A što je razlika između plastičnih klubova i klubova sa pravim navijačima uopšte bitna za nekoga ko svoje omiljene klubove gleda preko TV hiljadama kilometara daleko. Ja se isto ne slažem sa formulacijom plastični klubovi, lijepo je imati tradiciju kao Ajax, oni su do 1996 godine po rezultatima bili veći gigant od Bayerna, ali ih nema na mapi godinama i džaba tradicija kad nema nikakvih rezultatskih izazova. Nisam apsolutni pristalica upumpavanja ogromnih para u klubove, ali da je to donijelo neki novi kvalitet i pojačalo konkurenciju u nekim ligama je više nego očito. Za klubove kao što je BvB najgora opcija je da financijski fair play generalno ne funkcioniše, a istovremeno pravilo 50+1 negdje važi, a negdje ne važi. U BL jedino je Bayern uspio izaći na zelenu granu u takvoj situaciji, od ostalih se to objektivno ne može očekivati, barem ne u dogledno vrijeme.sekerbay je napisao/la:cemo nastavit nizkraljttbvb je napisao/la: Pa sto onda navijas za fabriku novca, sto ne navijas za klub sa pravim navijacima, klub koji ima stajacu tribinu, klub koji se vodi parolom "Echte liebe" i kojeg vecina neutralnih voli jer je jedan od rijetkih koji prkosi modernom fudbalu?![]()
...klub koji legendu kakav je bio dede izbaci ko zadnju dzukelu iako je cova u najtezim trenucima bio lojalan i pristao na smanjenje plate istovremeno odbijajuci mnoge ponude.
yebo li vas plasticna liebe.
BV Borussia Dortmund
Moderatori/ce: ribery,_dreamer_,Monolog,geronimo,hammers
Re: BV Borussia Dortmund
Nadam se da su naši sinoć vidjeli sve Realove slabosti kojih itekako ima. :ugeek: Niko nije nepobjediv!
Drmić je odličan, ali i Schiba je bio odličan u FCN-u, mada sumnjam da bi i Drmić bio flopina Schieberovih razmjera.
Zato sam ZA Drmića kao drugog napadača iza Ramosa.
Naravno u slučaju da to ne utiče na dolazak Vollanda 
Drmić je odličan, ali i Schiba je bio odličan u FCN-u, mada sumnjam da bi i Drmić bio flopina Schieberovih razmjera.
Und wenn du, das spiel gewinnst, ganz oben stehst, dann stehen wir hier und singen Borussia Borussia bvb!
Und wenn du, das spiel verlierst, ganz unten stehst, dann stehen wir hier und singen Borussia, Borussia bvb!
Und wenn du, das spiel verlierst, ganz unten stehst, dann stehen wir hier und singen Borussia, Borussia bvb!
- Omerbavarac
- Kontakt:
Vidjeli smo i mi koji nismo vasi.Semir bvb je napisao/la:Nadam se da su naši sinoć vidjeli sve Realove slabosti kojih itekako ima. :ugeek: Niko nije nepobjediv!![]()
Sevilla se bila ogranicila na kontre i to je dosta uspjesno radila i na kraju krajeva dosla do punog plijena. Ako znamo koliko je BvB opasan iz kontri i koliko su usavrsili tu igru mozemo sa sigurnoscu reci da imaju itekako sansu za prolazak Reala.
Kad je mogla Sevilla do pobjede mozete i vi.
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!
Da smo fit ne bih se uopće bojao Reala, naprotiv. Poništili bi ih ko Panta pitu, a ovako će ybg bit zayebano. No nada umira posljednja. Prvo ajmo Stutti dobit.
FC Buy€rn - najveće zlo njemačkog nogometa!
Borussia Dortmund - posljednja šansa za spas Bundeslige!
Borussia Dortmund - posljednja šansa za spas Bundeslige!
...i nadamo se da oni nisu gledali nase utakmice sa Hsv-om,Gladbachom i slicnoSemir bvb je napisao/la:Nadam se da su naši sinoć vidjeli sve Realove slabosti kojih itekako ima. :ugeek: Niko nije nepobjediv!![]()
Auba,Weidi i Pisczek upitni za subotu...treba izvesti kombinovani sastav sa sto vise igraca koji nece nastupiti u Madridu, tako da ne odlutaju kao sto se dogodilo vec 100x ove sezone.Stuttgart je prelos,trenutno uz Werder i Hsv najpozeljniji protivnik ali s obzirom kako smo prosli s ovim drugim ja cu se suzdrzati od nekih prognoza.
