Ekipa se gradi godinama i uspjeh ne dolazi preko noci a kako je Hertha krenula sa dovodjenjem zvucnih imena mozemo reci da su oni ti koji zele u buducnosti stvoriti jedan jak kolektiv koji ce u dogledno vrijeme igrati Europska takmicenja.
Bundesliga
Moderatori/ce: ribery,_dreamer_,Monolog,geronimo,hammers
- Omerbavarac
- Kontakt:
Re: Bundesliga
Pa nek budu osmi dobro je. 
Ekipa se gradi godinama i uspjeh ne dolazi preko noci a kako je Hertha krenula sa dovodjenjem zvucnih imena mozemo reci da su oni ti koji zele u buducnosti stvoriti jedan jak kolektiv koji ce u dogledno vrijeme igrati Europska takmicenja.
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!
*ebeš tim kojem je Schieber glavni igrač...
Glavni grad treba imat' jak fudbalski klub i uvijek sam volio vidjet' konkurentnu Herthu. Ove godine mi više liče na tim prepun propalih ispodprosječnih igrača i pokojim prosječnim.
Prošle godine ih je Ramos vukao, ove godine ne vidim nekog sa tom klasom. Povlačim svoju prognozu (8.-15.) i ubijeđen sam da će biti između 13.-16. mjesta. 
Glavni grad treba imat' jak fudbalski klub i uvijek sam volio vidjet' konkurentnu Herthu. Ove godine mi više liče na tim prepun propalih ispodprosječnih igrača i pokojim prosječnim.
Und wenn du, das spiel gewinnst, ganz oben stehst, dann stehen wir hier und singen Borussia Borussia bvb!
Und wenn du, das spiel verlierst, ganz unten stehst, dann stehen wir hier und singen Borussia, Borussia bvb!
Und wenn du, das spiel verlierst, ganz unten stehst, dann stehen wir hier und singen Borussia, Borussia bvb!
Semir se opet malo šali......

Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Nije Semir daleko od istine, jesu oni nabacali pojacanja, ali od svih jedino je Stocker kvalitet vidljiv.
Nisu losiji nego prosle godine, kakve im se crne rupe desavaju posljednjih godina ne bi bilo cudo da opet u Cvajti zavrse.
A opet mogu biti i cvrsta sredina tabele, dalje od toga ne mogu ni u snovima, pozicija 10 je max domet.
A opet mi je cudno kako tog HSV-a znate visoko bacati.
Nisu losiji nego prosle godine, kakve im se crne rupe desavaju posljednjih godina ne bi bilo cudo da opet u Cvajti zavrse.
A opet mogu biti i cvrsta sredina tabele, dalje od toga ne mogu ni u snovima, pozicija 10 je max domet.
A opet mi je cudno kako tog HSV-a znate visoko bacati.
Istina je da mogu i da bi trebali biti čvrsta sredina, ali Hertha je možda čak i prošle sezone bila kvalitetnija od jednog Mainza, pa znamo gdje je Mainz završio.Klare je napisao/la:Nije Semir daleko od istine, jesu oni nabacali pojacanja, ali od svih jedino je Stocker kvalitet vidljiv.![]()
Nisu losiji nego prosle godine, kakve im se crne rupe desavaju posljednjih godina ne bi bilo cudo da opet u Cvajti zavrse.![]()
Kvalitet su oni već imali u Ben Hatiri, Allaguiju, Skjelbredu(vidjet ćemo šta će s njim biti), a sada se tu dodao Stocker.
Heitinga i pored toga što se čini da je njegovo prošlo, u Berlinu možda baš pruži dobre partije. On je i dalje ime, a nosi sa sobom iskustvo.
Ramosov odlazak jeste gubitak, ali združenim snagama će se nadomjestit. To neće biti tako lako. Schieberovo dovođenje ne razumijem skroz, ali vjerovatno vjeruju u Herthi da on može bljesnuti kao što je u Nurnbergu (tamo je šicao protivničke mreže).
A kada su pustili Lasoggu na posudbu u Hsv već su glupost napravili. E sad su ga faktički morali prodat, jer te pare Hertha teško da je mogla odbit.
Hertha nema nekih igrača internacionalnog formata (izuzev Stockera možda), ali ima više solidnih igrača. Dosta je igrača iznad prosjeka, neki su prosječni....A baš onih skroz loših i nema. Postoji određena širina, a na klupi je jedan dobar taktičar, strateg....
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
- Omerbavarac
- Kontakt:
Liga je predvidljiva samo kada je u pitanju prvak dok se sve ostalo moze desiti pa i to da Hertha zavrsi u Europi ili da BVB ostane bez iste. 
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!
- anton 1983
- Kontakt:
Htio bi još samo dodati nešto oko ovog plakanja kada se prodaju zvijezde.
Mislim da je veliki problem lige što se nekak svi previše emotivno vežu za neke igrače pa kad oni odlaze dolazi do katastrofe epskih razmjera i ne more te niko utješiti. Tu se stvara problem što se na te stvari ne gleda iz poslovne, potencijalne i nadasve stručne perspektive.
Ajmo to prokomentirati na primjeru Reusa i Draxlera.
Oba kluba BvB i Schalke moraju djelovati na razini klubova koji prodaju svoje igrače i to one najbolje. To nije sramota već realnost koju treba prihvatiti i njoj se prilagoditi. Znači i BvB i Schalke moraju funkcionirati na način da očekuju da će ta dva igrača sigurno napustiti klub "kad tad", jer do" kad tad" oni neće biti dovoljno financijski močni da ih zadrže. Iz tog razloga treba se spremiti na njihovu prodaju unaprijed. Znači prodaja njih dvojice nije armagedon za ta dva kluba ako se pripremio teren. Kada klub zaključi da je "to i to" maximalna cijena koja se za tog igrača može dobiti oni ga moraju prodati jer znaju da će "kad ta"d otići. To se mora napraviti iz razloga kako bi novac koji se dobije bio dovoljan da se kupi novi igrač bez previše plakanja kako je prethodni otišao.
To znači kada Barca dođe POOLU i da 81 milju oni ga prodaju iako ima istu vrijednost kakvu Reus ima za BvB. POOL postigne cijenu i kupuje za te pare igrače da se ljudi previše ne zabrinjavaju kaj je taj Suarez otišo. Isto tak ATL MAD se pripremio kad Costa odlazi da dobiju dovoljno novaca kako bi kompenzirali njegov odlazak. Znči otišao Costa došo Manđa i još neko i niko više na Costu ne misli.
Tako kada Reus odlazi iz BvB-a to mora biti za odštetu koja će biti dovoljna kako bi se kompenzirao njegov odlazak, kao što to mora biti u slučaju Draxlera. Niti BvB niti Schalke još uvijek nemreju razmišljati na način, ne mi njih ne damo i dovest ćemo novog reusa i draxlera kako je Bayern "onda" napravio sa Robbenom kada nije prodao Riberya.
I sada da BvB proda Reusa za nekih 40-50 dofura recimo Schurrlea i još ostane para za neku pziciju, ljudi se ne bi smjeli plakat i ista bi stvar bila sa Draxlerom.
No mi u BL imamo drugu stvar. BvB proda Gotzea, dovede se MkH i opet je opči plač. Ode Lewa dovedu se Ramos i Immobile i opet nije dobro. Pa do kad tako? Znači ak ti za Lewu moreš dobiti super pare onda ga tada prodaj jer za te pare ćeš ziher dobiti super igrača. U teoriji ako BvB sada more prodati Reusa za 40, a slijedeće godine za ovu novu ŠPEKulaciju 25, onda bi BvB morao Reusa prodati sada za 40 i naći na tržištu igrača za te pare kako se za Reusom ne bi žalilo. To kažem iz razloga što ćeš prije nači adekvatnu zamjenu za Reusa za 40 milja, nego za onih 25 slijedeće godine. E sad ako će se i dalje za lewandovske, Reusove, Gotzove, Draxlere kupovati, Immobili, Vollandi, Mhtaryani, Samovi teško da će napredak biti "dovoljan"...
Evo Vam pa razmislite. Jel mislite da bi bilo bolje ovog ljeta prodati reusa za 40 i za 30 uzeti Griezmanna ili ga slijedeće prodati za 25 i onda uzeti Vollanda...
Znači kad napoli dobije 60 milja za cavanija i zeme Albiola, Higuaina i Mertensa za te pare, ko plače za Cavanijem? Zamislite da su rekli ne i za godinu dana ga prodali za 30. Ovu kalkulaciju sam stavio zbog reusa kojem će cijena sigurno pasti zbog klauzule...
Mislim da je veliki problem lige što se nekak svi previše emotivno vežu za neke igrače pa kad oni odlaze dolazi do katastrofe epskih razmjera i ne more te niko utješiti. Tu se stvara problem što se na te stvari ne gleda iz poslovne, potencijalne i nadasve stručne perspektive.
Ajmo to prokomentirati na primjeru Reusa i Draxlera.
Oba kluba BvB i Schalke moraju djelovati na razini klubova koji prodaju svoje igrače i to one najbolje. To nije sramota već realnost koju treba prihvatiti i njoj se prilagoditi. Znači i BvB i Schalke moraju funkcionirati na način da očekuju da će ta dva igrača sigurno napustiti klub "kad tad", jer do" kad tad" oni neće biti dovoljno financijski močni da ih zadrže. Iz tog razloga treba se spremiti na njihovu prodaju unaprijed. Znači prodaja njih dvojice nije armagedon za ta dva kluba ako se pripremio teren. Kada klub zaključi da je "to i to" maximalna cijena koja se za tog igrača može dobiti oni ga moraju prodati jer znaju da će "kad ta"d otići. To se mora napraviti iz razloga kako bi novac koji se dobije bio dovoljan da se kupi novi igrač bez previše plakanja kako je prethodni otišao.
To znači kada Barca dođe POOLU i da 81 milju oni ga prodaju iako ima istu vrijednost kakvu Reus ima za BvB. POOL postigne cijenu i kupuje za te pare igrače da se ljudi previše ne zabrinjavaju kaj je taj Suarez otišo. Isto tak ATL MAD se pripremio kad Costa odlazi da dobiju dovoljno novaca kako bi kompenzirali njegov odlazak. Znči otišao Costa došo Manđa i još neko i niko više na Costu ne misli.
Tako kada Reus odlazi iz BvB-a to mora biti za odštetu koja će biti dovoljna kako bi se kompenzirao njegov odlazak, kao što to mora biti u slučaju Draxlera. Niti BvB niti Schalke još uvijek nemreju razmišljati na način, ne mi njih ne damo i dovest ćemo novog reusa i draxlera kako je Bayern "onda" napravio sa Robbenom kada nije prodao Riberya.
I sada da BvB proda Reusa za nekih 40-50 dofura recimo Schurrlea i još ostane para za neku pziciju, ljudi se ne bi smjeli plakat i ista bi stvar bila sa Draxlerom.
No mi u BL imamo drugu stvar. BvB proda Gotzea, dovede se MkH i opet je opči plač. Ode Lewa dovedu se Ramos i Immobile i opet nije dobro. Pa do kad tako? Znači ak ti za Lewu moreš dobiti super pare onda ga tada prodaj jer za te pare ćeš ziher dobiti super igrača. U teoriji ako BvB sada more prodati Reusa za 40, a slijedeće godine za ovu novu ŠPEKulaciju 25, onda bi BvB morao Reusa prodati sada za 40 i naći na tržištu igrača za te pare kako se za Reusom ne bi žalilo. To kažem iz razloga što ćeš prije nači adekvatnu zamjenu za Reusa za 40 milja, nego za onih 25 slijedeće godine. E sad ako će se i dalje za lewandovske, Reusove, Gotzove, Draxlere kupovati, Immobili, Vollandi, Mhtaryani, Samovi teško da će napredak biti "dovoljan"...
Evo Vam pa razmislite. Jel mislite da bi bilo bolje ovog ljeta prodati reusa za 40 i za 30 uzeti Griezmanna ili ga slijedeće prodati za 25 i onda uzeti Vollanda...
Znači kad napoli dobije 60 milja za cavanija i zeme Albiola, Higuaina i Mertensa za te pare, ko plače za Cavanijem? Zamislite da su rekli ne i za godinu dana ga prodali za 30. Ovu kalkulaciju sam stavio zbog reusa kojem će cijena sigurno pasti zbog klauzule...
Zasto je Bayernova stranica sad dostupna i na arapskom i ruskom jeziku Rummenigge je odgovorio:
"Da nas klubovi iz Londona, Manchestera, ili Pariza mogu razumjeti!!!"
Ovo drugo definitivno...bar za klubove koji ne ovise potpuno od novca uzetog od prodaje igraca.anton 1983 je napisao/la:
- anton 1983
- Kontakt:
Zašto tako štur i nelogičan odgovor. Dobro odgovor je logičan ako je Volland bolji od Griezmanna, no trenutno je stvar drugačija, bar je takvog mišljenja svijet. Poanda je bila da riječ Griezmann zamijeniš sa "bolji igrač", a riječ Volland "lošiji igrač".adnan24 je napisao/la:Ovo drugo definitivno...bar za klubove koji ne ovise potpuno od novca uzetog od prodaje igraca.
Stavio sam ta dva igrača jer sam smatrao da sam bio dovoljno konkretan kod razlike u kvaliteti. Morti sam trebao staviti David Silva - Volland da bi me ljudi shvatili, ali onda bi neko rekao da je Silva nemoguća misija ili što će ti taj truli Španjolac i sa tim bi fulao cijelu poantu.
Morti sam tebe trebao pitati jel je bolje sada Immobille ili da se prošle godine prodao Lewa i doveo Costa...
Zasto je Bayernova stranica sad dostupna i na arapskom i ruskom jeziku Rummenigge je odgovorio:
Shvatio sam ja poentu jer da nisam onda tvoje pitanje ne bi imalo smisla.
Reus ako ide onda svejedno dolazi slabiji igrac od njega...draze mi je onda da jednu sezonu imamo njega kao vrhunskog igraca nego da idemo ispocetka sa novajlijama.Tih 10-15 miliona razlike od transfera se moze i nadoknaditi kroz samu igru istog tog Reusa...isto kao sto je sa Lewandowskim zaradjeno da se uzmu Immobile i Ramos iako na kraju sami transfer nije donio ni eura.
Poenta je ta da je svaka godina vazna i da mi je bolje imati kvalitet nego uzimati novce od transfera...opet kazem BvB je u stanju zaraditi novce za transfere i bez prodaje igraca...prije par godina su morali prodavati.Neki klubovi i funkcionisu na taj nacin da prodaju igrace koji imaju vise od godinu dana ugovora,samo da bi uzeli neki euro vise.
Reus ako ide onda svejedno dolazi slabiji igrac od njega...draze mi je onda da jednu sezonu imamo njega kao vrhunskog igraca nego da idemo ispocetka sa novajlijama.Tih 10-15 miliona razlike od transfera se moze i nadoknaditi kroz samu igru istog tog Reusa...isto kao sto je sa Lewandowskim zaradjeno da se uzmu Immobile i Ramos iako na kraju sami transfer nije donio ni eura.
