Bundesliga
Moderatori/ce: ribery,_dreamer_,Monolog,geronimo,hammers
Re: Bundesliga
Inače, RB je pregovarao i sa Lok-om i Sachsen-om ali ljudi nisu htjeli da mijenjaju boje kluba. Ovo pišem jer je neko ranije pitao zašto RB nije uzeo neki klub sa tradicijom iz Leipziga. Ono što je sigurno, RB će imati dosta navijača sa vremenom jer će privući sve ljubitelje fudbala koji nisu opredjeljeni, prije svega zbog navijačke kulture dva druga tima iz Leipziga. A oni su željeli taj grad. RB radi super posao za omladinu, privlače ih ambicioznim projektom, a svi koji se odluče doći imaju predobre uvjete za razvoj. Također do sada nisu kupovali od konkurenata, pa ih slabili. Istina, malo je to umjetno ali svi veći klubovi imaju jake sponzore i na svojevrstan način su za sada zdrava fudbalska sredina. Preostaje da vidimo buduću transfer politiku.
Ja sam negdje cuo da su navijaaci sachsena pravili sranja oko same prodaje dionica kluba... Ali nebitno.. Incijativa da se mijenjaju boje dresova je krajnje retardirana bila I po meni su se dobro zahebali jer bi I'm puno bolja promocija za brend bila kroz recimo lokomotivu jer bi imali veliku armiju navijaca iza sebe I ulagali bi klub koji ima tradiciju , 3 puta prvaci njemacke, 4 kupa ddr,kup kupova ... Ovako nek dodze recimo lupam volswagen I da kupi 49 posto lokomotive ili sachsena I nek istresu recimo 100 milki I za par godina dodzu do bundeske citav ovaj red bull leipzig projekat ide u propast. Nebi imali ni teoretske sanse da se odrze , jer I ovako ce imati jako malo navijaca a tada ih nebi imali nikako... pa kome igrati onda I zasto postojati...
- FRANK RIBERY
- Kontakt:
Imaju malo navijaca, a stadion pun u zadnjim kolima 3. lige, pazite treće lige.
BEzveze se sere po Leipzigu, ovo je zdrav projekat, promovise njemačke talente i u konačnici dovodi do jače lige i konkurencije. Koga briga za Lokomotivu sto nije znala iskoristiti ponuđeno. 
Felix Magath: "Bayern je trenutno najbolji tim u Evropi. Barcelona je imala svoj dan, ali protiv Bayerna nemaju nikakve šanse. Bayern se ne boji Barcelone,".
- gerdmuller
- Kontakt:

Cijene godisnjih ulaznica za sve klubove.
"Primili smo nekoliko zahtjeva od određenih ljudi iz cijeloga svijeta:Amerika,Arapske zemlje ... koji zele da ulazu novac u nas Bayern.Odbio sam sve.Zasto? Jer nasi navijaci to ne vole."
- Karl-Heinz Rummenigge
- Karl-Heinz Rummenigge
Nece niko da ulaze u klub gdje navijaci gospodare. Svakako, treba graditi dobre odnose sa njima, ali ne moze se svako pitati. Ko investira taj odlucuje. Upravo zbog navijaca klub nije mogao da pristane na promjenu boje i eventualno naziva (vjerovatno da bi se tada zvali RB Lok Leipzig ili nesto slicno). Investitori su imali svoje zahtjeve i to je to. A RB ce sada sigurno naci svoje navijace, pogotovo mlađe generacije. Trebace vremena, ali ja sam gledao par reportaza i cini mi se da ce za par sezona itekako imati (solidnu) navijacku bazu. Na kraju krajeva projekat lagano raste, a evo i dokaza
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
- FRANK RIBERY
- Kontakt:
Toliko ih mrze u Leipzigu da im na utalmicu 3. lige dođe 42,700 gledalaca. Došli mrzitelji maksuz. 
Dietrich Mateschitz na upit da li će Rb Leipzig osvojiti titulu, odgovara da je to samo pitanje vremne, a kad je podrska u pitanju, kaze da je broj onih koji ih ne podrzavaju mali i beznacajan. Ljudi ce shvatiti da je ovo ispravan i perspektivan projekat, nesto sto je Bundesligi falilo da bude kompletna.
