Teretana
Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88,Crixus
- BurningLegion
- Kontakt:
Re: Teretana
samoposmatram, kako se ti samo prosipas, mene bi sramota bila. A nisi jedini ovdje sto je najzalosnije, sramotno niska obrazovanost ljudi koji komentiraju na ovoj temi.
Prestao sam pisati na ovoj temi iz dva razloga. Prvi je zato sto se postovi izgube, tako da moj post moze procitati neko ko ce danas otvoriti temu i to je to. Drugi razlog je zbog kolicine neznanja i napisanih nebuloza, pa da se ne utopim u to sve. Ljudi ovdje prikazuju "ignorance" u pravom smislu te rijeci.
Samo cu ukratko reci 2 cinjenice:
Whey/Creatin/BCAAs/ nisu doping, nikad nisu ni bili niti ce ikada biti. Ovo nije rekla kazala, ovo je licno iskustvo.
Za WHEY i BCAAs doktori se slazu da NISU stetni. Pored mnogo procitanih knjiga vezanih za suplementaciju, licno sam razgovarao sa 3 doktora, od toga sa jednim u Bosni ( uza rodbina, dakle iskren maximalno ), sa jednim u UAE i jednim u KSA. U naprednijim zemljama, kao sto su UAE i KSA, whey i sami doktori znaju prepisati u odredjenim situacijama, npr opadanje kose, nebalansirana ishrana i slicno.
Postoje odredjene stetne tvari u sastavu skoro svakog wheya ( posebno ovih na nasem trzistu ), ali kada popijete jednu Colu Zero unesete istu kolicinu tih supstanci kao da poijete 7 scoopova wheya. Ako neko ima zelju da dovodi ovo u pitanje, ili zeli detaljnije objasnjene slobodno se javite.
Toliko od mene.
Pozdrav.
Samo cu ukratko reci 2 cinjenice:
Whey/Creatin/BCAAs/ nisu doping, nikad nisu ni bili niti ce ikada biti. Ovo nije rekla kazala, ovo je licno iskustvo.
Za WHEY i BCAAs doktori se slazu da NISU stetni. Pored mnogo procitanih knjiga vezanih za suplementaciju, licno sam razgovarao sa 3 doktora, od toga sa jednim u Bosni ( uza rodbina, dakle iskren maximalno ), sa jednim u UAE i jednim u KSA. U naprednijim zemljama, kao sto su UAE i KSA, whey i sami doktori znaju prepisati u odredjenim situacijama, npr opadanje kose, nebalansirana ishrana i slicno.
Postoje odredjene stetne tvari u sastavu skoro svakog wheya ( posebno ovih na nasem trzistu ), ali kada popijete jednu Colu Zero unesete istu kolicinu tih supstanci kao da poijete 7 scoopova wheya. Ako neko ima zelju da dovodi ovo u pitanje, ili zeli detaljnije objasnjene slobodno se javite.
Toliko od mene.
Pozdrav.
Chelsea, Chelsea
We're gonna make this a Blue Day
We're gonna make this a Blue Day
-
- Kontakt:
Izgleda citav svijet vam propo u vezi whey-a. Ja savjetujem ovdje ko i svojoj djeci. Sto jesti odpad kad nemoras, jos placati visoku cijenu za njega. Ako neko zna za proizvodjaca protein praha koji odkupljuju mlijeko cistu soyu ili neki drugi skup izvor proteina, neka ovdje napise. Jer barem je taj kvalitetniji od ostalih.
- BurningLegion
- Kontakt:
Ta tvoja djeca jedu PUNO gori otpad na svakodnevnoj bazi, pocevsi od coca cole, cokoladica, pasteta i svega ostalog, i ti se nadjes ovdje govoriti o wheyu? Pa covjece on se i dobiva kao nusproizvod, surutka, al jok, tebi fiksna ideja u glavi da svatko nekakav otpadak koristi, pravi, taman kao da ne postoje nikakve regulacije, standardi kvalitete i kvalitetni brendovi u svijetu koji su, bas zato sto se koriste u ove svrhe, prosli rigorozna testiranja i iskristalizirali kvalitetne brendove, a radi se o strogo istrazenim i znanstveno dokazanim ucinkovitim i sigurnim suplementima. I opet kazem, to pricas unatoc tome sto unosis na svakodnevnoj bazi dramaticno stetnije i gore stvari, garantirano, od jednog npr. prosjecnog body buildera koji pazi na svoju prehranu. Nevjerojatno.