Poenta je ta da je svaka godina vazna i da mi je bolje imati kvalitet nego uzimati novce od transfera...opet kazem BvB je u stanju zaraditi novce za transfere i bez prodaje igraca...prije par godina su morali prodavati.Neki klubovi i funkcionisu na taj nacin da prodaju igrace koji imaju vise od godinu dana ugovora,samo da bi uzeli neki euro vise.
Samo da pridodam ono sto je Pale rekao za Schaaf-a, on jeste uneo neke inovacije u poslednjoj sezoni Werdera i moze se reci da je napravio neki mali napredak, ali ono sto je njega pregazilo su drugi treneri posto su oni napravili jos veci napredak i sto u ovom trenutku on zaostaje za njima.Liga je puno napredovala u poslednje 3-4 godine, dosta novih trenera je isplivalo na povrsinu i njihove taktike su se pokazale uspesnim jer su ih dovele do odlicnih rezultata, da ne spominjem koliko su tu Schaaf-ovu (jednodimenzionalnu) taktiku koja je prolazila godinama u par navrata ponizili i dali naznaku da to vise ne prolazi.Tuchel, Slomka, Streich, Veh, Favre, Hecking i novajlija Schmidt(to vise govorim na osnovu onoga sta je uradio u Salzburgu) su trenutno ispred Schaaf-a, Guardiola spada u TOP3 trenera(u Evropi, ne u BL) dok Klopp isto nije daleko od TOP5 u Evropi .Svi oni prave poboljsanja kod sebe i u koraku su sa modernim fudbalom.Da je on kojim slucajem ostao prosle godine u Werder-u sigurno bi ispali, ovako ih je Dutt nekako sacuvao posto nije isao na protivnike spustenog garda i takticki je daleko ispred Schaaf-a, dobar je on za takve klubove koji se bore za opstanak.Poenta njega sto pominjem je da je trenutno za Werder on bolji fit od Thomasa sto ga ne cini sada boljim trenerom.Isto tako sam govorio pre godinu dana da Sokratis kada je prelazio u Dortmund da zapravo on vise vredi od tih 9,5 miliona dok su drugi pricali da je pretplacen, zbog Shaaf-ovog sistema je on stalno ispadao(doduse najmanje u odnosu na njegove kolege u odbrani), a s druge strane retko ko je njega gledao u dresu repke gde su on i Papa bili odlican tandem, gde greske koje je pravio u Werderu nije pravio dok je igrao za Grke.Mislim skroz se razlikuje fudbal, ali poenta je u tome da kada imas tvrdu i organizovanu odbranu on postaje jedna od jacih karika u timu.
Zakljucak, dok se kod Thomas-a ne primeti vidan napredak u odbrani, njega ce drugi( i pre svega perspektivniji) treneri da preskacu.
Nije ni toliko bitno ko je izmedju Griezmann-a i Volland-a bolji igrac, vise je bitnije ko se od njih dvojice vise uklapa u Kloppov sistem.Uzimaju oni dosta vise parametara i daleko bolje se razumeju od nas forumasa i ne bi trebalo sumnjati u njihov sud posto do sada nisu pravili velike promasaje+Volland je talentovani Svabo tako da ce naravno da dobije prednosu u odnosu na Francuza.Koliko Dortmund izgubi na potencijalnom transferu, ta suma se nadoknadi igranjem u LS.
Gladbach je po meni sumnjiv da ce se i dogodine plasirati u EL, igrace Evropu dok ekipe poput Stuttgart-a i Hoffe nece i to bi mogla da bude njihova prednost, a i te dve ekipe smatram njihovim najozbiljnim kandidatima.Svakako ih vidim u gornjoj polovini tabele, samo je pitanje da li ce ih EL kostati i dogodine da igraju to takmicenje ili CL, mada mislim da ce se Wolf dokopati treceg ili cetvrtog mesta.
Zakljucak, dok se kod Thomas-a ne primeti vidan napredak u odbrani, njega ce drugi( i pre svega perspektivniji) treneri da preskacu.
Nije ni toliko bitno ko je izmedju Griezmann-a i Volland-a bolji igrac, vise je bitnije ko se od njih dvojice vise uklapa u Kloppov sistem.Uzimaju oni dosta vise parametara i daleko bolje se razumeju od nas forumasa i ne bi trebalo sumnjati u njihov sud posto do sada nisu pravili velike promasaje+Volland je talentovani Svabo tako da ce naravno da dobije prednosu u odnosu na Francuza.Koliko Dortmund izgubi na potencijalnom transferu, ta suma se nadoknadi igranjem u LS.
Gladbach je po meni sumnjiv da ce se i dogodine plasirati u EL, igrace Evropu dok ekipe poput Stuttgart-a i Hoffe nece i to bi mogla da bude njihova prednost, a i te dve ekipe smatram njihovim najozbiljnim kandidatima.Svakako ih vidim u gornjoj polovini tabele, samo je pitanje da li ce ih EL kostati i dogodine da igraju to takmicenje ili CL, mada mislim da ce se Wolf dokopati treceg ili cetvrtog mesta.
