Studiranje

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

badblueboylivno
Kontakt:

Re: Studiranje

Post Postao/la badblueboylivno » 30 sep 2014, 23:27

BurningLegion je napisao/la:Pa, nije da se ima sta od studija u ovoj drzavi, sve i da ga i kad ga zavrsis, to ti ne garantira posao, a druga stvar vrlo vjerojatno nece biti u struci, tako da ti je maltene isto sta zavrsio osim ako nije krajnje specijalizirano ili deficitarno zanimanje.
Ima posla i naši su fakulteti korisni, ali ne ovdje. Frendica je u Mostaru završila faks i nedavno dobila sjajan posao u Austriji.

Završiš faks i na aerodrom ili autobusni kolodvor. Ne okreći se. :kafa:

P.S. Osobno, nikad ne bih pristao na posao koji bih dobio preko partije, odnosno, nisam niti ću ikad biti član ikakve političke organizacije, tako da i mene čeka ovo iz treće rečenice, diploma pa putovnica u ruke. :kafa:
Hayley <3

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 30 sep 2014, 23:28

Ma ko programer mozes radit i bez osnovne skole, samo je bitno da znas znanje ha ja. Bas ove sto im trebaju programeri pece kozica imas li ti diplomu ili ne, mozes imati diplomu i titulu allaha programiranja ako ne znas sta radis. Moj drug se zaposlio kao programer odmah poslije zavrsene srednje skole. Jednostavno frajer je svaki dan vjezbao, ucio se, naucio sve moguce programske jezike, i sad je hadzija. Jest da je tankiro skolu, osim onih par programa koji su imali veze sa programiranjem i racunarima, i da se namucio u tom procesu, al jbg, vrijedi.

Isto vrijedi i za web developere.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 30 sep 2014, 23:30

Neki nemaju dvojno državljanstvo, pa ne mogu ni to, :mrgreen:

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 30 sep 2014, 23:55

likusa je napisao/la: Gora sam ja sto se spustam na tvoj nivo , lijep pozdrav i uzivaj :kafa:
Oprosti, a koji je to moj nivo? Nisam znao da postoji nivo i da je etažirano iznošenje činjenica. Ali dobro, tvoje pisanje iz apoteke i cjelonoćno učenje plaćaju danak neiskustvu, pardon, ne iskustvu :kafa:
Polarstar je napisao/la:
Najbolji dokaz omladinske kurccobolje je činjenica da su svi foteljaši stariji od 40 godina skoro, a nekolicina mladih po parlamentima je tu čisto da se uhljebi bez trunke namjere za aktivnim učestvovanjem, i tu smo mi svi popušili karru kad je upitanju budućnosti.
Sveti, omladinska kurccobolja je prouzrokovana višegodišnjim gomilanjem frustracija, nastalim upravo "radom" svih tih foteljaša starijih od 40 godina, a i djelovanjem okoline na omladinu skoro u istoj mjeri.

Evo, sad da ispoštujemo neki tvoj prijedlog, da se napravi npr. Studentska stranka Bosne i Hercegovine (random prijedlog). I evo sad da stave npr. kandidata za skupštinu Kantona Sarajevo tebe, 90% su šanse da bi sve tvoje "kolege" ili "prijatelji" bili vođeni onom - "Ma glup lik ba, debil, provaljuje se, ne bi mu dao glasa, kad ne bi ni izaš'o na izbore" i slično.

A stariji svakako neće mlađima dati ispred sebe, to se već može primjetiti i preduzećima, ostane do zadnjeg dana u radnom odnosu + i produžava dok mu neko od rodbine ne "stasa" za tu poziciju. Boli njih k. što bi ti možda dao i 110% da nešto uradiš pozitivno.

