Ishrana
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Ishrana
Isharana je najvaznija komponenta za zivot covjeka, ali vecina ljudi smatra da je to samo formalnost koju su duzni obavit. Ljudi sipaju u sebe hranu, kao benzin u rezervoar. Ali, nas organizam nije takva vrsta motora, ipak je mnogo sofisticiraniji i zahtjeva mnogo vise od automobilskog motora. Zeludac jeste bure koje prima sve sto ubacite u njega, ali kada taj sadrzaj krene u krvotok, tada se pokazuje da li je sadrzaj koji ste unjeli u sebe kvalitetan ili ne. Osjetite to sami, tijelo vam govori je li zadovoljno ili ne. Ljudi nikada nisu bili bolesniji, malaksaliji i bezvoljniji. Za sve je kriva losa ishrana. Brz nacin zivota doprinosi tome da ne jedemo kvalitetno i zato sve cesce oboljevamo od hronicni oboljenja, osjecamo se malaksalo i bezvoljno. Mnogi ce reci, sto cu pazit na ishranu, necu 100 godina zivot, sto da se maltretiram bezveze itd. I ja bih isto tako mislio kada bi mogo zivit 70 godina u punoj snazi, da ne oboljevam i posljednji 10 godina ne mrcvarim kao zivi les. Losa ishrana dovodi do toga da se cijeli zivot osjecate slabo i bolesno, tako da to dosta utice na kvalitet zivota. Naravno, ima ljudi koji su genetski nagradjeni, pa tijelo teze strada od stetni namirnica, ali takvih je jako malo. Ja sam do prije 2-3 godine zivo najnezdraviji zivot od svih ljudi koje poznajem. Doruckovo sam oko 15-16h, jeo neredovno, nekad nikako, ubijo se sendvicima, burecima, gaziranim picima, alkoholom, opijatima... To je dovelo do toga da sam fasovo refluks jednjaka i da mi je imunitet dosta oslabio. Osjeco sam se malaksalo i bezvoljno, dok me je stomak rasturo. Na srecu stomak sam poceo lijecit u ranoj fazi bolesti i sada je jako dobro, samo ponekad zigne. Djelimicno pridrzavanje i kvalitetna ishrana su doprinjeli da se povrati odmetnuta mladalacka snaga, tako da se sad osjecam jako (kao u danima aktivnog treniranja fudbala) i raspolozeno. Prosto je nevjerovatno koliko se covjek osjeca bolje kada se rijesi nekih poroka i pocne koliko - toliko pridrzavat pravilnoj ishrani. Ja sam skoro skroz izbacio pljuge, kafu, gazirana pica i brza jela i osjecam veliku promjenu nabolje. Alkohol i ostale poroke sam sveo na normalnu razinu. Ali, glavni uzrok odlicnog zdravlja je pravilna ishrana. Prije godinu dana sam procito knjigu 'Zivot u zoni - Beri Sirs' i hrvatsku verziju 'Hrvatska kuharica u zoni - Vanja Grbac Gredelj'. Knjiga govori o zivotu u zoni, zivotu u balasnu izmedju bjelancevina i ugljeni hidrata. Taj balans izmedju bjelancevina i UH dovodi covjeka u zonu, u savrseni osjecaj koordinacije uma i tijela, osjecaj pune snage, koncentracije i raspolozenja. Knjiga je napisana jako dobro, narodnim rjecnikom, bez pretjerane upotrebe medicinski fraza. Vise nego shvatljivo za obicnog covjeka. Inace, Beri Sirs je veliki protivnik dijeta i zagovornik ujednacene ishrane sa 40% UH i po 30% bjelancevina i masti. TAJ ODNOS U SVAKOM OBROKU DOVODI COVJEKA U ZONU. Najpriznatiji je strucnjak u Americi. Mnogi veliki sportisti se hrane pod njegovim patronatom. Ali, nije to nista sto mi nismo ranije znali, samo je stvar u tome sto o tome nismo razmisljali ili nas nije zanimalo. (Mi Bosanci razmisljamo samo kada smo u gadnoj situaciji tj. kad nas bolest vec stigne). Svi smo u skoli ucili o pravilnoj ishrani, o krucijalnoj vaznosti ujednacenog konzumiranja UH, bjelancevina i masti, ali to niko nije uzimo kao nesto vazno.. Zbog toga nas kose hronicna oboljenja, hronicna malaksalost i neraspolozenje. Nasi seljaci, iako nisu znali nista o medicini, hranili su se bas po nacelima zdrave ishrane. U obrocima su imali i meso, i mlijecne proizvode, i jaja, i voce, i povrce... Dakle, sve sto je organizmum potrebno da dobro funkcionise. Mozda su jedino pretjerivali sa kolicinom, ali i to je bolje nego nejest nikako. Toplo preporucujem knjigu Beri Sirsa. Kroz cu ce te savrseno upoznat kako funkcionise vase tjelo, sto je jako vazno za njegovo odrzavanje i drzanje u punoj snazi. Jedino je Bosancu vise stalo do njegovog auta, nego do njegovog organzima. Porazavajuce je koliko se mi brinemo o nasem zdravlju. Takodje preporucejem knjigu Vanje Grbac, kao i knjigu 'Kako usporiti starenje - Ana Gifing'. Eto, bilo bi lijepo kada bi jos neko imo dodat stosta sto bi koristilo svima nama. Tema mozda nije zanimljiva i popularna u nasem drustvu, ali je JAKO JAKO JAKO... VAZNA.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.
- Emir_ZENICA
- Kontakt:
Re: Ishrana
Ma sta ce nama ovo,kad jedemo kao stoke
Hranim se zdravo,doduse udje tu i koji hamburger,cevapi
ali sve je na bazi zdrave ishrane (malo sutra) 

