Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Upravo to. Ni nasu planetu nismo istrazili a hocemo na Mars. Ko zna sta sve kriju dubine okeana...Elegant je napisao/la:Zanimljivo je to smo otisli na mjesec, a na nasoj planeti je istrazeno samo 5% oceana.
Citao sam o tome kako je jako tesko "boriti se sa tim pritiskom dubina" da ove najmodernije velike podmornice ne mogu do vise od 600-800 metara. Dok ove istrazivacke sonde mogu jako duboko. A recimo za one koji ne znaju postoji jedno mjesto u Tihom oceanu zove se "marjanska brazda" tu je dubina oko 11.000 metara. James Cameron se dole spustio sa tom jednom sondom, 90. minuta traje pud do dole.
Zar ne bi bilo mnogo lakse da se ta tehnologija unaprjedi, a ne ove rakete da se putuje po svemiru.
U pravu si @Elegant, to je ujedno i najdublje mjesto sto su nasli. Ja donekle radim sa tim pa me samim tim i interesuju takve stvari. Prvi problem je taj sto si naveo, to je taj pritisak. Na 0m nadmorske visine taj pritisak je 14.6psi ili ~1kg/cm^2 (~1 bar) sto i nije problem za nas jer organizam moze da napravi toliki pritisak iznutra i da kontrira. Svakih 10-ak metara ispod vode, taj se pritisak povecava za 14.6psi zbog mase vode. Mi recimo pravimo senzore koji idu na velike dubine i temperature, i kada nesto popusti na "oklopu" senzora, pritisak u smislu rijeci zgnjeci metal kao da je od voska. Zvuci cudno, ali otici na te dubine je puno teze nego u svemir.NukeR_G1970 je napisao/la:Upravo to. Ni nasu planetu nismo istrazili a hocemo na Mars. Ko zna sta sve kriju dubine okeana...Elegant je napisao/la:Zanimljivo je to smo otisli na mjesec, a na nasoj planeti je istrazeno samo 5% oceana.
Citao sam o tome kako je jako tesko "boriti se sa tim pritiskom dubina" da ove najmodernije velike podmornice ne mogu do vise od 600-800 metara. Dok ove istrazivacke sonde mogu jako duboko. A recimo za one koji ne znaju postoji jedno mjesto u Tihom oceanu zove se "marjanska brazda" tu je dubina oko 11.000 metara. James Cameron se dole spustio sa tom jednom sondom, 90. minuta traje pud do dole.
Zar ne bi bilo mnogo lakse da se ta tehnologija unaprjedi, a ne ove rakete da se putuje po svemiru.
Volio bih i ja s tobom,mislim da bi nam bas bilo zanimljivo.Unofficialpage je napisao/la:Ja bih volio otici na Mjesec ali na onu tamnu stranu![]()
pobjet bateriju (lampu- ne moze mi naumpast drugi naziv
) i da vidim sta ima tamo, vjerovatno nista ali eto.
![]()
Ma gdje ne bi, tama , a vas dvojica sami.Cautinho je napisao/la:Volio bih i ja s tobom,mislim da bi nam bas bilo zanimljivo.Unofficialpage je napisao/la:Ja bih volio otici na Mjesec ali na onu tamnu stranu![]()
![]()
Hahahaha više bih ja volio kakvu žensku povesttyler durden je napisao/la:Ma gdje ne bi, tama , a vas dvojica sami.Cautinho je napisao/la:Volio bih i ja s tobom,mislim da bi nam bas bilo zanimljivo.Unofficialpage je napisao/la:Ja bih volio otici na Mjesec ali na onu tamnu stranu![]()
![]()
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.