Mobilni- gdje, kako, šta?
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Mobilni- gdje, kako, šta?
Normalno da je pretjerivanje dati 1000 KM za mobitel pogotovo ako fakticki iskesiras kompletnu platu. Ali poredit duksericu ili uopste odjecu sa tehnikom je smijesno. Naravno da brend ima svoju cijenu ali brend ima i standarde koje drzi. Pored toga imas distributera koji ti daje garanciju na određeni period, zatim kvalitet izrade, update softvera, dodatna oprema koja ide uz njega itd. Sve je na strani brendiranog telefona. Uzmi recimo u obzir kineske kopije brendiranih telefona. Po specifikacijama su cesto jednaki, a u praksi nije ista igracka. Tu bi se mozda mogla uzeti komparacija sa tenama, kineske tene izgledaju isto ko i ove brendirane ali nisu isto ugodne.
Ako ti telefon sluzi samo za poziv lagano kupis na trafici od 50 KM i jos dobijes kredita na njemu. Ili ako ti treba neki za osnovne opcije tipa viber, fb, twitter, instagram itd. Onda mozes nabaviti telefon koji ce te zadovoljiti i sa manje kesa. Ali ako hoces telefon sa 2GB rama, quadcore procesorom, nekom ekstra kamerom itd Bgm ces morati platiti solidnije. Naravno ne 1000, ali 400 sigurno. Kod nas su ranije govorili "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari". A u tome i jeste sustina.
Ipak ko voli nek izvoli.
Ako ti telefon sluzi samo za poziv lagano kupis na trafici od 50 KM i jos dobijes kredita na njemu. Ili ako ti treba neki za osnovne opcije tipa viber, fb, twitter, instagram itd. Onda mozes nabaviti telefon koji ce te zadovoljiti i sa manje kesa. Ali ako hoces telefon sa 2GB rama, quadcore procesorom, nekom ekstra kamerom itd Bgm ces morati platiti solidnije. Naravno ne 1000, ali 400 sigurno. Kod nas su ranije govorili "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari". A u tome i jeste sustina.
Ipak ko voli nek izvoli.
Svi ti nabrojani programi odlično funkcionišu i na mobitelima do 250KM
Tehnika naprduje svakim danom, tako da će za par mjeseci cijena enormno pasti. Tako je isto i sa računarima.
Ja ovdje govorim isključivo o racionalnoj potrošnji novca gdje za 1000KM možeš dobiti odličan mobitel i odličan tablet, nego da dadneš isključivo 1000KM samo za mobitel. Šta je to primarna svrha mobitela?
Tehnika naprduje svakim danom, tako da će za par mjeseci cijena enormno pasti. Tako je isto i sa računarima.
Ja ovdje govorim isključivo o racionalnoj potrošnji novca gdje za 1000KM možeš dobiti odličan mobitel i odličan tablet, nego da dadneš isključivo 1000KM samo za mobitel. Šta je to primarna svrha mobitela?
- QUARESMA 18<<<
- Kontakt:
Neutral preseravas, izvini ali tako jeNeutral je napisao/la:Ma jašta, ne bi niko bacao pare. Nike, adidas dukserice 140KM, druge dukserice napravljenje od potpuno istog materijala 70 - 80KM. Nije brend važan, zato i imaju milijarde![]()
Kupiš mobitel od 200 - 300KM i malo bolji tablet i to je to. Dati 1000KM za mobitel je besmisleno.
kao prvo govorio sam ti vec zasto kinezi ne valjaju, evo ja imam sad ovaj popisani vivax tablet od 200 km koji je nista haman, smrt za oci, radi onako meh, baterija katastrofa, podrske za software nikakva, i ako hocu sad da pokusam nesto preko roota progurati tablet, nista ni od toga jer nema roota za isti
naravno da je nekima dati 1000km na telefon besmisleno, sve je to relevantno, odi sad u grad i ispitaj svakoga bil dao 1000km na telefon i svako ce ti dati drugaciji odgovor
sta mislis zasto se i dalje prodaju blackberry telefoni? i uprkos slaboj prodaji oni opet drze cijenu i jos RIM opstaje? sad ne znam da li je jos RIM tu znam da su prodani ne sjecam se tacno kome, ali mislim da je jos BB pod RIMom
ako je tebi dovoljan telefon do 300km, ok, tvoja stvar
evo primjer navescu sebe, ja hocu dobru kameru, telefon s dobrim os.om znaci zelim da mi fino radi bez ikakvog zastajkivanja, zamrzivanja i sl? treba mi brz pristup officeu, e mailu, uz to i dobar display, kvalitetna izrada telefona prije svega, i da li cu ja to dobiti kinezerom? a jos pogotovo za tu cijenu 250-300km sto ti velicas?
i vidim dosta forsiras pricu o apple proizvodima kako se stalno ljudi hvale s tim, a ja dosad evo nikad nisam vidio da se bas covjek dici iphoneom, vecinom samo cujem price od druge raje koje nema iphone, ipad i sl appleove proizovde kako se bas ti vlasnici najvise hvale svojim telefonima
i sta mislite kako su samsung, nokia, apple, sony i drugi uspjeli stvoriti veliko ime? i sad imaju veliku reputaciju?
Ko god se koristio i jeftinijim i skupljim mobitelima zna da je razlika nebo i zemlja ,čak i srednja klasa mobitela (lumia920) žestoko zaostaje za onima iz vrha(S4,S5,G2,G3,Z2,M8)..
Nema govora o tome da neki mobitel od 300km može u istu rečenicu sa nekima od 800km ili više.
Nema govora o tome da neki mobitel od 300km može u istu rečenicu sa nekima od 800km ili više.
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano
Re: Odg: Mobilni- gdje, kako, šta?
Upravo tako, meni je na jednom od tih mobitela do 300 KM i otvaranje imenika stopalo, sto ne bih rekao da je realno i normalno i meni moj mobitel zamjenjuje i takav mobitel i tablet, kupio sam ga "na duze staze" i ne vidim razlog za bilo kakav problem, svako ima nesto u sto trosi svoj novac i ako tebi treba manje opcija, ne znaci da tako treba svakom...
Željezničar 1921! Arsenal FC 1886!
Kapiten Blue Traina
Kapiten Blue Traina
Ovdje se ne i hvale koliko na drugim mjestima (po internetu). Apple je precijenjen, odličan je u to nema sumnje ali za istu cijenu možeš dobiti i bolji proizvod od Samsunga ili nekog drugog.
Uzmeš tablet od 600KM ili dodaš još par stoja i kupiš sasvim pristojan laptop.
Imao sam lumiu, sada sam prešao na xperiu, 8.0mp kamera, 720p video, ne treba mi ništa bolje. Ako voliš fotografisati stvari kupi sebi kameru od par hiljada KM. Ako nešto voliš, onda i investiraš u to.
Radila mi je lumia bez štekanja, radi mi xpheria bez štekanja. Prvi mobitel sam platio 310KM, a drugi je ispao povoljno taman kada mi je trebao (uzeo ga samo radi kamere sa kojom skoro pa nikad i ne slikam).
@Madridist
Naravno da ne može u istu rečenicu. Prijatelj mi ima S5, uživancija na njemu tipkati ali šta će ti? Sve šta on na S5 može uraditi mogu i ja na svom (mislim na facebook, viber, whatsapp, instagram, twitter itd). Dovoljno je da može ući u te aplikacije, da ima solidnu kameru, hd videos i prednju kameru za skype. Ostalo je već šminka kao kada kupiš Mercedesa slr i ti ga još napucaješ.
Uzmeš tablet od 600KM ili dodaš još par stoja i kupiš sasvim pristojan laptop.
Imao sam lumiu, sada sam prešao na xperiu, 8.0mp kamera, 720p video, ne treba mi ništa bolje. Ako voliš fotografisati stvari kupi sebi kameru od par hiljada KM. Ako nešto voliš, onda i investiraš u to.
Radila mi je lumia bez štekanja, radi mi xpheria bez štekanja. Prvi mobitel sam platio 310KM, a drugi je ispao povoljno taman kada mi je trebao (uzeo ga samo radi kamere sa kojom skoro pa nikad i ne slikam).
@Madridist
Naravno da ne može u istu rečenicu. Prijatelj mi ima S5, uživancija na njemu tipkati ali šta će ti? Sve šta on na S5 može uraditi mogu i ja na svom (mislim na facebook, viber, whatsapp, instagram, twitter itd). Dovoljno je da može ući u te aplikacije, da ima solidnu kameru, hd videos i prednju kameru za skype. Ostalo je već šminka kao kada kupiš Mercedesa slr i ti ga još napucaješ.
anonimni je napisao/la:Upravo tako, meni je na jednom od tih mobitela do 300 KM i otvaranje imenika stopalo, sto ne bih rekao da je realno i normalno i meni moj mobitel zamjenjuje i takav mobitel i tablet, kupio sam ga "na duze staze" i ne vidim razlog za bilo kakav problem, svako ima nesto u sto trosi svoj novac i ako tebi treba manje opcija, ne znaci da tako treba svakom...
Svako ima pravo da troši svoj vlastiti novac kako hoće. Ja isključivo govorim šta je racionalno a šta ne. Mobiteli su potrošna roba, nekad je cijena 1000KM, godinu dana kasnije 500KM za taj isti proizvod. Ko ima i može neka kupuje šta mu je volja, sebi kupuje, ta nije meni.
Koliko je to na duže staze? Za pet godina biće ti stid što imaš taj isti mobitel koji nosaš danas. Isto pc, kupiš odličnu konfiguraciju, za pet godina se hvataš za glavu što neće pokrenuti neku igru.
LG G3

http://www.gsmarena.com/lg_g3-6294.php
-
edgardavids
- Kontakt:
De vi meni recite koji bi telefon mogao kupiti, oko 3 stoje bih dao, pustite bezveze prepirke 
Daj Boze da bilo koji telefon izdrzi 5 godina
pa bar dok mu ne istekne garancija (jos skoro godinu i po kod mene), a u najboljem slucaju dok se ne pokvari 
naravno da je sve potrosna roba i naravno da s vremenom postane losije jer uvijek dodju bolji proizvodi, ali nemoj tako generalizovati ljude, ni ja ne volim gledati ove smartphone-e kod djecurlije kojim mama i babo sve placaju, al' takvo vrijeme doslo... ne znam koji je mobitel kod tebe, ali budi siguran da ce za neko vrijeme i on praviti probleme, low-end Android je uzas... i u gornjem postu rece da ti gledas da treba uzeti nesto skuplji tablet i mobitel od par stoja, ja sve imam u skupljem mobitelu (i dovoljno velik ekran da pisem bez problema i fluidan rad i update kako treba i dvogodisnju garanciju itd.), zasto bih imao vise uredjaja kad mogu imati sve u jednom ?
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
naravno da je sve potrosna roba i naravno da s vremenom postane losije jer uvijek dodju bolji proizvodi, ali nemoj tako generalizovati ljude, ni ja ne volim gledati ove smartphone-e kod djecurlije kojim mama i babo sve placaju, al' takvo vrijeme doslo... ne znam koji je mobitel kod tebe, ali budi siguran da ce za neko vrijeme i on praviti probleme, low-end Android je uzas... i u gornjem postu rece da ti gledas da treba uzeti nesto skuplji tablet i mobitel od par stoja, ja sve imam u skupljem mobitelu (i dovoljno velik ekran da pisem bez problema i fluidan rad i update kako treba i dvogodisnju garanciju itd.), zasto bih imao vise uredjaja kad mogu imati sve u jednom ?
Kapiten Blue Traina
Kapiten Blue Traina
Ne prepiremo se, ovo je malo ozbiljnija tema gdje nema padobranaca, tako da se može voditi normalna diskusija.
@anonimni
Nije isto 9.3 incha i 5 incha. Tablet je mnogo jednostavniji od mobitela za mnoge stvari, od čitanja knjiga, gledanja navečer filmova u krevetu, baterije i još mnogo toga. Ne bi ga proizvodili da nema svoju svrhu. Mobiteli neće nikad izgurati tablete sa tržišta. Nismo svi Alija Sirotanović pa da nam legne 5.5 incha mobitel u ruke kao da je u pitanju Nokia 3310
Nikad neću prežaliti 350KM (mislim da je toliko) za Siemens M55

@anonimni
Nije isto 9.3 incha i 5 incha. Tablet je mnogo jednostavniji od mobitela za mnoge stvari, od čitanja knjiga, gledanja navečer filmova u krevetu, baterije i još mnogo toga. Ne bi ga proizvodili da nema svoju svrhu. Mobiteli neće nikad izgurati tablete sa tržišta. Nismo svi Alija Sirotanović pa da nam legne 5.5 incha mobitel u ruke kao da je u pitanju Nokia 3310
Nikad neću prežaliti 350KM (mislim da je toliko) za Siemens M55

Pa i napisao sam aplikacije koje mozes normalno vrtiti na telefonima koji kostaju manje. Procitaj post ponovo.Neutral je napisao/la:Svi ti nabrojani programi odlično funkcionišu i na mobitelima do 250KM![]()
Sto se tice primarne svrhe mobitela to je komunikacija. Dakle ne poziv, ne poruke vec globalno komunikacija. Ona se danas prosirila na milion korisnih, nama besplatnih aplikacija od Vibera itd da ne nabrajam a naravno da su u to involvirane i sve drustvene mreze. Ja kazem ako ljudima mobitel treba samo za poziv i sms poruku, onda ne treba ni kupovati smartphone. Kratko jasno.
A sad si presao na komparaciju jeftinih telefona sa skupim, od primarne price kineskih noname mobitela.
Istinu si rekao sto se toga oko tableta tice, medjutim, ta kombinacija se meni nije pokazala dobrom, imao sam Nexus 7 i Xperiu miro koja je stopala uzasno, kazem ti, ni imenik se nije mogao normalno otvoriti, dok je Nexus stvarno perfektno sve uradio, ali ipak mobitel treba svugdje, pa sam napravio kompromis i uzeo Note s kojeg pisem
i s njim sve to radim bez vecih problema, baterija izdrzi bar 5 sati screen-on vremena i ne mogu se pozaliti 
p.s. nisam ni ja Alija Sirotanovic, pa mi mobitel nije glomazan, navikao sam se nakon prvog dana
@edgardavids
Sta ti od aplikacija treba ? Mozda za tvoje potrebe WP radi bolje od Androida, a kako sam vec rekao (i argumentovao u svom primjeru
) da tu Android bas i nije cemu, prvo moramo vidjeti tvoje potrebe 
p.s. nisam ni ja Alija Sirotanovic, pa mi mobitel nije glomazan, navikao sam se nakon prvog dana
@edgardavids
Sta ti od aplikacija treba ? Mozda za tvoje potrebe WP radi bolje od Androida, a kako sam vec rekao (i argumentovao u svom primjeru
Kapiten Blue Traina
Kapiten Blue Traina
@Desole
Sve ti je made in China u zavisnosti da li je nešto kvaliteno ili ne. Kinezi prave najkvalitetnije stvari, a u isto vrijeme i najveći fuš. Ja samo pišem o onome što sam pročitao na mnogim stranicama u vezi mobitela gdje se niko nije žalio na kineske mobitele, dok s druge strane imaš na stotine žalbi u vezi odnosa cijena i specifikacija za ove najbolje mobitele.
