Skijaski skokovi
Moderator/ica: rio_Ferdy88
- OnlyUnited
- Kontakt:
Re: Skijaski skokovi
Gledao sam na par skakaonica, postavljene duplirane mreze, no vjetar ima presudan uticaj. Ovo takmicenje zivi od vremenskih uslova, i ako bi potpuno izolovali mjesto, dobili neko idealno stanje, ali bi ovaj sport uveliko izgubio draz.
Znaci, u 13:45 kvale...
Znaci, u 13:45 kvale...
- Ed Woodward for Prime Minister !
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Ne mogu mreže pomoći puno, vjetar puše preko mreže i ponovo prema dole ako razlika pritisaka tako nalaže, a nalaže vrlo često. Problem je i vjetar uz ili niz skakaonicu koji ne mora biti nužno u pravcu skakaonice tako da ako je dovoljno jak njegova bočna komponenta svakako predstavlja problem.
Što se tiče stadiona, sigurno da bi se uticaj vjetra smanjio u tim uslovima ali naravno bi blizu toliko da recimo možemo izbaciti računanje koeficijenta vjetra.
Što se tiče stadiona, sigurno da bi se uticaj vjetra smanjio u tim uslovima ali naravno bi blizu toliko da recimo možemo izbaciti računanje koeficijenta vjetra.
To sa stadionom je definitivno jedan od glupljih pokušaja da se skakaonica izoluje od vjetra. Prvo zbog troškova i teškoća s postavljanjem kompletne skakaonice unutar postojeće konstrukcije, a drugo zbog toga što se problem ponovo ne bi riješio. Kao što @Duke reče, faktor vjetra bi donekle bio minimiziran, ali bi ipak postojao i u slučaju lošijih vremenskih uslova bi svakako nastajali uobičajeni problemi.icetea01 je napisao/la:Poljaci su skoro bili napravili skakaonicu u nogometnom stadionu (stadion Varsave, na kojem se igralo EP), no na kraju su odustali, ne znam s kojim razlogom, ali valjda im se nije isplatilo (zaletiste bi bilo van stadiona, dok bi sama skakaonica (90 m) bila u stadionu). Da su to ostvarili, bilo bi to koliko toliko izolovano od vjetra, mozda bi se na samom pocetku skakaonice osjetio vjetar, ali sigurno ne u donjem dijelu. Ali vjerujem da ce se takvo nesto kad tad ostvariti, pa cak i da naprave ekstra skakaonicu koja ce biti izolovana od vjetra, no nisu tu samo pare problem, nego ima tu dosta njih kojeg su misljenja da je vjetar dio ovog sport, i kao da je takva "tradicija" i da tako treba ostati, slican problem kao i u fudbalu kada im je dugo trebalo da uvedu goal tehnologiju, iako su tu tehnologiju davnih dana mogli uvestu, no znate da ih je dosta (pa sama FIFA) bilo protiv te tehnologije, kao s njom bih se izgubila strast nogometa, "ne to bilo to", "nogomet zivi od gresaka sudije", itd. pa eto, na kraju skoro u svim jacim ligama su je uveli. Vjerujem da ce i skakaonice dozivjeti tu nekvu "reformu", samo sto ce trebati jos dosta vremena.Claus je napisao/la:Pa da, jedna stvar vuče drugu. Da je sport popularan, finansije ne bi bile veliki problem i kad-tad bi se takav podvig isplatio. Ovako, vrlo teško. Naravno, bilo bi prelijepo kada bi se nešto slično uradilo barem na četiri skakaonice u okviru 4HT-a, obzirom da navedeno takmičenje donosi najveću zaradu, no kao što rekoh - nisam optimist.
I tradicija je svakako potencijalna prepreka, ali ni blizu kao u recimo fudbalu zbog same (ne)popularnosti zimskih sportova. Brzo bi se prešlo preko toga, a gledatelji bi i dalje uživali u skokovima.
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Kvalifikacije Innsbrucka počinju uskoro. Na startnoj listi je 77 takmičara.
- OnlyUnited
- Kontakt:
Freitag odlican, Kraus solidan, dok Freund ocajan.
Svabe ce morati mnogo bolje, a Schuster je i onako na udaru kritika.
Svabe ce morati mnogo bolje, a Schuster je i onako na udaru kritika.
