Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage
GeneralizujemVirtu4l je napisao/la:Generalizuješ. To je uradio samo jednom, 2013. godine kada se vratio nakon povrede, 2014. je igrao samo Rio, a prije toga je osvojio Dohu i igrao finale AO. Znači ne bježi on nigdje i džaba se klanjaš.
Teshko da je Nadal generalno gledano uspeshniji od RFa, a josh tezhe da je uspeshniji od RFa da bude bez shljake, a RF bez HC.Što opet ne pobija činjenicu da je Nadal ponovo uspješniji ako izbrišemo njegovu najjaču, a Federerovu najslabiju podlogu, a dvorana koliko toliko ublažava apsolutnu i ponižavajuću dominaciju, a spašava situaciju na hc. I sve to sa nestajanjem po par i više mjeseci.
Rachunaj ti to kako hocesh - tvoja stvar.Može li se bez dvorane konkurisati za GOAT-a? Može. Recimo da zlato sa olimpijade amnestira loše nastupe na WTF. Cinci je osvojen i to baš preko GOAT-a, Madrid još prije deset godina, sad ga zovemo Šangaj, ali 'recka' je udarena.
Pridruzhi se plesu. Najbolji si u tome ovde.formance je napisao/la:Sad sam ja u 'spectatorima'
Ali se zato vraća tamo gdje mu je lijepo. IW 3x, Kanada 3x, Majami 4 poraza u finalu, jedan osvojen Queens onako usput pred WB.MaGiCa je napisao/la:Generalizujem![]()
Samo jednom![]()
Chovek dobio po tamburi od Roddicka 2008. u Dubaiju i nikada se nije vratio. Madrid/Shanghai osvojio jednom, ali bez Federera u zhrebu i to 2005. Od onda - nishta. Bercy - 1 finale i resto nishta. Cincinnati uzeo jednom, u ostalih XY nastupa bivao pometen. Dakle, na svim brzim podlogama je godinama ili odsutan ili nekonkurentan.
MaGiCa je napisao/la:Teshko da je Nadal generalno gledano uspeshniji od RFa, a josh tezhe da je uspeshniji od RFa da bude bez shljake, a RF bez HC.![]()
Uostalom, RF je #1 bio 302 sedmice, 5 godina je bio ATP&ITF champion, ima 4-1-7-5 na GS turnirima...
To je mnogo vishe nego 141 sedmica na #1, 3xATP i 2xITF champion, te mnogo ubedljivije od 1-9-2-2.
Ne vidim da mu to neko oduzima.Virtu4l je napisao/la:Ali se zato vraća tamo gdje mu je lijepo. IW 3x, Kanada 3x, Majami 4 poraza u finalu, jedan osvojen Queens onako usput pred WB.
Taj H2H je toliko puta objashnjen i seciran - vishe je redundantno i govoriti.Naravno da je uspješniji u međusobnim mečevima, a i generalno bi bio uspješniji da ga Novak nije unakazio 2011. godine.
Učinilo mi se da sam negdje pročitao da bježi u Latinsku Ameriku dok drugi lome koljena po prašini.MaGiCa je napisao/la:Ne vidim da mu to neko oduzima.![]()
Ovdje pričamo o jednom konkurentu, nad kojim dominira i van šljakeMaGiCa je napisao/la:Taj H2H je toliko puta objashnjen i seciran - vishe je redundantno i govoriti.
Nadalova dominacija nad svim konkurentima je posledica velikog broja mecheva na shljaci - na kojoj je fenomen sui generis.
A je l' ne bezhi od DubaijaVirtu4l je napisao/la:Učinilo mi se da sam negdje pročitao da bježi u Latinsku Ameriku dok drugi lome koljena po prašini.
Dominira van shljake od momenta kad je Federer prebacio 29-30. A shta je bilo do tadaOvdje pričamo o jednom konkurentu, nad kojim dominira i van šljakeponekad imam osjećaj da bi ga i na ledu dobio.
MaGiCa je napisao/la:A je l' ne bezhi od DubaijaAko ne bezhi, zashto ga nema tamo 6 godina i zashto igra mickey mouse turnire za to vreme
Dubai je cenjen kao Masters: em ima ogromne nagrade, em prestizh, em je konkurencija tu. Ali, mora RN tetki da odnese lek, verovatno, svake godine u to vreme.
![]()
Kad smo već kod lijekova, možda se dopingovao? Ili je ta teorija pala u vodu? Ne znam, ne čitam Kurir.MaGiCa je napisao/la:Dominira van shljake od momenta kad je Federer prebacio 29-30. A shta je bilo do tada![]()
Zashto se godinama nisu sretali od WBa do WTFaFederer je bio u finalima tih turnira, ali Nadal opet nosio tetki lekove, verovatno.