A C A B !
Brza suha hrana, maltene si nekad primoran da je jedes, kao naprimjer na poslu. Sto se mene tiče najvise volim piletinu u jufci i nesto gusto na kasiku

Kad imaš novac, svi te vole brate, svi žele s tobom život svoj da prate, kofol ti ime ne blate, a ima ih ko salate, jer fakat pare, pare svima drag si brate!
- juzni vjetar!
- Kontakt:
pite i samo pite nema nista bolje posebno volim krompirusu
joj teme
svaka cast 

La liga * Winners (9):
copa del rey Winners (9):
UEFA Cup Winners' Cup Winners (1): . Intercontinental Cup Winners (1):
Los Colchoneros !
copa del rey Winners (9):
UEFA Cup Winners' Cup Winners (1): . Intercontinental Cup Winners (1):
Los Colchoneros !
Kao i mnogi, miljenik sam fast food hrane i gaziranih pica. Ali sam zbog svog zdravlja poceo vise jesti voca i povrca a sve manje tjestenine koja sadrzi mnogo kalorija, holesterola i masnoca.
Spammer
1.000.000 $ Man ! - Maybe in future... #
Kako na dijetu pored ovogaAulleTa je napisao/la:Kao i mnogi, miljenik sam fast food hrane i gaziranih pica. Ali sam zbog svog zdravlja poceo vise jesti voca i povrca a sve manje tjestenine koja sadrzi mnogo kalorija, holesterola i masnoca.

Kad imaš novac, svi te vole brate, svi žele s tobom život svoj da prate, kofol ti ime ne blate, a ima ih ko salate, jer fakat pare, pare svima drag si brate!
Malo ko se moze ovog suzdrzati ovakvog cheesburgera a da ga ne okusi. Nisam rekao da sam na dijeti, nego da sam umanjio kolicinu jela namirnica ovakvog tipa.Wert je napisao/la:Kako na dijetu pored ovogaAulleTa je napisao/la:Kao i mnogi, miljenik sam fast food hrane i gaziranih pica. Ali sam zbog svog zdravlja poceo vise jesti voca i povrca a sve manje tjestenine koja sadrzi mnogo kalorija, holesterola i masnoca.
Spammer
-
- Kontakt:
Joooj jarane ,i ja ! Krompirusu i zeljanicu iii volim jos grah ,krompirusu ,a od ovih slatkiuh jela , tulumbe ,baklavu itd itdjuzni vjetar! je napisao/la:pite i samo pite nema nista bolje posebno volim krompirusu![]()
joj teme
svaka cast

- alan_kardec
- Kontakt:
Manje-više volim jesti mnogo toga, ali pod uslovom da je fino spremljeno.
Ipak ima par jela koja mrzim iz dna duše i smrači mi se kad ih vidim. Na "mojoj crnoj" listi su kiseli kupus, boranija, grašak... Pita i pasulj prebranac su moja "most wanted" jela.

Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović
RIP Adis Selmanović
Pošto studiram jedan fax koji ima veze, itekakve, sa ishranom onda mogu reć da ta brza hrana veoma veoma loše utječe na organizam čovjeka, al opet, nije isto kod svakoga.. Al Bože moj, danas je svijet u brzom tempu i sve je manje vremena za pite itd itd...
Najdraža hrana moja, grah, zeljanica, buređike i piletina
Najdraža hrana moja, grah, zeljanica, buređike i piletina

a b c č ć d dž đ e f g h i j k l lj m n nj o p r s š t u v z ž
-
- Kontakt:
Kalja ili keljalan_kardec je napisao/la:Manje-više volim jesti mnogo toga, ali pod uslovom da je fino spremljeno.Ipak ima par jela koja mrzim iz dna duše i smrači mi se kad ih vidim. Na "mojoj crnoj" listi su kiseli kupus, boranija, grašak... Pita i pasulj prebranac su moja "most wanted" jela.

đuveč, mantije, ovčavina.. i mnogobrojni specijaliteti iz mog Sandžaka (Novi Pazar), svakodnevno dospijevaju u moj želudac! 

Iz daleka gledam ulice tvoje
tamo su slike, djetinjstva moga
tamo je sve što je moje.
tamo su slike, djetinjstva moga
tamo je sve što je moje.
ishrana mi sjebana u posljednje vrijeme, ili prije receno tajming iste. nikad ne doruckujem prije pola 2, rucam oko 5, a ne veceram skoro nikad. takodjer ne volim kupus, tacnije povraca mi se od istogg, kuhanog, dok sirov mogu jest. a volim sve vrste mesa
, krompir cesto jedem, pite razne, samo maslanicu ne volim. a obozavam salatu sa mladim lukom i paradajzom, pa to s pavlakom fino, danas to prvi put jeo u ovoj godini.

Nema dalje.GunnerS je napisao/la: buređike i piletina

posto sam prinudjen u ekonomskoj da samo žderem iz Dandija, moram žderat jer nemam šta drugo osim da pravim kuci sendvice
zato svi cetvrti razredi imaju po 200 kila xD
a ovako kuci jedem sta stignem

a ovako kuci jedem sta stignem

Džeko-Ibišević-NEZAUSTAVLJIVO
- Mirza_Hordas
- Kontakt:
Wert je napisao/la: Kako na dijetu pored ovoga
jel ovo cheesburger sa više sira

najviše volim sirnicu pojesti, jeo sam je neki dan za ručak odlična je bila

R.I.P. VEDRAN PULJIĆ....Neka danas lišticom odjekuje tvoj krik, neka im se srce zaledi,
jer uzeli su zivot od tebe a tebe od nas! 4.10.
"dok hasetu oduzmu loptu vi slušajte muziku iz našeg studija"
jer uzeli su zivot od tebe a tebe od nas! 4.10.
"dok hasetu oduzmu loptu vi slušajte muziku iz našeg studija"
Sve pite, jedino burek ne volim
, onda ostala nasa jela, cevapi posebno.Cesto jedem i brzu hranu, jbg mora se u skoli.

Svijet kada ruši se grade nisi sam, uvijek uz tebe sam ja spreman život da ti dam!
R.I.P. VEDRAN PULJIĆ
R.I.P. VEDRAN PULJIĆ
ja ne volim "domaci" burek, to jest kad mi neko iz porodice napravi, svi mi se cude oko mene, oni obozavaju. dok ovaj kupovni iz buregdzinice odmah do moje zgrade, jedem skoro svaki dan.
Jeo sam kao stoka prije, dok se nisam razbolio. Od toga trenutka mnogo toga sam promjenio, no i sada volim prženo, ali piti i gazirano. No, sada jedem ama baš sve, i mora se držati neka ravnoteža u svemu. Nema prežderavanja, to je velika šteta za želdac. Dobio sam kilu, i Gerd, tako , pa se bolje pazite, te malo kuhanja navečer jesti hehe.
No, nemojte kasno jesti navečer, pred spavanje posebno.
No, nemojte kasno jesti navečer, pred spavanje posebno.
Kao sto rekoh... Ne kaze se dzaba 'glupi Bosanac'Valencia je napisao/la:(Mi Bosanci razmisljamo samo kada smo u gadnoj situaciji tj. kad nas bolest vec stigne).

Pise mi jedan momak na privatnoj poruci kako je fasovo refluks i kako sada jako brine sta jede. I ja sam mislio kao svi vi, pa sam poslije pito, kao sto i ovaj momak mene pita. Pametan uci na tudjim greskama, a glupan na svojim

Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.
Trenutno korisnika/ca: Goalgetter i 4 gosta.