Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

AnelZ
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - opcenito

Post Postao/la AnelZ » 31 mar 2014, 19:07

Samo sto ja nisam za 16 kluba u prvoj ligi BiH, vec takodjer 10, maksimalno 12. Tako sam siguran da bi imali dovoljno klubova koji mogu citavu sezonu je igrati (finansijski gledano), a u isto vrijeme smatram da bi kvalitet te lige bio u mnogome veci u svakom pogledu, cak sam siguran da bi imali prave derbije u toj ligi i neku solidnu posjetu. Nekim klubovima bi tada bio cilj da barem udju u tu ligu, dok sada vjerujte to sto neki klub igra prvu ligu RS ili FBiH ne daje nikakvu satisfakciju jer su to lige koje se raspadaju i koje nemaju uopste smisla.

Znaci:

Premijer liga BiH - 10 klubova (10. ispada direktno, 9. igra razigravanje sa 2. u prvoj ligi BiH)
|
ˇ
Prva Liga BiH - 12 klubova (1. ulazi u Premijer ligu, 2. igra razigravanje, posljednje troje direktno ispada)
|
ˇ
Druga liga BiH - 3 x 12 klubova (1. iz svake lige ulaze direktno, iz svake lige ispada odredjen broj klubova, zavisno od formata liga ispod ovog nivoa)

Znaci, sve ove lige bi bile pod inauguracijom NFSBiH, dok ispod ovog nivoa bi to mogli biti FSRS, NSFBiH ili kantonalni savezi. Premijer liga BiH bi trebala da bude potpuno profesionalna liga, bez mogucnosti potpisivanja amaterskih ugovora, dok Prva liga BiH bi bila polu-profesionalna, gdje bi se mogla potpisati do 6-9 amaterskih ugovora. Također, pravila i zahtjevi za Premijer ligu bi povecali naspram danasnjeg stanja, dok za prvu ligu BiH bi ta pravila i zahtjevi bila tek za nekih 30-40% manja od zahtjeva za Premijer ligu. Sto se tice Druge lige BiH, posto bi bila potpuno amaterska (tj. nijedan klub ne bi bio uslovljen da mora imati profesionalne ugovore), tu bi zahtjevi vec bili poprilicno nizi.

Pa tako bi prema ovome Premijer ligu igrali Željezničar, Sarajevo, Široki Brijeg, Zrinjski, Borac, Olimpic, Čelik, Velež, Sloboda i jos jedan klub (neka sada bude Zvijezda). Kvalitet je vec garantovan, a takodjer i dobra posjeta.

Prva liga BiH: Radnik, Vitez, Travnik, Slavija, Rudar P., Leotar, Mladost VO, Jedinstvo, Bratstvo, Rudar K., Drina Zvornik i jos jedan klub iz RS (ja bi Sloga Doboj, ali trenutno bi to bila Drina Višegrad). Vremenom bi se i ova liga filtrirala u sto sam siguran pa bi postala jos vise atraktivna. Po ovim imenima bi bila neki prosjek, nije neki wow, ali kao sto sam rekao, vremenom sam siguran da bi mogla biti bolja kada bi dosle neke od ekipa kao Radnički L., Sutjeska Foča, Kozara G., Proleter T., Budućnost B. i Gradina/Igman/Iskra.

Obarska
Kontakt:

Post Postao/la Obarska » 31 mar 2014, 19:21

AnelZ je napisao/la:
Znaci, sve ove lige bi bile pod inauguracijom NFSBiH,
Mislis ingerencijom, :lol: :lol: :lol:

Realist
Kontakt:

Post Postao/la Realist » 31 mar 2014, 19:30

Nije moguće da NSBiH ima nadležnost za prva tri ranga.Dva bi bilo dovoljno.Ukinuti naziv Premijer liga,i prvi rang nazvati Prva liga BiH.Danas i novinari brkaju pojmove,pa kažu Sloboda drugoligaš,a ona u Prvoj ligi jednog od entiteta. :)

lisander
Kontakt:

Post Postao/la lisander » 31 mar 2014, 20:05

Nece dati RS da se ujedini druga liga tj prva FBiH i prva RS, jer za 5 godina bi imali 2 kluba iz RS u premier ligi, jer kvalitet druge lige federacije je bolji od Prve lige RS-a, gore oni tešanjski klubovi redovno trehaju ove iz prve lige RS-a. sad ima 4,5 klubova iz FBiH koji mogu igrat premier ligu u RS-u nema ni jedan, i ovo sto ima u premier ligi krpe se jedva, jedino ona Obarska što liči na ekipu, i FSRS ce ucjenjivat dok god budu mogi da ucjenjuju, jer moraju inače njihovo postojanje nece imati smisla, jer nece imati ozbiljnih klubova