.............................Langerak........................
Greuskreutz........Friedrich.........Hummels........Durm
.................Jojic............Kirch.................
Hoffman..................Mkhtaryan..............Reus
...................Lewandowski....................
Nisam se s tobom složio u nekim prethodnim diskusijama, zapravo skroz smo se udaljili.opel je napisao/la:
A što je razlika između plastičnih klubova i klubova sa pravim navijačima uopšte bitna za nekoga ko svoje omiljene klubove gleda preko TV hiljadama kilometara daleko.
Kao prvo, ako navijaš za jedan klub onda se identifikuješ s njim u potpunosti i gledaš i njegovu sportsku stranu a i cjelokupno poslovanje. U potpunosti te taj klub zanima i navijaš za cijeli klub. I naravno da onda može pojedincu biti bitno dal je klub plastični ili ne (kakav se god izraz upotrebljavao nebitno sad). Mislim da tu nema veze odakle posmatraš klub.
Druga stvar, ima ovdje forumaša koji su te klubove gledali uživo na stadionu ili ih isto tako u dogledno vrijeme ili nekad uopšte žele gledati na stadionu. Isto tako postoje mogućnosti da postaneš član kluba i da plaćaš članarinu, poznati su mi slučajevi ljudi koji ne žive u Njemačkoj a plaćaju članarinu. E sad mogu se kupovati i rekviziti kluba i na taj način učestvuješ u njegovom finansiranju. Ali nisu ovdje toliko bitni ti detalji, nego je više bitno pitanje identifikacije sa klubom, iz nekog razloga voliš klub pa te sve vezano za njega zanima. Isto tako neki od forumaša žive ili su živjeli ili su na drugi način vezani sa Njemačkom. Nisu svi udaljeni od tih klubova toliko....
Jednostavno klubovi su pristupačniji navijačima kada u tom klubu ne vlada mala skupina vlasnika ili jedan vlasnik, nego se odluke donose većinom članova kluba. Opet to ne isključuje činjenicu da uprave klubova imaju najveću moć.
Ja sam htio samo reći da ti možda eto npr Bvb posmatraš s manje strasti nego neke druge kolege forumaši koji navijaju za taj klub (ili generalno kako ostali posmatraju svoje omiljene klubove).
E sad naravno ne znači da kod tzv. plastičnih klubova ne možeš utakmicu uživo pogledati na stadionu i slično, ali jednostavno većina zastupa mišljenje da je bolje kada je klub nekako otvoreniji za sve navijače...
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
@effe, koliko je godisnja clanarina za Bayern?
Zanima me ima li iko od forumskih zutalja da je clan kluba da mi malo detaljnije objasni kompletnu proceduru?
Zanima me ima li iko od forumskih zutalja da je clan kluba da mi malo detaljnije objasni kompletnu proceduru?
Der Mann für die entscheidenden Tore.
Između 30 i 60 eura mislim. Zavisi i od godina (starosti). A ima i Familienmitgliedschaft .Jedno vrijeme sam konto postat član, možda nekad uskoro uradim nešto po tom pitanju.....Hare_BvB je napisao/la:@effe, koliko je godisnja clanarina za Bayern?
A što se BVB-a tiče, znam da je bilo negdje na netu. Probaj ukucat ich bin schwarz gelb, neka tako od prilike stranica ima, pa možeš dobit informacije....Hare_BvB je napisao/la: Zanima me ima li iko od forumskih zutalja da je clan kluba da mi malo detaljnije objasni kompletnu proceduru?
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Hvala. Inace, mislio sam da je skuplje za Bayern.
Ma upoznat sam manje-vise za BVB, ali reko da vidim imal ko info onako bas iz prve ruke.
Ma upoznat sam manje-vise za BVB, ali reko da vidim imal ko info onako bas iz prve ruke.
62 eura je za BvB...i da imam,odakle mi 
Ja sam štošta napisao i o plastičnim klubovima i o onima koji se poistovjećuju s klubom, nisam bio isključiv i apsolutno shvatam one koji sve gledaju kroz sportsku dimenziju kluba, meni ni iz džepa ni u džep, a ne poistovjećujem se s nijednim klubom, samo BL pratim više nego druge lige, pa sam zato i otvarao neke teme koje nemaju isključivo veze sa samo jednim klubom.effe_sa je napisao/la:Nisam se s tobom složio u nekim prethodnim diskusijama, zapravo skroz smo se udaljili.opel je napisao/la:
A što je razlika između plastičnih klubova i klubova sa pravim navijačima uopšte bitna za nekoga ko svoje omiljene klubove gleda preko TV hiljadama kilometara daleko.Ali ovo mi je interesantno što potenciraš više puta.
