harishp je napisao/la:Ti uopste nisi jasno deklarisao ligu ili repku.
Isao cik cak ko' pjano iz kafane.Jer govoris o ligi a picis na repku.
Inferiorna na osnovu cega ovih drugih liga.Jedan Spanski prvak Jedan njemacki itd.
Evropska liga dva Spanska,dva Njemacka,dva Engleska itd.
Tu neka inferiornost pogotovo ne na Italijansku stranu se ni bilo kojom pamecu nemoze porediti.
Da bi se nesto objasnilo moraju postojati cvrsti dokazi ili relevantne cinjenice.
I isto tako da budes potpuno odredjen na sta mislis a ne ovako nedorecen u totalnom smislu.
Jer Barcelonu vodi jedan Argentinac,Real Portugalac a valencia koja se malo ko biva Spanski bori ne moze pera odbiti ovima a i slijedeci mec ce vjerovatno ili protiv Atletica ili onda Liverpooola sve prosuti.
Znaci nije bas tako bajno ni na drugim teritorijama.Da bi se nosalantno uperilo prst u druge potrebno je ocistiti prasinu ispod svog tepiha.
Posto primjecujem da ste malo skuceni sa mozgom, morat cu bit precizniji, direktniji i nacrtat vam, da lijepo mozete protumacit i promislit o onome sto je napisano.
1. Finansije. Reko sam da mi je cudno sto najjaca ekonomija u Evropi ne finansira izdasnije ubjedljivo najpopularniji sport u zemlji. MU, Chelsea, Liverpool, Arsenal i MC trose enormno puno novca u odnosu na njemacke klubove. Ali, da zanemarimo te klubove i da pogledamo recimo Totenhem. Kada bi se sabrali svi transferi Totenhema u zadnje 2-3 godine, mislim da bi ta cifra bila priblizna onoj ukupnoj od svih njemacki prvoligaski ekipa (osim Bajerna). Zar to nije porazavajuce? Pogledajte koliko su novca sposobni izdvojit Sandrlend, Everton, Njukastl... Hamburg, Stutgart, Dortmund i Salke, koji bi trebali bit na nivou onih 5 bogati engleski klubova, po budzetu se ne mogu poredit sa Totenhemom ili Evertonom, pa vjerovatno ni Sandrlendom, koji je ekipa iz donjeg dijela tabele. Transfere kao sto su Gordon, Tarner i Bent, Hamburg sebi nebi mogo priustit. Uporedite onda kupovnu moc Valensie, Atletika ili Sevilje, sa Hamburgom, Stutgartom ili Salkeom. Da li bi neki od ta 3 kluba (ili bilo koji drugi osim Bajerna) mogo izdvojit 25 miliona eura za Aguera, 15 miliona eura za Simaa ili 20 miliona eura za Hoakina? Ni u ludilu. Isto je i sa Talijanima. Cak i ruski klubovi (Zenit, Spartak, CSKA, Dinamo) imaju mnogo vise novca, pa i francuski. Vi ce te sada reci, tajkuni pokupovali, ti klubovi duguju ogromne pare itd itd. Ali, cinjenica je da ti klubovi haraju, a da njemacki nema ni na mapi, pa ako UEFA ne ucini nesto sa ovim nenormalnim ciframa koje se izdvajaju za transfere, nece ih biti jos dugo. Meni se licno svidja sto njemci ne bacaju nenormalne i nemoralne cifre na transfere, jer sam zagovornik toga da se transferi i ogromne plate igracima ogranice na neke razumne cifre i da se ogranici broj stranaca u ekipama. Ali, to su sve iluzije, realnost je da njemaca radi finansijske inferiornosti nema nigdje.
Eto sad, nek mi ove 'pametne glave' CIFRAMA potkrjepe da nisam upravu i da njemacki klubovi nisu inferiorni u odnosu na engleske, spanske, talijanske, pa i ruske i francuske. Dakle, napisite koliko su njemacki klubovi platili svoje akvizicije, pa cemo to uporedit sa drugim ligama. Samo mi nemojte reci da oni NE ZELE da plate puno, kada i najveca budala zna da bi oni PLATILI da mogu. Bajern je debelo platio Riberija i Robena i sad ima dva klasna igraca. Platio je i Gomeza, ali se to za sada pokazuje kao velika greska. Koliko para - toliko muzike!
