Moderni fudbal - DA ili NE?

Aktuelna dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

Da li ste za modernizaciju fudbala raznim pomagalima ?

Apsolutno Da
31
32%
Apsolutno Ne
52
54%
Svejedno
7
7%
Nemam stav prema tome
6
6%

Ukupno glasova: 96

Devil
Moderator
Kontakt:

Re: Moderni fudbal - DA ili NE?

Post Postao/la Devil » 12 feb 2013, 23:26

madridist je napisao/la:A jbg,za mene je ovo fudbal,ja nisam živio prije 50 godina i gledao tekme tako da sad mogu suditi o modernom fudbalu.
Ovaj lik što je kolumnu napisao,rješenje vrlo jednostavno,nek prestane gledat tekme na tv nego nek ide na stadion i sve 5 .Idu mi na živce sa tom pričom o zasićenosti tekmama i sl. pa brate ko da te netko tjera pred tv da gledaš svaku tekmu što se prenosi.
I da iako ne znam šta je to staromodni fudbal ja sam 100% ZA moderni fudbal.Ne znam u čemu je to tolika razlika izmedju recimo Capellovog Milana iz 90-ih i nekog giganta danas,jedino ako se ova rasprava ne vodi na temu privatizacije klubova od strane pojedinih milijardera onda možemo razgovarati.
Znas li ko je Simon Kuper ? :roll:
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

azTer
Kontakt:

Post Postao/la azTer » 12 feb 2013, 23:52

ne može to bit rješenje, jer nije samo riječ o prezasićenosti.

glavni argument autora je to da je fudbal postao običan posao. fudbal je, kako nam govore i kako možemo pročitat, prije bio puno više od toga, bio je razlog da sve podrediš njemu. kao što stariji znaju reć, prije su bogati dolazili da gledaju siromašne fudbalere, a sad siromašni dolaze da gledaju bogataše. ne moraš bit stručnjak da vidiš da tu nešto ne štima, jer bi najpoštenije bilo da su igrači i navijači negdje na pola. danas pola igrača nije ni svjesno važnosti publike, samo znaju izać pred mikrofon i ponovit toliko izlizanu frazu da je publika bila 12. igrač, iako ne znaju ni šta to znači. kontaju kako im nije publika dala talent, ugovor, ni platu, a ne shvataju koliko zapravo griješe. onda kad razmislim o rivalstvima... rivalstvo u današnjim vremenima je ili smijurija ili sablasno. ili se prepucava o tome ko je najbolji igrač, ili se kolje mačetama po parkingu.

zatim... igrom slučaja je fudbal toliko atraktivan da plijeni pažnju i da je plodno tlo za ulaganje i biznis, ali bogme i za mutne radnje. kad vidiš koliko je utakmica (navodno) namješteno, kad vidiš koliko poznatih fudbalera je optuženo za ovaj ili onaj vid prevare, onda znaš koliko je sati. sve to je produkt modernog, ili bolje rečeno postmodernog fudbala. ne može mi bit svejedno zbog toga, tim više što je možda neko namještao utakmice dok je njegov poster visio u sobi poviš kreveta nekog tinejdžera.

i jedna jako dobra rečenica, koja povlači mnoga pitanja "I’ve got too close to the adored object and seen what it’s really like." valjda iz ličnog života možeš zaključit koliko je ovo zapravo realno i stvarno. gledajući tv ekrane ne možemo saznat ni 20% onog što se dešava na terenu, a kamo li onog u svlačionici, u tamnim odajama...

dakle, nije samo riječ o prezasićenosti, igračima, timovima i slično, nego o bekgraundu fudbala, o tome da nekog zlatana ibrahimovića boli ku.rac šta od njega očekuju navijači, on će postupat kako je njemu ćejf jer on samo radi svoj posao.

tu i tamo
Kontakt:

Post Postao/la tu i tamo » 13 feb 2013, 00:18

moderni fudbal,pa mislim da bi i najmudriji ovdje se dvoumili da ili ne,
fudbal vremenom napreduje i jasno je da se mogu i moraju neka pravima mijenjati,
mislim da je u vaznim utakmicama vec sada potreban challange ko u tenisu ili NFL-u,
kada kazem vazne utakmice, mislim i na sve ostale koji mogu tehnicki podrzati takav sistem.