Kao prvo, ako navijaš za jedan klub onda se identifikuješ s njim u potpunosti i gledaš i njegovu sportsku stranu a i cjelokupno poslovanje. U potpunosti te taj klub zanima i navijaš za cijeli klub. I naravno da onda može pojedincu biti bitno dal je klub plastični ili ne (kakav se god izraz upotrebljavao nebitno sad). Mislim da tu nema veze odakle posmatraš klub.
[quote="effe_sa"]
Jednostavno klubovi su pristupačniji navijačima kada u tom klubu ne vlada mala skupina vlasnika ili jedan vlasnik, nego se odluke donose većinom članova kluba. Opet to ne isključuje činjenicu da uprave klubova imaju najveću moć./quote]
Pošto se neke moje rečenice komentarišu otrgnute iz konteksta, da se poslužim istim sistemom i prokomentarišem ovo otrgnuto iz navoda kolege Effe.
Kakva je moć ili nemoć uprava i o čemu ti navijači uopšte odlučuju kad imamo situaciju da u BL od 11 najskupljih igrača njih 10 igra u istom klubu? Poređenja radi, u PL od prvih pet najskupljih igrača, njih pet igra u pet različitih klubova. Što je previše, zaista je previše. Ili gdje je granica sportskog da ne kažem monopolskog kad u BL prvoplasirani po TM vrijedi 200 miliona više od drugoplasiranog i nevjerovatnih 350 miliona više od trećeplasiranog. Da ne govorim da će od iduće sezone Lewatovih 50 miliona knjigovodstveno preći u bilancu FCB, pa će kako sad stvari stoje taj odnos između prvog i drugog biti 300 miliona, pošto BvB ako nikog ne dovede ide u minus 50 miliona koliko Lewat vrijedi po TM. Takve razlike u PL nema ni između prvog i sedmog na tabeli. Ovaj podatak je više nego apsurdan, da nije žalosno, bilo bi na granici komičnog. I kakav je smisao pravila 50+1 kad je velika većina klubova u BL bez jakih sponzora i privatnih vlasnika prinuđena da finansijsku stabilnost održava prodajom najboljih igrača i time konstatno slabi svoj kvalitet, pa onda u LE ne mogu dogurati dalje od šesnaestine finala, dok jedan Atletico Madrid u sjeni Barce i Reala osim uspjeha u ovoj sezoni, u zadnje četiri godine dva puta osvaja LE. Je li monopol Barce i Reala kao dva kluba veći ili manji od monopola samo jednog kluba u BL. I šta su čelnici BL uradili da se ovakav nesrazmjer u kvalitetu kakav je evidentan u BL smanji, ne kažem da pravilo 50+1 treba ukinuti, ali evidentno je da monopol postoji i da interes za BL među TV ljubitelima fudbala širom Evrope, da ne kažem Azije i Afrike realno opada.
Ja sam pomenuo monopol FCB a time nisam taj klub proglasio kriminalnim, jer dokaza za njihove kriminalne radnje nemam, mogu reći da su ljudi postali to što jesu legalnim poslovanjem i uklapanjem u tržišne zakone. Ali treba imati u vidu da se do monopola može doći i legalnim sredstvima, što ne znači da je monopol sam po sebi legalan i kao takav dobrodošao. Ja mogu prihvatit priču u smislu "bolje da smo vam mi uzeli Gecea i Lewata, da ih vam ne uzme PL ili Primera", ali gdje je tu kraj. Hoće li sutra svaki kvalitetniji igrač u BL za kojeg nema mjesta u BL ići u Primeru ili PL. Po uzoru na Ozila, Šurlea, Gomeza, Klosea, sutra Reusa, Gundogana, Drakslera, sve sami reprezentativci. I ko je tu gubitnik, a ko dobitnik. BvB nije, a nije ni BL, jeste samo FCB ili barem nije gubitnik.
