Najveće svjetske misterije

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Re: Najveće svjetske misterije

Post Postao/la Unofficialpage » 07 apr 2014, 22:11

Ja bih volio otici na Mjesec ali na onu tamnu stranu :mrgreen: :mrgreen: pobjet bateriju (lampu- ne moze mi naumpast drugi naziv :thumbdown: ) i da vidim sta ima tamo, vjerovatno nista ali eto. :mrgreen: :mrgreen:
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

calcio
Lokacija: Llanfair­pwllgwyn­gyllgo­gery­chwyrn­drobwll­llanty­silio­gogo­goch
Kontakt:

Post Postao/la calcio » 07 apr 2014, 22:15

Sto se tice zivota u svemiru, ja mislim da cemo ga pronaci vec i u samom Suncevom sistemu. Na Marsu (bakterije) ili na Europi. Ko zna sta se tamo nalazi ispod zaledjene povrsine, pretpostavlja se da je temperatura takva da ispod postoje vodeni okeani a ako ima vode velika je sansa da ima i zivota. Ako je u Suncevom sistemu na vise objekata nastao zivot onda je ogromna sansa da ga ima i na drugim zvjezdanim sistemima kojih ima na milijarde.

NukeR_G1970
Kontakt:

Post Postao/la NukeR_G1970 » 08 apr 2014, 01:45

Elegant je napisao/la:Zanimljivo je to smo otisli na mjesec, a na nasoj planeti je istrazeno samo 5% oceana.

Citao sam o tome kako je jako tesko "boriti se sa tim pritiskom dubina" da ove najmodernije velike podmornice ne mogu do vise od 600-800 metara. Dok ove istrazivacke sonde mogu jako duboko. A recimo za one koji ne znaju postoji jedno mjesto u Tihom oceanu zove se "marjanska brazda" tu je dubina oko 11.000 metara. James Cameron se dole spustio sa tom jednom sondom, 90. minuta traje pud do dole.

Zar ne bi bilo mnogo lakse da se ta tehnologija unaprjedi, a ne ove rakete da se putuje po svemiru. :problem:
Upravo to. Ni nasu planetu nismo istrazili a hocemo na Mars. Ko zna sta sve kriju dubine okeana...

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 08 apr 2014, 06:09

NukeR_G1970 je napisao/la:
Elegant je napisao/la:Zanimljivo je to smo otisli na mjesec, a na nasoj planeti je istrazeno samo 5% oceana.

Citao sam o tome kako je jako tesko "boriti se sa tim pritiskom dubina" da ove najmodernije velike podmornice ne mogu do vise od 600-800 metara. Dok ove istrazivacke sonde mogu jako duboko. A recimo za one koji ne znaju postoji jedno mjesto u Tihom oceanu zove se "marjanska brazda" tu je dubina oko 11.000 metara. James Cameron se dole spustio sa tom jednom sondom, 90. minuta traje pud do dole.

Zar ne bi bilo mnogo lakse da se ta tehnologija unaprjedi, a ne ove rakete da se putuje po svemiru. :problem:
Upravo to. Ni nasu planetu nismo istrazili a hocemo na Mars. Ko zna sta sve kriju dubine okeana...
U pravu si @Elegant, to je ujedno i najdublje mjesto sto su nasli. Ja donekle radim sa tim pa me samim tim i interesuju takve stvari. Prvi problem je taj sto si naveo, to je taj pritisak. Na 0m nadmorske visine taj pritisak je 14.6psi ili ~1kg/cm^2 (~1 bar) sto i nije problem za nas jer organizam moze da napravi toliki pritisak iznutra i da kontrira. Svakih 10-ak metara ispod vode, taj se pritisak povecava za 14.6psi zbog mase vode. Mi recimo pravimo senzore koji idu na velike dubine i temperature, i kada nesto popusti na "oklopu" senzora, pritisak u smislu rijeci zgnjeci metal kao da je od voska. Zvuci cudno, ali otici na te dubine je puno teze nego u svemir.

Drugi problem je sa vakumom. Na pocetku kada je NASA pokusavala otici u svemir, prvo su slali razne materijale da se zna kako vakum utice na stvari/materijale, a pored toga radijacija i temperature su problem. Mi kakve god pumpe da koristimo ovde i pokusavali da ga napravimo sto vecim, jedino svemir ima blizu perfektni vakum, ali nije ni on perfektan jer i dalje postoje hidrogen atomi. Koliko se sjecam, npr. neka vrsta plastike postane kao guma itd. Znaci i za to su bila potrebna velika istrazivanja. Koliko god da to zvucalo komplikovano i tesko, izgleda je ipak lakse nego dubina.
Za razliku od skoro perfektnog vakuma, pritisak mozemo da napravimo. Jedna firma koja pripada jednoj velikoj firmi (istoj i mi pripadamo) pravi sinteticke dijamante i oni prave dijamante pod pritiskom od 1 milion psi. Pritisak mozemo da napravimo, ali nam je tesko ici dole, a vakum tesko, a ipak lakse da idemo u njega :)

Malo sam odlutao sad sa informacijama, ali je ipak cudo sta su ljudi postigli sa istrazivanjima.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

Cautinho
Kontakt:

Re: Odg: Najveće svjetske misterije

Post Postao/la Cautinho » 08 apr 2014, 12:41

Unofficialpage je napisao/la:Ja bih volio otici na Mjesec ali na onu tamnu stranu :mrgreen: :mrgreen: pobjet bateriju (lampu- ne moze mi naumpast drugi naziv :thumbdown: ) i da vidim sta ima tamo, vjerovatno nista ali eto. :mrgreen: :mrgreen:
Volio bih i ja s tobom,mislim da bi nam bas bilo zanimljivo.
Keep walking.

tyler durden
Kontakt:

Post Postao/la tyler durden » 08 apr 2014, 13:11

Cautinho je napisao/la:
Unofficialpage je napisao/la:Ja bih volio otici na Mjesec ali na onu tamnu stranu :mrgreen: :mrgreen: pobjet bateriju (lampu- ne moze mi naumpast drugi naziv :thumbdown: ) i da vidim sta ima tamo, vjerovatno nista ali eto. :mrgreen: :mrgreen:
Ma gdje ne bi, tama , a vas dvojica sami.

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 08 apr 2014, 13:17

[youtube][/youtube]

:mrgreen:
Closed mouths don't get fed on this boulevard.

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 08 apr 2014, 13:28

tyler durden je napisao/la:
Cautinho je napisao/la:
Ma gdje ne bi, tama , a vas dvojica sami.
Hahahaha više bih ja volio kakvu žensku povest :mrgreen:
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

filip13

Post Postao/la filip13 » 09 apr 2014, 19:27

http://www.jutarnji.hr/govori-pet-jezik ... a/1181418/" onclick="window.open(this.href);return false;

filip13

Post Postao/la filip13 » 10 apr 2014, 15:38

[youtube][/youtube]

Holliday
Kontakt:

Post Postao/la Holliday » 12 apr 2014, 01:20

Kako na pitanje koje pocinje sa "Vjerujete li..." odgovor moze ikako biti "ne znam"? Ne pita se da li se zna ili ne, nego da li se vjeruje ili ne, razlika ogromna. Posebno kod ovakvog pitanja, naravno da niko ne zna pa je taj odgovor dodatno besmislen. Pored odgovora "da" i "ne" treci eventualni odgovor bi mogao biti "nisam o tome razmisljao nikad pa nemam neki izgradjen stav"...

filip13

Post Postao/la filip13 » 12 apr 2014, 08:44

http://www.jutarnji.hr/najluda-teorija- ... -/1182203/" onclick="window.open(this.href);return false;

Henderson
Kontakt:

Post Postao/la Henderson » 13 apr 2014, 22:04

slika

[youtube][/youtube]
Premiership 173 utakmica, 15 golova, 21 asistencija.
Najbolji mladi igrač Sunderlanda ( 2010, 2011 ), najbolji mladi igrač Liverpoola ( 2012 ), najbolji mladi igrač Engleske ( 2012 ).

golden
Kontakt:

Post Postao/la golden » 14 apr 2014, 00:40

http://www.strogopovjerljivo.com/13/cit ... e-767.html" onclick="window.open(this.href);return false; :nene:
☆ JUVENTUS ☆ 32 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ☆

☀ PHOENIX SUNS ☀

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 14 apr 2014, 11:01

koja je meni komedija sva ta hampa oko cipiranja, covjece ako ce mi biti lakse nek me cipiraju koliko hoce, ako ce to smanjiti neke procedure i milion ostalih stvari, ljudi odmah umisle kako su samo oni bitni, da njih neko hoce pratiti, neki masoni i slicno, hoce neko slobodu da im uskrati damn
Closed mouths don't get fed on this boulevard.

Henderson
Kontakt:

Post Postao/la Henderson » 16 apr 2014, 17:35

[youtube][/youtube]
Premiership 173 utakmica, 15 golova, 21 asistencija.
Najbolji mladi igrač Sunderlanda ( 2010, 2011 ), najbolji mladi igrač Liverpoola ( 2012 ), najbolji mladi igrač Engleske ( 2012 ).

calcio
Kontakt:

Post Postao/la calcio » 16 apr 2014, 20:17

Sta mislite o ovim monolitima na Marsu i Phobosu (Marsov mali satelit)? Prirodne pojave ili su ih mozda napravili vanzemaljci kao u filmu 2001? :D
slika
slika

I ove rupe na Marsu su zanimljive ali mislim da su nastale prirodnim putem, urusavanjem zemlje ispod tla, slicne pojave se desavaju i na zemlji.
slika
slika

Ova se nalazi u krateru.
slika

truts
Kontakt:

Post Postao/la truts » 16 apr 2014, 23:37

[youtube][/youtube]

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 17 apr 2014, 13:17

Nekako je teško povjerovati da su ovi monoliti na Marsu prirodne pojave.Više mi liče na umjetne tvorevine.

Teško je zamisliti da je ovo lice nastalo prirodnim putem, a i nekoliko piramida je otkriveno na Marsu.

slika

slika
1974---1975---1976---2001---2013---2020

calcio
Kontakt:

Post Postao/la calcio » 17 apr 2014, 17:06

Sto se tice tog lica na Marsu, ispostavilo se da je to ipak bila samo igra sjenki u kombinaciji sa fotografijom niske rezolucije. Desava se :)
Evo kako inace izgleda to brdo:

slika

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.