aS_Roma ne rise majke ti!!!......dobro smo upuceni i nije nam potrebna pomoc kome da vjerujemo!aS_Roma je napisao/la:Nije moje da se mijesam al "maslo vase uprave" nije za ramazana![]()
Tako da ne napadajte igrace
RSD Velež Mostar - ARHIVA POSTOVA
- SipakUlicar1922
- Kontakt:
Re: RSD Velež Mostar
Prkosni i Ponosni od 1922
Dobro samo kazem, jer poznajem pojedine vase igrace i koji su igrali za vas itd , a ovako u drustvu ostalih igraca takodjer se svasta cuje, ali eto kad znas sve onda superSipakUlicar1922 je napisao/la:aS_Roma ne rise majke ti!!!......dobro smo upuceni i nije nam potrebna pomoc kome da vjerujemo!aS_Roma je napisao/la:Nije moje da se mijesam al "maslo vase uprave" nije za ramazana![]()
- SipakUlicar1922
- Kontakt:
Nemoj me vuci za jezik! Nisam rekao da znam sve jer to niko nezna. U ovom slucaju (Vladavic) sam 100 % na strani trenera/uprave. Misljenja sam isto da ti stari igraci nemogu dati pravu sliku jer FK Velez dans bolje stoji nego sto je slucaj bio zadnjih 2-20 godina.aS_Roma je napisao/la:Dobro samo kazem, jer poznajem pojedine vase igrace i koji su igrali za vas itd , a ovako u drustvu ostalih igraca takodjer se svasta cuje, ali eto kad znas sve onda superSipakUlicar1922 je napisao/la:aS_Roma ne rise majke ti!!!......dobro smo upuceni i nije nam potrebna pomoc kome da vjerujemo!aS_Roma je napisao/la:Nije moje da se mijesam al "maslo vase uprave" nije za ramazana![]()
Upravu si Vlada, trebali su ti se zahvaliti, te i dalje bezrezervno podržavati tvoje (ne) igranje za klub i redovno primanje plaće, a sve nauštrb onoga što si ostavio klubu u prošlosti. Svaka tebi čast k'o igraču, ali si takvim brzopletim razmišljanjem ili ti ga pisanjem bacio jednu podobru ljagu na svoje ime i "srčanu" poveznicu tebe sa grbom Veleža.
Preko nekih stvari se ne prelazi vjerovatno i ti sam to dobro znaš ali si to ipak uradio. Nije ti to trebalo.
Preko nekih stvari se ne prelazi vjerovatno i ti sam to dobro znaš ali si to ipak uradio. Nije ti to trebalo.
Ti nikad nisi sam i nećeš biti sam, naprijed Veleže u nove pobjede!!!
.
Zadnja izmjena: rodjak, dana/u 10 dec 2014, 04:27, ukupno mijenjano 1 put.
Mostar je jedini grad u svijetu u kome nije dozvoljeno jednom sportskom kolektivu da ravnopravno koristi gradske objekte a samo radi toga sto je taj sportski kolektiv drugacije politicke opcije pa i zbog etnickih razlicitosti
BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA
BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA
Zadnja izmjena: rodjak, dana/u 10 dec 2014, 04:28, ukupno mijenjano 1 put.
Mostar je jedini grad u svijetu u kome nije dozvoljeno jednom sportskom kolektivu da ravnopravno koristi gradske objekte a samo radi toga sto je taj sportski kolektiv drugacije politicke opcije pa i zbog etnickih razlicitosti
BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA
BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA
slazem se sa postomSipakUlicar1922 je napisao/la:Iako je jesenja sezona bila promasaj, Feja ima moju punu podrsku. Vise je nego ocigledno bilo da nesto "smrdi" u svlacionici, da nema one borbe i htjenja koje nas je krasilo od februara do maja. Timski duh, kao sto i sam Feja rece je bio glavni (ne i jedini) razlog losih rezultata. Tu je i Feja krivac jer je totalno usrao sa "pojacanjima". Treci razlog su povrede Blagojevica i Jankovica, nasih kljucnih igraca.
Mislim da je pravi potez rijesiti se Vladavica. Jednu stvar glumiti na terenu a drugu srati preko fb moze samo dvolican covjek. Takvi igraci koji nam truju atmosferu trebaju biti udaljeni od svetinje. Nije samo Vladavic nego sve i jedan od igraca koji je lajko njegov post (Dino Cemalovic, Marsel mace, Eldin Beso i Mustafa Setka)!
Nije vam FK Velez babovina, ako vam se nesvidja trener i uprava kupi te prnje i serite sto dalje od svetinje!
Sto se Skaljica tice mislim da se i tu radi o trovanju atmosfere. Steta jer Asim jeste nas najbolji odbrandbeni igrac ali ako je i on razlog lose atmosfere hvala mu na svemu in neka mu je sa srecom.
Ima tu jos igraca (osim navedenih) kojim se treba zahvaliti. Napraviti cistku i polako stvarati ekipu za sezonu 2015/2016.
Vlada kaki ko grlica.
FORZA VELEZ
BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA
BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA
Yebiga rodjak sad je najlakše preko fb srat po klubu,a po terenu se vukli ko pi.zde i još zato dobijali lovu.A to što je RAja gutala lexilijum boli ih krac.Na kraju krajeva izgleda da njih boli krac i za klubom pa sad pljuju po njemu,dok im je trebao i valjao kleli su se u njega.Sad Feja očisti ekipu i javno reci ko je pravio probleme,nek RAja zna ko želi da sebe diže u visine po fb preko leđa našeg kluba.rodjak je napisao/la:slazem se sa postomSipakUlicar1922 je napisao/la:Iako je jesenja sezona bila promasaj, Feja ima moju punu podrsku. Vise je nego ocigledno bilo da nesto "smrdi" u svlacionici, da nema one borbe i htjenja koje nas je krasilo od februara do maja. Timski duh, kao sto i sam Feja rece je bio glavni (ne i jedini) razlog losih rezultata. Tu je i Feja krivac jer je totalno usrao sa "pojacanjima". Treci razlog su povrede Blagojevica i Jankovica, nasih kljucnih igraca.
Mislim da je pravi potez rijesiti se Vladavica. Jednu stvar glumiti na terenu a drugu srati preko fb moze samo dvolican covjek. Takvi igraci koji nam truju atmosferu trebaju biti udaljeni od svetinje. Nije samo Vladavic nego sve i jedan od igraca koji je lajko njegov post (Dino Cemalovic, Marsel mace, Eldin Beso i Mustafa Setka)!
Nije vam FK Velez babovina, ako vam se nesvidja trener i uprava kupi te prnje i serite sto dalje od svetinje!
Sto se Skaljica tice mislim da se i tu radi o trovanju atmosfere. Steta jer Asim jeste nas najbolji odbrandbeni igrac ali ako je i on razlog lose atmosfere hvala mu na svemu in neka mu je sa srecom.
Ima tu jos igraca (osim navedenih) kojim se treba zahvaliti. Napraviti cistku i polako stvarati ekipu za sezonu 2015/2016.
Vlada kaki ko grlica.Iskoristio je Velez za njegov dug olimpicu(50-60 000),odigro mozda kad sve saberes jednu prosjecnu utakmicu i jos ima nesto nekome prigovoriti.Idi moj Vlada i ne vracaj se u Velez sa takvom pamecu.I Asim je prije cesto dizo bune i bojkote(sjetimo se onih 10:0 protiv Leotara,Asim je ucestvovao u bojkotu kao i nas vrli direktor Mrle i ja im to necu lahko zaboraviti kao i ostalima ).Ako i Asim trenutno ucestvuje u negativnoj atmosferi istog momenta mu otvoriti sirom vrata,jer niko nije veci od Kluba,idi majstore i ne vracaj se vise u svetinju(pun **** mi je ovih lafo igracina).Da su oni nesto pokazali pa da traze neku pravdu pa hajde,i podrzo bi ih,ovako bili najvece razocarenje u ovoj godini,iskoristili klub i jos nasli pljuvati po klubu,a USHA VITOSA.
![]()
FORZA VELEZ
Žao mi je ali je Vladavić sa ovim piskaranjem po fb kao kakav tinejdžer za mene se našao u društvu Čolića
MOSTAR 09.11.1993.NIKAD ZABORAVIT NEĆE
I yebiga ovo više nije slučajno,iz godine u godinu kada se napravi bilo kakav pomak u klubu ili na tabeli uvijek se nađe neko kome smeta taj uspjeh.Ove godine smo svi očekivali taj uspjeh,ali izgleda da pojedincima to nije bio cilj,već im je bio cilj da sebe promovišu i guraju u prvi plan.Uspjeli su,sj.ebali su polusezonu uništili šanse za evropu kroz ligu,ali na žalost izgleda da Vladavića ima i u upravi a ne samo na terenu.Vrijeme je da trener ili predsjednik kluba javno kažu ko i šta radi protiv kluba.U ostalom zna li iko ko je predsjednik F.K Velež,šta radi ili ne radi?Samo se Tana i Mrkva vucaju po medijima.Juče gledam ništa se ne radi na pomoćnom,znači ništa od love od uefe,jer ovih 20 dana do kraja roka teško mogu završiti te radove i naći novac koji fali.Do sada smo imali pomoćni kakav takav,sad nemamo ni to!
MOSTAR 09.11.1993.NIKAD ZABORAVIT NEĆE
- SipakUlicar1922
- Kontakt:
U zanjoj ili predzadnjoj emisiji "Rodjeni" Tana je rekao da bi igraliste trebalo biti gotovo do februara mejseca. Valjda ce dobiti dozvolu od UEFA:e ako ovi vide da su radovi pri kraju. Poznavjuci nas, nebi me nista iznenadiloemil02in je napisao/la:I yebiga ovo više nije slučajno,iz godine u godinu kada se napravi bilo kakav pomak u klubu ili na tabeli uvijek se nađe neko kome smeta taj uspjeh.Ove godine smo svi očekivali taj uspjeh,ali izgleda da pojedincima to nije bio cilj,već im je bio cilj da sebe promovišu i guraju u prvi plan.Uspjeli su,sj.ebali su polusezonu uništili šanse za evropu kroz ligu,ali na žalost izgleda da Vladavića ima i u upravi a ne samo na terenu.Vrijeme je da trener ili predsjednik kluba javno kažu ko i šta radi protiv kluba.U ostalom zna li iko ko je predsjednik F.K Velež,šta radi ili ne radi?Samo se Tana i Mrkva vucaju po medijima.Juče gledam ništa se ne radi na pomoćnom,znači ništa od love od uefe,jer ovih 20 dana do kraja roka teško mogu završiti te radove i naći novac koji fali.Do sada smo imali pomoćni kakav takav,sad nemamo ni to!
samo da znate da je trener već predao izvješat klubu o protekloj polusezoni.
ali izgleda da svi čekaju tu famoznu skupštinu, na kojoj će se morati otvorit sve karte i vidjeti šta i kako dalje, jer očigledno da nam fali svježih ideja.
što se pomoćnog terena tiče, u to se ušlo, i taj projekat će se morati završiti.
ali izgleda da svi čekaju tu famoznu skupštinu, na kojoj će se morati otvorit sve karte i vidjeti šta i kako dalje, jer očigledno da nam fali svježih ideja.
što se pomoćnog terena tiče, u to se ušlo, i taj projekat će se morati završiti.
bas tako sto raja iznad govori kad se god ceka neki iskorak u klubu ili na terenu uvijek se nesto ubrlja i neko nesto zasteka.. citavu polusezonu koja je iza nas ocekujemo da ce "ova tekma" bit prekretnica i da ce konacno krenut u tu seriju pobjeda, a ta serija nikad nije dosla..da smo imali razloga ocekivat tu seriju, po meni i jesmo, ovaj igracki kadar koji smo imali ovu polusezonu je sigurno bio medju 4-5 najbolji u ligi i tacno je neshvatljivo kako nisu bolje odigrali polusezonu! od igraca koji su teret iznjeli prosle sezone i koji su blistali u svakoj tekmi ostala je samo sjena a od ovi igraca koji su dosli i od koji se ocekivalo najvise(vladavic,haurdic,popovic) nismo vidili ama bas nista koje bi opravdalo toliko povjerenje u njih..od novi igraca jedino je se jedan pokazao a od njega se toliko nije ni ocekivalo, a to je nikolic, vrijedan igrac koji gine na terenu i igrac koji nam svakako treba i u buducnosti! a od igraca iz prosle sezone ja bi rekao da su jedino maletic i zolj digli svoj nivo dok su ostali drasticno pali! blagoje je isto bio dobar ali po neki 40 minuta svaku tekmu radi bolesti i cinjenice da nije prosao pripreme radi iste.. merzic, skaljic, jankovic, hebibovic(osim 4-5 tekma) pa cak i hajdarovic nisu ni blizu onog nivoa na kojem su bili pri kraju prosle sezone.. sta je razlog pada u formi tolikog broja igraca i sto toliki broj novi igraca nista nije pokazao za citavu polusezonu ja neznam, ali nesto uveliko cuhne u klubu... pad forme, los igracki kadar, nedostatak para za ozbiljnim pojacanjima, sve se to donekle moze pravdat ali nezalaganje na terenu, koje smo gledali u barem pola tekma ove polusezone, to nikako nemoze...
Nešto sad gledam statistiku iz bivše SFRJ, i naletih na najbolje fudbalere države.Mostar i Velež su dali 4 najbolja fudbalera zemlje u 19 godina biranja (od 72 do 90)!!!
-Dušan Bajević - Princ sa Neretve
-Enver Marić - Leteći Mostarac
-Baka Slišković
-Semir Tuce - Semir iz svemira
Mostarski Velež je imao vjerovatno najbolju školu u prijašnjoj državi.Šta je danas sa talentima?
-Baka Slišković
Mostarski Velež je imao vjerovatno najbolju školu u prijašnjoj državi.Šta je danas sa talentima?
igraju playstation i pocnu pit sa 14-15 godina ili odigraju dvi dobre utakmice za juniorsku ili kadetsku ekipu i odma roditelji ubjedjuju da su dovoljno kvalitetni za bayerna i da su miljama iznad standarda bh fudbala! a onda imamo slucaje kao seid behram i adnan basic koji odu djaba iz kluba, ta dva momka necu nikad prezalit jer se radi o velikim talentima a mogli smo imat igrace koji ce nosit igru prve ekipe sljedeci 15 godina ili koji bi se za 3-4 godine fino unovcili! sad ce ih unovcit zeljo i celje... nije mi jasno da u klubu nijednog malca neforsiraju ima 15 godina.. zadnji od te vrste je bio sad evo vec osporavani vladavic.. ako je u interesu neka zarada u klubu onda nejvecim talentima, momcicima koji odskacu sa 16-17 godina odma nudit ugovore na 5-6 godina i pocet ih forsirat od prvog dana u prvoj ekipi pa barem po 15-20 min pri kraju utakmica! moze se svasta rec za mamica u dinamu ali u tome je majstor, cim vidi talenta i veliku buducnost taj igrac se i forsira, nebitno koliko godina ima! a onda se i uzme 10-20 miliona eura na igracima kao sto su halilovic, jedvaj, coric,brozovic,kovacic itd itd da nenabrajam..anel81m je napisao/la:Nešto sad gledam statistiku iz bivše SFRJ, i naletih na najbolje fudbalere države.Mostar i Velež su dali 4 najbolja fudbalera zemlje u 19 godina biranja (od 72 do 90)!!!
-Baka Slišković
Za mene je Basic (Kina) mogao da bude najvece pojacanje ove sezone. Decko je mlad, istina, 17 godina ako se ne varam, ali je drzak do pm, kupi sve u 16m i zavrsava, efikasan je, hladan kao spricer itd. Mozda ce neko reci da je smijesno ovo sto govorim, ali po meni je za Popovica izmislio loptu. Definitivno odskakao u omladinskim kategorijama , imao prilike sa njim malo i onako prijateljski odigrat lopte na male po Mahali, Sehovini itd. zaista je dobar. Tipa Armina Hodzica iz Zelje prije sezonu-dvije ili kad je vec igrao
A sto se tice Vlade, **** manje u klubu. Skaljica mi je zao, ako je istina, u par utakmica je spasio nas poraza realno.Ali ako je serator kao i ovaj seljak, goni ga. Ima skahic, grijesi, srce me zaboli kad ga gledam, ali barem igra fudbal a ne sere
A sto se tice Vlade, **** manje u klubu. Skaljica mi je zao, ako je istina, u par utakmica je spasio nas poraza realno.Ali ako je serator kao i ovaj seljak, goni ga. Ima skahic, grijesi, srce me zaboli kad ga gledam, ali barem igra fudbal a ne sere
-
VELEZDOGROBA
- Kontakt:
majstore basic je vec napustio velez na pocetku sezone i nalazi se u sloveniji.........
a sta se desava sa omladinskom skolom to je dobro pitanje?
iz dana u dan sve manje djece je u skoli fk veleza, prosle sedmice je papire uzelo 4-5 djece kadeti i pioniri.
sigurno je od pocetka sezone preko 10 momaka napustilo velez i prikljucilo se branitelju lokomotivi blagaju zrinjskom.......
dobro bi bilo postaviti pitanje urpavi sto se ne poradi na jacanju omladinske skole?
zar je moguce da djeca vise vole da treniraju u pige babina kadrica nego u nasoj svetinji??????
zar je moguce da nasu djecu- cjela omladinska skola ima 6 trenera???
pa toliko treba da ima jedna generacija u normalnom hlubu
zar je moguce da omladinska skola nema trenera golmana?
primjer u zrinjskom ima 3 trenera golmana(pred pioniri i pioniri 1 kadeti juniori 2).......
zar je moguce da u svlacionicama u sjevernom nema struje i tople vode da se djeca poslije treninga istusiraju??
pitanja ima jos ali o tome drugi put
a sto se vlade tice nije nista pokazao od kako je dosao samo po fb sere , da je odigrao koliko je pisao po fb vec bi do sad imao 5-6 golova na kontu.
asim isto tako cim kasni plata asim povrijeden tako vec godinama........
skupstine nece biti tako sam cuo samo financiski izvjestaj ce biti ,ova uprava ostaje.
vozdra raja
iz dana u dan sve manje djece je u skoli fk veleza, prosle sedmice je papire uzelo 4-5 djece kadeti i pioniri.
sigurno je od pocetka sezone preko 10 momaka napustilo velez i prikljucilo se branitelju lokomotivi blagaju zrinjskom.......
dobro bi bilo postaviti pitanje urpavi sto se ne poradi na jacanju omladinske skole?
zar je moguce da djeca vise vole da treniraju u pige babina kadrica nego u nasoj svetinji??????
primjer u zrinjskom ima 3 trenera golmana(pred pioniri i pioniri 1 kadeti juniori 2).......
zar je moguce da u svlacionicama u sjevernom nema struje i tople vode da se djeca poslije treninga istusiraju??
a sto se vlade tice nije nista pokazao od kako je dosao samo po fb sere , da je odigrao koliko je pisao po fb vec bi do sad imao 5-6 golova na kontu.
skupstine nece biti tako sam cuo samo financiski izvjestaj ce biti ,ova uprava ostaje.
vozdra raja
Prije tačno 40 godina, na današnji dan, u Mostaru se tog prohladnog decembarskog dana odigrao antologijski fudbalski meč. Utakmica koja će ostati zlatnim slovima upisana u sportske stranice grada na Neretvi. Na megdan Veležu dolazio je Derby County. Ime koje u današnjim okvirima fudbala u Engleskoj predstavlja prosječnost, u to vrijeme je bio sve samo ne prosječan klub. Upravo te sezone 1974/75 Derby County je postao prvak Engleske, što dovoljno govori o protivniku. Ljubitelji statistike pribilježit će podatak da je Derby County te sezone bio prvak sa dva boda prednosti ispred Liverpoola, a da je baš te sezone iz lige ispao Chelsea.
Igrala se 1/8 finala Kupa UEFA. Nikada do tada Velež nije tako daleko došao u evropskim kupovima. Ni rezultat iz prvog meča nije ulijevao nadu navijačima Veleža. Poraz od 3:1, sa ranim vodstvom pogotkom Franje Vladića nije pomogao u prvom duelu. Derby je tih godina imao svoju najveću generaciju svih vremena. Godine 1972. su prvi put postali prvaci Engleske, a te 1974/75 bili su suvereni lideri prvenstva i jurišali na drugi trofej. Međutim, stadion je tog decembarskog dana bio pretjesan. Kultni Veležov dom pod Bijelim Brijegom do tada nije zapamtio veću utakmicu, a ni veći sportski ulog. Ipak je engleski velikan dolazio u goste „Rođenim“, onim istim „Rođenim“ koji su očarali Jugoslaviju svojim fudbalom. Mnogi će danas reći da je ta generacija zauvijek obilježila mostarski stil igranja fudbala. Vjerovatno je to i istina, jer generacija koju je stvorio Sulejman Rebac igrala je za raju, za potez više, za pogodak više u mreži protivnika.
Vjerovatno oni stariji navijači Veleža, u glas će i danas izrecitovati sljedeća imena: Mrgan, Meter, Hadžiabdić, Čolić, Primorac, Pecelj, Topić, Halilhodžić, Bajević, Vladić, Vukoje. Na klupi legendarni Sulejman Rebac. Za uspomenu vrijedi spomenuti i sastav gostiju Boulton, Webster, Tomas, Rioch, Daniel, Toid, Newton, Gemmil, Bourne, Hector, Lee. Sa klupe ih je predvodio Škotlanđanin David Mac Kay.
Ako želite savladati najbolju ekipu iz zemlje kolijevke fudbala onda morate biti nešto posebno. A Velež je tih godina bio zaista nešto posebno. Klub iz u evropskim okvirima, malog grada stvorio je jednu veliku generaciju. Kasnije će se ispostaviti da je ekipa koju je još u juniorima sastavljao Sulejman Rebac i možda najveća generacija Veleža svih vremena. Enver Marić, Duško Bajević, Franjo Vladić, Jadranko Topić, Boro Primorac, Momčilo Vukoje, Džemal Hadžiabdić, Marko Čolić iVahid Halilhodžić samo su neki od velikana našeg kluba. Tih godina u Mostaru se igrao romantičarski, šmekerski fudbal, nešto što će postati temeljno obilježje svakog ko će u godinama poslije njih, pa barem za raju, igrati lopte u Mostaru. A bili su to velemajstori. Vjerovatno takav fudbal danas je gotovo nemoguće primjeniti u modernim okvirima, no ostat će zapisano da je tada „mali Mostar“ stvorio svjetske velikane fudbala.
I tako, nakon 14 dana od utakmice u Derby, došao je dan revanša. Za pobjedu se živjelo, o prolasku u ¼ finale sanjalo, u Velež se vjerovalo. Do 51. minute je „prebačena norma“. Boro Primorac u 14., Vladimir Pecelj u 29. i „Kulje“ Vladić u 51. postigli su dovoljno da kolektivni trans zavlada ne samo stadionom, nego čitavim Mostarom. Onaj ko nije uspio ući na stadion, „disao“ je uz svoje „Rođene“ na ulicama oko stadiona i u gradu. A onda je Kevin Hector, golgeter Derbya, „strah i trepet“ engleskih golmana, pogodio mrežu Veleža, upisao još jedan od ukupno 148 golova u dresu Derbya i stvari u 58. minuti vratio na početak. Nervoza, napetost, strepnja sve se to natiskalo na tribine Veležovog stadiona. Osjetila se tjeskoba u tom trenutku i na ulicama grada, u svim domovima. Velež je bio jako blizu ostvarenja sna, ali mu je trebalo ono „još malo“.
Kažu da život piše najbolje i najuzbudljivije priče. A kako ispričati jednu od najvećih mostarskih sportskih priča, ako ona nema svoj vrhunac. Bila je 86. minuta i bio je penal. Teško je nakon 40 godina opisati taj osjećaj strepnje, ali možete samo zamisliti kakav je bio taj trenutak. I Dušan Bajević, a ko bi drugo ? „Princ“ je poslao loptu u mrežu, a svoj Velež u istoriju, u ¼ finale Kupa UEFA. Nije uopšte bitno što je danas takav plasman gotovo nemoguć za neki klub sa ovih prostora. Četvrtfinale Kupa UEFA (Europa lige) je uvijek veliki uspjeh i za najveće. A Velež je te 1974. bio evropski velikan.
Igrala se 1/8 finala Kupa UEFA. Nikada do tada Velež nije tako daleko došao u evropskim kupovima. Ni rezultat iz prvog meča nije ulijevao nadu navijačima Veleža. Poraz od 3:1, sa ranim vodstvom pogotkom Franje Vladića nije pomogao u prvom duelu. Derby je tih godina imao svoju najveću generaciju svih vremena. Godine 1972. su prvi put postali prvaci Engleske, a te 1974/75 bili su suvereni lideri prvenstva i jurišali na drugi trofej. Međutim, stadion je tog decembarskog dana bio pretjesan. Kultni Veležov dom pod Bijelim Brijegom do tada nije zapamtio veću utakmicu, a ni veći sportski ulog. Ipak je engleski velikan dolazio u goste „Rođenim“, onim istim „Rođenim“ koji su očarali Jugoslaviju svojim fudbalom. Mnogi će danas reći da je ta generacija zauvijek obilježila mostarski stil igranja fudbala. Vjerovatno je to i istina, jer generacija koju je stvorio Sulejman Rebac igrala je za raju, za potez više, za pogodak više u mreži protivnika.
Vjerovatno oni stariji navijači Veleža, u glas će i danas izrecitovati sljedeća imena: Mrgan, Meter, Hadžiabdić, Čolić, Primorac, Pecelj, Topić, Halilhodžić, Bajević, Vladić, Vukoje. Na klupi legendarni Sulejman Rebac. Za uspomenu vrijedi spomenuti i sastav gostiju Boulton, Webster, Tomas, Rioch, Daniel, Toid, Newton, Gemmil, Bourne, Hector, Lee. Sa klupe ih je predvodio Škotlanđanin David Mac Kay.
Ako želite savladati najbolju ekipu iz zemlje kolijevke fudbala onda morate biti nešto posebno. A Velež je tih godina bio zaista nešto posebno. Klub iz u evropskim okvirima, malog grada stvorio je jednu veliku generaciju. Kasnije će se ispostaviti da je ekipa koju je još u juniorima sastavljao Sulejman Rebac i možda najveća generacija Veleža svih vremena. Enver Marić, Duško Bajević, Franjo Vladić, Jadranko Topić, Boro Primorac, Momčilo Vukoje, Džemal Hadžiabdić, Marko Čolić iVahid Halilhodžić samo su neki od velikana našeg kluba. Tih godina u Mostaru se igrao romantičarski, šmekerski fudbal, nešto što će postati temeljno obilježje svakog ko će u godinama poslije njih, pa barem za raju, igrati lopte u Mostaru. A bili su to velemajstori. Vjerovatno takav fudbal danas je gotovo nemoguće primjeniti u modernim okvirima, no ostat će zapisano da je tada „mali Mostar“ stvorio svjetske velikane fudbala.
I tako, nakon 14 dana od utakmice u Derby, došao je dan revanša. Za pobjedu se živjelo, o prolasku u ¼ finale sanjalo, u Velež se vjerovalo. Do 51. minute je „prebačena norma“. Boro Primorac u 14., Vladimir Pecelj u 29. i „Kulje“ Vladić u 51. postigli su dovoljno da kolektivni trans zavlada ne samo stadionom, nego čitavim Mostarom. Onaj ko nije uspio ući na stadion, „disao“ je uz svoje „Rođene“ na ulicama oko stadiona i u gradu. A onda je Kevin Hector, golgeter Derbya, „strah i trepet“ engleskih golmana, pogodio mrežu Veleža, upisao još jedan od ukupno 148 golova u dresu Derbya i stvari u 58. minuti vratio na početak. Nervoza, napetost, strepnja sve se to natiskalo na tribine Veležovog stadiona. Osjetila se tjeskoba u tom trenutku i na ulicama grada, u svim domovima. Velež je bio jako blizu ostvarenja sna, ali mu je trebalo ono „još malo“.
Kažu da život piše najbolje i najuzbudljivije priče. A kako ispričati jednu od najvećih mostarskih sportskih priča, ako ona nema svoj vrhunac. Bila je 86. minuta i bio je penal. Teško je nakon 40 godina opisati taj osjećaj strepnje, ali možete samo zamisliti kakav je bio taj trenutak. I Dušan Bajević, a ko bi drugo ? „Princ“ je poslao loptu u mrežu, a svoj Velež u istoriju, u ¼ finale Kupa UEFA. Nije uopšte bitno što je danas takav plasman gotovo nemoguć za neki klub sa ovih prostora. Četvrtfinale Kupa UEFA (Europa lige) je uvijek veliki uspjeh i za najveće. A Velež je te 1974. bio evropski velikan.
JA VOLIM SAMO VELEŽA ALKOHOL I ŽENE NIŠTA VIŠE U ŽIVOTU NE ZANIMA MENE!!!
@nisko
Ovakvi tekstovi samo dodaju so na ranu.
Jedina utjeha NN ovih dana sto covjek briljira u svim svojim nastupima/potezima.
A Tana and company :
Necu da navijam za FK Velez Srbija !!
Ovakvi tekstovi samo dodaju so na ranu.
Jedina utjeha NN ovih dana sto covjek briljira u svim svojim nastupima/potezima.
A Tana and company :
Necu da navijam za FK Velez Srbija !!
To me, Pink Floyd were Aliens from another Galaxy far far away. They were our Brothers who came to Earth to heal us, help us fight to get through wars, greed, crime, corruption, loneliness, heartbreak, to warn us of the path humanity is heading,
dosta si toga napisao, pa ću pokušati u par kratkih crta napisati neke stvari:VELEZDOGROBA je napisao/la:majstore basic je vec napustio velez na pocetku sezone i nalazi se u sloveniji.........
vozdra raja
kao prvo nakon dugo vemena nemamoo izgleda kadrovskih problema, čim se ne mijenja uprava kao što se nekada mijenjala, gdje su svi bježali od Veleža.
kao drugo OMLADINSKA ŠKOLA će nas ukopati, jer ako nje ne bude, neće ni veleža.
Taman sam mislio postavit ovo, ti si me preduhitrio.nisko je napisao/la:Prije tačno 40 godina, na današnji dan, u Mostaru se tog prohladnog decembarskog dana odigrao antologijski fudbalski meč. Utakmica koja će ostati zlatnim slovima upisana u sportske stranice grada na Neretvi. Na megdan Veležu dolazio je Derby County. Ime koje u današnjim okvirima fudbala u Engleskoj predstavlja prosječnost, u to vrijeme je bio sve samo ne prosječan klub. Upravo te sezone 1974/75 Derby County je postao prvak Engleske, što dovoljno govori o protivniku. Ljubitelji statistike pribilježit će podatak da je Derby County te sezone bio prvak sa dva boda prednosti ispred Liverpoola, a da je baš te sezone iz lige ispao Chelsea.
Uglavnom golemo je bilo iz vlastite omladinske škole izbaciti generaciju koja će pobjediti prvaka Engleske sa 4:1, a prvacima SFRJ uvaljivati po 5 komada i kući i na strani.Kažu da su već tada igrali nedavno "izmišljenu" tika-taka.Iz malog grada (za svijetske prilike) izbaciti taku generaciju je nepojmljivo, i nikad niko neće ponoviti!
Velež nikad nije bio prvak ali je zbog takve igre imao simpatizere i navijače u čitavoj bivšoj zemlji pa i šire!
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.