Damjanović: Dosta nam je više političkih liga
Predsjednik banjalučkog prvoligaša BSK-a Novak Novo Damjanović, koji u fudbalskim krugovima slovi za predanog, ali i priznatog sportskog radnika "bez dlake na jeziku", pozvao je čelnike svih premijerligaških i prvoligaških klubova, te nižih rangova, da učine sve da se, kako kaže, formiraju ekonomski opravdane lige.
- Jednostavno, dogorjelo nam je do noktiju... Ne želimo više da bilo koji ljudi - bilo koje nacije, iz bilo kojih organa saveza, kroje naše sudbine, kaže Damjanović.
- Kao predsjednik BSK-a, pozivam ih da svi mi ustanemo, te tražimo zdravu reorganizaciju takmičenja, te napravimo ekonomski održive lige. Dosta nam je više političkih liga. Duboko sam razočaran što se politika uopšte uselila u sport, te što nam i dalje - na sportskim terenima, kroji sudbinu. Politika je i dalje tu "debelo" prisutna. Prve lige su i dalje po ključu, a to se odnosi i na službena lica... Mislio sam da se - nakon posljednjih fudbalskih Izbora, sportski radnici ili funkcionere više neće birati po ključu, već po kvalitetu, ali sam se prevario.
Fazlagić: U ligi imamo samo četiri ozbiljna kluba
Mirsad Fazlagić, ako ne najbolji - onda sigurno jedan od najboljih naših igrača i trenera svih vremena, podržao je prijedlog o skraćenju liga.
Izvanredna ideja iz Banje Luke
- Skraćenje liga je put ka poboljšanju bh. fudbala. Prema tome, treba skoncentrisati kvalitet. A trenutno u našoj ligi imamo samo četiri ozbiljna kluba, eventualno pet, te dva-tri koja se "trzaju" da se njima priključe. Sve ostalo je - manje-više, na vrlo niskom nivou, smatra Fazlagić.
- Da bi se popravio kvalitet, odnosno skoncentrisao u određene klubove, liga s manjim brojem klubova bi sigurno odgovarao svima.
Predsjednik banjalučkog BSK-a Novak Damjanović predlaže zajedničku prvu ligu, odnosno reorganizaciju svih liga po teritorijalnom principu...
- To je sigurno dobra stvar - izvanredna ideja... Ustvari, to bi bila zajednička druga liga - drugi stepen takmičenja...
U tom slučaju bi se i tu skoncentrisao određen kvalitet, a pojedini timovi bi možda bili jači i od nekih sadašnjih premijerligaša.
Za Damjanovića, ali i sve ostale prave sportske radnike, nepojmljivo je da BSK putuje u Trebinje ili Krajišnik u Gabelu.
- Nepojmljivo je da jedna Bileće - treći stepen takmičenja, mora ići u Bijeljinu, a ne u Trebinje. Ili Gacko. Nedavno sam bio dole - jednostavno, ljudi više ne mogu da snose te troškove za put. Ne mogu da izdrže, jer to je put s kraj na karaj...
Troškovi sadašnjih prvih liga su isti kao u Premijer ligi.
Ima tu još dosta primjera. Naprimjer, Jedinstvo iz Bihaća ili Krajina iz Cazina putuju u Čapljinu, Mostar... To je isti slučaj.