DrDule: Eto u određenim stvarima se gore mogu složit ovo za Schaafa. Ali kod posmatranja moraš uzeti u obzir kada je on takav ispadao sa svojom taktikom i kakva mu je tada ekipa bila. A po meni treneri poput Tuchela, Slomke svakako jesu bolji od Schaafa, ali isto tako ja ne mogu još stavit jednog Veha ispred Thomasa. Veh je bio uspješan sa Stuttgartom (iako kratkoročno, ali ipak je uzeo titulu), pa je imao par fula (Wolfsburg, HSV itd), pa je došao u Eintracht i dosta dobro radio. Samo ukupni uspjesi su na strani Schaafa, a broj klubova za sada na strani Veha...
Znači potrebno je prvo da vidim Thomasa u Eintrachtu i nastavak sada Vehove karijere i njegova djela sada u Stuttgartu, pa da bi donio sud. O Schaafu mislim konačan sud možemo donijeti samo kada ga vidimo u još jednom klubu (za sad Eintracht, ali možda tu i zakaže pa se negdje drugo dokaže, vrijeme će pokazat).
Mislim da Thomas može uspjet s Eintrachtom, samo postoje tu rizici. I ako bi zakazao, vjerujem da bi poslije našao opet neki za sebe prikladan klub.
A što se Vollanda tiče, on je granata koja može igrati u svakom bundesligaškoj ekipi. Brz, potkovan tehnički, dobro starta, realizator dobar. Pravo onako fin, dinamičan igrač. Tu ne moraš po inostranstvu boljeg tražit....
Mislim da Thomas može uspjet s Eintrachtom, samo postoje tu rizici. I ako bi zakazao, vjerujem da bi poslije našao opet neki za sebe prikladan klub.
A što se Vollanda tiče, on je granata koja može igrati u svakom bundesligaškoj ekipi. Brz, potkovan tehnički, dobro starta, realizator dobar. Pravo onako fin, dinamičan igrač. Tu ne moraš po inostranstvu boljeg tražit....
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Re: VfB Stuttgart
Ibišević produžio ugovor do 2017. godine (danas mu 30. rođendan...SRETNO)......Dosadašnji ugovor važio do 2016. godine. Time Vedo ostaje u Stuttgartu i uprava je tu odradila dobar posao, jer neki su engleski klubovi bili zapeli da ga ovog ljeta dovedu i skoro ga ubijedili.
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
- anton 1983
- Kontakt:
Izgleda da sam jako pogriješio što sam spomenuo Vollanda!
Mislim da svejedno nisi skužio cijelu poantu čim si rekao da dolazi "slabiji" igrač. Poanta je da dože što manje slabiji, a što više para imaš to su veće šanse u teoriji da tako ispadne.
Pa sad nije isto kupiti Vollanda i Schurrlea, jel tako. Trenutačno je Schurrle bolji i veći igrač. Pretpostavka je da kad "na vrijeme" prodaš igrača za kojeg znaš da ide ovo ili slijedće ljeto, ostavljaš si veće mogučnosti zbog veće odštete.
Ko zna kaj će BvB napraviti sa 25 milja slijedeće godine, sa Reusom, bez njega ili sa 45 milja eura koje bi dobili sada - naravno ovo je sve karikiranje da bi se vidla cijela slika...
Na kraju krajeva ti moraš preboliti odlazak svog igrača. Taj odlazak ćeš lakše preboljeti ako dođe bolji od dva eventualna izbora. Lakše buš recimo prebolio Hummelsa ak dođe Boateng nego ak dođe Mustafi - u tom je cijela stvar...
Eto taj način razmišljanja razumijem. To je BvB napravio sa Lewom i to sam ja objašnjavao iz koje je to perspektive bilo dobro. No nekada moraš podvući crtu i odrediti granicu.adnan24 je napisao/la:Shvatio sam ja poentu jer da nisam onda tvoje pitanje ne bi imalo smisla.
Mislim da svejedno nisi skužio cijelu poantu čim si rekao da dolazi "slabiji" igrač. Poanta je da dože što manje slabiji, a što više para imaš to su veće šanse u teoriji da tako ispadne.
Pa sad nije isto kupiti Vollanda i Schurrlea, jel tako. Trenutačno je Schurrle bolji i veći igrač. Pretpostavka je da kad "na vrijeme" prodaš igrača za kojeg znaš da ide ovo ili slijedće ljeto, ostavljaš si veće mogučnosti zbog veće odštete.
Ko zna kaj će BvB napraviti sa 25 milja slijedeće godine, sa Reusom, bez njega ili sa 45 milja eura koje bi dobili sada - naravno ovo je sve karikiranje da bi se vidla cijela slika...
Na kraju krajeva ti moraš preboliti odlazak svog igrača. Taj odlazak ćeš lakše preboljeti ako dođe bolji od dva eventualna izbora. Lakše buš recimo prebolio Hummelsa ak dođe Boateng nego ak dođe Mustafi - u tom je cijela stvar...
Dortmund sa ovim načinom rada će se vratiti tamo gdje je bio prije 5 godina.Ne možeš prodavati najbolje igrače za siću a kupovati polovnjake i očekivati da ostanak u vrhu.Pustili Gotzea za 37 mil ajmo reći da su ovdje dobro uzeli keša iako Mario vrijedi duplo više, na Lewandowskom izgubli minimalno 30 mil a doveli Immobilea za 20+ mil i sad ova stvar oko Reusa i 25 mil.Primjera radi Barcelona je za kloca Mathieu isplatila 20 mil Valenciji.