Viper
Kontakt:

Post Postao/la Viper » 31 mar 2014, 23:19

Jedno kratko pitanje :mrgreen: Ukoliko Čelik udje u finale Kupa, a osvoji ga ekipa koja je prvak, Čelik ide u EL, a ako ga osvoji ekipa koja je 2. ili 3. u ligi tj ima EL preko lige vec u EL ide 4. iz lige :?:
SAMO ČELIK !

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 31 mar 2014, 23:24

Viper je napisao/la:Jedno kratko pitanje :mrgreen: Ukoliko Čelik udje u finale Kupa, a osvoji ga ekipa koja je prvak, Čelik ide u EL, a ako ga osvoji ekipa koja je 2. ili 3. u ligi tj ima EL preko lige vec u EL ide 4. iz lige :?:
To ce ti ovi u Savezu jos vidjet sta im vise pase :lol:

Ma mislim da je dat naputak da samo osvajac moze u EL, nikakvi finalisti, ali nedavno ova ista rasprava i netko je rekao da valjda to pravilo vrijedi od iduce sezone i da bi finalista isao ako netko uzme duplu krunu.

Viper
Kontakt:

Post Postao/la Viper » 31 mar 2014, 23:26

Ajde ako neko zna 100% kako je nek napise :)
SAMO ČELIK !

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 31 mar 2014, 23:31

Ovo posljednja sezona da ce to vaziti za finalistu kupa posto je UEFA poslala cirkularno pismo svim fudbalskim savezima da se to pravilo mjenja od naredne sezone sto znaci da 2014/15 pravilo za finalistu kupa ukoliko je osvajac obezbjedio nastup u Ligi Prvaka vise nece vaziti vec se odmah to mjesto prebacuje na prvenstvo. Nema ovdje da svaki savez bira kako oni zele.

Znaci ove sezone 100% vazi sljedece:

- Osvajac kupa ide u kvalifikacije Lige Evrope (prvo pretkolo ukoliko osvajac Lige Evrope nije obezbjedio mjesto u kvalifikacijama niti Lige Evrope niti Lige Prvaka kroz domace takmicenje, drugo pretkolo ukoliko jeste)
- Ukoliko je osvajac kupa ekipa koja je obezbjedila nastup u ligi prvaka (u nasem slucaju kvalifikacije), onda finalista kupa ide u kvalifikacije za Ligu Evrope, sa tim da uzimaju ono najlosije mjesto za Ligu Evrope koje ta drzava ima (znaci prvo pretkolo)
- Ukoliko je osvajac kupa ekipa koja je obezbjedila nastup u Ligi Evrope kroz prvenstvo, ona se vodi kao osvajac kupa jer je to najbolja pozicija za Ligu Evrope, dok onaj plasman sto je ta ekipa obezbjedila kroz prvenstvo se spusta za jednu poziciju (u nasem slucaju na cetvrto mjesto).
Zadnja izmjena: AnelZ, dana/u 31 mar 2014, 23:32, ukupno mijenjano 1 put.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 31 mar 2014, 23:31

Obarska je napisao/la:
AnelZ je napisao/la:
:rulet:
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

RobertoBaggio
Kontakt:

Post Postao/la RobertoBaggio » 01 apr 2014, 02:57

AnelZ je napisao/la:Ovo posljednja sezona da ce to vaziti za finalistu kupa posto je UEFA poslala cirkularno pismo svim fudbalskim savezima da se to pravilo mjenja od naredne sezone sto znaci da 2014/15 pravilo za finalistu kupa ukoliko je osvajac obezbjedio nastup u Ligi Prvaka vise nece vaziti vec se odmah to mjesto prebacuje na prvenstvo. Nema ovdje da svaki savez bira kako oni zele.