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Freitag inače sve bolji u zadnje vrijeme.
Hayboeck - Schlierenzauer, Kraft - Ammann i Kofler - Diethart, to su parovi koje sam onako na prvu zapazio kao interesantne.
Hayboeck - Schlierenzauer, Kraft - Ammann i Kofler - Diethart, to su parovi koje sam onako na prvu zapazio kao interesantne.
- OnlyUnited
- Kontakt:
Jos su zanimljivi: Stoch - Wenig i Neumayer - Kobayashi...
Koje bio najbolji u kvalifikacijama? Kakav je bio Prevc?
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće. Željo je oduvijek važio za nešto što povezuje divne ljude koji pomažu jedni druge."
- DukeOfWellington
- Kontakt:
http://data.fis-ski.com/pdf/2015/JP/378 ... 784RLQ.pdfSchwarz je napisao/la:Koje bio najbolji u kvalifikacijama? Kakav je bio Prevc?
Prevc skroz loš, 33. i skakat će protiv Jande, tj. imao je sreće jer Janda ove sezone nije uvezao dva dobra skoka u dva uzastopna dana.
hvala DukeDukeOfWellington je napisao/la:http://data.fis-ski.com/pdf/2015/JP/378 ... 784RLQ.pdfSchwarz je napisao/la:Koje bio najbolji u kvalifikacijama? Kakav je bio Prevc?
Prevc skroz loš, 33. i skakat će protiv Jande, tj. imao je sreće jer Janda ove sezone nije uvezao dva dobra skoka u dva uzastopna dana.
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće. Željo je oduvijek važio za nešto što povezuje divne ljude koji pomažu jedni druge."
Skoro sam siguran da će Jacobsen i Prevc otpasti iz utrke za osvajanje nakon sutrašnjeg dana, te da će se ista svesti na dva imena - Hayboecka i Krafta. Danas je Hayboeck pokazao najviše i ne sumnjam da će i sutra biti veoma dug (koliko je to moguće na yebenom Innsbrucku), a kandidat za pobjedu će, pored Krafta i njega, sigurno biti i Schlierenzauer. Od Ammanna ne znam šta da očekujem, ali mislim da neće briljirati. Što se tiče ostalih imena, očekujem Veltu, Freitaga i Koudelku u borbi za podijum.
Nikad ne otpisuj Jacobsena 
Prevc bi mogao podbaciti jer nema iskustva,mogao bi podleci pritisku a Jacobsen je ipak stari vuk.
Meni je Kraft prvi favorit,bio bi Amman da nije pao na prvom takmicenju al jbg neda mu se.
Prevc bi mogao podbaciti jer nema iskustva,mogao bi podleci pritisku a Jacobsen je ipak stari vuk.
Meni je Kraft prvi favorit,bio bi Amman da nije pao na prvom takmicenju al jbg neda mu se.
Horde Zla ; Curva Sud Roma ; Los Borrachos Del Tablon
Este sentimiento nadie lo comprende
Este sentimiento nadie lo comprende
- Liverpool. YNWA
- Kontakt:
Freund 
Veliki problemi s vjetrom i to baš pred nastup Krafta i Hayboecka.
Philly vs Everybody
#Madrid
#Sixers
#JoJoGOAT
#Madrid
#Sixers
#JoJoGOAT
- OnlyUnited
- Kontakt:
Freitag...
Na ovoj duzini ovako tehnicki jak skok..
Istina, pogodniji vjetar, ali 8 zaletiste..
Istina, pogodniji vjetar, ali 8 zaletiste..
Zadnja izmjena: OnlyUnited, dana/u 04 jan 2015, 15:13, ukupno mijenjano 1 put.
I sa skraćenim zaletištemOnlyUnited je napisao/la:Freitag...Na ovoj duzini ovako tehnicki jak skok..
Philly vs Everybody
#Madrid
#Sixers
#JoJoGOAT
#Madrid
#Sixers
#JoJoGOAT
Freitag, nevjerovatno...

- OnlyUnited
- Kontakt:
Evo i ispred Simija...Clutch je napisao/la:I sa skraćenim zaletištemOnlyUnited je napisao/la:Freitag...Na ovoj duzini ovako tehnicki jak skok..
Ali Kraft... Pa ovo je rekord skakaonice... 137 m...
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.