Dietrich Mateschitz na upit da li će Rb Leipzig osvojiti titulu, odgovara da je to samo pitanje vremne, a kad je podrska u pitanju, kaze da je broj onih koji ih ne podrzavaju mali i beznacajan. Ljudi ce shvatiti da je ovo ispravan i perspektivan projekat, nesto sto je Bundesligi falilo da bude kompletna.
Felix Magath: "Bayern je trenutno najbolji tim u Evropi. Barcelona je imala svoj dan, ali protiv Bayerna nemaju nikakve šanse. Bayern se ne boji Barcelone,".
Dosli oni nikakvi... pogledaj pravi klub tom gradu, prave navijace, a ne te gledatelje... A mogu mislit sta misle o njima ovi drugi...FRANK RIBERY je napisao/la:Toliko ih mrze u Leipzigu da im na utalmicu 3. lige dođe 42,700 gledalaca. Došli mrzitelji maksuz.![]()
"Last time they count me out, what I do Game 6?"
- FRANK RIBERY
- Kontakt:
Ovdje samo sto neki nisu ih uporedjivali sa Olimpicom. Kao klub bez navijaca, niko im ne ide na tekme, mrzi ih cio svijet. Laz, laz i laz!
Jedna stvar mi nije jasna. Da li je to osnivanje nekog novog kluba zabranjeno? Pa i ti tzv. klubovi sa tradicijom su pocinjali od nule. Nisam u potpunosti upucen u sve ovo oko RB-a, citam samo vase komentare, ali u koliko ne dode do prosipanja novca kao kod City-a i PSG-a i sl. meni je to uredu.
Postano kroz Forum SportSport.ba app.
- samo_lijevo
- Kontakt:
kupili licencu od seoske ekipe Markranstadta.RMA je napisao/la:Jedna stvar mi nije jasna. Da li je to osnivanje nekog novog kluba zabranjeno? Pa i ti tzv. klubovi sa tradicijom su pocinjali od nule. Nisam u potpunosti upucen u sve ovo oko RB-a, citam samo vase komentare, ali u koliko ne dode do prosipanja novca kao kod City-a i PSG-a i sl. meni je to uredu.
uzmi sa rezervom pola ovih stvari sto procitas,posebnon od ljubitelja kapitalizma.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf
Nur gucken, nicht anfassen
Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo
- FRANK RIBERY
- Kontakt:
Bojim se da te nista nisam pitao, ljubitelju propalih trećeligaških klubova! Normalna diskusija uredu, argumentovana, rekoa sam da mi je drago da mi ljudi repliciraju, ali konstantno kontriranje objesi macku o rep. Ja nisam nikakav advokata Leipziga, samo sam iskazao podrsku projektu koji mirise na nesto pozitivno, tebi ako se ne svidja napravi demonstracije.samo_lijevo je napisao/la:kupili licencu od seoske ekipe Markranstadta.RMA je napisao/la:Jedna stvar mi nije jasna. Da li je to osnivanje nekog novog kluba zabranjeno? Pa i ti tzv. klubovi sa tradicijom su pocinjali od nule. Nisam u potpunosti upucen u sve ovo oko RB-a, citam samo vase komentare, ali u koliko ne dode do prosipanja novca kao kod City-a i PSG-a i sl. meni je to uredu.
uzmi sa rezervom pola ovih stvari sto procitas,posebnon od ljubitelja kapitalizma.
A bez para nema ni rezultata. Nije Bayern ovoliko kvalitetan jer je klub navijača vec zato sto iza kluba stoje mega kompanije i ogroman novac. Pojačanja dolaze za milione, ne za bonove, vaucer, vitre, hedije, sergije, itd.
Da l' ovaj optimizam zasniva na ulaganju u mlade igrace ? Jesi li i dalje misljenja da nece trositi ogromne novce na transfere ?FRANK RIBERY je napisao/la:
Dietrich Mateschitz na upit da li će Rb Leipzig osvojiti titulu, odgovara da je to samo pitanje vremne,
- samo_lijevo
- Kontakt:
[youtube][/youtube]
ovo ste sigurno gledali,ali vrijedi opet postaviti.
ovo ste sigurno gledali,ali vrijedi opet postaviti.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf
- Goalgetter
- Kontakt:
Re: VfB Stuttgart
Didavi ce biti veliko pojacanje za Stuttgart ove sezone, nakon sto je proslu sezonu vecinom pauzirao zbog povrede. Na pripremama sam gledao dvije utakmice, i odlicno je odigrao.
- FRANK RIBERY
- Kontakt:
To cemo tek da vidimo, ako budu bezobrazni ko neki klubovi onda im treba oduzeti licencu. Ovaj projekat cu podrzati samo ako je u pozadini forsiranje talentovanih njemački igrača koji ce kroz par godina sazrijeti u klasne igrače. Ako se pak okrenu trosenju ogromnog novca na transfere onda ih sa mojim blagoslovom treba izbaciti iz lige.adnan24 je napisao/la:Da l' ovaj optimizam zasniva na ulaganju u mlade igrace ? Jesi li i dalje misljenja da nece trositi ogromne novce na transfere ?FRANK RIBERY je napisao/la:
Dietrich Mateschitz na upit da li će Rb Leipzig osvojiti titulu, odgovara da je to samo pitanje vremne,
- gerdmuller
- Kontakt:
RB Leipzig: Klub bez dušeRMA je napisao/la:Jedna stvar mi nije jasna. Da li je to osnivanje nekog novog kluba zabranjeno? Pa i ti tzv. klubovi sa tradicijom su pocinjali od nule. Nisam u potpunosti upucen u sve ovo oko RB-a, citam samo vase komentare, ali u koliko ne dode do prosipanja novca kao kod City-a i PSG-a i sl. meni je to uredu.
Dok se čelnici europskih nogometnih saveza brinu o licenciranju svojih prvoligaša i drugoligaša, a predsjednici tih istih klubova strepe nad propisima i uvjetima licenciranja, navijači nervozno isčekuju konačno zeleno svjetlo za nastupanje u sljedećoj sezoni, RB Leipzig vodi malu bitku s udrugom njemačkih profesionalnih nogometnih klubova za ispunjavanje licence za drugu njemačku ligu za nadolazeću sezonu. Ova vijest u normalnim uvjetima ne bi trebala buditi toliko medijske pažnje, međutim sama činjenica da će prvi put u povijesti Bundeslige u jednoj sezoni natjecati klub koji je stvoren točno prije pet godina dovoljno objašnjava prašinu koja se digla oko RB Leipziga.
Mnogi će reći da se ovdje radi o nogometnom uspjehu, odličnom planiranju ili viziji kluba koji je osnovan 2009. godine zatvarajući oči pred pravom istinom. Vjerojatno niti jedan takozvani navijač RB Leipziga, ako ih tako uopće možemo nazvati, neće sebi priznati da su postali marketinška igračka austrijske tvrtke, točnije Red Bull-a. Naime, vlasnik Red Bull-a Dietrich Mateschitz osnovao je RB Leipzig (RasenBallsport Leipzig e.V, jer je u Njemačkoj zabranjeno imenovanje kluba za promotivne svrhe) 2009. godine, nakon što mu 2006. godine nije uspjelo preuzimanje FC Sachsen Leipziga zbog nesuglasica s Njemačkim nogometnim savezom oko prava za promjenom imena te mnogobrojnih protesta navijača. Spajanjem s petoligašem SSV Markranstaedt te iste godine klub je ostvario pravo na nastupanje u petoj ligi - sjeveroistok (Oberliga -Nordost) te uz financijsku superiornost postupno osiguravao prelazak u viši rang natjecanja. U počecima svog pohoda prema Bundesligi problem RB Leipziga bila su masovna otkazivanja prijateljskih i pripremnih utakmica s klubovima iz regije pod pritiskom mogućih navijačkih protesta, s obzirom na profiliranu i vrlo izraženu navijačku kulturu istočnog dijela Njemačke.
Dolaskom na prag druge njemačke lige, koja je profesionalna, nadležnost za licenciranje preuzima udruga njemačkih profesionalnih nogometnih klubova te se RB Leipzig prvi puta susreće s postavljanjem uvjeta od strane jednog nadležnog tijela, što je naišlo na čuđenje i nevjericu vlasnika Red Bulla. Vjerojatno je bio uvjeren da će sve glatko proći kao kod preuzimanja i natjecanja s austrijskim Red Bull Salzburgom, kojem je jednim potezom izbrisao cijelu povijest, promijenio klupske boje, klupski grb i ime koje je bilo ljubičasti simbol Mozartovog grada.
