taman ja mislio rec...zizu1991 je napisao/la:Nikakva regionalna liga ne dolazi u obzir. Ova naša livada, kako je od milja zovu domaći navijači stranih klubova je najpotentnija livada čitavog Balkana i nikakva nogometna kohezija iz mnogih razloga se ne može provesti, a onaj razlog koji sam ja naveo, tj. potencijal je po meni jedan od najboljih protuargumenata tezi regionalne lige.
Mi imamo potencijalno najinteresantniju ligu Balkana, kako već rekoh. Uzmite sve države ex - yu, njihove timove, rivalitet, potencijal, kapacitet za napredak i našu ligu. Tačno je da stojimo loše trenutno, ali nas yebe cjelokupna situacija u društvu uopšte, a to je moralo da se odrazi na sport.
Sa nekim rezovima, i smanjenjem lige, kako i glasi ovaj topic, s vremenom i postavljanjem većih standarda u smislu postavljanja uslova za takmičenje u ligi dobili bismo najkvalitetniju ligu Balkana.
Željo, Sarajevo, Velež, Čelik, Zrinjski, Široki, Borac, Sloboda, Slavija, Olimpic daju recimo u ligi 10 ( koju sam ja proizvoljno izabrao, da se ne naljute navijači ostalih klubova ) potencijalno veliki kvalitet, neizvjesnost, nekoliko derbija iz kola u kolo, povećanje broja navijača na tribinama, uz određene korekcije od Saveza, i ulaganjem minimalnih napora imali bismo respektabilnu ligu. Također uz par zakona bismo iznjedrivali iz omladinskih pogona navedenih klubova, ali i ostalih klubova potencijalne mlade reprezentativce jedine nam države.
Sve to donosi svoju dobit, i regionalna liga sigurno nije ono što nam treba. Vidjeli smo šta je NLB liga recimo u košarci učinila od nacionalnih prvenstava država koje sudjeluju u istoj. Na stranu kvalitet, potencijal i uređenost Saveza već navedenih država.
regionalna je ok za 1-2 kluba koji ju igraju dok mogu (financijski) a za ostale je maltene smrt a to se vidi i na kosarkaskoj..
nama ne treba nista nego smanjenje ove lige, pojacavanje popularizacije iste, malo marketinga i gorilo bi..