.

Raspored događanja:

Petak, 28. Mart 2014.
Prvi slobodni trening: 03:00 - 4:30
Drugi slobodni trening: 07:00 - 8:30

Subota, 29. Mart 2014.
Treći slobodni trening: 06:00 - 7:00
Kvalifikacije: 09:00

Nedelja, 30. Mart 2014.
Trka: 10:00

Podaci o stazi:

Datum: 30 Mart 2014
Ime staze: Sepang International Circuit
Prvo održavanje:1999
Broj krugova: 56
Dužina staze: 5.543 km
Dužina trke: 310.408 km
Rekord kruga: 1:34.223 - JP Montoya (2004)
Izbor guma: Hard primarne, Medium opcione
Za Čelik i Zenicu,
za crno i crveno,
za naše voljeno,
mi pjevamo...

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 26 mar 2014, 22:05

Na ovaj @Lampardov uvod, dodao bih par informacija :)

slika

Šesnaesti put Formula 1 utrka održava se u Maleziji, a Tilkedrom s najviše utrka staža opet ugošćuje F1, na svojem uobičajenom mjestu kao druga utrka sezone.

slika

Sepang International Circuit se nalazi u okrugu Sepang, u malezijskoj pokrajini Selangor. Udaljena je otprilike 60 km od glavnog grada Malezije, Kuala Lumpura. Jedna od mnogobrojnih staza „zloglasnog“ arhitekta Hermanna Tilkea koja je dobila mjesto u F1 kalendaru. Gradnja staze počela je 1997. godine, a krajem 1999. ugostila je prvu VN Malezije. Staza je dugačka 5. 543 km, i ima 15 zavoja.Najbrži krug postavio je 2004. Juan Pablo Montoya, tada vozač Williamsa,vrijeme koje je postavio je 1:34.223. Najbrži krug ikad na ovoj stazi odvozio je 2005., u Q1, Fernando Alonso, a iznosi 1:32.582.

Izgled staze:

slika

Trojica najuspješnijih na VN Malezije, sa po tri pobjede su Michael Schumacher, Fernando Alonso i Sebastian Vettel, dok u konkurenciji kostruktora je nauspješniji div iz Maranella sa 6 pobjeda, dok RB i McLaren imaju po dvije pobjede. Prošle sezone slavio je Vettel ispred svog timskog kolege Webbera, a postolje je upotpunio Hamilton.

Vremenska prognoza:
slika
Malo historije i nekih najznačajnijih momenata na ovoj stazi:

VN Malezije 1999.-Prva VN Malezije, povratak Michaela Schumachera nakon što je slomio nogu na prošlogodišnjoj VN Velike Britanije. Schumacher dominira utrkom, ali na kraju ipak prepušta pobjedu momčadskom kolegi, tada u napetoj borbi za naslov (VN Malezije je te godine bila pretposljednja utrka) Eddieu Irvineu. Nakon utrke oba Ferrarija su diskvalificirana zbog tehničkih nepravilnosti, te pobjeda odlazi Fincu Miki Hakkinenu,kasnije svjetskom prvaku.

VN Malezije 2001.-Utrka obilježena tropskim pljuskom, koji je počeo na otprilike pola utrke. Dva Ferrarija su dominirala, ali su se zamalo i Schumacher i Barrichello izvrtili na identičnom mjestu. Na kraju su zadržali bolide na stazi i donijeli Ferrariju dvostruku pobjedu (Schumacher prvi,Barrichello drugi). Zanimljivo, jedno vrijeme utrku je vodio vozač Arrowsa, momčadi sa začelja, Jon Verstappen. Kako se staza sve više sušila, tako je Verstappen gubio pozicije. Završio je na sedmom mjestu, no njegove lavovske borbe za obranu pozicija bile su nezaboravne.

VN Malezije 2002.-Schumacher još jednom na pole positionu, Montoya na drugom mjestu. Dolazi do kontakta i Montoya mora odraditi „Drive-trough“.Mnogi ovo smatraju nepravednom odlukom u korist Schumachera, koji nije pazio na Montoyu. Naravno, tadašnja pravila što se toga tiče,bila su znatno drugačija. Montoya se uspio probiti ispred Schumachera, ali ostao je iza momčadskog kolege iz Williamsa, Ralpha Schumachera, koji je nakon pobjede tu utrku opisao kao „gotovo savršenu“.

