Studiranje

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Clutch
Kontakt:

Re: Studiranje

Post Postao/la Clutch » 21 sep 2014, 01:48

Neutral je napisao/la:Plata nije tako velika kao što kruže priče, sve viđeno.

Štela je svugdje prisutna, osjetićeš je i ti, osim ako i sam nemaš neku.
Znam momke koji rade a još studiraju, na birou imaš jako malo inžinjera informatike, elektrotehnike, jednostavno je potražnja prevelika.. Već viđena je i bajna plata za naše uslove. Nije svugdje isto.

Pa prisutna je, ali ne u tolikoj približno stoprocentnoj mjeri, imaš dosta firmi koje traže znanje, džaba ti i diploma ako nemaš znanje. A takvih firmi je srećom sve više i više.

Što se tiče fakulteta za ove koji se dvoume, najbolji su vam tehnički fakulteti zbog posla. Kakva žurnalistika..
Zadnja izmjena: Clutch, dana/u 21 sep 2014, 01:56, ukupno mijenjano 1 put.
Philly vs Everybody

#Madrid
#Sixers
#JoJoGOAT

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 21 sep 2014, 01:56

Drug, frend mi je imao prosjek mislim preko 9.5 na FIT-u, radio je dvije godine za par stoja bez osiguranja. Dao je otkaz jer su mu rekli nakon dvije godine da je još na probnom. Prešao je u drugu firmu gdje je i tu sigurno pola godine radio kao na probnom. Kasnije solidna plata (niža od prosječne u BiH) i osiguran. Sada su mu je malo digli.

Imaš kao student neke mogućnosti naći posao kada studiraš informatiku, no to je više rekracijski kao tester ili nešto slično za 200 - 300KM. Jedino ako si super nadaren, onda ti i sami faks ne treba.

Inače je informatika bila jako tražena, no potražnja je i na tom polju pala.

Ja ti kažem da si naivan i vremenom ćeš shvatiti. Nemoj ovo shvatiti kao provokaciju, :)

Tebi treba praksa nakon završenog fakulteta, a ti preko štele će i bez diplome ili sa kupljenom diplomom vremenom naučiti isto kao taj student koji je marljivo učio. Svugdje na svijetu su privatni fakulteti cijenjeni i priznati, samo kod nas služe za ove bogataše da što prije završe i upadnu na poslić koji im starci ili stranački ljudi srede.

U mom gradu primali 100 kandidata sa završenim studijem. Svih 100 osoba su upali iz dvije određene stranke, ljudi sa prosjekom 6.2 su imali prednost nad nekim ko je magistar, BiH, :opaopa:

Clutch
Kontakt:

Post Postao/la Clutch » 21 sep 2014, 02:10

Pa ti pričaš iz svog iskustva, i ja ti vjerujem, ali isto tako i ja ovo što pričam, pričam iz iskustva. Nije sve crno kao što pričaš. Možda kod tebe jeste, yebiga.

Recimo za mene je naivan tvoj drug. 9.5 prosjek i radi za par stoja, smiješno. Al' to ti je, moraš biti i snalažljiv.

Što se tiče štele, sve znam, svjedok sam toga, evo sad su ove prijave za vojsku i policiju, tužno je šta se sve dešava i kako se taj posao dobija, ali hoću ti reći postoje određene struke gdje ti štela ne može pomoći, ako nemaš znanje. Pričati o mitu i korupciji, zaposlenju preko stranke, u BiH je totalno suvišno i nepotrebno. Sve odavno poznato.
Philly vs Everybody

#Madrid
#Sixers
#JoJoGOAT

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 21 sep 2014, 02:13

Nije naivan drug, nego nema posla u toj struci kao prije par godina. Sada mu je super (malo mu digli platicu), dobio je s5 od firme džabe, :)

Nije sve tako crno ako je u pitanju privatna firma, u državnu nema šanse upasti. Svako treba uzeti u obzir da će u nekoj privatnoj firmi raditi na početku maksimalno za 600KM.

Javna tajna je da se plaća određeni novac da se upadne u vojsku, a policija, inače sinonim za pravdu je leglo korupcije, barem tako kruže priče, :mrgreen:

Svako ko ima mogućnost da studira vani, neka ide.