Časovi od jedva punoljetnih, nije da mi nije poznato...MaGiCa je napisao/la:Videcemo Nadala kad bude imao 29-30, da li ce moci sa mladjima. Dodushe, vidimo ga i danas kako dobija chasove tenisa od npr. jedva punoletnog Australijanca.
Ništa od toga, uživam čitajući vas dvojicu, što kad se podyebavate, što kada normalno diskutujete.MaGiCa je napisao/la:Pridruzhi se plesu. Najbolji si u tome ovde.![]()
Nemoj da moram udarati facepalmove @samosarajvo.samosarajvo je napisao/la:Sta je Federer morao raditi da osvoji RG? Nista!
Ja nikad nisam rekao da ga nije zasluzio! NIKAD! Igrac koji dodje do 4 finala te jednog polufinala i svaki put izgubi od igraca koji je najbolji na toj podlozi ikad i koji ima 99% pobjeda na tom turniru svakako zasluzuje da ga osvoji.Sam Nadal je izjavio da je plakao kad je Roger osvojio jer bi grehota bila da tako veliki igrac ostane bez RG-a.A ako Nadal tako kaze i misli, moje misljenje se po defaultu ne razlikuje.formance je napisao/la:Nemoj da moram udarati facepalmove @samosarajvo.samosarajvo je napisao/la:Sta je Federer morao raditi da osvoji RG? Nista!
Mijenjao je Roger itekako igru na šljaci i prilagođavao se. Svake godine je pokušavao nešto drugačije, da bi 2009 cijeli turnir odigrao dosta defanzivnije nego inače, pa je imao velikih problema sa Del Potrom i Haasom.
Iz ove perspektive gledajući, pravo je čudo kako se onda izvukao protiv Haasa. Bukvalno je jednim IO forhendom izvukao sebe iz ponora.
Nemoj da iz pretjeranog hvaljenja svog idola ideš u pravcu da svjesno ili nesvjesno osporavaš ono što su drugi igrači morali raditi da bi postigli to što su postigli. Možda Federer nikad ne bi uzeo RG da se nije desio slučaj 'Soderling', ali to nikako ne znači da ga nije zaslužio. Opasno si pljunuo na ovaj njegov uspjeh.
Opet, ja sam se dotakao Rogerovih promjena na RG-u te Nadalovih uopste ...formance je napisao/la:Opet ne možeš reči da nije mijenjao. Sasvim je jasna razlika između Rogera sa RG-a 2005 i Rogera u kasnijim godinama. Radio je on sve što je u njegovoj moći da se suprostavi Nadalu, u Rimu je imao dvije meč lopte (daleko najbolji njihov meč), ali jednostano nije imao prirodna oružja da mu se suprostavi načinom na koji je to Đoković radio. Finala RG-a 2006 i 2007 su bila prilično izjednačena i neizvjesna.
Ne možeš stvari posmatrati tako ostrašćeno, niti osporavati napore drugih igrača koji su uložili na putu do uspjeha, da bi uzdizao Rafaela Nadala, niti imaš potrebe za to. Svi smo svjesni njegovog velikog i progresivnog napretka iz godine u godinu, ali nisu ni ostali za to vrijeme čekali da im titule sa neba padaju. Roger se i najviše morao prilagođavati, jer je tenis ulazio u fazu homogenizacije i usporavanja podloga, koje su mnogo više pogodovale ostatku Top konkurencije nego njemu. Čovjek mijenja reket u 32-oj godini, da bi se prilagodio nekoliko godina mlađim igračima od sebe, čisto zbog ljubavi prema sportu i natjecanju, iako je osvojio sve što se osvojiti može i davno dokazao ono što je morao.
formance je napisao/la:Naravno da je Nadal više radio na određenim segmentima poput fizičke spreme, udaraca, prvenstveno zbog manjka talenta, o čemu smo pričali još davno, kada su večina te tvrdnje shvatali kao potjcenjivačke i osporavajuće prema Rafi, a nisu bile. Međutim i Federer i Novak su uložili jednake napore u nekim drugim stvarima. Novak je recimo morao čitavu ishranu i igrački paket promijeniti da bi postao to što je postao. Federer se prilagođavao sporim podlogama, mladim igračima sa potpuno drugačijom teniskom filozofijom, da ne spominjem fizički napredak u jačanju torza, koje mu je generalno omogučilo mnogo lakšu kontrolu loptica sa visokim odskokom.
Dakle, rad je neminovan, koliko god bio talentovan. Svi moraju proći trnovit i težak put da bi ostvarili svoje ciljeve. Nalbandian, Safin i Rios su vječiti primjeri.
Neravnopravna je to borba, čovjek ima diplomu za shupljiranjeformance je napisao/la:Ništa od toga, uživam čitajući vas dvojicu, što kad se podyebavate, što kada normalno diskutujete.![]()
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.