Generalno svi klubovi u ligi osim Bayerna prodaju igrače za mizerne cifre.
1974---1975---1976---2001---2013---2020
Doofmund ako hoce da zadrzi reusa I humelsa mora I'm ponuditi plate od 10 miliona eura... Nece oni igrati za 7 ako negdje tamo mogu zaradit 4-5 milki vise... I ako je klazula 25 miliona onda watzke treba da se baci sa balkona s 5tog sprata... To ne da je los nego kriminalan nacin poslovanja... Jbg ako ces potpisivat klazule onda bar stavi u nju da se ona moze ppovecat uz povecanje plate a ne ovako... Hebote jedan balavac tipa avdijaja kosta duplo vise nego jedan reus ... Cak I max meyer kosta vise od njega... Pa gdje tu logika..
@effe sa
Mene je vise razocaralo njegov nacin vodjen Werdera u poslednjih 18 meseci, drzao se nekih stvari tvrdoglavo i par igraca gurao na pozicijama koje nisu njihove primarne, a neke je zakidao sa minutazom.Pokusavao je razne kombinacije i znamo kako se to zavrsilo.Nekim igracima nije uopste dao sansu da se pokazu na njihovoj poziciji nego ih je gurao da igraju prinudno na drugim(primer Ignjovski).Shaaf je po onome sto je uradio ispred svih drugih, ali trenutno zaostaje za njima i sledece sezone ce pokazati koliko sam u pravu.Usudio bih se da kazem da je titulu iz 2007 njegova dobijena nego sto ju je Veh dobio.Desio se Hanover u najgorem trenutku i zbog tog poraza su ostali bez titule, mada tada mu ne zameram.Prosto se desi utakmica kada ekipi ne ide puno toga od ruke.Po onome sto je Veh uradio pre dve sezone sa Frankfurtom, kao i prosle kako je odigrao dvomec sa Portom ga trenutno stavljam ispred Schaaf-a sto ne znaci da ce tako ostati i dogodine.Ono sto hocu da kazem je da oni drze korak za modernim fudbalom i to rezultati na neki nacin pokazuju, dok Schaaf po tom pitanju trenutno zaostaje.Nece meni biti problem da priznam da sam pogresio u vezi njega ako sa Frankfurtom uspe, ali trenutno je u poredjenju sa konkurencijom prosek.Sto se mene tice voleo bih da nadje angazman u holandskoj ligi i osvoji prvenstvo, posto bi tamo ruzno izdominirao s obzirom da svi igraju na gol vise i odbrane tamo ne postoje.
A i postoji jos jedna strana medalje sa Greizmann-om, on ne samo da bi bio zamena za Reus-a nego i najskuplje pojacanje sto bi predstavljalo jos veci dodatni pritisak jer bi navijaci Dortmunda imali jos veca ocekivanja od njega.Miki je bas prosle godine zbog toga nije bio dovoljn konstantan.Ovako dovedes Vollanda ispod njegove trzisne cene, to nece da skine pritisak sa njegovih ledja ali ce svakako postojati dosta manje sanse da postane flop.
Btw, mogao bi Mitrouglu da zavrsi u Wolfsburgu, ja na njega zaboravio a do nedavno tvrdio da je bolji od francuskog panja Giroud-a.
Svakako bih njima dao vece sanse da ga dovedu nego Hertha.
Mene je vise razocaralo njegov nacin vodjen Werdera u poslednjih 18 meseci, drzao se nekih stvari tvrdoglavo i par igraca gurao na pozicijama koje nisu njihove primarne, a neke je zakidao sa minutazom.Pokusavao je razne kombinacije i znamo kako se to zavrsilo.Nekim igracima nije uopste dao sansu da se pokazu na njihovoj poziciji nego ih je gurao da igraju prinudno na drugim(primer Ignjovski).Shaaf je po onome sto je uradio ispred svih drugih, ali trenutno zaostaje za njima i sledece sezone ce pokazati koliko sam u pravu.Usudio bih se da kazem da je titulu iz 2007 njegova dobijena nego sto ju je Veh dobio.Desio se Hanover u najgorem trenutku i zbog tog poraza su ostali bez titule, mada tada mu ne zameram.Prosto se desi utakmica kada ekipi ne ide puno toga od ruke.Po onome sto je Veh uradio pre dve sezone sa Frankfurtom, kao i prosle kako je odigrao dvomec sa Portom ga trenutno stavljam ispred Schaaf-a sto ne znaci da ce tako ostati i dogodine.Ono sto hocu da kazem je da oni drze korak za modernim fudbalom i to rezultati na neki nacin pokazuju, dok Schaaf po tom pitanju trenutno zaostaje.Nece meni biti problem da priznam da sam pogresio u vezi njega ako sa Frankfurtom uspe, ali trenutno je u poredjenju sa konkurencijom prosek.Sto se mene tice voleo bih da nadje angazman u holandskoj ligi i osvoji prvenstvo, posto bi tamo ruzno izdominirao s obzirom da svi igraju na gol vise i odbrane tamo ne postoje.