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 21 sep 2014, 02:19

@Neutral izvini ali moram da negiram tvoju priču oko informatike.
Ja znam 4-5 likova iz mog' grada koji su završili tako fakultete oko informatike. I svaki od njih ima bolji pos'o. Ovaj jedan je do sada promijenio čak 5 poslova, ali sve radi toga što su ponude bile bolje i bolje. Tako da taj tvoj drug se nije najbolje snašao, pokazao to znanje.
Jest' nam država u nekoj stvari, ali ako si dobar informatičar ti možeš daleko dogurati i van BiH. Povezanost na internetu je čudo. Od kuće radiš poslove za firme koje su po Europi i tako te stvari. Ja sam se odlučio za informatiku i nadam se da ću uspjeti.
Ti privatni fakulteti, jesu za babinih ili ti ga tatinih sinova. I naravno da će te taj tata odmah strpati u neku firmu.
Ali sve zavisi, ja gledam naprijed, ima ova država potencijala pa neka to bude i za 20. godina. Ali izvuči će se. :thumbup:
Tako blizu, a tako daleko.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 21 sep 2014, 02:22

Sve zavisi i od grada. Nije isto Sarajevo, Tuzla, Bihać, Zenica, itd. Plata je mnogo veća u Sarajevu nego u drugim gradovima. Znao sam jednu djevojku koja ima paltu 1200 ili 1600, zaboravih sada u jednoj dobroj firmi u Sarajevu. I to bez štele, :)

Naravno da će ako Bog da biti bolje, ali mi to nećemo doživjeti, u to budi poprilično siguran.

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 21 sep 2014, 02:41

U ovoj državi nikada neće biti bolje.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 21 sep 2014, 02:46

I ta ti nije daleko od realnosti. Koliko puta sam samo čuo biće bolje, tako da sam i ja to počeo govoriti, a nikad bolje, sve gore i gore, :)

Kad smo već kod ove teme. Problem oko studija je i broj kandidata koji se primaju na fakultet. Država kao država, samo žele pare, tako da imate slučaju da se primaju stotine i stotine studenata na pravo, ekonomiju, svjesno znajući da ne mogu svi imati posao. Koliko pravnika u jednoj godini diplomira, ni Jugoslavija kao država ne bi mogla zaposliti, a zamislite tek tog istog kadra u roku deset godina.

Sve se radi neplanski, no tješimo se međusobno sa jednom te istom rečenicom, ovo je BiH.

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 21 sep 2014, 07:21

plate su velike :P
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 21 sep 2014, 08:15

Ne studira mi se previse na Palama a Mostar mi je malo predaleko tako da je Sarajevo jedina opcija.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Clutch
Kontakt:

Post Postao/la Clutch » 21 sep 2014, 11:52

Civa je napisao/la:@Neutral izvini ali moram da negiram tvoju priču oko informatike.
Ja znam 4-5 likova iz mog' grada koji su završili tako fakultete oko informatike. I svaki od njih ima bolji pos'o. Ovaj jedan je do sada promijenio čak 5 poslova, ali sve radi toga što su ponude bile bolje i bolje. Tako da taj tvoj drug se nije najbolje snašao, pokazao to znanje.
Jest' nam država u nekoj stvari, ali ako si dobar informatičar ti možeš daleko dogurati i van BiH. Povezanost na internetu je čudo. Od kuće radiš poslove za firme koje su po Europi i tako te stvari. Ja sam se odlučio za informatiku i nadam se da ću uspjeti.
Ti privatni fakulteti, jesu za babinih ili ti ga tatinih sinova. I naravno da će te taj tata odmah strpati u neku firmu.
Ali sve zavisi, ja gledam naprijed, ima ova država potencijala pa neka to bude i za 20. godina. Ali izvuči će se. :thumbup:
Upravo tako. :thumbup:
Philly vs Everybody

#Madrid
#Sixers
#JoJoGOAT

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 21 sep 2014, 13:07

Ja još jednu godinu i na fax. Ali meni problem predstavlja to što ne mogu na obični fax već moram tražit nešto štop se uči preko neta to jest DL. Kont'o sam nešto vezano za web programiranje ili pravljenje mobilnih aplikacija. Bio sam u planu IT Akademiju ali sam čitao da njihovi certifikati ne vrijede puno, pa sad ne znam.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

bavarian_bk
Kontakt:

Post Postao/la bavarian_bk » 21 sep 2014, 13:17

Ma **** ove naše fakultete , sranje živo . I kad ga završiš ako nađeš posao sa platom 1200+ svaki dan treba govoriti Elhamdulillah ... A ljudi vani sa zanatom bokaju pare o kakvim u BiH inžinjer može maštati samo :) Pa i kod nas ovdje , pogledajte samo frizere ( neke ozbiljnije i bolje ) , ljudi su hadžije 'nači ...

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 21 sep 2014, 13:20

Dobar zanatlija u BiH zarađuje mnogo više od ljudi koji završavaju fakultet. To je istina.

