MaGiCa je napisao/la:Shta mislite kobasichari: da li bi Schwabija uzela 1 veliki turnir, da joj je na klupi bio neki prevejani taktichar umesto Loewa od 2006-2012
Zhivo me zanima, @effeovo mishljenje, a mogu i ostali da napishu svoje vlastito.

Ti baš voliš kobasice....

Poslat ćemo ti koju.....
A na ovo tvoje pitanje jedino mogu dati nešto širi odgovor. Odgovor bi itekako mogao biti širok, ali eto koliko toliko ću skratit.
Većina bi ti ovdje (onih koji gotive i simpatiziraju Njemačku) dalo odgovor: DA.
A ja kao prvo moram reči da Loew opšte nije loš taktičar, nego čak i vrlo dobar taktičar.
Taktički dio je on odrađivao i na SP 2006. kada je Kilnsman bio selektor. Klinsi je bio veliki motivator, a Joachim taktičar. Dobro su se uklapali i tada je jedna Njemačka , koja je doživljaval revoluciju osvojila dobro 3. mjesto. Znamo zašto je to bilo dobro, jer igrao se sjajan fudbal, koji je bio svima dopadljiv. Uz to ova ekipa je bila nekako na početku građenja, a nakon debakla na EURO 2004. godine, DFB-team je oduševio sviju i fudbalom, a i plasman nije bio loš (iako se očekivala titula, što je i normalno za Nijemce).
Loew je nakon Klinsijevog odlaska nastavio dobar trend, pa su Nijemci postali i evropski vice prvaci, a tada je Jogi razvalio posebno Portugal svojom sjajnom taktikom.
Pod Loewom su bile i te sjajne partije na SP protiv Argentine i Engleske. Treba napomenuti, da su se prije tog dolaska Klinsija i Loewa Nijemci jako mučili s velikim reprezentacijama, pa čak ovako nekih 5 godina su bili bez pobjede protiv istih.
Znači s Joachimom je izgrađen tim koji igra sjajan fudbal, a koji samo još treba da se kruniše titulom. Jogi je imao veliki kredit do prošlog EURO-a, gdje svi smatraju skoro da je fulio taktiku u polufinalu. I to je zapravo i moja glavna zamjerka na njegov račun. Nije problem poraz od Italije, nego način na koji je izgubio. Nijemci su pobjeđeni, jer je Loew tada eksperimentisao s Kroosom i napravio još neke čudne poteze.
Utakmica na SP 2010. protiv Španije bi mogla biti isto jedna njegova manja fula. Španci su bili prejaki, pa tada Njemačka moguće da i nije bila zrela da ih pobijedi, ali Loew je tada promijenio igru i prilagođavao se protivniku, umjesto da nastavi načinom igre kojim je Elf prije toga srušio Englesku i Argentinu.
Glavni Joachimov problem je previše taktičkog eksperimentiranja. On je možda
previše taktičar za jednu Njemačku. Moguće da bi tu više napravio jedan pragmatičar poput Juppa ili Hitzfelda. Jupp je čak protiv Juvea pokazao Loewu kako je trebao igrati protiv Italije na tom famoznom EURO-u. Samo se postavlja pitanje da li je to Jupp naučio iz Jogijevih grešaka ili bi isto postupio i da je bio tada selektor Njemačke.
U svakom slučaju mislim da je Loew donijeo dosta dobrog njemačkom fudbalu, posebno tu atraktivnost i moderni fudbal. Nijemci su prije igrali puno manje atraktivno, ali zato pojedine generacije uspješnije. Na račun atraktivnosti je nestalo nekih 10 % čvrstine i neke malo
prljavije(bezobraznije) igre koja može biti presudna za titulu.
Inače sam mišljenja da će Njemačka uskoro podići taj trofej, ako ne sada, onda već na narednom EURO-u, a tada bi to bilo skoro sigurno bez Loewa, jer mislim da mu je ovo posljednja šansa.
A isto tako mislim, ako Loew ne osvoji svakako da bi moglo doći do prekida saradnje (ako bi ispao u četvrfinalu to bi bilo definitivno, jer to selektori Njemačke ne preživljavaju u pravilu - ispadanje prije polufinala), a ako bi osvojio SP mislim isto da bi se možda mogao povući, jer bi tražio novi izazov i moguće neki klubski angažman.
E sada jedino ja tebi mogu postaviti pitanje, šta ti zapravo misliš o Loewu i njegovim taktičkim sposobnostima?
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland