http://www.naucnakmd.com/katalog/katalo ... t=istorijaOtelo je napisao/la:90% dokumentaraca koje sam pogledao su bili BBC produkcije i svaki je bio odlican. No, ovaj History of the World nisam jos. Ide na download.DukeOfWellington je napisao/la:Što se tiče dokumentarca, pogledaj serijal History of the World od Andrew Marra, nikad više preciznijih historijskih zaključaka na jednom mjestu. Marr se bazira na historijske događaje koji su po njemu bitne historijske prekretnice tako da ne samo da ćeš saznati nešto novo na tu temu nego ćeš što bi se kod nas reklo pokupit' neku pametnu.Otelo je napisao/la: Za prvi dio posta![]()
Pa vise zelim neku opštehistorijsku preporuku no najviše me zanima historija Europe nakon pada Rimskog Carstva.
Jednostavno receno: Od Rimskog Carstva pa do formiranja danasnje politicke situacije u Europi, moze i neki dokumentarac, ne mora biti knjiga.
Generalno, da se ne lažemo, BBC dokumentarci su top of the range i to ne kažem iz razloga koje bi neko smatrao da bi mogli biti.
Eh sad, period nakon pada Rimskog carstva zove se Srednji vijek, a da bi došao do današnje političke situacije onda treba znati štošta i o Novom vijeku, kao i Modernom dobu (nakon WWI). Kako bi sve ovo uklopio za što je manje vremena moguće preporučujem ti npr. set knjiga od Naučne (nije to ona prijeratna Naučna Knjiga ali i ovi koji se proglašavaju nasljednicima rade prilično solidno). Imaš dvije knjige o Srednjem vijeku i jednu knjigu o Novom vijeku, sve ukupno oko 2000 strana, pročitaj to i znanje će ti se multiplicirati stotinama puta osim ako si historičar po zanimanju.
Bez obzira na sve ne treba imati predrasude, ovo nije štivo 'Atlantida' kao sa one slike što se motala u zadnje vrijeme.
Znam da se period nakon pada Rimskog Carstva zove srednji vijek i imam jednostavno prosjecno znanje o svim tim dogadjajima a to mi nije dovoljno.
Eh, problem je sto ne znam gdje da nadjem taj set knjiga, ni ti mi ih izbacuje na netu pa ako je moguce preciziraj o cemu se radi.
Hvala
Listaj dole, ima još nekoliko historijskih knjiga. Ja sam ih uzeo na sajmu u Beogradu, svojim neodoljivim šarmom sam mladu prodavačicu uspio ubijediti da spusti cijenu za oko 10%. To je bilo najgore spuštanje cijene na sajmu ikad, Old Man bi mi to prodao jeftinije. Ok, istina je da je ona meni svojim šarmom uvalila knjižurine za roman dinara.