Prema tome priča o interakciji navijača i kluba i ograničenoj moći uprava znači da apsolutno nema lobiranja, da su uprave klubova podjednako zastupljene u svim društvenim strukturama itd itd, što je čista demagogija i jednostavno nemoguća varijanta u svijetu gdje vlada interes krupnog kapitala i monopolizam. I ako su svi navijači i klubovi protiv ukidanja pravila 50+1, zašto to pravilo uopšte postoji, valjda da se neko ne bi predomislio, pa od nekog xy tima iz BL po receptu Monaka od drugoligaša za jednu sezonu napravio učesnika LP. Ponavljam, nemam ništa protiv pravila 50+1, ali ovo kako sad stvari stoje u BL je stvarno cirkus.
Jednostavno klubovi su pristupačniji navijačima kada u tom klubu ne vlada mala skupina vlasnika ili jedan vlasnik, nego se odluke donose većinom članova kluba. Opet to ne isključuje činjenicu da uprave klubova imaju najveću moć./quote]
Pošto se neke moje rečenice komentarišu otrgnute iz konteksta, da se poslužim istim sistemom i prokomentarišem ovo otrgnuto iz navoda kolege Effe.
Kakva je moć ili nemoć uprava i o čemu ti navijači uopšte odlučuju kad imamo situaciju da u BL od 11 najskupljih igrača njih 10 igra u istom klubu? Poređenja radi, u PL od prvih pet najskupljih igrača, njih pet igra u pet različitih klubova. Što je previše, zaista je previše. Ili gdje je granica sportskog da ne kažem monopolskog kad u BL prvoplasirani po TM vrijedi 200 miliona više od drugoplasiranog i nevjerovatnih 350 miliona više od trećeplasiranog. Da ne govorim da će od iduće sezone Lewatovih 50 miliona knjigovodstveno preći u bilancu FCB, pa će kako sad stvari stoje taj odnos između prvog i drugog biti 300 miliona, pošto BvB ako nikog ne dovede ide u minus 50 miliona koliko Lewat vrijedi po TM. Takve razlike u PL nema ni između prvog i sedmog na tabeli. Ovaj podatak je više nego apsurdan, da nije žalosno, bilo bi na granici komičnog. I kakav je smisao pravila 50+1 kad je velika većina klubova u BL bez jakih sponzora i privatnih vlasnika prinuđena da finansijsku stabilnost održava prodajom najboljih igrača i time konstatno slabi svoj kvalitet, pa onda u LE ne mogu dogurati dalje od šesnaestine finala, dok jedan Atletico Madrid u sjeni Barce i Reala osim uspjeha u ovoj sezoni, u zadnje četiri godine dva puta osvaja LE. Je li monopol Barce i Reala kao dva kluba veći ili manji od monopola samo jednog kluba u BL. I šta su čelnici BL uradili da se ovakav nesrazmjer u kvalitetu kakav je evidentan u BL smanji, ne kažem da pravilo 50+1 treba ukinuti, ali evidentno je da monopol postoji i da interes za BL među TV ljubitelima fudbala širom Evrope, da ne kažem Azije i Afrike realno opada.
Ja sam pomenuo monopol FCB a time nisam taj klub proglasio kriminalnim, jer dokaza za njihove kriminalne radnje nemam, mogu reći da su ljudi postali to što jesu legalnim poslovanjem i uklapanjem u tržišne zakone. Ali treba imati u vidu da se do monopola može doći i legalnim sredstvima, što ne znači da je monopol sam po sebi legalan i kao takav dobrodošao. Ja mogu prihvatit priču u smislu "bolje da smo vam mi uzeli Gecea i Lewata, da ih vam ne uzme PL ili Primera", ali gdje je tu kraj. Hoće li sutra svaki kvalitetniji igrač u BL za kojeg nema mjesta u BL ići u Primeru ili PL. Po uzoru na Ozila, Šurlea, Gomeza, Klosea, sutra Reusa, Gundogana, Drakslera, sve sami reprezentativci. I ko je tu gubitnik, a ko dobitnik. BvB nije, a nije ni BL, jeste samo FCB ili barem nije gubitnik.