Najveći problem je u nama, evo vazimo preko foruma, svako ima ideju.
Koliko vas studira? Koliko vas je spremno osnovati (uključujući mene) neku random asocijaciju za promoviranje mladih ljudi, studenata (al' da to nema nikakve veze sa SPUS-om i Nurkovićima), pa da se grupno guramo, bez nekih afiniteta za šefovanjem i "zgrtanjem" povlastica i prava samo za pojedinačne članove?
Nešto ne vjerujem da bi odziv bio veći od možda (i to veliko možda) 10tak "zaluđenika" i ljudi željnih promjena i bolje pozicije u društvu.

A ovo svakako nije Europska Unija, gdje je zakonima zagarantirano da i mladi imaju svoja prava u okviru drž. aparata, društva i tako to. Doduše, možda i kod nas ima toga, al' samo na papiru.

I da, dok god se bude glasalo za one seljake po plakatima (može im se vidjeti po prezimenu i faci ko su bili, odakle su "šljegli" i šta su), nikad neće biti bolje.
Sve što si rekao stoji, no to je stoprocentno stvar mentaliteta i nemotiviranosti, što je itekako promjenjivo. Omladinac sa 10 grama čorbe u glavi se sa jasnim programom napredovanja može dovesti u red. Kako? Pokupiš nekoliko entuzijasta, momaka i djevojaka koji razmišljaju kao ti, napraviš program informisanja, skupove, vebstranice, razne reklame preko kojih jasno predočih plan kojeg ćeš striktno da se držiš, koji će da privuče pozornost ciljane grupacije, proučiš zakone koji se odnose konkretno na tvoje planove i počneš da djeluješ. Da li je teško? Itekako. Da li je moguće? Itekako. Država je u kurrcu samo zato jer smo mi to dozvolili. Sa jasnim dugoročnim planiranjem sve je moguće, a ostavljanje u amanet trenutnoj vlasti ovu državu je neizbiježan kolap, a to nikome nije u cilju.

Reanimacija društva je potrebna.
naprijed rejal

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 01 okt 2014, 01:16

@likuso koliko je godina na farmaciji?Kakav je prijemni?Kakav prosjek iz srednje treba?Koliko si učila?Kakav ti je sad posao,plata?I sve ostale bitne pojedinosti.Logično,ako ti nije problem.Može i u pp,ako nećeš da iznosiš ovdje.Ja još ne znam šta bih,medicina ili farmacija.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Polarstar
Kontakt:

Post Postao/la Polarstar » 01 okt 2014, 01:22

Pa @Sveti, hajmo? Ako skupiš ovdje na forumu 10 studenata istomišljenika, da odma krenemo s tim, taman iz različitih gradova, povezanost i tako to :) Ja sam za, jer i ja hoću bolju situaciju :D
Deportivo de La Coruña - Haris Medunjanin!!!

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 01 okt 2014, 01:23

slika

@Kawhi

Mislim da imaš sada za sve fakultete i stranice na internetu gdje bi trebalo sve pisati, tamo pod obavještenja. Uglavnom, prilično sam siguran da ćeš saznati svaki smjer i koliko ima godina, no ne znam hoćeš li i cijene iako bi trebala godina biti oko 2000KM, ne znam za Sarajevo.

tigar77

Post Postao/la tigar77 » 01 okt 2014, 01:36

Sistem obrazovanja od onog osnovnog, pa do ovog najvišeg nivoa, nam je u velikoj mjeri goli qrac.To je po mom mišljenju najveći problem,kod mladih ljudi se stvara odbojnost prema obrazovnim ustanovama, ubija se kreativnost i ne potiče razvijanje kritičkog mišljenja,štaviše smatra se nepodobnim,a kod većine nastavnog osoblja obrazovanje se svodi na copy-paste sistem, nauči napamet gradivo i doslovno ga interpretiraj, što ljudsko biće degradira na nivo papagaja, te naposlijetku i od većine ljudi koji završe fax stvara ,,obrazovanog'' idiota, osobu koja je upamtila dosta informacija, ali nije u stanju da te informacije razumije i pomoću njih ima vlastita promišljanja i razvija vlastite stavove, da praktično primjeni gradivo kojim je napunio svoje memorijske jedinice.

