Slučajno završih večeras na sjeveru. Sjever i večeras na visini zadatka. Oni bi trebali pjevati: "I da vodiš 10:0, sa sjevera bi se psovka čula." Kakvih tu likova ima, majko mila. Treba o njima dokumentarac napraviti, neki ozbiljan, naučni, antropološko istraživanje kako se čovjek s početka 21. stoljeća i dalje ne razlikuje puno od životinje.
Ali eto, vidio sam sa sjevera da je na jugu opet nekakav belaj bio. Vjerovatno Likusa to spominje. Neko je, čini mi se, trčao s upaljenom bakljom i ganjao nekoga po tribini, a bilo je tu još trkača za njima, vjerovatno spremnih da nogama u glavu izudaraju bjegunca, ako ovaj padne. Ne znam šta je razlog, nit' me zanima. Nagledao sam se takvih sra.nja na jugu, par puta sam mislio da će neko glavu izgubiti. Zato se odavno nadam da će se nekad osposobiti istok, i da lijepo idem na istok. Para za zapad nemam, a na ovakav sjever neću. A na Želju moram ići.
Marijan večeras izašao lijevom nogom na teren. Za onu nebulozu sa izlijetanjem je trebao dobiti crveni karton, jer da nije uzeo loptu, igrač Širokog bi išao sam prema praznom golu. Kod primljenog gola je zaplivao u prazno i ostao ni tamo ni ovamo. (Naravno, dobronamjerni sjever nije propustio da mu na to skrene pažnju, psujući mu familiju.) Za njihov poništen gol, ne znam, sa sjevera to nisam mogao vidjeti, a nisam nigdje još našao snimak sa TV-a. Da je Marijan dobio ondje crveni, vjerovatno ništa od nas ne bi bilo. Isto tako da smo primili tu kod ofsajda gol, ne znam kako bismo se uspjeli vratiti, najvjerovatnije nikako.
Široki je bio bolji, ali ovo su jednostavno morali dobiti. Bukvalno smo im se nudili velikim dijelom drugog poluvremena. Sjetio sam se jedne moje partije šaha od nekidan. Lik je igrao skroz loše, napravio nekoliko amaterskih grešaka, potpuno suludo rasporedio figure po tabli. Jedva sam ga nekako dobio koliko je bio haotičan.
Dobro, nismo bili baš toliko loši. Loše smo ušli u utakmicu, brzo smo gol primili, ali smo uspjeli da se dignemo, odigrali smo dosta dobrih dvadesetak minuta u prvom poluvremenu, izjednačili i imali odličnu šansu i da povedemo. Široki je onda u bio bolji u drugom poluvremenu i bio je bliži pobjedi.
Biće ovo akobogda bolje već kad počnu igrati Varea i Nuspahić.