VN Malezije 2003.-Prvi pole position u karijeri za Fernanda Alonsa.Na samom startu Schumacher je udario Trullija, i ovaj se izvrtio.Schumacher mora u boks zbog oštećenog nosa, te je morao odraditi „Drive-trough“, zbog čega je završio na začelju. Kasnije je priznao krivnju za incident. U isto vrijeme,nešto dalje od vodećih bolida Antonio Pizzonia udara Juana Pabla Montoyu, izbivši mu stražnje krilo-Montoya je dva kruga proveo u boksu,čekajući da u Williamsu poprave štetu. Na ovoj utrci do svoje prve pobjede u karijeri dolazi Kimi Raikkonen. Fernando Alonso na toj utrci postao je prvi Španjolac ikad na podiju. Treće plasirani u toj utrci, Ferrarijev Rubens Barrichello na postolju je točno predvidio kad je rekao da će i Alonso i Raikkonen jednog dana postati svjetski prvaci.
...
VN Malezije 2009.-U 2008. vodstvo staze u Sepangu izjavilo je kako žele da utrka za VN Malezije bude druga noćna utrka u F1 kalendaru (prva je Singapur 2008.). I uistinu,VN Malezije počela je u kasno poslijepodne, i dogodilo se ono što su organizatori najmanje htjeli- počela je pljuštiti kiša. Utrka je nakon trideset i jednog kruga zaustavljena, pa pobjedu odnosi Jenson Button. Međutim, pošto je utrka prekinuta prije no što su završili 75% utrke bodovi se dijele na pola. Utrka se nije mogla nastaviti jer su uvjeti bili katastrofalni, a i lagano se mračilo.

Onboard krug:

[youtube][/youtube]

I mala napomena, da se u noći sa subote na nedjelju sat pomiče 60 minuta unaprijed, da neko ne bi prespao :mrgreen:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Mig_Mig
Kontakt:

Post Postao/la Mig_Mig » 26 mar 2014, 22:20

E i srocio si je Rio, svaka ti cast :) Hvala na napomeni hehe, ni na kraj pameti :D
Max Allegri

Lampard8
Kontakt:

Post Postao/la Lampard8 » 27 mar 2014, 13:29

Sto se ovo Mercedes zali na RB da nelegalnim sredstvima pokusavaju da dobiju na brzini bolida.

Od sada na SK mozemo da ucestvujemo u prijenosima, postoji grupa gdje mozemo informacije da pisemo koje ce ona 2 papka da koriste tokom prijenosa, naravno, na kraju ce da kazu imena i da se zahvale onima koji su podjelili informacije.
Za Čelik i Zenicu,
za crno i crveno,
za naše voljeno,
mi pjevamo...

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 27 mar 2014, 15:51

A zashto ona dvojica sa SK "papci" :?: Nisam primetio da su navijachki pristrasni, a ni da smaraju nepotrebnim informacijama - 2 stvari koje su odlike "papka na komentatorskom mestu".

BTW, Vettel uze Laureusa za najboljeg sportistu sveta. Tek prvi F1 pilot (a drugi ukupno) kome je poshlo to za rukom, naravno, nakon Schumachera (2002. i 2004.).

Genghis
Kontakt:

Post Postao/la Genghis » 27 mar 2014, 16:02

Komentatori na SK su i više nego dobri. Ali eto, nekom je draži Borat Vugdalić ili Miš Mijajlović ...
★ 32 SCUDETTI ★ VINTI SUL CAMPO ★

Juventus (32) ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
Sebastian Vettel (4) ¤ ¤ ¤ ¤
Jose Mourinho (7+4+1+2) + * # + ★ + + * + + * ★ * +

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 27 mar 2014, 16:27

Ne gledate valjda na SK-u, pored Sky F1 8-)
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 27 mar 2014, 16:30

rio_Ferdy88 je napisao/la:Ne gledate valjda na SK-u, pored Sky F1 8-)
Nemaju svi übertehnologiju poput tebe :D

Lampard8
Kontakt:

Post Postao/la Lampard8 » 27 mar 2014, 16:57

MaGiCa je napisao/la:A zashto ona dvojica sa SK "papci" :?: Nisam primetio da su navijachki pristrasni, a ni da smaraju nepotrebnim informacijama - 2 stvari koje su odlike "papka na komentatorskom mestu".
Ako pratiš forum njihov, upratit češ da njih dvojica favorizuju RB-a i tokom prijenosa zna ih da ponese navijački duh, al sve u svemu nisu loši ljudi, na twitteru su ok, odgovaraju o svemu što ih se pita.
Ovo "papci" je bilo više u afektu da sam Kimsterov fan pa malo prepucavanja na toj liniji :mrgreen:
Genghis je napisao/la:Komentatori na SK su i više nego dobri. Ali eto, nekom je draži Borat Vugdalić ili Miš Mijajlović ...
Veljka Petrovića bi volio vidjeti na SK-u ako je to moguće, najveći poznavalac F1 na našim prostorima sigurno 8-)

Vugdalića možda na FACE one koride da komentariše :?: :mrgreen:
Za Čelik i Zenicu,
za crno i crveno,
za naše voljeno,
mi pjevamo...

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 27 mar 2014, 18:12

Lampard8 je napisao/la: Ako pratiš forum njihov, upratit češ da njih dvojica favorizuju RB-a i tokom prijenosa zna ih da ponese navijački duh, al sve u svemu nisu loši ljudi, na twitteru su ok, odgovaraju o svemu što ih se pita.
Ovo "papci" je bilo više u afektu da sam Kimsterov fan pa malo prepucavanja na toj liniji :mrgreen:
Nisam pratio njihov forum, a po prenosima mi deluje da su korektni. Obrni-okreni i oni su od krvi i mesa i normalno je da simpatishu neke timove ili vozache. Nije normalno samo kada komentator "oslepi" usled navijachke obojenosti.

Lampard8 je napisao/la:Veljka Petrovića bi volio vidjeti na SK-u ako je to moguće, najveći poznavalac F1 na našim prostorima sigurno 8-)
Veljko Petrovic nije najveci poznavalac F1 chak ni u Srbiji (to je A.Babic), a tek ne na celim exYu prostorima. Da ne govorimo koliko smara slabijim intenzitetom priche i koliko je zarobljen u 80im, glede pracenja tehnologije i saopshtavanja informacija u toku prenosa.

rio_Ferdy88 je napisao/la:Ne gledate valjda na SK-u, pored Sky F1 8-)
Prijatelju, nisu svi amerikanizovani ili britanizovani poput tebe i tvog drugara DoWa. ;)
Ima i nas sa loshijim mestima na tribinama, da ne govorim o njemachkim forumskim zilotima i fanovima RTLa. 8-)

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 27 mar 2014, 18:18

MaGiCa je napisao/la: Prijatelju, nisu svi amerikanizovani ili britanizovani poput tebe i tvog drugara DoWa. ;)
Da sam amerikaniziran, onda ne bih pratio ovaj KHL 8-) A prije bih reako da sam sportiziran :lol:

Plus je kvalitet prijenosa na Sky F1 daleko ispred konkurencije, mora se priznati :)

Kimi danas na pressici
slika
:mrgreen:
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 27 mar 2014, 18:53

Da vidimo: od 6 klubova/timova za koje navijash (barem sam te video da si se deklarisao) 4 su iz SAD, a 2 iz GBR. Obashka shto na OI uvek drukash za "stars and stripes".
Nisi amerikaniziran, uopce. :roll:

BTW, ja KHL ne mogu da gledam, jer je perverzija shta su Rusi napravili od svoje hokejashke lige i koliko se sve to razvodnilo u zelji da se veshtachki parira NHLu. Jedina prednost KHLa u odnosu na NHL je to shto nas timing odigravanja mecheva ne pogadja.;)

Realno, ne vidim razliku izmedju RTLa i SKY sem shto mi je znanje njemachkog na 20% od znanja engleskog, pa ne mogu po mozak-na-ispashi defaultu da pratim trke.

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 27 mar 2014, 18:57

MaGiCa je napisao/la:Realno, ne vidim razliku izmedju RTLa i SKYa, sem shto mi je znanje njemachkog na 20% od znanja engleskog, pa ne mogu po mozak-na-ispashi defaultu da pratim trke.
A reklame u pola trke?