Imao sam priliku da se školujem u više obrazovnih ustanova, ponajviše zbog nekih disciplinskih ispada, za koje opet dijelom krivim i te ustanove,mada ne poričem ni vlastitu odgovornost u svemu tome, ali generalni stav koji sam stekao kroz dosadašnje školovanje, a pošto se još uvijek školujem, samo se pojačava, podhitno je potrebna reforma cjelokupnog sistema obrazovanja, jer ovo što danas preovladava je užasno i samo produbljuje agoniju u kojoj se ova zemlja nalazi.
Oni koji nikada ne mijenjaju mišljenje, vole sebe više nego istinu.

Polarstar
Kontakt:

Post Postao/la Polarstar » 01 okt 2014, 01:42

Ja sam mišljenja i stava da treba uvesti američki sistem školovanja, s usmjeravanjem i praktičnim radom :) Kroz godine rada, ne bi nam trebao tehnički univerzitet u grazu, stručnjake bi imali i ovdje.
Sad je glavno da kupiš knjigu od profe i šestica je zagarantovana :) :)
Deportivo de La Coruña - Haris Medunjanin!!!

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 01 okt 2014, 03:22

AlfredBorden je napisao/la:
IlPrincipe je napisao/la:Molim da mi odgovore neki iz svog ličnog iskustva. Da li je lakše biti vandredan student ili redovan ? Koje pogodnosti i nedostatke imaju jedni a koje drugi.
vanredan plati drasticno vise al je oslobodjen predavanja i ne mora ganjat potpise
bgm nije tako, u rangu je sa samofinansirajucim na vecini fakulteta...

sto se tice ostalog, ako ti se ide na fax redovno budi redovan, zajebancija raja druzenje, ufatis i pomalo od predavanja, i onda polazes parcijalno
ako imas obaveza i ne mozes ici redovno ili ti je mrsko, upisi vanredno imas predavanja u toku semesttra nekoliko puta i polazes cijeli ispit... sve zavisi kako si ti raspolozen na koji nacin studirat i imas li obaveza ;)

AlfredBorden
Kontakt:

Post Postao/la AlfredBorden » 01 okt 2014, 07:16

JoseMourinho je napisao/la:
AlfredBorden je napisao/la:
IlPrincipe je napisao/la:Molim da mi odgovore neki iz svog ličnog iskustva. Da li je lakše biti vandredan student ili redovan ? Koje pogodnosti i nedostatke imaju jedni a koje drugi.
vanredan plati drasticno vise al je oslobodjen predavanja i ne mora ganjat potpise
bgm nije tako, u rangu je sa samofinansirajucim na vecini fakulteta...

sto se tice ostalog, ako ti se ide na fax redovno budi redovan, zajebancija raja druzenje, ufatis i pomalo od predavanja, i onda polazes parcijalno
ako imas obaveza i ne mozes ici redovno ili ti je mrsko, upisi vanredno imas predavanja u toku semesttra nekoliko puta i polazes cijeli ispit... sve zavisi kako si ti raspolozen na koji nacin studirat i imas li obaveza ;)
bgm je tako jer je momak pito redovan i vanredan, spomeno nije svp, nauci da citas :thumbup:
Editovao, razlog je nebitan.

UMRI SAFETE SUSICU!

likusa
Kontakt:

Post Postao/la likusa » 01 okt 2014, 09:27

Kawhi je napisao/la:@likuso koliko je godina na farmaciji?Kakav je prijemni?Kakav prosjek iz srednje treba?Koliko si učila?Kakav ti je sad posao,plata?I sve ostale bitne pojedinosti.Logično,ako ti nije problem.Može i u pp,ako nećeš da iznosiš ovdje.Ja još ne znam šta bih,medicina ili farmacija.
drzavni 3, privatni 5 hiljada...za Mostar i Tuzlu ne znam..prolazila odlicnim,al sve ti se svodi da trebas polozit prijemni :D Ucenje uh...,vjezbe stalno,ali lakse je po bolonji ;) ..ne moze se mjeriti sa starim sistemom..posao je "volonterski", placanje za studenta extra,s tim da me ceka taj posao samo da uhvatim diplomu ;)

a farmacija je fina za muskarce,upadnes u predstavnistvo neke firme kud ces bolje ;)
Željeznicar za život cijeli !

