Postao/la NEZALAGANJE » 03 maj 2014, 18:14
Gledao sam utakmice 90-ih,kao sto gledam i ove danasnje.Nema sumnje da je prije bilo vise 'muske igre' i vise grubosti uopste,ali bih zelio i da mi se objasne neke stvari,jer mi logika ,izgleda,ne valja.Kako su prijasnje odbrane mogle biti bolje kad si imao pravo udariti covjeka,a da se namjerni faulovi ne sviraju tako lako kao danas i tako ne stetis svojoj ekipi!?Znaci fokus danasnjih odbrana mora biti bolji.Kako su prijasnje odbrane bile bolje kad si imao pravo hand checkinga i samim time usmjeravanje protivnika gdje ce ici?Ovi danas rade to isto,a nemaju tu privilegiju da se pomazu rukom.Kako su prijasnje odbrane bile bolje kad bi se one mogle fokusirati na 1 ili 2 covjeka u protivnickoj ekipi koji su atletski jaki,a danas imas cijele petorke koje 'mogu iskociti iz dvorane' sto znaci da odbrana mora biti na jako visokom nivou? Bile su atlete i prije,ali ih nije bilo u ovakvoj mjeri koliko ih danas ima u ligi.Sve to znaci da se teze braniti i da su danasnje vrhunske odbrane,zaista nesto posebno. Shodno svemu ovome,treba reci i da su prijasnji igraci koji su postizali veliki broj poena,itekako bili 'majstori svog zanata' pored svih pravila koja im nisu isla u korist kao napadacima,kao i onog sto se tolerisalo defanzivcima,ali to nikako ne znaci da ih danasnji super defanzivci ne bi mogli braniti priblizno efikasno kao i oni prije.Uostalom,koliko je Pippena bilo 90-ih,a koliko ih danas ima,kad govorimo o defanzivcima te vrste??Mislim da se broj barem udvostrucio u korist danasnje generacije.