- Osvajac kupa ide u kvalifikacije Lige Evrope (prvo pretkolo ukoliko osvajac Lige Evrope nije obezbjedio mjesto u kvalifikacijama niti Lige Evrope niti Lige Prvaka kroz domace takmicenje, drugo pretkolo ukoliko jeste)
- Ukoliko je osvajac kupa ekipa koja je obezbjedila nastup u ligi prvaka (u nasem slucaju kvalifikacije), onda finalista kupa ide u kvalifikacije za Ligu Evrope, sa tim da uzimaju ono najlosije mjesto za Ligu Evrope koje ta drzava ima (znaci prvo pretkolo)
- Ukoliko je osvajac kupa ekipa koja je obezbjedila nastup u Ligi Evrope kroz prvenstvo, ona se vodi kao osvajac kupa jer je to najbolja pozicija za Ligu Evrope, dok onaj plasman sto je ta ekipa obezbjedila kroz prvenstvo se spusta za jednu poziciju (u nasem slucaju na cetvrto mjesto).
I ja mislim da bi ovo trebalo biti tačno objašnjenje, ali tražio sam po Internetu izvore da to potvrde. Na Uefinoj stranici mogu se naći trenutno važeća pravila za Evropa ligu, i to bi trebao biti najpouzdaniji izvor:

http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Dow ... WNLOAD.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

U paragrafu 2.04 ima to objašnjenje da poraženi u kupu ide u Evropa ligu ako je pobjednik kupa osigurao Ligu šampiona. Znači, Čelik, ako naravno prođe Širokog, može u Evropu kao poraženi u finalu ako Sarajevo ili Zrinjski uzmu duplu krunu.

Ali taj paragraf ne govori ništa o trećoj varijanti koju je spomenuo AnelZ. Tražio sam, ali nisam uspio naći u tom dokumentu jasno objašnjenu tu treću varijantu. Ako ko to uspije tu iskopati, neka javi gdje je našao. Ja sam se preznojio tražeći je.

Ali neko ko je pisao članak na Wikipediji o narednoj sezoni Evropa lige očigledno je uspio to pronaći, jer se u dijelu Redistribution Rules spominje i ta treća varijanta, a kao izvor za taj dio teksta u fusnotama je onaj tekst odozgo. Ovo je članak na Wikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/2014%E2%80 ... opa_League" onclick="window.open(this.href);return false;

Uglavnom, ta varijanta je bila kad je ono Željo dobio Čelika u finalu kupa, pa je zahvaljujući Želji Široki otišao u Evropu.

Tu se na Wikipediji spominje i ta promjena pravila, koja je dogovorena na nekom sastanku u Dubrovniku krajem prošle godine. Evo zaključaka s tog sastanka:

http://www.uefa.org/about-uefa/executiv ... 99120.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Pošto će Željo opet biti šampion, to znači da Čelik ide u Evropu samo ako osvoji kup. :D
FK Željezničar 1921

Kevin
Kontakt:

Post Postao/la Kevin » 01 apr 2014, 07:53

RobertoBaggio je napisao/la:
AnelZ je napisao/la:Ovo posljednja sezona da ce to vaziti za finalistu kupa posto je UEFA poslala cirkularno pismo svim fudbalskim savezima da se to pravilo mjenja od naredne sezone sto znaci da 2014/15 pravilo za finalistu kupa ukoliko je osvajac obezbjedio nastup u Ligi Prvaka vise nece vaziti vec se odmah to mjesto prebacuje na prvenstvo. Nema ovdje da svaki savez bira kako oni zele.

I ja mislim da bi ovo trebalo biti tačno objašnjenje, ali tražio sam po Internetu izvore da to potvrde. Na Uefinoj stranici mogu se naći trenutno važeća pravila za Evropa ligu, i to bi trebao biti najpouzdaniji izvor:

http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Dow ... WNLOAD.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

U paragrafu 2.04 ima to objašnjenje da poraženi u kupu ide u Evropa ligu ako je pobjednik kupa osigurao Ligu šampiona. Znači, Čelik, ako naravno prođe Širokog, može u Evropu kao poraženi u finalu ako Sarajevo ili Zrinjski uzmu duplu krunu.

Ali taj paragraf ne govori ništa o trećoj varijanti koju je spomenuo AnelZ. Tražio sam, ali nisam uspio naći u tom dokumentu jasno objašnjenu tu treću varijantu. Ako ko to uspije tu iskopati, neka javi gdje je našao. Ja sam se preznojio tražeći je.

Ali neko ko je pisao članak na Wikipediji o narednoj sezoni Evropa lige očigledno je uspio to pronaći, jer se u dijelu Redistribution Rules spominje i ta treća varijanta, a kao izvor za taj dio teksta u fusnotama je onaj tekst odozgo. Ovo je članak na Wikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/2014%E2%80 ... opa_League" onclick="window.open(this.href);return false;

Uglavnom, ta varijanta je bila kad je ono Željo dobio Čelika u finalu kupa, pa je zahvaljujući Želji Široki otišao u Evropu.

