Sistem kolektivističkog načina ,,razmišljanja'', veoma upitno da li se to uopšte može nazvati razmišljanjem,više se svodi na dogmatsko slijeđenje onoga što kažu poglavice i vračevi svakog plemena,čitaj politički i religijski lideri.
Tri plemena plus ovi ''ostali'', i ako su psiho-fizičkim karakteristikama u biti jako slični ljudi koji vjeruju da to ipak nisu, žive na istom prostoru i slijede svoje vođe koje ih konstantno vode u ku.rac uvijek pri tome kriveći ''one druge'', pošto pojam JA nije bitan jer kao takav podrazumijeva i preuzimanje krivice, bitni smo MI, a onda postoje i ONI,koji su uvijek krivi za nesreću i da njih nema sve bi bilo sjajno.
Patriotizam i svi ostale kolektivne poveznice određenog broja su obična apstrakcija i puko prodavanje magle iz kojeg pojedinci uvijek izvlače ogromnu korist,a ovi ostali kad ostanu bez ičega se tješe time da ipak pripadaju nečemu. Čovjek je nedruštveno biće koje teži društvenosti jedino iz razloga što samo tako može da zadovolji svoje egoistične potrebe, a čovjek teži uspjehu,slavi,moći,novcu i poštovanju od strane drugih ljudskih jedinki.
Pojam izdajica je veoma diskutabilan, uzmimo za primjer Seada Kolašinca,rođen u Njemačkoj,odrastao tamo,naučio igrati fudbala u toj zemlji,prošao sve omladinske selekcije njemačke repke, sve što ima u životu je stekao tu i onda odjednom odluči da igra za zemlju u kojoj je rođen njegov otac, po kriterijima kojima se osuđuju Preldžić i Čilić, kako onda Sejo nije izdajnik? Zato što je izabrao Bosnu,zemlju za koju on smatra da joj pripada? Ili su izdajnici samo oni koji napuste Bosnu, tu istu državu u kojoj im nadležno Ministarstvo nije u stanju obezbijediti patike i odu negdje gdje mogu da samoaktualiziraju svoju ličnost i ostvare svoje težnje.
Nisam ja advokat nikome, samo u ovoj zemlji kvazi moralista, zemlji u kojoj se preko noći dospije na stub srama,često samo iz razloga što si postigao nešto što drugi nisu uspjeli i kao takav postaješ izdajnik,otpadnik i diskreditiran na svaki mogući način..