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 27 mar 2014, 19:15

DukeOfWellington je napisao/la: A reklame u pola trke?
Istina.
No, i to su smanjili, pogotovo kad se poredi sa 90im. I to obichno zabodu u mrtvoj fazi trke.
Inache, Nemci drugachije smatraju fernsehen odnosu na anglosaksonsku populaciju, ali generalno im je kvalitet prenosa (komentatori, paddock announceri, struchni konsultanti i gosti) u nivou sa bilo kojom televizijom, a godinama sam gledao prenose i na Speedu, NBCu, SKYu, RAI, svim domacicama, pa i na RTLu koji mi je favorit.

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 27 mar 2014, 19:22

DukeOfWellington je napisao/la:
MaGiCa je napisao/la:Realno, ne vidim razliku izmedju RTLa i SKYa, sem shto mi je znanje njemachkog na 20% od znanja engleskog, pa ne mogu po mozak-na-ispashi defaultu da pratim trke.
A reklame u pola trke?
imas opet na manjem dijelu ekrana prenos utrke.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 27 mar 2014, 19:28

Magica je napisao/la: Da vidimo: od 6 klubova/timova za koje navijash (barem sam te video da si se deklarisao) 4 su iz SAD, a 2 iz GBR. Obashka shto na OI uvek drukash za "stars and stripes".
Nisi amerikaniziran, uopce. :roll:
Pa logično da će biti američki timovi, jer pratim svaki sport (a između ostalog i te "američke"), i u svakom sportu imam nekog za koga navijam, da bi mi bilo zanimljivije, i to ne krijem. U svom gradu nemam neku bogatu ponudu sportskih kolektiva za pratiti i gledati, tako da sam prisiljen ljubav prema sportu utažiti preko malih ekrana :)

Ti koliko sam skontao si u Beogradu ili blizu njega , tako da nemaš taj problem, na svu sreću :D

A nije to baš toliko povezano sa USA, koliko sa ljubavi prema sportu, npr rugby također pratim i tu su mi Crusadersi najdraži tim, a oni su sa Novog Zelanda. Isto tako pratim i tenis, i tu uživam u dobrim mečevima, bez obzira na to ko je na kraju pobjednik, nisam fan Andya, a trebao bih biti jel' po defaultu. :mrgreen:

Na OI, pošto BiH nema toliko uspjeha, onda sam npr u hokeju za USA, jer nisu bili krcati zvijezdama kao Kanađani do sada, a npr u ostatku sportova, imam različite favorite, negdje su to Ameri, negdje Norvežani, negdje susjedi, nebitno sa koje strane :)

I ne vidim zašto bi to sad bilo bitno odjednom, već sam vodio ovu raspravu s tobom jednom :mrgreen:
Magica je napisao/la:BTW, ja KHL ne mogu da gledam, jer je perverzija shta su Rusi napravili od svoje hokejashke lige i koliko se sve to razvodnilo u zelji da se veshtachki parira NHLu. Jedina prednost KHLa u odnosu na NHL je to shto nas timing odigravanja mecheva ne pogadja.;)
KHL je odličan, svake godine napreduje sve više, uopće nije toliko velika razlika u odnosu na NHL, kao nekada, kad se to dvoje nije moglo ni porediti :)

SKA (uz Medveščak naravno) mi je drag klub, imaju ponajbolju publiku tamo, užitak ih je gledati :D

Magica je napisao/la:Realno, ne vidim razliku izmedju RTLa i SKYa
Realno je razlika velika, ovo je kanal posvećen samo F1, 24/7, sa ekipom ljudi iza i ispred kamera koja izaziva poštovanje, napravili su revoluciju u tom segmentu. BBC je radio odlično i bio ispred svih, i dalje ima odličnu ekipu, ali je ipak kvaliteta, a i novac na strani Sky-a :)
Magica je napisao/la:sem shto mi je znanje njemachkog na 20% od znanja engleskog, pa ne mogu po mozak-na-ispashi defaultu da pratim trke.
Imaju i Italijani sad Sky F1, ne znam jesi imao priliku gledati, nisu loši ni oni, RTL je dobar u odnosu na ostatak ove FTA konkurencije, Lauda je njihov veliki adut :)
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []