effe_sa je napisao/la:Bilall je napisao/la:
Ova ekipa jednostavno ako zeli trofeje van Bundeslige, mora vratiti onu cvrstinu u odbranu i brze transformacije uz snazan presing inace cemo Heynckensa od blata praviti.
Samo sam ovo citirao, ali sve sam pročitao.
Presing, protupresign i transformacija igre se moraju vratiti na raniji nivo.
E pa kolega to kada vratimo, onda cemo dobiti nesto identicno kao proslosezonski Bayern.
Transformacija iz ofanzive u defanzivu je ovdje jako problematicna jer nam odbrana visoko stoji i pretezno se igra sa zadnjim veznim koji je kao neki razigravac na protivnickoj polovici mayku mu.
Mene to strasno iznenadjuje, ali Guardiola to voli ..
Svima nam je bilo zao sto je Gustavo otisao iz Bayerna, i tu se odmah moglo zakljuciti da je ovdje po srijedi promjena nogometne filozofije iako nam je trener obecao da ce se prilagoditi Bayernu.
Mislim da bi i Martineza Pep prodao ali ne zeli praviti neke radikalne rezove, ali da se vatim tvom postu u vezi transformacije igre Bayerna.
Treba odbrana da stoji povucenije nazad, a u vezni red mora da ide Martinez koji sa Schweinsteigerom mora usporavati/ometati ili razbijati te kontre dok se tim ne vrati u kompaktnost nazad. To je kljuc svega, jer se ne mozes brzo transformirati iz ofanzive u defanzivu na drugi nacin. Ovako se ostavlja veliki prostor za utrcavanja i cijeli tim ispada.
Osim sto je to kljuc za transformacije nazad, to je kljuc i da se protivnik izvuce naprijed iz takozvanog bunkera, jer ne mozes ocekivati od Reala (primjer) da ce se braniti sa 5 igraca ako Dante i Boateng stoje na njihovoj polovici i gdje defanzivni vezni Bayerna uzima ulogu jos jednog ofanzivnog. Tek kada protivnik izadje naprijed, imamo stvorene i pretpostavke za brzu transformaciju Bayerna iz defanzive u ofanzivu.
Ne mozemo se zaliti da nemamo kontranapad i brzu tranziciju prema naprijed ako protivnika strpas u bunker i omogucis mu da on tebe vreba iz te kontre.
Ovdje se mnogi zale kako se igra bunker protiv Bayerna, a u biti i ne moze se drugacije. Bayern protivnika strpa u bunker slicno kao sto je to Barca radila ali je imala bolju ucinkovitost u napadu sto je razumljivo. Imala je nogometase za takav stil, i koji su se ucili za takav stil jos od malih nogu.
Nametanje neceg takvog u Bayernu gdje se oduvijek igralo drugacije je malo preambiciozno.
Presing i prekidi se moraju popraviti. Ovo ne valja nista. Od 4 gola 3 iz prekida. Strasno! To se definitivno ne trenira ni u obrambenom ni u ofanzivnom smislu, a nekada sam i pisao da se bez ucinkovitosti iz prekida ne osvaja LP.