pa zamislite kolike bi se nepravde ispravile, neki penali, golovi, ofsajdi, pa i faulovi,.. ja cu u jednoj minuti nabrojati 10 vaznih (za cijele drzave) utakmica koje je obiljezio sudija. (treba li ista vise od Henry - Irska...)
ako neko misli reci da bi se sjekla utakmica i nebi bilo smisla, odmah da kazem da vise vremena potrose oni glumci koji se valjaju po travi, pa opet ih trpimo 20x po utakmici, a tih izazova ne bi smijelo biti vise od 2-4 po utakmici.
nije to problem prije bio jedni kazu jeste ofsajd, drugi nije i to je to (ko kod nas),
al brate kad imas sad FULL HD usporeno 400x, nema jel-nije, poslije toga ostaje gnjev!

takodje i finansijski fer-play je super stvar, ali ne moguce izvodljiv, uvijek ce se naci nacin da se zaobidje, npr.Gazprom "plati"Chelseu sponzorski ugovor 300miliona i Chelsea ih je "zaradio", znaci moze ih potrositi...
a iz aviona se vidi da je to samo Abramovic dao od sebe pare opet sam sebi, i sl. situacije...

ipak pravi fer-play je neophodan, jer sta ce se desiti sutra kad neko npr. Kinezi kupe "FK Bari" ili Treviso uloze, i uzmu Skudeto, pa prekosutra onaj ludi meksikanac kupi Cataniu ili Wigan, evo M.City je preko noci postao nesto, i vec ima svoje "Fanove" kod nas, sutra ce ti "fanovi" navijati za taj novi Wigan, i stvara se nezrela atmosfera, ljudi kojima klubovi uopse nisu vazni,
a posljedica toga mora biti i propadanje nekih od velikana, ako se "plati" jos ijedan klub u Engleskoj onda nekad veliki Liverpool nema sta traziti tu, ja vec imam osecaj da bi se mogli "platiti" npr.Bolton i Leeds, posto imaju vec potencijal.
ima tu jos svasta pisati, pogotovo kad se pocne o navijacima,jer sam i sam bio prvo na navijackoj tribini, pa zadnjih 6-7godina sjedim grickam kospe uvjek u "porodicnoj" armosferi. tako da bih imao svasta napisati al...drugi put...

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 13 feb 2013, 09:55

da, zato sto je to danasnji fudbal, bolje ovo sto danas gledam nego price o necemu sto je neko nekada gledao
Closed mouths don't get fed on this boulevard.

madridist
Kontakt:

Post Postao/la madridist » 13 feb 2013, 13:11

Devil je napisao/la:
madridist je napisao/la:A jbg,za mene je ovo fudbal,ja nisam živio prije 50 godina i gledao tekme tako da sad mogu suditi o modernom fudbalu.
Ovaj lik što je kolumnu napisao,rješenje vrlo jednostavno,nek prestane gledat tekme na tv nego nek ide na stadion i sve 5 .Idu mi na živce sa tom pričom o zasićenosti tekmama i sl. pa brate ko da te netko tjera pred tv da gledaš svaku tekmu što se prenosi.
I da iako ne znam šta je to staromodni fudbal ja sam 100% ZA moderni fudbal.Ne znam u čemu je to tolika razlika izmedju recimo Capellovog Milana iz 90-ih i nekog giganta danas,jedino ako se ova rasprava ne vodi na temu privatizacije klubova od strane pojedinih milijardera onda možemo razgovarati.
Znas li ko je Simon Kuper ? :roll:
I da je Mojsije nogometa,šta to ako je Simon says onda je aksiom?
Zadnja izmjena: madridist, dana/u 13 feb 2013, 13:37, ukupno mijenjano 1 put.
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 13 feb 2013, 13:15