S obzirom da njemački nogometni savez još uvijek gaji demokratski način vođenja nogometnih klubova od strane članova koje zastupa pravilo 50%+1, RB Leipzig postao je trn u oku nogometne javnosti te su mu postavljena tri uvjeta za dobivanje licence: promjena loga tj. grba kluba koji previše sliči onom od Red Bull-a, distanciranje vodstva kluba od vlasnika tj. njegove tvrtke i lakša i jednostavnija mogućnost primanja novih članova u klub. Naime do sada su svi djelatnici kluba bili zaposlenici Red Bull-a, a svi članovi kluba (njih ukupno devet) djelatnici kluba. Godišnja članarina od 800 EUR, koja je najveća u Njemačkoj, jasno dokazuje da klubu nije u interesu povećanje članstva. Nakon višednevnih pregovora dogovoreno je da će RB Leipzig ispuniti uvjete postavljene od strane udruge, dok istovremeno Mateschitz samouvjereno izjavljuje da "neće odustati od natjecanja u drugoj ligi te da je sljedeći cilj ulazak u najviši rang natjecanja“. Činjenica ostaje da Red Bull ne želi investirati ukoliko istovremeno ne može kontrolirati klub i zato će biti zanimljivo vidjeti navodnu novu upravljačku strukturu kluba pred početak nove sezone.
Red Bull nije sponzor, već klasični investitor koji očekuje povrat uloženih sredstava i eventualnu dobit. Njihova pametna poslovna politika izazivanja pozornosti, ali ulaganja kroz popularne sportove je beskurpulozni biznis za promociju svojih proizvoda. Tako su na primjer postavili rekord gledanosti treće lige u utakmici doigravanja s 42 000 gledatelja. Isforsirana navijačka euforija dogodila se zbog eventa, a ne zbog nogometa ili kluba. RB Leipzig je umjetna tvorevina jedne tvrtke koja služi isključivo za marketing i promociju proizvoda, a nikako nogometni klub u svom izvornom značenju. Mateschitz je stvaranjem RB Leipziga svjesno krenuo u osvajanje velikog njemačkog tržišta nakon preuzimanja Austrije Salzburg 2005. godine, kada je javno izjavio da "prioritet stvaranje velike nogometne momčadi prebacuje s Red Bull Salzburga na RB Leipzig“. Navijačima je organiziran odlazak na utakmice od strane kluba, a sve podsjeća na američku NBA ligu, što izaziva revolt konzervativnih njemačkih navijača.
Naravno postoje istomišljenici koji prebacuju da Red Bull ne radi ništa drugačije od Gazproma, Evonika ili T-Coma, ali budimo realni i priznajmo da ni Gazprom, a niti T-Com nisu investitori, već sponzori koji ne vode niti upravljaju klubovima na način na koji to radi Red Bull. Konačna odluka o izdavanju licence biti će donesena 28. svibnja, no pretpostavljamo da je to samo stvar formalnosti.
Svjedoci smo još jednog povijesnog igrokaza u europskom nogometu gdje prvi put jedan umjetno stvoreni klub gradi svoj put prema novim nogometnim uspjesima. Nogomet u RB Leipzigu je isključivo proizvod stvoren s jednim ciljem - promocije Red Bulla. To nije identikifacija, strast i bezuvjetna ljubav navijača koja krasi mnoge europske klubove, to je isključivo biznis....to je moderni nogomet kojeg mnogi navijači preziru.
"Primili smo nekoliko zahtjeva od određenih ljudi iz cijeloga svijeta:Amerika,Arapske zemlje ... koji zele da ulazu novac u nas Bayern.Odbio sam sve.Zasto? Jer nasi navijaci to ne vole."
- Karl-Heinz Rummenigge
- Karl-Heinz Rummenigge
- Omerbavarac
- Kontakt:
Dosadila je prica oko Leipziga i njegovog eventualnog visestrukog ulaganja.