BurningLegion
Kontakt:

Post Postao/la BurningLegion » 01 okt 2014, 10:24

badblueboylivno je napisao/la:
BurningLegion je napisao/la:Pa, nije da se ima sta od studija u ovoj drzavi, sve i da ga i kad ga zavrsis, to ti ne garantira posao, a druga stvar vrlo vjerojatno nece biti u struci, tako da ti je maltene isto sta zavrsio osim ako nije krajnje specijalizirano ili deficitarno zanimanje.
Ima posla i naši su fakulteti korisni, ali ne ovdje. Frendica je u Mostaru završila faks i nedavno dobila sjajan posao u Austriji.

Završiš faks i na aerodrom ili autobusni kolodvor. Ne okreći se. :kafa:

P.S. Osobno, nikad ne bih pristao na posao koji bih dobio preko partije, odnosno, nisam niti ću ikad biti član ikakve političke organizacije, tako da i mene čeka ovo iz treće rečenice, diploma pa putovnica u ruke. :kafa:
Eis, onda je apsolutno svaki nas fakultet koristan, jer bitna ti je jedino ta diploma, a gdje ces je steci je apsolutno nebitno jer nijedan fakultet u BiH nije vjerujem ni medju 200, 300 nekih najcijenjenijih.
A gdje su nostrifikacije i sl.

Ono sto je najvaznije, sto se mene tice, je znati jezike, biti informaticki pismen, a isto tako znati obavljati svoj posao. Sta zna ovdje netko tko je zavrsio vecinu fakulteta, ekonomist, pravnik, strojar, sta on kojeg vraga zna? Gdje mu je prakticna nastava bila? Zna dijagram masine napraviti, ne zna gdje joj je ON prekidac. Ucili ga nasiroko, naveliko, apsolutno NEBITNE i nepotrebne stvari, napamet da recitiras fusnote i sl., a u prakticnom smislu NISTA ne zna, ne zna upaliti PC da dodje do racunovodstvenog programa koji mu treba, kojeg opet ne moze skontati i kojeg treba nauciti jer nikakve veze nema sa njegovog naobrazbom s obzirom da je u vecini slucajeva to otislo presiroko i umjesto da on zna ono sto MORA znati, on je ucio napamet hrpetinu nepotrebnih stvari da prodje ispit, i ostao s djelicem tog znanja na kraju, a tek treba nauciti raditi svoj posao, koji god bio.

Neutral je napisao/la:Neki nemaju dvojno državljanstvo, pa ne mogu ni to, :mrgreen:
Ma sta ce ti dvojno drzavljanstvo, samo po djavlu moras ici u Europu, zaradjivati normalno i imati normalan zivot.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 01 okt 2014, 10:48

Yebo ovu državu i sistem obrazovanja kad magistar farmacije (jer se i njih namnožilo) zaradi nešto ispod milje a običan pomoćni radnik u Termoelektrani Tuzla zaradi nešto oko 2 milje. Fora je što su apoteke većinom privatne i gazde ucjenjuju jer stalno dolaze novi kadrovi. Znam momka koji je završio farmaciju i ide na kurs za njegovatelja (hoće na zapad) jer mu je to haman isplatnije. Paradox je što je to mog'o i sa srednjom medicinskom školom koju je inače završio. Kod nas je farmaceutski fakultet teorijski i 95 % predmeta je grubo rečeno bezpotrebno. Jedino je možda farmakologija bitna al' se to kako sam čuo u Tz masovno prepisuje. Magistri su nažalost osuđeni da budu trgovci po apotekama, o industriji lijekova ne treba ni razmišljati jer su takve djelatnosti rezervisane za najrazvijenije zemlje, mi nismo ni bUranija tu, jbg.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 01 okt 2014, 14:26