Samo ti kazem da tih par recenica sto si napisao gore nikako ne idu u istu recenicu sa Simonom Kuperom. ;)
Procitaj neke njegove knjige tipa "Fudbalom protiv neprijatelja" ili neku drugu i videces koliki je on znalac i ustvari da ima milion utakmica iza sebe odgledanih uzivo.Cak i na ovim prostorima.Cak i dok ovo kolumnu pise ja mislim da on ipak ne moze da izdrzi bez fudbala.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

madridist
Kontakt:

Post Postao/la madridist » 13 feb 2013, 13:36

Jasno mi je šta si htio reći .Samo ono kako si me upitao znam li ko je Simon,kao da se radi o nekom ko ima odgovor na svako pitanje o nogometu.U svakom slučaju nisam mislio ništa loše samo me malo smeta teoretisanje o tzv. modernom fudbalu kao da smo svi imali privilegiju gledat kako se to radilo 50-ih ili 60-ih, pa da možemo uporedjivati.
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano

vidovitadjemila

Post Postao/la vidovitadjemila » 13 feb 2013, 16:28

Sve zavisi kako neko shvata pojam MODERNO.Meni ovo sada nije uopste moderno.Vise mi lici na jednu ogromnu farsu koja je sve vise i vise procitana.Sve se vrti samo oko jedne stvari koja se zove NOVAC.
A kada ti to u zivotu,tako i u sportu ,postane glavna stvar pretvoris se u ono u sta se svi mi vise ili manje danas pretvaramo.U masine koje sve vise i vise gube srce i dusu i sve emocije koje te cine covjekom .Tako isto i fudbal kome je jedini cilj sto veca zarada gubi sve vise i vise ono sto ga cini FUDBALOM.
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...

Fecox
Kontakt:

Post Postao/la Fecox » 13 feb 2013, 16:44

Mada je jako žalosn o reći,fudbal se vec godinama ne igra iz zadovoljstva i duše,kešovina utiče na sve..
Kada se zna da većina glavešina i vlasnika klubova gazi preko leševa do cilja i kada im nije bitno dali ce se neki njihov igrac,(nedo bog ali desava se itekako) dobiti herciku od prevelikih napora,zelje za pobjedom i jos svemu sto ide uz to,onda bi se def. moglo reći NE modernom,tj. gladiatorskom fudbalu.bar sa mog aspekta !!
Ko priča o slobodi,često zaboravi cenu,nekad slobodni hod je po kostima ..

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 13 feb 2013, 19:49

Da naravno.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 13 feb 2013, 19:58

vidovitadjemila je napisao/la:Sve zavisi kako neko shvata pojam MODERNO.Meni ovo sada nije uopste moderno.Vise mi lici na jednu ogromnu farsu koja je sve vise i vise procitana.Sve se vrti samo oko jedne stvari koja se zove NOVAC.
A kada ti to u zivotu,tako i u sportu ,postane glavna stvar pretvoris se u ono u sta se svi mi vise ili manje danas pretvaramo.U masine koje sve vise i vise gube srce i dusu i sve emocije koje te cine covjekom .Tako isto i fudbal kome je jedini cilj sto veca zarada gubi sve vise i vise ono sto ga cini FUDBALOM.
Pa i logicno je da treba sve da se vrti oko novca.
Sta bi ti htio?

vidovitadjemila

Post Postao/la vidovitadjemila » 13 feb 2013, 20:05

ASD je napisao/la:
vidovitadjemila je napisao/la:Sve zavisi kako neko shvata pojam MODERNO.Meni ovo sada nije uopste moderno.Vise mi lici na jednu ogromnu farsu koja je sve vise i vise procitana.Sve se vrti samo oko jedne stvari koja se zove NOVAC.
Pa i logicno je da treba sve da se vrti oko novca.
Sta bi ti htio?
Ja bi pivu a ti... :D
A ako ne znas oko cega sve moze da se vrti ja ti nemogu pomoci... ;)
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 13 feb 2013, 20:35

vidovitadjemila je napisao/la: Ja bi pivu a ti... :D
Hvala, ne pijem.
Ali svakako ces je morati platiti, nista nije dzaba.
vidovitadjemila je napisao/la: A ako ne znas oko cega sve moze da se vrti ja ti nemogu pomoci... ;)
To je nesto drugo.
Nema veze s diskusijom.