@samoposmatram pa de druze reci mi molim te drugi nacin da unesem proteine odmah poslije treninga? Ocu piletinu nosati sa sobom u teretanu ili sta? Isto ako nisi znao whey se najbrze razgradi u tijelu pa je i to jedan od razloga koristenja upravo wheya a ne piletine, jaja, ribe i cega jos ne ..
-
- Kontakt:
Pola litra mlijeka uz saku oraha, badema ili neslanog kikirikija. Pola litra vocnog jogurta i banana. Sendvic sa tunjevinom je isto dobar. Takodje se isto moze ici direkt kuci pa jesti poslije treninga. Jeo odma poslije seta ili po sata poslije nema velike razlike, Ali poslije pola sata tijelo prima normalno protein i kalorije, nije vise ubrzano kao poslije treninga. Nije vazan samo obrok poslije treninga, vazno je redovno unositi protein, jer se misici razvijaju do tri dana poslije treninga. Lako je uzimati proteinprah, ali nije neiphodno za Odlican razvoj tijela. Nezdravo je ako prahom zamjenjujes obroke.
Nisam neki strucnjak ali koliko ja znam protein nije zamjena za obrok, nikako. Protein je DODATAK ishrani, uzimati sam protein i ne paziti na ishranu je bacanje, za nase uslove, pristojnih para. Naravno da se moze i bez proteina, niko to ne spori ali je dosta lakse uz "prasak" i nikada fkt nisam cuo da je stetan, pa i doktori ga preporucuju u raznim slucajevima. Mada mi nekako i nije OK pricati o stetnosti proteina, naravno da nije stetan. Isto tako, kako maloprije napisah, moze se i bez toga ali je s njim lakse dosta.
R.I.P
MIRZA RASCIC
Željezničar za život cijeli!
MIRZA RASCIC
Željezničar za život cijeli!
Ja sam vidio puno ljudi, pricao sam sa mnogim, druzio se sa mnogim, ali jos nisam vidio da neko pored svih dokaza (sto medicnskih,sto sportskih) ide glavom kroz zid i gura svoju teoriju.
U kracim tezama za druga samoposmatram (ocito bi to i trebao radit) posto ga ocito zbunjuje opsiran tekst:
Prvo: Whey nije iz mlijeka nego iz sirutke. Postoji razlika.
Drugo: Whey se ne pravi u mljekarama sigurno.
Trece: Whey se ne pije da ZAMIJENI obrok, to je DODATAK ishrani.
Cetvrto: Whey se ne pije ni iz kojeg drugog razloga vec iz razloga njegove brze apsorbcije. Ne pije se da ti da snagu (
), ne pije se da ti mjenja obrok (
)... vec se pije iz razloga sto ima brzu apsorbciju i brzo nahrani misice ODMAH POSLIJE TRENINGA.
Peto: Tvoj savjet sa tim mlijekom i orasima,bananom i jogurtom vocnim, je smijesan. Zasto? Zato sto ni u cemu nema proteina dovoljno da bi zamjenio whey a i sporo se apsorbuje tako da i nema neke svrhe to raditi.
Sesto: Da bi napredovao potrebno je unositi 2-3 gr proteina po kilazi. Imas 80 kg, unosis 160-240gr proteina. Tebi 20-25 gr Wheya apsolutno nista ne znaci ako unosis ovo, ali je bitno VRIJEME kada se on unosi, sto potvrdjuje moj iskaz par redova iznad.
Sedmo: Pocni igrat klikera i pusti da ovdje savjetuje onaj koji zna bar nesto.
U kracim tezama za druga samoposmatram (ocito bi to i trebao radit) posto ga ocito zbunjuje opsiran tekst:
Prvo: Whey nije iz mlijeka nego iz sirutke. Postoji razlika.
Drugo: Whey se ne pravi u mljekarama sigurno.
Trece: Whey se ne pije da ZAMIJENI obrok, to je DODATAK ishrani.
Cetvrto: Whey se ne pije ni iz kojeg drugog razloga vec iz razloga njegove brze apsorbcije. Ne pije se da ti da snagu (

Peto: Tvoj savjet sa tim mlijekom i orasima,bananom i jogurtom vocnim, je smijesan. Zasto? Zato sto ni u cemu nema proteina dovoljno da bi zamjenio whey a i sporo se apsorbuje tako da i nema neke svrhe to raditi.