Centre forward je napisao/la:Yebo ovu državu i sistem obrazovanja kad magistar farmacije (jer se i njih namnožilo) zaradi nešto ispod milje a običan pomoćni radnik u Termoelektrani Tuzla zaradi nešto oko 2 milje. Fora je što su apoteke većinom privatne i gazde ucjenjuju jer stalno dolaze novi kadrovi. Znam momka koji je završio farmaciju i ide na kurs za njegovatelja (hoće na zapad) jer mu je to haman isplatnije. Paradox je što je to mog'o i sa srednjom medicinskom školom koju je inače završio. Kod nas je farmaceutski fakultet teorijski i 95 % predmeta je grubo rečeno bezpotrebno. Jedino je možda farmakologija bitna al' se to kako sam čuo u Tz masovno prepisuje. Magistri su nažalost osuđeni da budu trgovci po apotekama, o industriji lijekova ne treba ni razmišljati jer su takve djelatnosti rezervisane za najrazvijenije zemlje, mi nismo ni bUranija tu, jbg.
To ti je zato sto je TE i uopsteno Elektroprivreda najjaca industrija u BiH pa i u svijetu!Jedina industrija koja moli ljude da ne koriste previse njihov proizvod jer ga ne mogu toliko proizvesti.Milijardu je sama TE Tuzla ulozila u projekat blok 7,najvise novca nakon rata ulozeno u taj projekat i to ne od drzave nego od same firme.Plate su srazmjerno velike kolicini novca koji firma zaradi i vjeruj da nema TE mi bi davno bili jos gori..Farmaceut prodaje lijekove kao sto si i sam rekao,ljudi koji rade u TE,pa i najmanji pomagaci su ti iskusni varioci,znaju sve oko lezajeva itd itd da ti ne govorim da ja sada vec na trecoj godini Masinstva znam semu termoelektrane,znam koliko cega treba da bi se dobila odredjena snaga na turbini,znam to otprilike i sve nacrtati u autocadu dok farmaceuti pojma nemaju..Masinstvo i Elektrotehnika(nazalost u zadnje vrijeme sve manje zbog toga sto i dijete zna popraviti racunar,napraviti web steranicu itd) su ti dva najperspektivnija fakulteta u BiH i sa njima se definitivno dobija posao,pogotovo energetski smjer koji je u TE trazen..
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 01 okt 2014, 16:41

Elektroprivreda kao industrija nije najjača u našoj državi nego je jedina vrijedna spomena, to onako odmah da kažem. Nikako ne osporavam mašinstvo i elektrotehniku, daleko od toga, imam puno frendova sa tih fakulteta, možda smo se nekad i rukovali u prolazu a da ne znamo. :mrgreen: . I sam bih studir'o neki od tih fakulteta da sam više tehnički potkovan. Gradnja bloka 7 je tek u fazi razmatranja, ništa tu nije uloženo i traže se potencijalni ulagači. TE Tuzla (kao i sve druge) je dio sistema EP i kao takva ne može da uloži ništa. Blok 7 je najveća investicija u našoj državi od kako smo samostalni i nema šanse da je naša država spremna da izdvoji milijardu maraka u taj projekat. Na drugu stranu ekonomska isplativost. Bio sam u termoelektrani i onaj dio gdje pokazuje ukupnu proizvodnju (vjerovatno znaš o čemu pričam) sat pokazuje 200 MW, a njen kapacitet je možda 3x veći. Ona je svakako sposobna (uz ostale instalirane kapacitete) da zadovolji kako domaće tako i potrebe izvoza te je Blok 7 možda strateška odluka da bi se proizvedeni ugalj iz revira Kreka i Banovići lakše plasir'o, jer lakše je prodat' struju neg' ćumur. Svakako se i slažem da nema TE da bi mi davno obrali bostan. Čit'o sam i neke ekološke studije da recimo TE više kontaminira Živinice neg' Šićki. Zanimljivo, nema šta. Nisu svi zaposleni u TE majstori i stručnjaci kakvim ih ti predstavljaš. Davno je ona postala leglo nepotizma i štele. EP je državana firma, dakle svih nas. Slažem se da ona donosi profit al' nema balansa što se tiče tih plata. Pa oni imaju topli obrok skoro 300 kaemova.