Orao
Kontakt:

Post Postao/la Orao » 10 jul 2013, 04:27

Vrlo jednostavno, kome nije do modernog fudbala neka gleda BHPL,HNL itd...

Fudbal i danasnji igraci su svjetlosnim godinama ispred onih prije. Pele kao najbolji :lol: on bi danas bio samo prosjecan igrac. Ovi ljudi su roboti!

Ako gledamo iz navijackog aspekta, razumijem to. Jer mnoge stvari su zabranjene, karte skuplje. Zato i kazem, pratite siromasnije lige, palite baklje i nikom nista. A mi cemo pratiti moderan fudbal,necemo dati vatromete na tribinama, nozeve, huliganstvo itd...

Hljeb je bio jeftiniji devedesetih, danas je mnogo skuplji. Pa ga opet kupite, tako i karte, i sve drugo. Mi smo na kraju krajeva samo moderne sluge, treba nam igara i zadovoljstva, na nama se i zaradjuje. Sta sad ? Pomirite se stim, sutra bi svi potpisali da neki arap kupi Zelju ili FKS, napravi stadion, i extra ekipu...ponosno bi nosili dresove na kojima pise Etihad, ili Fly Emirates ;)

Orao
Kontakt:

Post Postao/la Orao » 10 jul 2013, 04:41

Maradona je dosao u Napoli zbog love, ne zbog toga sto voli taj klub. Pape otisao u PSG zato sto mu je bio zabranjen ulazak u Italiju gdje je trebao za Torino da igra. Pele otisao u Cosmos (SAD). Van Bastenu je sve islo za nogom u Ajaxu, pa je presao u Milan. Sto ?

Svaki navijaci svojih klubova bi voljeli 21 vijek stadione, dresove, ovo ono a kao nedostaje im RETRO FUDBAL. Ne razumijem. :roll:

Sto su nam stadioni prazni onda ? Mi smo najblize retro fudbalu, zar ne ? A svako ce prije gledati Arsenal vs. West Ham nego otici ispred kuce gledati Zeljo - Leotar.

Toliko!

sonik24
Kontakt:

Post Postao/la sonik24 » 08 maj 2014, 22:21

ne znam gdje da stavim ovo, pa reko ovdje iako je tema sttara, hmm, ima jos jedan forumas sto pokrece teme :)

najnovija forbesova lista, vrijednost klubova u milijardama dolara!

1. Real Madrid - 3,44
2. Barcelona - 3,20
3. Manchester United - 2,81
4. Bayern Munich - 1,85
5. Arsenal - 1,33
6. Chelsea - 0,86
7. Manchester City - 0,86
8. AC Milan - 0,85
9. Juventus - 0,85
10. Liverpool - 0,69

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 10 maj 2014, 23:25

Ovo mi je zanimljiva stvar. Volio bih da mi je neko pojasni. :D

Kako je to Real za nešto više od dvije godine ako se ne varam uspjeo da svoju vrijednost sa nekih 1.4 milijarde poveća na 3.4 milijarde. Dakle za gotovo dvije milijarde više.

Ista stvar je i sa Barsom koja je tada bila ispod jedne milijarde, a sada je na više od 3. :?

najjacajezenica
Kontakt:

Post Postao/la najjacajezenica » 15 maj 2014, 04:36

stvarno ima poglupih ljudi na ovom forumu.... cito sam prve 2 stranice i stao, sramota me citat neke komente haha. cuj 6 sudija, buahahaha. mozemo komotno imat jednu ekipu na terenu, drugu, i uz to i ekipu sudija pripremit haha. sta vam je ljudi. neki govore imas samo 16rac da pratis i opet pravis greske. pa biseri jedni jel vam ikad palo na pamet da covjek npr prati sa aut linije, udaljen 20ak nekih metara, i 15 tjela u tom 16rcu, koliko je tu cist pregled tog 16rca, i zasto dolazi do svih tih gresaka. zato sto ljudsko oko nema x ray viziju, nit ima dvogled ugradjeno u oko. neke uglove je jednostavno nemoguce vidit, dok su neke scene jos vise nemoguce za pratit tog istog sudije jer ima 4 tjela ispred lopte i nemoze da vidi. 6 sudija je najveca glupost ikad. nego unosenje mogucnosti da sudija pogleda snimak iz drugog ugla je najposteniji nacin, kao sto se uvelo u nba, itd... cini mi se tamo je samo u zadnjih 4 5 min data mogucnost pregledanja snimka, al ni to nije lose. u fudbalu bi to ITEKAKO dobro doslo i rijesilo bi se 95% problema zbog kojeg fudbal i dan danas u svijetu gubi na reputaciji, a to je da se na hiljade utakmica svake godine zavrse pogresnim rezultatom, radi greske sudije.. ne svirani penali, ili svirani penali, ne uvidjena ofside pozicija, priznavanje gola iako lopta nije presla gol liniju, te ponistavanje gola iako je lopta presla gol liniju. za to su poceli uvodit senzore na stativama, cini mi se da ce bas ovo svjetsko bit prvo da se i to koristi, mada nisam 100% siguran... 6 sudija, hahahahha :lol: sto ne 11, da svaki igrac ima po jednog sudiju i rjesen problem :lol: :lol: al sta onda s drugom ekipom hahaha...

onda to sto poredit fudbal iz starog doba i ovaj moderni.. kako je prije bilo vise driblinga, itd... gospodo, taj fudbal je danas malte ne mrtav, iz prostog razloga sto fudbal na dodavanje, tika taku i te fazone, brzu igru, nezadrzavanje lopte pobjedjuje protiv fudbala "brazilskog", tog sto mnogi ovde gotive i zele da vide ponovo. da je taj fudbal jaci, to bi se i dan danas furalo. jednostavno, mozes ti imat 11 najboljih tehnicara na svijetu i ta ekipa ce uvjek izgubit protiv 11 skolovanih fudbalera, kod kojih lopta ne staje, non stop je u pokretu itd.. taj maradona fudbal dje jedan covjek uzme loptu i predribla po ekipe je mrtav, to znaju svi treneri, igraci, itd, i zato se to ne forsira. najblize tome danas je npr jedan ronaldo, mada i on je smanjio sa tim samo tako kako je ostario, covjek je zreo vise sad, i on je to skonto. koliko su ga ljudi samo pljuvali kad se sjetim kad krene izvodit one svoje karafeke, pa jos kad mu ne uspije i provali se, razbije se i to kako su ljudi uzivali u tome da ga podjebavaju. al zato je ronaldo ronalno, i on je jedan u milion koji koliko toliko moze da fura tu taktiku u danasnjem nogometu, i da mu zapravo uspjeva. probajte kod i jednog skolovanog trenera igrat i primit loptu i pocet driblat, zavrsite na klupi u roku 2 minute. fudbal se tako jednostavno neigra vise, jer je fudbal na dodavanje, brzu igru, lopta u konstantnom hodu puno jaci, uspjesniji.. i sto brze jedna ekipa loptu mice, sto bolje.... zato danasnja ta "tika taka" sto furaju npr barca i bajern, su u top 3 4 ekipe na svijetu konstantno.... ko da nikad lopte niste igrali il trenirali pa tako pricate, pravo sam iznenadjen mnogima ovde... najboljih 11 cirkus tehnicara na terenu ce izgubit protiv neke drugoligaske ekipe koja igra uigran nogomet, koja igra fudbal od noge do noge, dupli pasovi, konstantno kretanje lopte itd...