@anonimni
Baterija kod mene 4 dana bez wi - fi, kada je uključen wi - fi standarno jedan dan. Ide mi na živce što se puni par sati, dok je Lumia bila napunjena za maksimalno dva sata.
Uglavnom, uživaj, svi mi kupujemo one stvari za koje znamo da će predstavljati neku ličnu satisfakaciju.
Sve ti je made in China u zavisnosti da li je nešto kvaliteno ili ne. Kinezi prave najkvalitetnije stvari, a u isto vrijeme i najveći fuš. Ja samo pišem o onome što sam pročitao na mnogim stranicama u vezi mobitela gdje se niko nije žalio na kineske mobitele, dok s druge strane imaš na stotine žalbi u vezi odnosa cijena i specifikacija za ove najbolje mobitele.
@anonimni
Baterija kod mene 4 dana bez wi - fi, kada je uključen wi - fi standarno jedan dan. Ide mi na živce što se puni par sati, dok je Lumia bila napunjena za maksimalno dva sata.
Uglavnom, uživaj, svi mi kupujemo one stvari za koje znamo da će predstavljati neku ličnu satisfakaciju.
Naravno, tebi odgovara tako, meni drugacije, nekom trecem mozda nista od ovoga i ne treba itd., svako za svoje potrebe kupuje i koristi ono sto mu treba 
Kapiten Blue Traina
Kapiten Blue Traina
Naravno mislio sam na noname kineze, azijati sve rade svakako, a to je zbog jeftine radne snage koja nama omogucava jeftiniji konacni proizvod. Problem ce biti kada oni nas pocnu ekspolatisati 
Probaj prebaciti mobitel pri punjenju u airplane mode, kazu da se brze napuni. Meni se i mobitel i tablet dosta brzo napune pa nisam probao.
Probaj prebaciti mobitel pri punjenju u airplane mode, kazu da se brze napuni. Meni se i mobitel i tablet dosta brzo napune pa nisam probao.
-
edgardavids
- Kontakt:
@anonimni brate nista posebno, facebook, viber, mozda i neka igrica kad je dosadno, po mogućnosti malo bolja kamera 
EDIT: nek nije lumia
Znaci treba ti Android
(kazu da Viber na WP nije dobro radio, a ne znam jesu li to ispravili)
Za te pare imas polovan S2 + kusur
, nov S3 mini ili ako ti se posreci S3 u normalnoj verziji mozda...
Za te pare imas polovan S2 + kusur
Kapiten Blue Traina
Kapiten Blue Traina
Prvi put čujem za to, pokušat ću sljedeći put ako ne zaboravim, hvalaDesole je napisao/la:Naravno mislio sam na noname kineze, azijati sve rade svakako, a to je zbog jeftine radne snage koja nama omogucava jeftiniji konacni proizvod. Problem ce biti kada oni nas pocnu ekspolatisati
-
edgardavids
- Kontakt:
Hvala druze, skontat cemo nestoanonimni je napisao/la:Znaci treba ti Android(kazu da Viber na WP nije dobro radio, a ne znam jesu li to ispravili)
Za te pare imas polovan S2 + kusur, nov S3 mini ili ako ti se posreci S3 u normalnoj verziji mozda...
- JoseMourinho
- Kontakt:
Gdje ćeš kupovat?? Nov ili polovan??edgardavids je napisao/la:@anonimni brate nista posebno, facebook, viber, mozda i neka igrica kad je dosadno, po mogućnosti malo bolja kamera
Xperia neka, alcatel idol(kod mene je bas on platio ga 350km prije pola godine sad je još jeftiniji, koristim ga za to sto si i tj naveo i dobar je pravo a i kamera 8mpx
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 84 gosta.