Veceras su Evropske utakmice pocele i za Bundesligase a na ratiste je prvi izasao Mainz koji nakon prvog poluvremena vodi protiv Tripolisa golok Okazakija iz 44. minute.
Nisam uspio uhvatiti cijelo poluvrijeme ali ono sto sam vidio nije ohrabrujuce iako Mainzeri vode.
Sto se gostiju tice oni su uzdrmali precku Kariusa koja se mislim jos uvijek trese.
Veceras su Evropske utakmice pocele i za Bundesligase a na ratiste je prvi izasao Mainz koji nakon prvog poluvremena vodi protiv Tripolisa golok Okazakija iz 44. minute.
Nisam uspio uhvatiti cijelo poluvrijeme ali ono sto sam vidio nije ohrabrujuce iako Mainzeri vode.
Sto se gostiju tice oni su uzdrmali precku Kariusa koja se mislim jos uvijek trese.
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!
Veceras minimalna pobjeda Mainza protiv Tripolisa...
Nadam se da uzvratu nece prokockati ovu prednost i da ce proci u naredni krug, iako me vecerasnjom predstavom nisu posebno odusevili.
Nadam se da uzvratu nece prokockati ovu prednost i da ce proci u naredni krug, iako me vecerasnjom predstavom nisu posebno odusevili.
"My Favorite Ring is Always the Next One"
Rasenball sport je kontroverza u mnogim medijima, forumima itd. i u odnosu prema tom klubu može se zapravo iščitati nečiji svjetonazor.
Kao i svaka medalja i ova ima dvije strane.
Prva strana
Ako se živi u kapitalizmu, ako su poduzeća privatna, kuće i zgrade privatne, dobre škole privatne i na koncu konca i dobar dio bolnica privatan (oko jedne trećine), u čemu je onda problem da neki klub bude nečije privatno vlasništvo? Pa zar zdravlje nije preče od nogometa? A u privatnom klubu gazda može odlučivat samostalno, ne trebaju mu članovi da se s njima dogovori što će sa svojim vlasništvom.
Druga stvar su važeći propisi koji propisuju granicu ispod 50%. Ok, takav je propis, ali onda slijede nedosljednosti - najprije je napravljen izuzetak na Kusenu, pa Wolfsburgu, pa Hoffeu, da bi onda Kindu rekli "e ti ne možeš, čekaj 20 godina". Pa stani malo, zar pravila igre ne bi trebala biti za sve ista? To je isto ko i famozni Uefin FFP. Sad kad se napravila hijerarhija klubova u vrhunskom fudbalu betoniraj, nema više unutra, ko se provuko provuko. Ako su imali dobre namjere što nisu rekli "ok, može ulaganje do 200 milja kroz 5 godina za sve, ko je potrošio više nema pravo, ostali naprijed".
Iduća zabluda, vrlo česta, je da u "javnim" klubovima "navijači imaju klub". Ma šta imaju? Ako npr. neka grupica bayern fanova želi više stajaćih mjesta na Allianz areni što može napravit? Doći kod Hopfnera (ako ga zaskoče na gablecu) i? Kako bi uopće sakupili dovoljno glasova za vanrednu skupštinu, a kamoli izlobirali većinu od 220 hiljada članova da bi se taj prijedlog proveo?
Nogomet možemo definirati na sto načina, i kao najvažniju sporednu stvar na svijetu, i kao čisto utjelovljenje strasti za svojim klubom, kao najljepšu i najpotpuniju fascinaciju itd. ali u suštini je to biznis. Od kojeg žive mnogi. Što više klubova veće blagostanje za one koji rade u tom poslu (od čistačice do direktora).
Druga strana
Dopuštenje kojekakvim bezobrazno bogatim i besprizornim likovima da od nogometnih klubova stvaraju svoje igračke prelazi svaki dobar ukus i degradira cijeli taj sport. Ako se pogledaju oni najveći, npr. jedan Real (slučajno odabrano, ništa protiv kluba), pa to više nije ni šoubiznis, to je ruganje zdravom razumu i čista lakrdija. Trošimo zato što imamo, što nam možete. Pa taj silni marketing, tabloidi, naslikavanje, to nema vezu s vezom a kamoli s nogometom.
