@Ibrahime, kao prvo zahvaljujem, ali nema potrebe za persiranjem, jer nisam ja baš toliko stara.
U redu, iako te nisam persirao zbog godina. Sto se zahvaljivanja tice, nema potrebe, zadovoljstvo je razmjeniti misljenje i stavove sa tobom.
Kao drugo, opaska vezana za Pariz bila je isključivo da se pokaže kako i Safet pripada toj dijaspori koju si spomenuo u negativnom kontekstu, jer koliko znam ni on već godinama ne živi u BiH, a nikakav vid "orezilivanja" ili nečega sličnog
.
Ovo moramo malo razjasniti. Dijaspora je jako slozena rijec, posebno kad je bosanska dijaspora u pitanju, i ja bi je nekako podjelio u vise kategorija kao npr: ljudi koji su davnih dana otisli van BiH odnosno tadasnje SFRJ, obicno su to ljudi koji su otisli "trbuhom za kruhom" cesto sami, bez familije u tudjini. Mnogo od njih su se vec vratili u BiH, uzivaju u zasluzenoj penziji a mali broj je pruzio korijene u novoj sredini. Najcesce su to ljudi "o sebi,pri sebi", pomagali su kada je bilo potrebno i nista za uzvrat nisu trazili.
Druga kategorija su ljudi koji su se uplasili za svoje zivote u toku agresije na BiH, te raznoraznim kanalima spasili zivu glavu, pocesto trpani u autobuse i kao stoka transportovani u nedodjiju u svrhu etnickog ciscenja. Mnogi od njih su ostali skromni, uvijek na usluzi svojim zemljacima, nikada kontra bosanskih svetinja i legendi, pomazu svoje u Bosni, ucestvuju u raznim humanitarnim akcijama.
Treca grupa su sportisti i o njima uglavnom sve pozitivno, treneri u fudbaleri, osim naravno go.ana poput Seferovica, Tankovica - koje pola Bosne uglavnom niti ne smarta vise bosancima.
Cetvrta i nazalost najbrojnija grupa su pobjeglice, tj. ljudi koji su izbjegli vojnu obavezu za vrijme agresije, te se nisu odazvala na mnogobrojne apele da se vrate i pomognu da se zemlja ocuva jer su sve indicije govorili da ce Bosna pasti, ako se cudo ne dogodi. E ti i njihovi potomci odnosno balavurdija su najgori soj Bosanaca (najcesce Bosnjaka). Bahati za nepovjerovati, zale se na sve i svakoga u Bosni, ne valja im savez, ne valjaju politicari, ne valja narod. Nemaju obraza ni za prst, a guzici se ne boje, jer kontaju ako su jednom pobjegli - pobjeci ce opet. Najbolje znaju apsolutno sve, najpametniji su, ponizavaju koga stignu, psuju ljudima familije, uzivaju ako nekoga, prema njihovom misljenju, "izdominiraju" na jednom obicnom forumu. Da li ih neka podsvijest proganja sto nikada nisu bili, a znaju da nece ni biti dio ove Bosne posle genocida, da li je to vid nekakve unutrasnje odbrane, potiskivanje srama???? I nema tu izuzetaka, svako ce prije ili kasnije doci na njihov tapet. Evo opklade u auto da ce Mesa biti na udaru za par mjeseci, jer je to stoka koja drugacije i ne zna. Kako se boriti protiv njih? Cesto je nemoguce jer ovo sto sam naveo uglavnom rade inkognito, sakriveni, inace da npr uzivo sretnu Safeta i da ih on prepozna, sageli bi se bez trunke razmisljanja ne bi li im oprostio. Svi zajedno iz te najbrojnije grupe nisu 10-ak utakmica uzivo pogledali, a svaki ce ti reci da je on bas pripadnik BH Fanaticosa, mladih i postenih Bosanaca koji putuju cijelim svijetom i prate reprezentaciju.