Na kraju krajeva, nije toliki problem novac, nije on sve na svijetu, nego je problem kako uopće doći u mogućnost da ga zaradiš, pa bilo to 600 ili 1000KM.

BelminM23
Kontakt:

Post Postao/la BelminM23 » 21 sep 2014, 13:21

Nije problem pos'o, problem su plate. :D

Polarstar
Kontakt:

Post Postao/la Polarstar » 21 sep 2014, 13:27

Neutral je napisao/la:Dobar zanatlija u BiH zarađuje mnogo više od ljudi koji završavaju fakultet. To je istina.

Na kraju krajeva, nije toliki problem novac, nije on sve na svijetu, nego je problem kako uopće doći u mogućnost da ga zaradiš, pa bilo to 600 ili 1000KM.
Prva rečenica je živa istina.
Neko radi knauf, estrih, postavljanje pločica... čak i ja to znam uraditi onako (ne baš savršeno). Neko za to digne 3-4 milje maraka :crazy:
Deportivo de La Coruña - Haris Medunjanin!!!

arelinho
Kontakt:

Post Postao/la arelinho » 21 sep 2014, 13:31

Polarstar je napisao/la:
Neutral je napisao/la:Dobar zanatlija u BiH zarađuje mnogo više od ljudi koji završavaju fakultet. To je istina.

Prva rečenica je živa istina.
Neko radi knauf, estrih, postavljanje pločica... čak i ja to znam uraditi onako (ne baš savršeno). Neko za to digne 3-4 milje maraka :crazy:
postavljanje keramike ti je brate 1 kvadrat = 25 KM samo ruke jbt :o

bavarian_bk
Kontakt:

Post Postao/la bavarian_bk » 21 sep 2014, 13:32

Jašta nego istina .

Samo eto što su nama utuvili u glavu , fakultet , škola , uči , ovo-ono ... Mislim daleko od toga da za zanat ne treba učiti ali više je stvar prakse nego teorije . Ali eto , valjda će nešto biti od nas , nikad ne znaš :D

Polarstar
Kontakt:

Post Postao/la Polarstar » 21 sep 2014, 14:12

arelinho je napisao/la: postavljanje keramike ti je brate 1 kvadrat = 25 KM samo ruke jbt :o
Prijatelju, kupiš ljepilo, kvadrat pločica i vježbaš...uz youtube savjete od stranih majstora, možeš sam sebi izmajstorisat a da ne plaćaš nekog sa strane...i opet da ti bude pristojno u kući. :) ja sebi stepenice tako sredio nedavno :mrgreen:
Deportivo de La Coruña - Haris Medunjanin!!!

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 21 sep 2014, 19:48

Clutch je napisao/la:
Neutral je napisao/la:Plata nije tako velika kao što kruže priče, sve viđeno.

Štela je svugdje prisutna, osjetićeš je i ti, osim ako i sam nemaš neku.
Znam momke koji rade a još studiraju, na birou imaš jako malo inžinjera informatike, elektrotehnike, jednostavno je potražnja prevelika.. Već viđena je i bajna plata za naše uslove. Nije svugdje isto.

Pa prisutna je, ali ne u tolikoj približno stoprocentnoj mjeri, imaš dosta firmi koje traže znanje, džaba ti i diploma ako nemaš znanje. A takvih firmi je srećom sve više i više.

Što se tiče fakulteta za ove koji se dvoume, najbolji su vam tehnički fakulteti zbog posla. Kakva žurnalistika..
Opet sve zavisi koliko se trudis da nadjes nesto. Sto bi rekao jedan lik, pare su svuda oko nas, samo ih treba znati uzeti. ;) I u zemlji kakva je nasa, nikakva, onaj ko hoce moze imati itekako mnogo, ali generalnoo nas problem je sto volimo da nam se sve servira na gotovo, i govorimo kako je stela ovdje, ondje, a nimalo da se potrudimo.

Konkretno sto se tice zurnalistike, moze se dobro zaraditi, samo treba znati naci prave ljude i znati se pozicionirati. Ja trenutno na zavrsenoj drugoj godini, sa raznim novinarskim poslovima izlazim na blizu 500 KM mjesecno. A uopste nista znacajno ne radim, bakcem se po portalima, malo spiker, malo istrazivacke ankete i to je to.
Par likova sa moje godine i stariji vec su hajmo reci pozicionirani i imaju jos bolja primanja, a jedan je primljen prije par dana u ovu N1 televiziju sto se otvara i imace bukvalno ni za sta 5 glava platu.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa i 5 gostiju.