DragonGirl je napisao/la:Ibrahim je napisao/la:
Jarane, ne govori u mnozini, tebe ako je y.bo mene nije.
Inace po poslednji put o Susicu. SAFET SUSIC ja pojam kada se fudbal pomene u BiH, majstor nad majstorima, legenda jednog Pariza. Za BIH ime jednog SUSICA, vrijedi vise od milion pobjegulja koji ovdje pjene iz inozemstva i koji misle da su ko fol neke civije i da ih neko zarezuje i pola procenta. SAFET nas, sin BOSANSKI, po prvi put je odveo BOSNU na jedno veliko takmicenje i to kao pobjednik grupe u kojo smo startovali kao TRECI favoriti. To nije bilo obicno veliko takmicenje, posebnu car i znacaj mu daje sto se odrzali u BRAZILU, zemlji fudbala. Po prvi put u istoriji BOSANCI (tu se ne racuna stoka nezahvalna) su moglo groznicavo ocekivati utkakmicu na svjetskom prvenstvu na kojem je izmedju ostalog i na MARAKANI igrali njihova zemlja. Dvije veoma dobre utakmice i jedna malo losija koja je izgubljena ocitom sudijskom nepravdom bilans je prije za pohvalu nego za kudjenje. Reprezentacija je bila blizu plasmana medju 10 najboljih na svijetu (hej ljudi medju DESET), daleko, daleko ispred svih prethodnih plasmana. SAFET je imao najbolji skor pobjede i poraza, najvise postignutih golova u kvaliiiifikacijama, najvise osvojenih bodova, najvise uvedenih novih igraca od koji su neki na pragu da postanu zvijezde. Evropske kvalifikacije nisu pocele dobro, ali jedini stvarni, nenadoknadivi kiks je onaj protiv Kipra, od direktnog konurenta smo uzeli bod ne njegovom terenu. Realno taj tim je, kada je kompletan tu negdje sa nama, ako nije i bolji od nas i ubrzo ce nas prestici i na fifinoj listi. Poraz protiv Izraela boli vise sto je bio ubjedljiv i tezak,nego zbog tri boda, jer dolaze i oni nama. Licno bih ostavio Susica da dovrsi kvalifikacije, sta ako ih i s..be, ko da su prve koje su sj...ane. Medjutim razumijem i fudbalski savez. U takvoj atmosveri mozda je donekle i dobro
da se uvede neka promjena, da se malo pokusa razdrmati i tim i kompletan fudbalski milje. Posebno sam zadovoljan sto je za SAFETOVOG naslednika dosla druga BIH legenda, pristojan gospodin i pravi Bosanac. Sto se fudbalskog znanja tice taman onoliko koliko mi mozemo platiti jer danas nema nista na guzove, slicna karijera kao i SAFETOVA prilikom preuzimanja reprezentacije s'tim da je SAFET sada bogatiji za jedno SP, sto nije mala stvar. Radikalnih promjena ne moze biti, ove sto se pominju su da bi se nesto reklo i pravilo pametnim, narocito kad se pocne frljati sa imenima koja pripadaju istoj, ako ne i goroj kategoriji, od ovih koje navodno treba odmah liferovati, jer ce poteci med i mlijeko ako zamjenimo treceg golmana koje je ionako tu zbog nacionalnog kljuca (taka nem drzava, bar za sada), ili ako se dovedi tzv spasioc koji nije mogao igrati u ukrajinskoj, a Boga mi ni u turskoj liga nego je uhljebljenje ponovo nasao u poljskoj koja je malo bolja od nase a puuuuno slabija od hrvatske lige. Onda ovi sto evo vec cetvrtu godinu sredjuju papire, eto samo se oni cekaju. Sve u svemu ponovo i ponovo, sve najbolje Mehmedu Bazdarevicu pa ako i ne ostvari dobre rezultate jer sam siguran da ce dati sve ono koliko umije i moze, ali sve najbolje Safetu Susicu, najuspjesnijem selektoru BiH svih vremena i sigurno je, jednom od nekoliko ljudi, koji ce uci u istoriju Bosne za sva vremena prema uspjesnosti u poslu kojim su se bavili.
Kada sam ja posljednji put imala čas geografije Pariz nije bio u Sarajevu.
Na SP su nas, po 25356546 put odveli i Pape i igrači, a ne samo Pape i ne samo igrači.
Prilično loša utakmica je izgubljena zahvaljujući sudijskoj greški koja je sigurno mogla biti ispravljena da je taktika bila normalna a igrači pripremljeni kako treba.
Mnogo igrača je dovedeno ali je mnogo i izgubljeno.
Kipar je kiks a zanimljivo kako nisi napisao čiji kiks, ali razumijem, valjda bi to bacilo mrlju na ovu ružičastu biografiju.
Poraz od Izraela boli zbog igre bez napadača što je produkt nerada i neorganizovanosti bivšeg selektora, boli zbog gubitka veoma važnih bodova, zbog evidentnog rasula koje je bilo prisutno, nikako zbog visokog poraza jer je to u takvoj situaciji bilo i očekivano, ko je želio da vidi.
Ako se neki igrači koji su dobili priliku nisu iskazali, sasvim je logično i normalno da se isprobaju i neki drugi, što veći izbor i konkurencija, to i veća motivacija i rad. Svugdje u svijetu sasvim prirodna stvar, samo kod nas nije.
Kad već elaboriraš nadugo i naširoko onda iznesi sve činjenice i osvrni se i na drugu stranu medalje. Niti sve može biti crno, niti sve može biti bijelo i sve ovo smo prežvakali ovdje hiljadu puta.
U konačnici ovo nije tema o njemu, ali dodaću još da kao čovjek, Safetu u budućnosti želim sreću i hvala mu na svemu lijepom što je učinio, ali također se ne može zaboraviti i koliko nam je odmogao nakon toga. Tačka.