2. Njemacki fudbaleri. Da finansije nisu jedini razlog KATASTROFALNI rezultata njemacki klubova u Evropi, pokazuje i nedostatak ekstra kvalitetni igraca iz omladinskih pogona njemacki klubova.. Prije 15-ak godina za Dortmund su igrali Rojter, Koler, Meler, Zamer, Riken, Hajnrih, a sada igraju neki igracici koji onda nebi imali mjesta ni na klupi. Prije 15-ak godina sam uzivo u susretu Karlsrue i Gladbah npr. Na jednoj strani majstor Hesler, a na drugoj veliki Efenberg. Sada dvoboj takvih klubova ni pored najbolje volje nebi mogo gledat. Njemacki fudbal je drasticno losiji nego sto je bio prije 15 godina, a vjerovatno (nisam svjedok tog vremena) jos slabiji nego prije 25-30 godina. Bajern je neuporedivo losiji sada nego prije 10 godina kada su za Bajern igrali Efenberg, Sol, Elber, Cikler, Basler,... Reko sam da je Svajnstajger trenutno najbolji njemacki fudbaler. To je dokaz na sta je njemacki fudbal spao. Prije su tu bili Efenberg, Hesler, Sol, Basler, Meler, Klinsman,... a sada su tu Svajnstajger, Balak, Rolfs, Trokovski, Miler,... To su DOBRI (nista vise od toga) igraci, a ono su bili GENIJALCI. Pored tih nabrojani tu je jos dosta ekstra igraca, ali nema potrebe da ih sve nabrajam. Ako vi tu ne vidite drasticnu razliku, onda nesto sa vama nije u redu. Ja sam pretpostavio da su za oskudicu ekstra kvalitetni (genijalni) igraca krivi treneri u mladjim kategorijama koji ne dopustaju djecacima slobodu u igri i tjeraju ih na perfekciju. Meni se to cini logicnim, ali ne znaci da je to razlog. Rezultat toga je njemacka reprezentacija koja ima podjednako dobre igrace, ali nema ljepote u igri, uzasno dosadno ih je gledat. (Posebno dajem akcenat na DOBRI i GENIJALNI, u tome je bit cijele price).
Ako mislite da nisam u pravu, da njemacki fudbal nije U VELIKOM PADU, onda mi pokusajte dokazat da su sadasnji fudbaleri makar priblizno kvalitetni kao oni od prije 10-20 godina. Nebi bilo lose da napisete koji su to njemacki fudbaleri medju 20 najbolji u svijetu po raznim casopisima koji vrse takvu selekciju. Mislim da ni najveci njemacki patriota nebi imo obraza ugurat vise od jednog medju 20 najbolji. Prije je to bilo znatno drugacije.
3. Uspjesi u Evropi. Njemacki klubovi su prije 15-20 godina igrali veliku ulogu u euro kupovima, a sada su totalno na margini. Posebno se to odnosi na posljednji 10 godina, sto nije kratak vremenski period i sto je dokaz inferiornosti njemacki klubova. Za sve klubove osim Bajerna je veliki uspjeh ako prodju grupnu fazu lige prvaka, dok i Bajern ovakav kakav je sada moze pjevat ako dodje do cetvrtine finala (mada oni uvijek zele vise, ali zelje su jedno, dok su mogucnosti nesto drugo). U ovih 10 godina su engleski, spanski i talijanski klubovi vise nego superiorni u odnosu na njemacke. Kada bi se izracunalo koliko njemacki klubovi imaju cetvrt finala, polu finala, finala i titula, pa se to uporedilo sa 3 najjace lige, mislim da bi rezultat bio vise nego porazan. Englezi, spanci i talijani su dominirali, dok su njemci, kao i portugalci ili francuzi, tek copnuli po neki uspjeh kada bi mocni zakazali. Jedini uspjesi njemacki klubova u tom periodu su titula Bajerna i finale Leverkuzena (raspo se odmah poslije uspjeha, upravo radi finansijske nemoci). Sam Mancester ima vise uspjeha u LP nego svi njemacki klubovi zajedno. Nesto govori i to sto njemacki klubovi imaju tri, a ovi po cetri predstavnika u LP: I u UEFA kupu je slicno, da se ne ponavljam bezveze. Njemacka liga je slaba i nezanimljiva. Tu imamo ekstra jaki Bajern i ostatak lige koji je tu negdje i koji je za klasu, dvi, tri slabiji od Bajerna. Kada u Bajernu nema neki trzavica, gotovo je sigurno da ce osvojit titulu. Skroz nezanimljivo. U drugim ligama je puno jaca konkurencija i puno neizvjesnija borba za prvaka. Zbog svega toga vrhunski fudbaleri ne zele igrat u njemackoj ligi, pa ako neki i zaluta, cim dodje na vrhunski nivo, odmah zeli ici u jacu ligu.
Ako mislite da nisam u pravu, napisite mi uspjehe njemacki klubova u Evropi i uporedite sa tri najjace lige. Objasnite mi zasto njemci imaju tri, a englezi, spanci i talijani po cetri predstavnika?
Eto, lijepo sam vam nacrto, pa bi bilo lijepo da demantujete argumentima i statistikama. Mada ne vidim koja bi se budala mogla usudit da ovo demantuje, kada sam iznjeo sve opste poznate stvari, koje su SASVIM JASNE svakom aktivnijem ljubitelji fudbala. Ko imalo ima mozga, zna da je njemacki fudbal u padu. Njemacka reprezentacija ima jak kolektiv, ali nema ekstra dobre igrace. Svi su podjednaki. Svjetsko prvenstvo ce pokazat koliko je jaka njemacka reprezentacija. Moje je predvidjanje da se nece provest dobro. Zivi bili pa vidili.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.