Prema tome priča o interakciji navijača i kluba i ograničenoj moći uprava znači da apsolutno nema lobiranja, da su uprave klubova podjednako zastupljene u svim društvenim strukturama itd itd, što je čista demagogija i jednostavno nemoguća varijanta u svijetu gdje vlada interes krupnog kapitala i monopolizam. I ako su svi navijači i klubovi protiv ukidanja pravila 50+1, zašto to pravilo uopšte postoji, valjda da se neko ne bi predomislio, pa od nekog xy tima iz BL po receptu Monaka od drugoligaša za jednu sezonu napravio učesnika LP. Ponavljam, nemam ništa protiv pravila 50+1, ali ovo kako sad stvari stoje u BL je stvarno cirkus.
Koje gluposti pišu španjolski mediji.
K'o fol Barcin doktur doš'o u Dortmund da pregleda Gundu da se uvjeri u njegovo zdravstveno stanje.
Koja glupost u pm! 
Nadam se da će včrs Ramkan potopit' Strumfove!
Pa tako da mi možemo sutra rasterećno ući u meč, da ne moramo po svaku cijenu ganjat' rezultat i drugo mjesto.
Izgleda da smo sutra u direktnom prenosu na ES2!
P.S. Haman CR7 ima problema s koljenom!

Nadam se da će včrs Ramkan potopit' Strumfove!
Izgleda da smo sutra u direktnom prenosu na ES2!
P.S. Haman CR7 ima problema s koljenom!

Und wenn du, das spiel gewinnst, ganz oben stehst, dann stehen wir hier und singen Borussia Borussia bvb!
Ne raduj se tudjoj muci.Semir bvb je napisao/la: Haman CR7 ima problema s koljenom!![]()
- Omerbavarac
- Kontakt:
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!
Otputovali su sva trojica s ekipom što je dobar znak.Hare_BvB je napisao/la:Ne raduj se tudjoj muci.Semir bvb je napisao/la: Haman CR7 ima problema s koljenom!![]()
Evo i kod nas je Pisonja upitan, izgleda da sjutra uopce nece nastupiti.
http://www.ruhrnachrichten.de/sport/bvb ... 35,2319163" onclick="window.open(this.href);return false;
Pišonju svakako treba odmarat' za sridu.
Blago nama ako nam dodje Ramos,ja koja taraba od igraca okretan je ko doner blago onom klubu kojeg on zaobidje.
- Blaszczykowski
- Kontakt:
na klupskoj fb stranici pisz i weidi najavljeni kao starteri.
Hans J. Watzke - HEROJ, A NE ZLOČINAC!
BVB, Liverpool, Atletico, Basel - pozitivna strana nogometa
Buyern, PSG, Shity, Chelsky, Jube, Real M - ružna strana nogometa
BVB, Liverpool, Atletico, Basel - pozitivna strana nogometa
Buyern, PSG, Shity, Chelsky, Jube, Real M - ružna strana nogometa
Vidis da je pljunuti Levatovski, al onaj od prije tri godinesamir1909 je napisao/la:Blago nama ako nam dodje Ramos,ja koja taraba od igraca okretan je ko doner blago onom klubu kojeg on zaobidje.
Neko ono rece iz godine u godinu sve smo jaci, how yes no
Danas ko sto gledam mesari ce nam izvalit nekog igraca. Sve ispod jedne povrede smatram visom silom.
Fatzke: "Neželimo otvarat banku, nego sportski uspjeh!"
Jel to vi stvarno ocjenjujete Ramosa na osnovu jedne utakmice?
On igra odličnu sezonu, odličan je napadač. Nije svjetska klasa i udaljen je od tog nivoa, ali radi se o vrlo dobrom napadaču. Trenutno je i Hertha u totalnoj banani, doživljava najgori dio sezone u kojem je forma ekipe totalno loša, pa zato ne čudi što je Ramos sada nešto tanji. Sinoć sam samo dio utakmice pratio, ali generalno je smiješno ocijenjivat igrača na osnovu jedne utakmice.
A eto ako vam ne valja neka ostane u Herthi, s tim razvojem bi bio ionako prezadovoljan....
On igra odličnu sezonu, odličan je napadač. Nije svjetska klasa i udaljen je od tog nivoa, ali radi se o vrlo dobrom napadaču. Trenutno je i Hertha u totalnoj banani, doživljava najgori dio sezone u kojem je forma ekipe totalno loša, pa zato ne čudi što je Ramos sada nešto tanji. Sinoć sam samo dio utakmice pratio, ali generalno je smiješno ocijenjivat igrača na osnovu jedne utakmice.
A eto ako vam ne valja neka ostane u Herthi, s tim razvojem bi bio ionako prezadovoljan....
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.