Tu se na Wikipediji spominje i ta promjena pravila, koja je dogovorena na nekom sastanku u Dubrovniku krajem prošle godine. Evo zaključaka s tog sastanka:

http://www.uefa.org/about-uefa/executiv ... 99120.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Pošto će Željo opet biti šampion, to znači da Čelik ide u Evropu samo ako osvoji kup. :D
ono što je Anel napisao je točno..
samo su kod nas loše prevodili u onom jednom periodu se pojavila priča kako finalist ne ide što nije točno..ide , samo što uzima najlošiji koeficijent..i to je to
HKK ŠIROKI - Ponos Hercegovine ® NK ŠIROKI BRIJEG

zlatniljiljan89
Kontakt:

Post Postao/la zlatniljiljan89 » 01 apr 2014, 11:19

http://sportsport.ba/bh_fudbal/ilic-bor ... ope/128102

ustasko-dzihadska zavjera ponovo napada svetinju

'ocemo eferendum dum dum

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 01 apr 2014, 17:48

Obarska je napisao/la:
AnelZ je napisao/la:
Hvala na ispravci :)

samocelik
Kontakt:

Post Postao/la samocelik » 01 apr 2014, 22:39

A pošto Čelik ima dugove da uzme duplu krunu ne ide u evropu. :D
Godinama su te topili, ali ostao si jak kao Čelik!

RobertoBaggio
Kontakt:

Post Postao/la RobertoBaggio » 02 apr 2014, 00:15

samocelik je napisao/la:A pošto Čelik ima dugove da uzme duplu krunu ne ide u evropu. :D
To je, nažalost, najrealnije. Prošle sezone je Zrinjski otišao u Evropu sa 9. mjesta. Ne govorim ništa protiv Zrinjskog, ali da je bio Zrinjski i 14. na tabeli, opet bi igrao. Ne znam jedino šta bi se desilo da je bio 15. ili 16, bi li tad igrao u Evropi, uporedo sa 1. ligom Federacije. :think:
FK Željezničar 1921

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 02 apr 2014, 00:48

samocelik je napisao/la:A pošto Čelik ima dugove da uzme duplu krunu ne ide u evropu. :D
To je, nažalost, najrealnije. Prošle sezone je Zrinjski otišao u Evropu sa 9. mjesta. Ne govorim ništa protiv Zrinjskog, ali da je bio Zrinjski i 14. na tabeli, opet bi igrao. Ne znam jedino šta bi se desilo da je bio 15. ili 16, bi li tad igrao u Evropi, uporedo sa 1. ligom Federacije. :think:
Naravno, niti bi bio prvi klub koji igra Evropu kao drugoligas.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 02 apr 2014, 02:59

Jedne sezone je BiH imala samo 3 predstavnika. U sezoni 2005./06. Zrinjski je kao prvak drzave igrao kvalifikacije za LP. Siroki je kao treceplasirani isao u kvalifikacije za Kup UEFA. Zepce je kao dvanaestoplasirano islo u kvalifikacije za Cup UEFA. Zeljo je bio drugi, Sarajevo cetvrto i jos je pored tog osvojilo Kup. Da ne duljim, cetvrti predstavnik je trebao ici u Intertoto Cup, ali nitko osim ova tri kluba nije dobio licencu. Sjecam se prica da bi Brotnjo kao nizeligas igrao to natjecanje da je predao papire za licencu, ali nije, a dobio bi ju.

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 02 apr 2014, 17:40

Sad ce postati aktuelna prica oko licenci i dozvola !

Da li je ova cetvorka iz vrha sigurna po tome ?

:eh:
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

Obarska
Kontakt:

Post Postao/la Obarska » 02 apr 2014, 18:05

Elegant je napisao/la:Sad ce postati aktuelna prica oko licenci i dozvola !

Ako nisu,nek jave na vrijeme da se mi organizujemo oko Evrope!! :lol: :lol: :lol:

Kevin
Kontakt:

Post Postao/la Kevin » 02 apr 2014, 18:53

Elegant je napisao/la:Sad ce postati aktuelna prica oko licenci i dozvola !

Široki jest..dapače, trenutno se radi na stadionu da se dobije i licenca 3. kategorije
HKK ŠIROKI - Ponos Hercegovine ® NK ŠIROKI BRIJEG

Zaključano

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: bordobijeli, Herpes, TylerBurey i 23 gosta.