Smanjenje broja klubova Premijer lige BiH

Kako vam djeluje ovaj sistem ?

Dobar
48
21%
Los
34
15%
Prva liga sa 12 klubova
127
57%
Prva liga sa 16 klubova
15
7%

Ukupno glasova: 224

Kevin
Kontakt:

Re: Smanjenje broja klubova Premijer lige BiH

Post Postao/la Kevin » 27 maj 2014, 07:48

zizu1991 je napisao/la:Nikakva regionalna liga ne dolazi u obzir. Ova naša livada, kako je od milja zovu domaći navijači stranih klubova je najpotentnija livada čitavog Balkana i nikakva nogometna kohezija iz mnogih razloga se ne može provesti, a onaj razlog koji sam ja naveo, tj. potencijal je po meni jedan od najboljih protuargumenata tezi regionalne lige.

Mi imamo potencijalno najinteresantniju ligu Balkana, kako već rekoh. Uzmite sve države ex - yu, njihove timove, rivalitet, potencijal, kapacitet za napredak i našu ligu. Tačno je da stojimo loše trenutno, ali nas yebe cjelokupna situacija u društvu uopšte, a to je moralo da se odrazi na sport.

Sa nekim rezovima, i smanjenjem lige, kako i glasi ovaj topic, s vremenom i postavljanjem većih standarda u smislu postavljanja uslova za takmičenje u ligi dobili bismo najkvalitetniju ligu Balkana.

Željo, Sarajevo, Velež, Čelik, Zrinjski, Široki, Borac, Sloboda, Slavija, Olimpic daju recimo u ligi 10 ( koju sam ja proizvoljno izabrao, da se ne naljute navijači ostalih klubova ) potencijalno veliki kvalitet, neizvjesnost, nekoliko derbija iz kola u kolo, povećanje broja navijača na tribinama, uz određene korekcije od Saveza, i ulaganjem minimalnih napora imali bismo respektabilnu ligu. Također uz par zakona bismo iznjedrivali iz omladinskih pogona navedenih klubova, ali i ostalih klubova potencijalne mlade reprezentativce jedine nam države.

Sve to donosi svoju dobit, i regionalna liga sigurno nije ono što nam treba. Vidjeli smo šta je NLB liga recimo u košarci učinila od nacionalnih prvenstava država koje sudjeluju u istoj. Na stranu kvalitet, potencijal i uređenost Saveza već navedenih država.
taman ja mislio rec...
regionalna je ok za 1-2 kluba koji ju igraju dok mogu (financijski) a za ostale je maltene smrt a to se vidi i na kosarkaskoj..

nama ne treba nista nego smanjenje ove lige, pojacavanje popularizacije iste, malo marketinga i gorilo bi..
HKK ŠIROKI - Ponos Hercegovine ® NK ŠIROKI BRIJEG

Bistrik
Kontakt:

Post Postao/la Bistrik » 27 maj 2014, 08:15

nama treba smanjenje liga na 10-12 ekipa i ujedinjenje druge od recimo 16. ali teško če se to desiti zbog srba ili FSRS. a što se tiče regionalne lige to nevalja za BiH. igrale bi dvije ili tri ekipe iz BiH dok bi recimo iz Srbije igrale 4-5 dakle igrale bi Jagoidna i tako slične ekipe koje nevjerujem da bi napunile npr. Koševo kao liga 10-12. Srbija bi od reginalne lige najviše profitirala pa onda i Hrvatska pogotovo Dinamo jer tamo nema konkurencijuu HRV.

amypitar
Kontakt:

Post Postao/la amypitar » 27 maj 2014, 08:27

Kevin je napisao/la:
zizu1991 je napisao/la:Nikakva regionalna liga ne dolazi u obzir. Ova naša livada, kako je od milja zovu domaći navijači stranih klubova je najpotentnija livada čitavog Balkana i nikakva nogometna kohezija iz mnogih razloga se ne može provesti, a onaj razlog koji sam ja naveo, tj. potencijal je po meni jedan od najboljih protuargumenata tezi regionalne lige.

Mi imamo potencijalno najinteresantniju ligu Balkana, kako već rekoh. Uzmite sve države ex - yu, njihove timove, rivalitet, potencijal, kapacitet za napredak i našu ligu. Tačno je da stojimo loše trenutno, ali nas yebe cjelokupna situacija u društvu uopšte, a to je moralo da se odrazi na sport.