Kao treće, priča o Nigeriji je jasna. Čak i da je Kolašinac psihički bio loše, kao što je Petra već navela i za to postoji stručna osoba koja je mogla riješiti taj problem, ali mi je tamo nismo imali. To je selektorov propust. Dalje, bez ikakvog uvijanja, igrači su morali biti bolje pripremljeni, taktika je morala i mogla biti drugačija. To je sektor posla za koji je zadužen selektor. Tim na terenu je kao jedan veliki mozaik, ako samo jedna kockica ne štima, ništa od ukupnog efekta, pa tako i ovdje.
OK, neka bude da je tu omanuo, svakako sam tu utakmici i apostrofirao kao najecu gresku za vrijeme Suslcevog mandata. Medjutim to onda dalje znaci da je na mnogo utakmica mozaik bas stimao sto posto te je ukupan efekat bio i po 8 golova u mrezi protivnika i plasman na SP, zar ne? Nekako uvijek to zaboravimo kada govorimo o ovih par losih utakmica
Kao četvrto, u utakmici sa Kiprom nismo izveli najbolje što smo imali! Igrači iz lige petice su sjedili na klupi, a taktika bez bekova i sa zgusnutom sredinom se ponovila i u toj utakmici, iako se na SP vidjelo da to tako ne funkcioniše. Ponovo je Lulić sam držao stranu, a ovaj put prav zdrav Salihović sjedio na klupi. Ponovo manje-više preslikana Nigerija. I bez obzira na rezultat, nijedna uputa, nijedan savjet, nijedna riječ. Je li tako treba da se ponaša selektor za vrijeme utakmice? Na kraju, epilog je jasan i svima poznat.
Mozemo ja i ti diskutovati koliko hocemo, ja cu reci da jeste najbolje moguce, ti ces da nije...Mujdza je postao totalna rupa od igraca, cesto nije ni rezerva u svom klubu, povrede su ga satrle. Od Francuske nije odigrao dobru utakmicu, igrac manje na terenu. Avdija, ovakav kakav je u toj utakmici bio bolje rjesenje, ustalom prvih 15-ak minuta je izdominirao sto rekli ovi iz pobjeguljske grupe muhidzira.
Kao peto, što se tiče potencijalnih igrača, on kao selektor, kao neko ko ima veliki utjecaj, je po mom mišljenju, jednostavno trebao da razgoavara sa njima, da pokaže kako je zainteresovan za pregovore, a ne da ih tako olako prepušta, ako su se već kolebali. I nije potreban nikakav turnir jer mi ne govorimo o moru igrača, nego o onima koji su nam potrebni na deficitarnim pozicijama.
A ti znas da nije? Eto recimo par puta je rekao da je pricao sa ocem od ovoga bolonje sto igra u Belgiji i da mu je svaki put nudjeno sve sto je potrebno da bi se ubrzalo sredjivanje papira. To je jedna od najbizarnijih stvari koja se nalazi svakom selektoru. Eto recimo procitao sam da i jedan od najrealnijih diskutanata (Ajax da se haman zove) kaze da je Safet kriv sto Seferovic ne igra za nas, a nesto i oko Tankosona pominje. Ili su ljudi glupi ili nece da shvate da ti nekoga ne mozes okrenuti i odgovoriti od necega sto je on, PARDON njegov pobjeglicki tata, vec odlucio. Seferovica drzali ko malo vode na dlanu, doveli ga ko cipanzu i dali mu titulu najboljeg igraca do, cini mi se 19 godina (specijalno izmisljeno za njega). Nudjen mu covjek da mu bude na usluzi 24/7 na raspolaganju oko papira, on sve prihvatio, ali pod uslovom da ce sve zavrsiti kad dodje seniorska konkurencija. Pozvat u Ljubljanu da potpise papire o promjeni sportskog drzavljanstva koji su bili spremni, Pape javno izjavio da ce ga pozvati odmah kada bude mogao odnosno kada zarsi papire i...........????? I nista, sada dodje neka budala i zapjeni krnjavim zubima:"A Seferrovic"? Sta mu reci?
Za nedovođenje barem jednog napadača u proteklih pet godina jednostavno nema opravdanja, i nema one šuplje, niko nije dovoljno kvalitetan. Treći napadač se jednostavno morao dovesti i postepeno se uigravati baš zarad slučaja kao protiv Izraela, ali ne, mi to nismo imali, i čak i tada nije se želio pozvati niko a morao je, ako ništa kao rezerva na klupi, mada po svoj logici uvijek će u napadu odigrati bolje neko ko to trenira cijelog života, a ne neko ko igra drugu poziciju, a s vremena na vrijeme se baci u napad, tako da se apsolutno ne slažem da je Hajrović bolji napadač od Đurića, jer on jednostavno nije napadač! I to je propust koji također spada u domenu selektorskog posla.
Zvuci logicno, ali po Bogu to je bila jedna utakmica u kojoj ni Dzeko ne bi pomogao a kamoli nekakav Djuro koji ima par utakmica u nogama i nekakav Mahmut koji truhne u Ceskoj. Uostalom pozivan je Zec, ali je poznato sta se desilo. Da ne bude zabune i ja mislim da je trebalo nekoga pridodati, ali kolika se drama pravi od toga, ispade od svega vaznije to sto smo bez ijednog klasicnog napadaca igrali JEDNU utakmicu. (Ovdje sam korigovao stav samo zato da zavrsimo sa tim, a Hajrovic je itekako napadac, to je igrao puno puta u Svjacarksoj, to igra i sada u Bremenu. Kazu ljudi "krilni napadac"? Hehehe, proslo je davno to vrijeme kad su Kajtaz i Tuce cekali na lijevoj i desnoj strani da bi cetrirali na glavu Bajevicu i Halilhodzicu, sada je i bek tipa Deni Alvez, Lahm, Ivanovic krilni napadac.)
Kao šesto, ne znam na osnovu čega je donešen zaključak da sam nešto stidno napisala. Ja nikad nisam imala problem potvrditi ovdje njegove dobre poteze, dobre korake, navela sam to i u jednom od prošlih odgovora i hiljadu puta sam napisala da je imao podršku sve dok nije počeo da pravi grešku za greškom, ali kao što @Ajax reče ne znam zašto je vama toliko teško priznati njegove loše poteze i greške kojih je itekako bilo?
I kao sedmo i najvažnije, ja nikoga ne mrzim jer sam naučena da u životu ne mrzim, a pogotovo nemam razloga da mrzim nekoga koga nikad u životu nisam upoznala. Dodavanje i negativnih činjenica na one pozitivne je samo upotpunjavanje realne slike o Safetu, a nikakva mržnja ili prosipanje demagogije, jer kao što već rekoh, ništa u životu nije potpuno crno ili potpuno bijelo, pa neka to shvati kako ko hoće.
Kazem stidljivo jer nekako vise potenciras ove lose strane kojih slozit cu se, itekako ima. Mozda ja gledam to sa vedrije strane jer sam uglavnom pozitivno orjentisan i vidim prije dobre stvari od onih drugih. Jedini izuzetak su ove pobjeglce i njihovo nepostivanje ama ba nikakvog autoriteta. Njih bi iskreno na djubriste gdje i pripadaju. Evo npr. postavicu ti par pitanja i bas bi te ZAMOLIO da mi odgovoris direktno bez objasnjenja.
1) U BiH okvirima od 1 do 10 koja je tvoja ocjena za ukupno selektorovanje Safeta Susica
2) Da li smatras da su odlazak na SP i 13 mjesto na Fifinoj listi najveci uspjesi BIH fudbala? Od 1-10 kolika zasluga je Safeta Susica za te rezultate
3) Od 1-10 kolika zasluga je Safeta Susica za los start kvalifikacija za EP
4) Susic, Bazdarevic, Amar Osim, Hadzibegic, Barbarez, Rajevac - gdje u ovoj grupi vidis Safeta
a) u gornjem dijelu
b) u sredini
c) na dnu
5) Ukupan ucinak na SP je:
a) ocekivan, u domenu mogucnosti
b) negativan
c) pozitivan
6) Da li se slazes da je reprezentacija BiH igrala naljepsi fudbal od osnivanja za vrijeme kvalifikacija za EP u kojima nam je Francuska za dlaku izmakla i za vrijeme kvalifikacija za SP u Brazilu?
Budi pozdravljena, bio mi je uzitak citati tvoj tekst iako se sa dobrim djelom ne slazem