Sesto: Da bi napredovao potrebno je unositi 2-3 gr proteina po kilazi. Imas 80 kg, unosis 160-240gr proteina. Tebi 20-25 gr Wheya apsolutno nista ne znaci ako unosis ovo, ali je bitno VRIJEME kada se on unosi, sto potvrdjuje moj iskaz par redova iznad.
Sedmo: Pocni igrat klikera i pusti da ovdje savjetuje onaj koji zna bar nesto.
-
- Kontakt:
Ado ako si dzematlija nisi zanatlija. Koliko grama proteina ima u jednoj posudi tvog proteinpraha?
-
- Kontakt:
Whey je sirutka na engleskom. Da citiram profesora: " sirutka nije iz mlijeka vec iz sirutke." F# idijet.
- StephanEl92
- Kontakt:
Dal moze gore od ovoga? Lik pogrijesio u svakoj stavci sto je naveo i opet fura svoje.
Znate onu, pametniji popusta, da se ne bi spamalo do bajrama.
Ovaj momak ce vas ubjedit da je ovo caj od urina.

Znate onu, pametniji popusta, da se ne bi spamalo do bajrama.
Ovaj momak ce vas ubjedit da je ovo caj od urina.

-
- Kontakt:
Neubjedjujem nikoga. Ko nevoli citati sto ja pisem, nemora ni citati. Nek su informacije dostupne svima, pa neka svako bira za sebe.
-
- Kontakt:
http://m.livescience.com/8086-protein-s ... -work.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.sweat4health.com/the-truth-about-whey/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.uhc.ualberta.ca/en/Nutrition ... tein2.ashx" onclick="window.open(this.href);return false;
Ovo su linkovi na engleskom u vezi proteinpraha.
http://www.sweat4health.com/the-truth-about-whey/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.uhc.ualberta.ca/en/Nutrition ... tein2.ashx" onclick="window.open(this.href);return false;
Ovo su linkovi na engleskom u vezi proteinpraha.
Poceo si se gubiti. Pobijas sam sebe. A kakva ironija je ovaj tvoj post. Trebao bi procitati ga opet i primjeniti na sebi. Sve su ti informacije dostupne a ti ubjedjujes narod glupostima. Glupostima doslovce, jer je ovo jedna od najistrazivanijih stvari u sportu. I nikad niko nije naucno potvrdio njegovu stetnost ili bilo sta drugo. Samo jos da si rekao da mozes postat ovisan, a i to sam cuo, pa da onda se nasmijemo bas ko ljudi.samoposmatram je napisao/la:Neubjedjujem nikoga. Ko nevoli citati sto ja pisem, nemora ni citati. Nek su informacije dostupne svima, pa neka svako bira za sebe.
-
- Kontakt:
Amin, amin, amin...
- Cautinho
- Kontakt:
Ako može pitanje za whey ili bilo koje proteine,jel se on moze prestati piti kad jednom pocnes,ili ga moras nastavljati uzimati,i koje su nuspojave,i kakve uvijete jos moras ispuniti da bi mogao unositi taj whey u organizam (npr. redovni trening,ishrana po pravilu...)
Keep walking.
Zasto ne bi mogao prestati? Nije heroin. Whey je dodatak, dakle DODATAK ishrani. Znaci uvijet da bi ti on pomogao je da imas dobru ishranu,jer sta ce ti recimo dodatak autu ako nemas auta besmisleno skroz. Nuspojava nema, naucno dokazano da ne steti ni na koji nacin. Odmah da ti kazem ne ocekuj cuda od njega jer to ne cini. Pije se poslije treninga, s tim da ga uvijek mozes piti naravno ali poslije treninga je najucinkovitiji radi njegove brze apsorbcije, sto mu je i najbitnija uloga, dakle ide direktno u misice i hrani ih. Ako nemas dobru ishranu i naravno ako ne treniras redovno to ce ti biti bacanje para. Moj ti je savjet najprije sredi ishranu tim novcem sto imas za protein ako nije sve na svom mjestu. Ako jeste onda uzmi whey i ne brini, nece ti nista biti.Cautinho je napisao/la:Ako može pitanje za whey ili bilo koje proteine,jel se on moze prestati piti kad jednom pocnes,ili ga moras nastavljati uzimati,i koje su nuspojave,i kakve uvijete jos moras ispuniti da bi mogao unositi taj whey u organizam (npr. redovni trening,ishrana po pravilu...)
- Cautinho
- Kontakt:
A npr. kad dodjem do zeljene mase,ako ga prestanem piti,hoce li mi spasti ta izgradjena masa.
Keep walking.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.