FKZ1921 je napisao/la:Ne mogu se oteti dojmu da strucni stab nije izvukao maksimum iz ove ekipe. Ekipe! Ustvari,mozda je bolje da sam napisao da strucni stab nije uspio od ovih igraca napraviti ekipu.
Uvazavajuci sve okolnosti u kojima se krenulo u prvenstvo,a o cemu sam vise puta pisao,ipak sam od strucnog staba,na celu sa Adom,ocekivao vise. Stavljao sam se tokom cijele polusezone,posebno njenog prvog dijela,na stranu strucnog staba,upravo znajuci kako tesku situaciju su imali pocetkom prvenstva. Ocekivao sam postupno ispravljanje gresaka koje su uocene jos od prvih utakmica ljetos. Bio sam optimista u tom smislu jer sam,boraveci u Skoplju sa ekipom,vidio jedan skoro savrsen red,disciplinu,dobre odnose,dobro raspolozenje...Medjutim,greske su se ponavljale tokom cijele sezone. Ito uglavnom iste ili slicne. Moram priznatida sam poceo pomalo sumnjati u sposobnost ovog naseg strucnog staba.
Ono sto treba znati jeste cinjenica da je prvi tim u ovoj polusezoni imao optimalne uvjete za rad.Vjerovatno bolje nego bilo koji prije. Strucni stab se je,po prvi put od kad ja znam,bavio iskljucivo svojim poslom. Apsolutno nikakv drugi problem nisu morali rijesavati.
Slozili smo se da je bodovni saldo ok. Medjutim,sa strepnjom ocekujemo nastavak sezone. Strepnju nam izazivaju vrlo blijede igre,lutanja u sastavu i taktici,slaba fizicka sprema...Kad je u pitanju ta famozna fizicka sprema,pitao sam jednog uvazenog profesora(radio je unekoliko nogometnih i kosarkaskih ekipa) u cemu je tu finta. On odprilike ovako kaze. Ne mozete vi prije prvenstva obaviti fizicke pripreme i spremni ste cijelu polusezonu. Najbolje moguce fizicke pripreme se mogu sjebati za deset dana neadekvatnim treningom. Fizicka sprema je ustvari svakodnevni trening. Njegov sadrzaj,intezitet i trajanje,kontinuitet... I to je to. I onda mi se to uklopilo u saznanje da su se Adi upucivale primjedbe na trening.Prije svega na intezitet istog. On je imao objasnjenje da je to zbog bojazni od povreda.Da je ustvari zbog toga malo povucena rucna na trninzima. Ne mogu tu nesta plaho pametno komentarisati,ali vidimo svi da ekipa nije u dobrom stanju kad je trka u pitanju.
Ocekujem da se o problemima koji su bili prisutni tokom cijele polusezone,a koji se odnose na igru,razgovara na nivou kompletne struke u klubu. Stvari se naprosto moraju popravljti.Moraju se malo usmjeravati.Ado bi,pomeni,morao biti kooperativan u tom smislu. Jeste sef strucnog staba,ali mora biti svjestan cinjenice da neke stvari kad je teren u pitanju nisu dobre i da se moraju ispravljti.
Ja stvarno ne znam koji je maksimum ove ekipe. Mislim isto tako da to niko ne zna. Imali su nekih utakmica gdje ja nisam vjerovao da mogu uopste tako odraditi(tacnije djelova utakmica), a onda opet je bilo trenutaka kada me je bilo stid sto sam uopste na jednoj takvoj utakmici. Tako da je stvarno tesko shvatiti gdje skripi. Ado, definitivno, ima najlosiju ekipu, bar po imenima, iskustvu i vrijednosti, a opet nije nista losiji od prethodnika, od nekih je cak i bolji s tim bodovima. Mi ih imamo i previse koliko smo realno zasluzili i kolko smo pokazali na terenu.
Ovo pisem jer se apsolutno slazem s prvom recenicom koju si napisao, a onda razmislim o igrama i o nekim potezima nasih igraca, pa se zapitam od koga to ja trebam ocekivati vise. Mozda nije ni do trenera, mozda je do igraca i njihovih sposobnosti, sto tehnickih, taktickih ili psihe. Mozda ne uspjevaju da se naviknu na novi sistem igre za koji treba vise vremena, ima mnogo stvari koje su cudne sto se tice ove ekipe. Stvarno jako tesko za bilo kakvu analizu. Mnogo je gresaka Ado napravio, i upravu si, rijetko ih ispravlja. Opet nekako gura i osvaja bodove, dobija vecinu tih malih utakmica i tu gdje smo se i nekako nadali, u vrhu i borbi za Evropu.
Ne znam sad da li je nama dovoljno da nam uz ovakvu igru i stanje na terenu donese to zeljeno mjesto u Evropi, bez obzira na nas utisak da moze i vise, ili mozda da igramo bolje, ljepse, ali da izgubimo to mjesto. Ja se samo nadam da ce odraditi pripreme dobro, da ce ta fizicka sprema biti optimalna, jer to je ono sto nam je nedostajalo. Onda ce sigurno biti lakse vidjeti sve. Vidjecemo Vareu koji je spreman kako ce se ukopiti u ovaj sistem igre, Nuspahica takodjer, Kvesica, Benju ako ostane, Bajica jos jaceg i spremnijeg. Moglo bi ovo biti sasvim drugacije do kraja.