Sto se tice toka istrage, ako je suditi po rekonstrukciji, uglavnom se pokusava sve svaliti na Olivera Knezovica. Nezvanicno i neprovjereno su vjestacenja pokazala da je Knezovic ubio Vedarana, ranio mjestanina Sirokog Zadru i jos trojicu navijaca. Za dvojicu ranjenih navijaca nikako nisu uspjeli da dokazu da je postajala bilo kakve vjerovatnoca ili mogucnost da metak dodje iz pravca gdje je stajao Knezovic. Sve upucuje na to da su ta dva navijaca propucana sa benzinske pumpe gdje je stajala iskljucivo policija. Zbog ove cinjenice je odbrana maksimalno komplikovala vjestacenje i trazila da se iste stvari ponavljaju nekoliko puta samo da bi dobili na vremenu. Upaljena je ulicna rasvjeta, reflektori na stadionu, vidiljivost je bila jako dobra, ali odbrana je trazila da se prekine vjestacenje zbog mraka i slabih uslova u kojima ne zele da nastave i da ti momci ponovo budu pozvani. Zasto? Jednostavno da bi dobili na vremenu, a isto tako da zaigraju na kartu "mozda se nece odazvati danas su sjedili 4 sata bezveze, mozda smo ih slomili". Momci ce doci ponovo. Svjedocice, ali nece onako kako im kazu nego onako kako jeste. Uzalud su pokusavali prije rekonstrukcije lobirati da se u iskazu spomenu neke stvari koje nisu istinite. Lobirali su svi. Od policajaca, preko inspektora, pa do komesara Galica.
Lobiranje je islo tako da se pojavi inspektor u drustvu policajca koji prilazi zabrinutog izlaza lica jednom od ranjenika i govori "sjecas se ti mene ja sam rekao da ti prislone majicu na ranu da zaustave krvarenje... ti si dosao kod mene pa sam ja zvao hitnu ". Povrijedjeni je odgovorio "ja sam se srusio kad me pogodio metak nisam mogao da disem a ne da hodam. Vama su prisli moji drugovi trazeci da zovete hitnu, a vi ste odgovorili da necete balijama zvati hitnu. Zbog toga s vama ne zelim razgovarati, ja cu svoj iskaz dati tuziocu." Onda je nastupilo ubjedjivanje da se on sigurno ne sjeca jer je bio u soku, da je sigurno ovako kako policajac prica. Opisivao mu je situaciju "koja se desila ali koje se on zbog rane ne sjeca" ocekujuci da tu pricu podrzi u svom iskazu.
Kako izgledaju izjave pojedinih policajaca koji su bili akteri tih dogadjaja najbolje ilustruje pitanje o jednom kriticnom trenutku i odgovor policajca:
"Gdje ste vi sa te i te pozicije onda otisli?"
policajac: "Morao sam u wc".
Nuzda je nuzda ali ovo je previse.
I neka se zna da navijaci Sarajeva nisu ovce niti ce to ikada biti. Istina ce se saznati ma koliko je oni pokusavali sakriti. Momci koji su pozvani na rekonstrukciju se nisu bojali nikoga. Pricali su svoju stranu price, pricali su istinu, pricali su je za Vedrana, pricali su je zbog sebe, pricali su je za pravdu! Pokazali su da ne postoji niko na ovom svijetu ko ih moze pokolebati u tome. Ovako ozbiljnim, disciplinovanim i hrabrim pristupom su sokirali tuzioca i policiju koji su ocekivali da ce zbog straha moci dobiti izjave onakve kakve zele da bi se mogli oprati. Momci se nisu dali. Svaka cast braco!
preuzeto sa fksinfo