A i postoji jos jedna strana medalje sa Greizmann-om, on ne samo da bi bio zamena za Reus-a nego i najskuplje pojacanje sto bi predstavljalo jos veci dodatni pritisak jer bi navijaci Dortmunda imali jos veca ocekivanja od njega.Miki je bas prosle godine zbog toga nije bio dovoljn konstantan.Ovako dovedes Vollanda ispod njegove trzisne cene, to nece da skine pritisak sa njegovih ledja ali ce svakako postojati dosta manje sanse da postane flop.
Btw, mogao bi Mitrouglu da zavrsi u Wolfsburgu, ja na njega zaboravio a do nedavno tvrdio da je bolji od francuskog panja Giroud-a.
Saurman je napisao/la:Dortmund sa ovim načinom rada će se vratiti tamo gdje je bio prije 5 godina.Ne možeš prodavati najbolje igrače za siću a kupovati polovnjake i očekivati da ostanak u vrhu.Pustili Gotzea za 37 mil ajmo reći da su ovdje dobro uzeli keša iako Mario vrijedi duplo više, na Lewandowskom izgubli minimalno 30 mil a doveli Immobilea za 20+ mil i sad ova stvar oko Reusa i 25 mil.Primjera radi Barcelona je za kloca Mathieu isplatila 20 mil Valenciji.
Koliko je tu para samo oprano i koliko je stvarno Valencia dobila od tog transfera tj koliki je udeo menadzera u tome.Kod Nemaca zna se sve fer i posteno, ne mozes da krivotvoris a da te ne provale i dobiju slicne cifre koliko i drugi klubovi van Nemacke zato sto tu nema puno menadzerskih igrarija kao u drugim ligama.Svi su ljudi u tripu da klubovi dobiju celokupni iznos i da ga iskoriste na dovodjenju pojacanja ili otplati duga, a zapravo te pare zavrse u tudjim dzepovima, a na neki nacin su uprave tih klubova tu izigrane.Sreca po Dortmund pa i drugi timovi stavljaju sramotne klauzule pa ih to moze izvaditi.
Ovo si ti prije već objašnjavao i tu si u pravu. Mnoge te cifre se ljudima učine ogromne, a zapravo veliki dio tog novca ne završi u kasama tih klubova. Pa eto ispade svi bundesligaši loše trguju na transfer tržištu a svi ostvaruju profit. Još uz profit i pametno poslovanje se ostvaruju u najmanju ruku solidni rezultati u Evropi (ovdje mislim na posmatranje Dortmunda, Schalkea, Leverkusena jer posmatrajući s Bayernom ti rezultati su vrlo dobri tj odlični).DrDule je napisao/la:
Koliko je tu para samo oprano i koliko je stvarno Valencia dobila od tog transfera tj koliki je udeo menadzera u tome.Kod Nemaca zna se sve fer i posteno, ne mozes da krivotvoris a da te ne provale i dobiju slicne cifre koliko i drugi klubovi van Nemacke zato sto tu nema puno menadzerskih igrarija kao u drugim ligama.Svi su ljudi u tripu da klubovi dobiju celokupni iznos i da ga iskoriste na dovodjenju pojacanja ili otplati duga, a zapravo te pare zavrse u tudjim dzepovima, a na neki nacin su uprave tih klubova tu izigrane.Sreca po Dortmund pa i drugi timovi stavljaju sramotne klauzule pa ih to moze izvaditi.Imobile je kostao 19 miliona.
A evo ovako ako isključimo te činjenice koji klubovi u Evropi imaju dugova, kako ih pokrivaju, pa i to koliko bundesligaši zdravo posluju, a neki drugi da kažemo manje zdravo onda posmatrajući ono što je svima vidljivo, ono što je na površini možemo zaključiti sljedeće (baziram se samo na transfer tržište, ne na sportske uspjehe):
Bayern je na tom polju u prvoj kategoriji s Realom, Barcom, PSG-om, Cityjem, Chelseajem, Monacom, ManU-om. Ovi klubovi su privlačni i imaju ogromna finansijska sredstva. S tim da ipak se Real, Barca i Bayern izdvajaju kao najatraktivnije adrese (u smislu ako isto para ponudi jedan City ili Monaco kao na drugoj strani Barca, Real ili Bayern prije će igrač otići u ovu drugospomenutu grupu klubova.....A Real se ipak možda i najviše izdvaja kao najatraktvnija adresa).
Ostali bundesligaši su svi iza ovih klubova, a donekle i iza još par engleskih klubova te sada i iza Atletica koji se pokazao da itekako može dovesti velike ribe. Borussia Dortmund sada tu uhvata priključak i sve više se uključuje u tu borbu za velike ribe. Schalke i Leverkusen donekle kaskaju, s tim da Schalke je u stanju dovest velike ribe, ali mora dosta toga kombinovati, jer još nisu u mogućnosti za jednog igrača istresti 20 miliki i uz to mu dati ogromnu platu...
Na sportskom planu drugačije izgleda. Tu je uz Bayern u prvoj kategoriji klubova i Borussia. A Schalke je odmah iza jer spada po svojim plasmanima u LP među 16 top klubova, ali udaljen od top 8. Pa iza dolazi Leverkusen koji je tu negdje oko top 16 ali u toj grupi ne baš stabilan.
Znači na sportskom planu bundesligaši se mogu sa svima nositi, ali na transfer tržištu po ukupnoj slici imaju zaostataka za određenom grupom klubova te prve kategorije.
E sada da sebe citiram, šta sam danas na Dortmundovoj temi napisao:
Ovdje je bitno da se obrati pažnja na ovo što sam napisao za Schalke. Znači kada to pogledamo, onda malo drugačije gledamo na poslovanje tog kluba a time i Bundeslige uopšte. Ljudi se uhvate samo negativnog pa kažu Schalke gubi samo igrače, a zapravo ispadne da je od bitnih igrača proteklih sezona samo Neuera izgubio. Ostalo i nije toliko bilo bitno što je otišlo (bio Holtby, ali vidjelo se da to nije kalibar ovih koje su zadržali).effe_sa je napisao/la: I isto tako treba napomenut (prije sam o tome isto pisao) da npr jedan Schalke dosta bolje bitne igrače sačuva u svojim redovima nego BVB. Treba samo pogledati koliko je kod njih bilo napada na Howedesa (i Bayern je pokazivao interes i drugi top klubovi), pa na Farfana, pa uspjevaju zadržat i Huntelaara, pa odbili su napad na Kolašinca. Često neko ovako priča, Schalke gubi igrače, pa svako nekad nekog proda, ali ako se pogleda od pravo bitnih igrača u posljednjih par godina, Schalke je samo Neuera prodao. A bolje postavljaju i klauzule, primjeri su Draxler a i Avdijaj koji ima veću klauzulu nego Reus...Ima fula nekih čudnih kod vaše uprave.
Ali ipak sportski uspjeh je na strani Dortmunda, ipak se i odliv kvaliteta zamijeni novim kvalitetom. Dortmund je i privlačna adresa, zadnji primjeri su Miki i Immobile, koji su mogli završit i na drugim atraktivnim adresama. Samo što je možda vrijeme da se napravi iskorak po pitanju zadržavanja igrača.
Iako ja sve razumijem, bar većinu tih odlazaka, koji su bili neminovni, klub se lagano diže i tek će sada moći sklapati ugovore bez nekih glupih klauzula. Samo ovih gore par tački paraju onako oči, kada se malo bolje sve sagleda....
Te isto tako , iako su opravdane kritike na račun BVB-ove uprave po pitanju Reusa (ispali bi amateri ako su klauzulu stvarno stavili na 25 miliona), treba obratit pažnju na to da izgubljeni kvalitet nadoknađuju kvalitetom...
Ove klauzule Schalkea, koje su postavljene na Draxlera i Avdijaja su isto jedna pomak i pozitivan primjer. Isto kao i što je Stuttgart pokazao pozitivan primjer zadržavajući Ibiševića, odolijevajući napadima iz Engleske.
A ako se žalimo na mizerne cifre, onda se treba vratit na početak ovog posta, a uz to isto razmisliti kako je moguće da jedan Diego Costa košta 38 miliona a Jamez 80 miliona. Igrač košta koliko određeni klub želi za njega platit, ma iz kakvih razloga. A ne zaboravimo koliko tu marketing igra ulogu. I danas od prilike ispadne da je skuplji igrač koji je veći maneken (klub obrne pare za njega), nego onaj koji je kvalitetniji fudbaler. Ovo je sad naravno malo šturo objašnjeno, ali predugo bi trajalo ovo objašnjavat - relacija maneken/fudbaler i onaj kvalitetni. Ali da se to razumjeti.
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
Sve je ovo tacno ali i ne mora da znaci,zavisno od kluba.anton 1983 je napisao/la:
Ja mogu pricati o BvB-u jer tu najbolje poznajem situaciju...da je Borussia prodala Lewandowskog godinu prije i uzela 30-40 miliona opet ne bi bila u stanju uzeti jednog Costu Chelsea-ju...jer da je to u stanju ne bi uopste ni dosla u situaciju da gubi Lewata.Jednostavno je taj prvi rang igraca za BvB trenutno neuhvatljiv...odnosno neuhvatljivi su klubovi koji su konkurencija za dovodjenje takvog igraca,tako da u konacnini svejedno da li imali na kontu 30 ili 60 miliona za transfer opet ne mogu kupiti takvu klasu.Zato je bolje produziti jednu sezonu sa Lewandowskim i imati jednog takvog igraca na raspolaganju koji ce biti osnova za dobar rezultat a ujedno ce i zaraditi novce za svoju zamjenu koja je pristupacna BvB-u(Ramos,Immobile).
Vazno je da plate rastu svake godine a za transfere ima dovoljno novca i "danas"...ovo ljeto je na Gintera,Immobilea,Ramosa potroseno 40 miliona eura pri cemu su 2 od 3 igraca dovedena da budu rezerve.Znaci da je bilo neke prilike,sigurno bi se imalo za dati 40-50 miliona za tog vrhunskog napadaca, ali takvima je plata neprihvatljiva.Zbog toga ne bi' volio da Reus ode sad za 50 miliona a ne sljedece sezone za 20-30 jer sam siguran da tih 20 miliona razlike(minus ono sto bi Reus svojim igrama zaradio za klub) ne bi uticalo na njegovu zamjenu u buducnosti.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.