Sa nekim rezovima, i smanjenjem lige, kako i glasi ovaj topic, s vremenom i postavljanjem većih standarda u smislu postavljanja uslova za takmičenje u ligi dobili bismo najkvalitetniju ligu Balkana.

Željo, Sarajevo, Velež, Čelik, Zrinjski, Široki, Borac, Sloboda, Slavija, Olimpic daju recimo u ligi 10 ( koju sam ja proizvoljno izabrao, da se ne naljute navijači ostalih klubova ) potencijalno veliki kvalitet, neizvjesnost, nekoliko derbija iz kola u kolo, povećanje broja navijača na tribinama, uz određene korekcije od Saveza, i ulaganjem minimalnih napora imali bismo respektabilnu ligu. Također uz par zakona bismo iznjedrivali iz omladinskih pogona navedenih klubova, ali i ostalih klubova potencijalne mlade reprezentativce jedine nam države.

Sve to donosi svoju dobit, i regionalna liga sigurno nije ono što nam treba. Vidjeli smo šta je NLB liga recimo u košarci učinila od nacionalnih prvenstava država koje sudjeluju u istoj. Na stranu kvalitet, potencijal i uređenost Saveza već navedenih država.
taman ja mislio rec...
regionalna je ok za 1-2 kluba koji ju igraju dok mogu (financijski) a za ostale je maltene smrt a to se vidi i na kosarkaskoj..

nama ne treba nista nego smanjenje ove lige, pojacavanje popularizacije iste, malo marketinga i gorilo bi..
:thumbup:

Kad vidim da je neko napisao/podrzao(pa makar to bio i obicni navijac),a da je iz Zapadnohercehovackog kantona da nesto podrzava sto bi moglo,svima nama da donese jednu vecu kvalitetu u bilo kojem segmentu u drzave BiH ,to mi daje nadu ,da bi se fakat nekad ova Premijer liga i mogla smanjiti. :clap:
Jos samo da u ovo ubijedimo Bevandu,gdje bi nam bio kraj. :nene:

Kevin
Kontakt:

Post Postao/la Kevin » 27 maj 2014, 08:47

amypitar je napisao/la:
Kevin je napisao/la:

taman ja mislio rec...

:thumbup:

Kad vidim da je neko napisao/podrzao(pa makar to bio i obicni navijac),a da je iz Zapadnohercehovackog kantona da nesto podrzava sto bi moglo,svima nama da donese jednu vecu kvalitetu u bilo kojem segmentu u drzave BiH ,to mi daje nadu ,da bi se fakat nekad ova Premijer liga i mogla smanjiti. :clap:
Jos samo da u ovo ubijedimo Bevandu,gdje bi nam bio kraj. :nene:
kakve veze imamo mi iz zzh sa smanjenjem (tj da smo protiv istog)? kakve veze ima bevanda? koliko ja znam široki je uvijek bio za smanjenje lige..kao i svi forumasi iz sirokog :think:

amypitar
Kontakt:

Post Postao/la amypitar » 27 maj 2014, 10:29

Sto se tice navijaca i forumasa,i obicnog naroda ,mislim da su Za. :thumbup:
Sto se tice vaseg kantona/zupanije,i ljudi koje ste postavili/predlozili u NSF cine sve opstrukcije zajedno sa FSRS.
Zasto to cine. :?: To bi brate ti trebao znati,nisti toliko naivan. :idea:
To je vec politika,a ovo je sportski portal.

Kevin
Kontakt:

Post Postao/la Kevin » 27 maj 2014, 10:35

amypitar je napisao/la:Sto se tice navijaca i forumasa,i obicnog naroda ,mislim da su Za. :thumbup:
Sto se tice vaseg kantona/zupanije,i ljudi koje ste postavili/predlozili u NSF cine sve opstrukcije zajedno sa FSRS.
Zasto to cine. :?: To bi brate ti trebao znati,nisti toliko naivan. :idea:
To je vec politika,a ovo je sportski portal.
odakle ti to da nasa zupanija radi opstrukcije?? daj info, link, bilo sta sto to potvrđuje..

DzoleZeljo
Kontakt:

Post Postao/la DzoleZeljo » 27 maj 2014, 10:44

Meni je samo nejasno kada se spomene "regionalna liga" u kontekstu kako ljudi pogresno reaguju na to. Cuj ne bi nas nigdje bilo?

Pa stanite malo. Ako mislis ulagati kao sto si dosad ulagao, nece te svakako biti nigdje. Valjda je glavni cilj unaprijediti kvalitet same igre, samim dolaskom, tj vracanjem publike infrastruktura bi se poboljsavala vremenom, sponzori bi se sami javljali jer imaju auditorijum za reklamiranje, a na brinuti hoce li nas negdje biti, kao da nas danas negdje ima. Nasim klubovima je najveci problem hoce li proci 2QR EL, a o CL necu ni da govorim!

Po meni za ovaj dio evrope, tj, ako zelimo poboljstati sami kvalitet igre i ne dozivljavati blamaze na EURO-SCENI, regionalna liga je jedini spas.

Ova nasa od 10 je sasim ok, ali to nije rijesenje na dugorocni period jer cemo onda opet za par godina doci u sitvaciju da nesto mijenjamo jer cemo zeljeti vise, a manje od 10 ne mozes nikako.

Uzimam primjer Dinama. Oni sa svojim finansijskim stanjem mogu osvajati hr titule, napraviti jednu ekipu koja ce imati kvaliteta doci do play-off-a CL pa cak i uci u grupe, ali tu nasjate krah. Vec u grupama je tesko postici gol a kamoli pobijediti.

Vjerovanto i sam problem formiranje ako nista nase lige od 10 lezi u tome, jer mnogo jos razmisljaju od "danas do sutra", tj neka je meni danas dobro, a sutra cu razmisljati sta dalje!
Gledajuci samo svoj interes nikada se nista nece postici. Gledajuci interes cjelokupnog regiona kroz zajednicki napredak, mnogo toga se moze postici!

Bistrik
Kontakt:

Post Postao/la Bistrik » 27 maj 2014, 11:27

DzoleZeljo je napisao/la:Meni je samo nejasno kada se spomene "regionalna liga" u kontekstu kako ljudi pogresno reaguju na to. Cuj ne bi nas nigdje bilo?

Pa stanite malo. Ako mislis ulagati kao sto si dosad ulagao, nece te svakako biti nigdje. Valjda je glavni cilj unaprijediti kvalitet same igre, samim dolaskom, tj vracanjem publike infrastruktura bi se poboljsavala vremenom, sponzori bi se sami javljali jer imaju auditorijum za reklamiranje, a na brinuti hoce li nas negdje biti, kao da nas danas negdje ima. Nasim klubovima je najveci problem hoce li proci 2QR EL, a o CL necu ni da govorim!

Po meni za ovaj dio evrope, tj, ako zelimo poboljstati sami kvalitet igre i ne dozivljavati blamaze na EURO-SCENI, regionalna liga je jedini spas.

Ova nasa od 10 je sasim ok, ali to nije rijesenje na dugorocni period jer cemo onda opet za par godina doci u sitvaciju da nesto mijenjamo jer cemo zeljeti vise, a manje od 10 ne mozes nikako.

Uzimam primjer Dinama. Oni sa svojim finansijskim stanjem mogu osvajati hr titule, napraviti jednu ekipu koja ce imati kvaliteta doci do play-off-a CL pa cak i uci u grupe, ali tu nasjate krah. Vec u grupama je tesko postici gol a kamoli pobijediti.

Vjerovanto i sam problem formiranje ako nista nase lige od 10 lezi u tome, jer mnogo jos razmisljaju od "danas do sutra", tj neka je meni danas dobro, a sutra cu razmisljati sta dalje!
Gledajuci samo svoj interes nikada se nista nece postici. Gledajuci interes cjelokupnog regiona kroz zajednicki napredak, mnogo toga se moze postici!
evo ti navijaš za Želju. šta ti misliš ko če prije napuniti grbavicu Jagodina, Vovodina, RNK Split, Vardar ili Široki, Zrinski, Sarajevo, Velež,?

DzoleZeljo
Kontakt:

Post Postao/la DzoleZeljo » 27 maj 2014, 11:36

@Bistrik - Ko ce prije napuniti?

Pa logicno pitanje, prvo ide gradski rival, pa od ponudenih vjerujem Vojvodina, pa dalje!
Mada nije ti pitanje na pravom mjesto opet!

Zasto?

Jer je Borac napunio Grbavicu u ovoj novijoj historiji od 2004 do vrha dva puta, a Sarajevo nije!

Nije to poenta price, vec kvalitet same lige koju cemo dobiti, a auditorium ce sigurno znati prepoznati kvalitet koji ima samo jedan derbi na ovim prostorima, tj Crvena Zvezda vs Partizan, moguce i Dinamo vs Rijeka ovih posljednih dana ali nazalost sitvacija je takva kakve jeste na Maksimiru da za par godina nece imati navijaca ako nastave ovako!

hilmo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la hilmo » 27 maj 2014, 12:09

Vidi @dzole.
Ako bi regionalna liga bila na principu Savezne lige Jugoslavije klubova ih BIH ne bilo nigdje.
Nama treba jaka nasa liga a to se moze postici samo skracivanjem.

Postano kroz Forum SportSport.ba app.

zizu1991
Kontakt:

Post Postao/la zizu1991 » 27 maj 2014, 12:17

DzoleZeljo je napisao/la:Meni je samo nejasno kada se spomene "regionalna liga" u kontekstu kako ljudi pogresno reaguju na to. Cuj ne bi nas nigdje bilo?

Sve što pominješ kao korake unaprijeđenja klupskog nogometa u regionalnim okvirima, sa više odlučnosti se može postići na domaćoj sceni. Imali bismo jako kvalitetan nogomet bez razvodnjavanja našeg prvog nogometnog razreda. Ove sve ekipe koje sam naveo u postu gore zaslužuju da N/FS obrati punu pažnju na razvoj domaćeg nogometa.

Domaći model je puno jednostavniji, isplativiji, konkretniji, logičniji, i ne nosi sa sobom hiljade specijalnih, vojnih i policijskih operativaca u smislu osiguravanja mečeva. I ne, ne bi neka trenutačna zabrana dolaska navijača smirila strasti. Regionalna liga iz mnogo nesportskih razloga nije moguća.

Sportski razlozi su također konkretni i sve ono što bi mogli da imamo u toj regionalnoj ligi možemo imati i
ovdje. Pojam imamo je u ovom slučaju relativna stvar, jer bi svaka država mogla imati nekoliko
predstavnika, a ostali nek' se jebu. Opet ponavljam šta bi čitava ta situacija uradila od nacionalnih prvenstava.

Mislim da skraćivanje lige nije razmišljanje od danas do sutra. Sve korake koji bi se proveli na regionalnom planu, možemo provesti tu, u svojoj avliji. Ni manje ni više.
Ti nikad nisi sam i nećeš biti sam, naprijed Veleže u nove pobjede!!!

Rule_hz
Kontakt:

Post Postao/la Rule_hz » 27 maj 2014, 12:25

Sarajevo zeljo velez sloboda olimpic celik siroki zrinjski borac slavija
RODJEN SAM NA SJEVERU,
SLUSAJTE ME SVI,
VOLIM TEBE SARAJEVO,
ZIVOT SI MI TI.

NeretvanskaPastrmka
Kontakt:

Post Postao/la NeretvanskaPastrmka » 27 maj 2014, 12:26

Ja s navijacke strane bi vise volio regionalnu ligu. Draze mi je na gostovanje gdje sam prije rata isao u Split Novi Sad ili Beograd nego u da se ne naljute Bijeljinu Zvornik ili Vitez. Yebo nasu ligu svakako ce i za 100 godina biti ista situacija.
UEFA TEAM RANKING 1989

43 Velez Mostar YUG 3.583
49 Hamburger SV Ger 3.500
51 AC Milan Ita 3.471
62 Napoli Ita 3.166
81 Sampdoria Ita 2.583
117 Olympique Marseille Fra 1.875
126 Manchester United Eng 1.500
143 Paris Saint-Germain Fra 1.250

Rule_hz
Kontakt:

Post Postao/la Rule_hz » 27 maj 2014, 12:31

Vitez i jos 1 iz rs-a to je 12 klubova sto je fenomenalna kvalitetna liga gdje ce se igrat dodatne tekme play of za liga evropu i titulu i lp kao i opstanak i doigravanje samo kazem za klubove koji bi imali licencu sve postojece vrste takmicenja
RODJEN SAM NA SJEVERU,
SLUSAJTE ME SVI,
VOLIM TEBE SARAJEVO,
ZIVOT SI MI TI.

Rule_hz
Kontakt:

Post Postao/la Rule_hz » 27 maj 2014, 12:33

Pa kako ces je formirat kad hrvati nisu za istu njima je belaj i najgore samo eto mi srbi i janezi smo za istu
RODJEN SAM NA SJEVERU,
SLUSAJTE ME SVI,
VOLIM TEBE SARAJEVO,
ZIVOT SI MI TI.

mellow
Kontakt:

Post Postao/la mellow » 27 maj 2014, 12:42

Kad bi se pravila regionalna liga prvo bi se trebalo dogovoriti koliko klubova iz koje države će za početak nastupati u najvišem rangu takmičenja.

Rank europskih liga po UEFI:
20. Hrvatska
27. Srbija
29. Slovenija
35. BiH
39. Crna Gora
42. Makedonija

Ako bi se po tome išlo onda bi recimo dvije najbolje rangirane zemlje dale 4 predstavnika,druge dvije 3 a posljednje dvije 2.
Tako bi imali
Hrvatska i Srbija - 4 predstavnika
Slovenija i BiH - 3 predstavnika
Crna Gora i Makedonija - 2 predstavnika

Po tom kriteriju regionalna liga bi izgledala ovako:

Dinamo
Rijeka
Hajduk
Split
Crvena Zvezda
Partizan
Jagodina
Vojvodina
Maribor
Koper
Rudar
Zrinjski
Široki
Sarajevo
Sutjeska
Lovčen
Rabotnički
Turnovo

Primjećujete da npr. po ovom sistemu Željo ne bi bio u 1.ligi u prvoj sezoni. Siguran sam da bi se eventualno plasirao u nju ali samo govorim da je ogroman problem kako uopće odrediti ko će za početak igrati u ligi. Naravno,može se oduzet jedno mjesto Crnoj Gori i Makedoniji i dat Slovenij i BiH ali onda bi se bunili čak i Hrvati i Srbi koji objektivno imaju jače lige a slali bi isto predstavnika kao i mi.

PerryFred
Kontakt:

Post Postao/la PerryFred » 27 maj 2014, 12:42

.
Zadnja izmjena: PerryFred, dana/u 13 mar 2020, 21:46, ukupno mijenjano 1 put.

DzoleZeljo
Kontakt:

Post Postao/la DzoleZeljo » 27 maj 2014, 12:47

PerryFred je napisao/la:
Rule_hz je napisao/la:Pa kako ces je formirat kad hrvati nisu za istu njima je belaj i najgore samo eto mi srbi i janezi smo za istu
Sportski direktor Maribora ne želi igrati "regionalne lige".
Dobro on je samo sportski direktor koji je ocigledno samo za svoju naciju, jedinstvenu Sloveniju, koja se svakako nije u vidjela u ex-yugu pa je ocigledan razlog zasto ne zeli igrati istu.

Vidi, nije sporno zelis ili nezelis, sporna su ugalanja i sponzori koji bi prepoznali taj projekat.
Sve se vrti oko novca, a ne oko Zelje da li bi ovaj zelio ili ne.

Ako bi recimo prvi klub regionalne lige, ujedno i ucesnik play-offa (CL, dajem primjer), dobio kao osvajac 2 mil € pored sponzora, onda samo budala ne bi igrala takvo sto.

Drugi 1.5 mil €, treci 1 mil €, itd...

Da svako mjesto imaju svoju cijenu, tj pozicija kao u ENG sto je sistem!
Vjerujem da tada ne bi bio nikakav problem!

bagrcavi
Kontakt:

Post Postao/la bagrcavi » 27 maj 2014, 12:48

Smanjiti našu ligu i to je to. Svako kolo derbi, kvalitet će se podići. Samo još terene uraditi, a i to se planira ovo ljeto.
Kakve regionalne lige kakvi bakrači
DRUG NEBI TI PUNCA

Kevin
Kontakt:

Post Postao/la Kevin » 27 maj 2014, 12:50

DzoleZeljo je napisao/la:@Bistrik - Ko ce prije napuniti?

Pa logicno pitanje, prvo ide gradski rival, pa od ponudenih vjerujem Vojvodina, pa dalje!
Mada nije ti pitanje na pravom mjesto opet!

Zasto?

Jer je Borac napunio Grbavicu u ovoj novijoj historiji od 2004 do vrha dva puta, a Sarajevo nije!

Nije to poenta price, vec kvalitet same lige koju cemo dobiti, a auditorium ce sigurno znati prepoznati kvalitet koji ima samo jedan derbi na ovim prostorima, tj Crvena Zvezda vs Partizan, moguce i Dinamo vs Rijeka ovih posljednih dana ali nazalost sitvacija je takva kakve jeste na Maksimiru da za par godina nece imati navijaca ako nastave ovako!
pa ako maksimiru nije dovoljno EL i LP na kojima im je stadion zjapio prazan u nekim utakmicama..
kakva ce to regionalna liga ispraviti :roll:

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: ANamelessGhoul, Balorda, Beli98, CAZIN, Cwirek, ErosViverosViv, Hrammm1921, KarlMarx i 45 gostiju.