U doba sveopće krize i oskudice to je pored svega i duboko nemoralno. Da ne govorimo o izigravanju propisa, neplaćanju poreza, kriminalu svih vrsta i oblika koje idu uz takvu vrstu "biznisa". To je protivno samom duhu nogometa kao jedne plemenite, viteške, fear play igre, igre koja spaja i zbližava ljude, koja gradi karakter, odgaja mlade ljude i motivira ih na jedan zdrav odnos prema sebi samima. Gdje se vrti velika lova nestaju ideali, ostaje samo praznina. Treba li u ovom svijetu pogaziti baš sve ideale, zar ne bi bar nešto trebalo sačuvati?
PS Sorry na predugom postu
Kao i svaka medalja i ova ima dvije strane.
Prva strana
Ako se živi u kapitalizmu, ako su poduzeća privatna, kuće i zgrade privatne, dobre škole privatne i na koncu konca i dobar dio bolnica privatan (oko jedne trećine), u čemu je onda problem da neki klub bude nečije privatno vlasništvo? Pa zar zdravlje nije preče od nogometa? A u privatnom klubu gazda može odlučivat samostalno, ne trebaju mu članovi da se s njima dogovori što će sa svojim vlasništvom.
Druga stvar su važeći propisi koji propisuju granicu ispod 50%. Ok, takav je propis, ali onda slijede nedosljednosti - najprije je napravljen izuzetak na Kusenu, pa Wolfsburgu, pa Hoffeu, da bi onda Kindu rekli "e ti ne možeš, čekaj 20 godina". Pa stani malo, zar pravila igre ne bi trebala biti za sve ista? To je isto ko i famozni Uefin FFP. Sad kad se napravila hijerarhija klubova u vrhunskom fudbalu betoniraj, nema više unutra, ko se provuko provuko. Ako su imali dobre namjere što nisu rekli "ok, može ulaganje do 200 milja kroz 5 godina za sve, ko je potrošio više nema pravo, ostali naprijed".
Iduća zabluda, vrlo česta, je da u "javnim" klubovima "navijači imaju klub". Ma šta imaju? Ako npr. neka grupica bayern fanova želi više stajaćih mjesta na Allianz areni što može napravit? Doći kod Hopfnera (ako ga zaskoče na gablecu) i? Kako bi uopće sakupili dovoljno glasova za vanrednu skupštinu, a kamoli izlobirali većinu od 220 hiljada članova da bi se taj prijedlog proveo?
Nogomet možemo definirati na sto načina, i kao najvažniju sporednu stvar na svijetu, i kao čisto utjelovljenje strasti za svojim klubom, kao najljepšu i najpotpuniju fascinaciju itd. ali u suštini je to biznis. Od kojeg žive mnogi. Što više klubova veće blagostanje za one koji rade u tom poslu (od čistačice do direktora).
Druga strana
Dopuštenje kojekakvim bezobrazno bogatim i besprizornim likovima da od nogometnih klubova stvaraju svoje igračke prelazi svaki dobar ukus i degradira cijeli taj sport. Ako se pogledaju oni najveći, npr. jedan Real (slučajno odabrano, ništa protiv kluba), pa to više nije ni šoubiznis, to je ruganje zdravom razumu i čista lakrdija. Trošimo zato što imamo, što nam možete. Pa taj silni marketing, tabloidi, naslikavanje, to nema vezu s vezom a kamoli s nogometom.
U doba sveopće krize i oskudice to je pored svega i duboko nemoralno. Da ne govorimo o izigravanju propisa, neplaćanju poreza, kriminalu svih vrsta i oblika koje idu uz takvu vrstu "biznisa". To je protivno samom duhu nogometa kao jedne plemenite, viteške, fear play igre, igre koja spaja i zbližava ljude, koja gradi karakter, odgaja mlade ljude i motivira ih na jedan zdrav odnos prema sebi samima. Gdje se vrti velika lova nestaju ideali, ostaje samo praznina. Treba li u ovom svijetu pogaziti baš sve ideale, zar ne bi bar nešto trebalo sačuvati?
PS Sorry na predugom postu
- Omerbavarac
- Kontakt:
Seferovic u Eintrachtu za 3 miliona.
Dakle, napad Valdez - Seferovic.
Dakle, napad Valdez - Seferovic.
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.