Igrom slučaja ona je nosilac privredne aktivnosti Tuzlanskog basena, al' da je bolji vakat ne bi bilo tako. Tuzla je oduvijek bila naklonjena tehnologiji i rudaarstvu, da ti ne nabrajam gigante koje su nam ugasili(a znas ih i sam), otkazaće mi lijeva strana. Ti svakako znas o programima iz CAD grupe više od faramceuta, da ne znaš bilo bi to pravo loše po sve nas :) . Odosmu u of, uglavnom slažem se ja u suštini sa svime što si ti napis'o, ja samo ukazujem na djelimičnu vrstu nepravde gdje jedan bravar mjesečno zaradi k'o jedan profesor na fakultetu. Tebi želim da okončaš studij i da se zaposliš u TE, barem k'o smjenski inženjer, ako bude tako, javiš se na PP da okrenemo janje. :D
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 01 okt 2014, 17:06

Mislim da sam jedan od rijetkih ljudi u drzavi koji ima predmete za polagat i iz prve i iz druge i iz trece godine :rol:

Uveli neki novi sistem, punis sebi semestar do 30 kredita, a ja imao prostora i ubacim 4 predmeta sa trece. A uz to imam predmet sa prve i pola druge :rol:

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 01 okt 2014, 18:52

@center forward
Stosta je zanimljivo oko te TE,to oko zagadjivanja je jer zrak ide u atmosferu pa se odozgo siri dalje,dakle ne pada odma na zemlju gdje je Sicki..Blok 7 je u fazi projektovanja i tih silnih gluposti,da nije bilo zezancije u Siriji gdje EP BiH ima vjerovatno stotine miliona u postrojenjima krenulo bi se sa izgradnjom,garantujem ti,ovako ce to biti 2015 koliko sam nacuo iz kojekakvih izvora..Nije srazmjerno to rasporedjivanje plata,ali nije ovo komunizam pa sad da pare iz TE idu recimo u TTU,Aidu i ostale firme koje nemaju za hljeba,ovi placaju svoje radnike shodno svojim mogucnostima i po meni je to jedino posteno..Jest da privatnici izrabljuju radnike al sta je tu je,to se nikada nece promjeniti,zato pravac tehnicki fakultet,studirati ako treba i osam godina,probat upast u drzavnu firmu,odraditi koji projekat i zdravo djaci :D
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 01 okt 2014, 20:22

tuzlak1987 je napisao/la:Mislim da sam jedan od rijetkih ljudi u drzavi koji ima predmete za polagat i iz prve i iz druge i iz trece godine :rol:

Uveli neki novi sistem, punis sebi semestar do 30 kredita, a ja imao prostora i ubacim 4 predmeta sa trece. A uz to imam predmet sa prve i pola druge :rol:
To bi trebala biti bolonja. :D Rusvaj at it's best. :rol:
Hayley <3

hodža
Kontakt:

Post Postao/la hodža » 01 okt 2014, 23:54

tuzlak1987 je napisao/la:Mislim da sam jedan od rijetkih ljudi u drzavi koji ima predmete za polagat i iz prve i iz druge i iz trece godine :rol:

ima nas još :urnebes: :clap:
FORZA MARŠAL !!!

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 16 gostiju.