Ne bi ih osakatilo!Raul_64 je napisao/la:Samo ne znam kako bi taj salary cap funkcionisao na primjeru fudbala.
U NBA imas 30 vlasnika koji moraju odvojit minimalni iznos od oko 50 mil. , a uglavnom se krecu u nekom omjeru od 60 mil do 70 mil..
Gdje svaki od njih ima manje,vise podjednake uslove za uspjeh uz pametnu raspodjelu novca.
Problem je odredit salary cap u fudbalu?
Ne moze biti zatvorena evropska liga jer nemas bas toliko klubova koji bi mogli ispratit budjete Reala/Barce/Engleza i PSG-a.
I sta je onda optimalan budjet ?!
Reci da ekipe mogu kostati na nivou jednog Totenhama?! bi opet osakatile sve top ekipe i dobili bi sta , hrpu solidnih ekipa.
NBA je zatvorena liga
sa 30 ravnopravnih klubova
koji nemaju sponzore na dresu i slicno
u evropi ne mozes naci 10 klubova da maximalno generiraju svoje pare
a opet ne bi bilo fer njih kaznjavati , samo sto ostvaruju mnogo vise prihoda od ostalih
pa ih spustati na nivo osrednjih klubova.
Sumnjam da cemo ikad vidjeti taj scenario , u bilo kojem obliku.
Lajat ce se na PSG/City radi nacina na koji pumpaju novac u klub , bit ce neka kazna i ae.
Kao da Real ne bi bio jak da nemaju Bejla, Rodrigeza (racunam da ce doci) i recimo Kediru. Opet bi bili jaki i prilicno ispred konkurencije... al bi onda i konkurencija imala neku sansu.
Primera je smor kada Real i Barsa konkurenciju ostave 20 bodova iza sebe. Sa Atletikom u ovoj sezoni je bilo dosta zanimljivije. Ispada da dva kluba upropastavaju preostalih 18. Je li bolje podici 18 naustrb dva ili dopustiti da 2 nastave unistavati 18.
Odgovor se sam namece.
Je li fudbal bio slabiji kada je Karlsrue imao Heslera, Gladbah Efenberga, Kajzeslautern Baslera, Bajern Sola, Verder Hercoga, Salke Vilmoca, Dortmund Zamera....?
Naravno da nije. Bio je bolji i zanimljiviji. Ja i sada pamtim okrsaje Gladbaha i Karlsurea. Sada mi ne pada na pamet da ih gledam. Nema tu igraca da valja, sav kvalitet koncentrisan u par ekipa.
Vec sam rekao. Nije prirodno u jednoj ekipi koncentrisati 11 karizmaticnih lidera i fudbalskih velemajstora. U takvim okolnostima nikada ne mogu dati 100%. Neminovno guse jedan drugog. Isto tako Dzejms ne bi pokazao ni 50% magije da igra u timu sa Brajant, Entonijem, Durantom i sta znam.
Meni je zaista zao Atletika. Godinama su stvarali tim i sada im mocnici razjebase ekipu. Bice iznenadjenje ako ih Real i Barsa sada ne ostave 15 bodova iza sebe. I kada ce opet napraviti takvu ekipu? Za 20, 50 godina?
No, pustimo romantiku i sentimente. Misljenja sam da je ovakva situacija neodrziva i da ce se kad-tad morati mijenjati. Kao sto su male trgovine propadale za vrijeme ekspanzije velikih marketa, sto lijepo opisuje Emil Zola u svome romanu 'Kod zenskog raja', tako ce i ovi slabiji klubovi neminovno propadati ili zaostajati za gigantima.
Junajted od Adidasa dobije koliko ono milijardi? Stotine!? Sta mislis hoce li se to odraziti na manje klubove? Naravno da hoce. Adidas se njima nuditi manje ili nece nikako. Zasto ulagati u male ekipe pored giganata koji ce ime Adidasa unijeti u svaki dom!?
Saleri kap je dobar iz vise razloga
1. Manje klubove spasava od bankrota i cini ih ekonomski odrzivim
2. Smanjuje razliku malih u odnosu na 'velike klubove'
3. Jaca omladinske pogone i tjera velikane da vise prave a manje kupuju
4. Omogucava vrhunskim igracima da pokazu puni potencijal
Valensia
-------Hames---------Silva----
--------------Kavani----------
Real
---Hese----Benzema---Ronaldo....
Da li bi bilo bolje gledati ovakav okrsaj ili je bolje gledati kako Valensia igra totalni bunker i moli boga da ne primi pet komada?