i sad to milioni, bilioni, stadioni, arapi rusi itd... to je prica za sebe. jbga, fudbal jest biznis, ustvari bizniscina a to je zahvaljujuci tolikoj popularnosti. npr ja sta bi uradio jeste napravio neki limit u ligama petice npr, tj imas toliko da smijes trosit godinje na igrace i cao... ustvari to vec i ima, samo taj "limit" je malte ne toliki da i ne postoji. drugu stvar sto bi uradio jeste napravio sistem tako da manje ekipe kontantno dobijaju neka dodatna primanja sto danas uzimaju ovi velikani samo, i tako bi stvorio vecu kompeticiju i bilo bi manje npr ekipa tipa bayern il najblize nama npr dinamo zagreb (kako mi se gadi hrvatska liga zbog njih) sto svake godine ured uzimaju i prvenstvo i kup i stime prave ligu nezanimljivu. al ne samo bajern, ni engleska nije puno bolja. npr zadnjih 50ak godina u engleskoj imamo tu veliku cetvorku, man, arsenal, chelzi i liverpul i oni su malte ne svake sezone prvaci... ako izuzmemo sada man city kao peti, to je to sto se tice engleske... u spaniji real i barsa, mada u zadnje vrijeme su malo odskocili i atletiko, nekad je valencia bila medju top 3, eto sad malo sevilla vilareal..al opet sve tanko, barsa i real su tamo glavni i to je to. francuska psg je tito, nekad je monaco bio broj 2, evo zahvaljujuci milionima ulozenim bit ce opet, znaci stara prica.. italija je malo cudnija liga od ostalih, i ruznija za gledat, al i tamo su juve inter i milan tite, iza njih su lacio i roma, nekad parma i fiorentina i to je to... to mi se isto gadi u tim ligama petice, sto od djetinjstva malte ne gledamo iste ekipe.. tako i liga sampiona, bajern, mancester, real, barsa, inter, milan, juve, celzi, arsenal..... pa yebote zivot dali je bila i jedna godina da nismo bar 3 od ove nabrojane ekipe gledali u polufinalu. i to mi se gadi. mali klubovi nemaju puno sanse. svidja mi se sistem u nba, mada to je nemoguce uvest u fudbal al eto... i tamo su takodje pare pogotovo preuzele mah, ALI ALI ALI oni imaju nesto sto evropa nema. i gledano svi americki sportovi, sto nebi bilo lose i u evropoi.lige su toliko profesionalne da nema ispadanja. znaci ti ako si ulozio milione (cardiff naprimjer), nemas nikakve brige da ces ispast, bar to. naravno to nikako ne ide uz fudbal i ubija draz, ali jaca ti ligu. sad daleko idem od teme ali ti kad nemas brige da ces ispast imas onda vremena da krenes od 0 i gradis mladu ekipu, isprobavas neke stvari a nemas tu tremu od ispadanja. naravno i ispadanje daje draz fudbalu, jer prvenstvno nekad zna bit zanimljivije na dnu tabele nego na vrhu...i iskreno u vecini liga je neizvjesnije na dnu nego na vrhu, sto je zalosno. onda jos jedna stvar sto americki sportovi imaju sto bi bilo extra uvest u evropske (ove druge stvari sto sam naveo su samo primjeri pod velikim upitnikom, ali ovo sad sto cu navest bi itekako pomoglo manjim klubovima) je taj njihov draft, gdje mladi igraci udju u taj "draft", i najslabije ekipe u prvenstvu dobijaju najbolje mlade igrace. yebote to je BOGOVSKI potez :tokralju: :tokralju: i to je u americi jedna velika draz sporta sto evropa nema, a ko prati nba ligu npr zadnjih 20 godina ured svaka nba ekipa je bar jednom dogurala do finala ili polufinala. zamislite to da moze se rec za evropu npr da je u svakoj ligi petice svaka ekipa u zadnjih 20 god bar jednom bila druga il treca. a kamol ti sampion. eh qrc.... mada i tamo postoje velikani i ekipe koje su malte ne svake godine u vrhu, kao npr lakersi.. al evo vidite i njih zadnje 2 god, ni u play off nisu usli. to mi se svidja kod americkih sportova. puno veca neizvjesnost i sto pomazu slabijim ekipama konstantno da budu sto bolje. to je sport, to je kompeticija. naravno i tamo milioni cini svoje, pa imamo danas jedan miami heat, ali to je rijetkost u nba da se bas takve ekipe stvaraju. i ta ekipa se nije stvorila preko noci kao doso neki rus i pokupovo sve zivo, nego godine planiranja sezone i sezone su prosle da se takav potez ostvari. znam da ovo nije tema, ali mislim da bi evropski fudbal mogo dosta toga uzet od americke nba naprimjer, i nemislim sad bukvalno kopirat, ali neke ideje iz nba sprovest u evropski fudbal... jedna od glavnih je taj draft, neki sistem da slabije ekipe dobijaju najbolje mlade igrace. dok je u evropi suprotno, najbolje mlade igrace uzimaju najbolje ekipe vec, nidje veze...

i jos jedna stvar sto bi promjenio, sto je jako bitna u modernom fudbalu jeste broj stranaca u klubovima, i to mi se gadi. pogledam jedan man city ono trecina ekipe slavi titulu i igraci nose zastavu svoje zemlje. ja bi napravio od 11 igraca u prvoj postavi maksimalan broj stranaca je 3. tad bi se jaco reprezentativni fudbal, pa bi jedna engleska mozda imala priliku da se vrati na stara vrata slave, a ne da im vrhunac na sp bude osmina finala zadnjih 30 godina. to je sve zato sto im je fudbal sve oko para i liga im snosi PRE PRE PREVISE stranaca.. nisu ni barsa i real nista bolji, pun qrc juzno amerikanaca... svabe su mi po pitanju ovoga najgotivnije, iako i oni imaju bruku poljaka al bar im daju drzavljanstvo, pa tako imaju poljake i u reprezentaciji, al kad jedna hr moze imat jednog eduarda, opet mi 100 put normalnije dode da svabe imaju poljake koji su im komsije, a ne covjeka razlicite rase od ostale ekipe Bog te jadan, haha. eto toliko od mene, mogo bi pricat o ovoj temi danima jos.... ovo su samo neki moji opsirni pogledi, samo sto se tice tih 6 sudija i ostali gluposti neki od vas pojma nemate o fudbalu, vidi se da niste nikad igrali/trenirali. zgadio mi se onaj comentar u smislu, ako imas sesnaesterac da pratis samo i opet pravis greske, e jbga onda, nisi ti za sudije, nesto u tom smislu :lol: :lol: :lol:

najjacajezenica
Kontakt:

Post Postao/la najjacajezenica » 15 maj 2014, 04:40

Ovo mi je zanimljiva stvar. Volio bih da mi je neko pojasni. :D

Kako je to Real za nešto više od dvije godine ako se ne varam uspjeo da svoju vrijednost sa nekih 1.4 milijarde poveća na 3.4 milijarde. Dakle za gotovo dvije milijarde više.

Ista stvar je i sa Barsom koja je tada bila ispod jedne milijarde, a sada je na više od 3.
to je to sranje modernog fudbala jaro. dopustit ce malte ne sve da bi te velike ekipe i dalje cinile sami vrh svojih liga. to je sramota da jedna ekipa vrijedi preko 3 milijarde, sramota. da vidim taj real i barsu kakvi bi bili da im je limit eto 250 miliona, bili bi kanta za nabijanje jednom deportivu i celti de vigo. ali NE, gdje ces dopustit jedan real il barsa da ti nisu sampion i vice sampion svake godine... sranje yaro moj, to ti je to sranje u fudbalu. ja svake godine, svaku ligu sampiona, svako domace prvenstvo u ligama petice, navijam za autsajdere samo. i svake godine sam razocaran. tako isto bi volio samo tako da atletiko izbaci reala u finalu, tako sam i prosle godine volio da je borusija izbacila bajerna...ali to su rijetkosti zesce, ono jednom u 20 godina se desi, "lopta je okrugla", ali je zeleni teren kockast, pa milioni ili bolje receno u danasnjem fudbalu MILIJARDE odlucuju ko ce bit sampion...

najjacajezenica
Kontakt:

Post Postao/la najjacajezenica » 15 maj 2014, 04:42

i vi svi veliki navijaci reala, barse, celzija, bajerna, itd mi se gadite... YEBO VAS ONI SVI. zivio moj likce, pa koliko god me puta razocaro i obruko nas zenicance...drazi mi je taj klub 100 puta od svih ovih evropski velikana govana u boji/parama. FUJ FUJ FUJ sve te milijardere.

Odgovori

Natrag na “Aktuelne teme”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.