Tanko je juce ono bilo. Svaki dan cujes izjave kako se vidi napredak, kako su svi zadovoljni sve med i mlijeko i dođe ti generalna proba pred prvenstvo gdje ocekujes da vidis taj napredak i prc. Igra za nijansu bolja nego u jesenjem dijelu. Da je bio neki ozbiljniji bundesligas, hladno bi iskoristio onih par poklona. Tjesim se da smo uvijek lose igrali pripremne pod vodstvom Kloppa, jos dok smo osvajali duplu titulu, mucili smo se u prijateljskim.
Ono sto me nervira je da i dalje nemamo osiguraca nazad, kad svi krenu u napad. Juce je bilo par situacija gdje nas drugoligas iskontrira, plasim se sta ce biti sa prvoligasima. Vecinu golova u jesenjem dijelu smo primili nakon kontri. Neshvatljivo je da i dalje nema automatizma koji nas je krasio nakon izgubljenih lopti. Prije se mnogo konsekventnije branilo, tacno se znalo ko sta radi. Sad je to sve prepusteno nekoj slucajnosti, svi cekaju da neko drugi napravi korak vise, nema tog lidera koji ce preuzeti odgovornost. Hummels ima jako dobre analize i ima taj suveren nastup pred kamerama, međutim na terenu je picka. Nikad ga covjek ne moze vidjeti da gestikulira, da napravi neki raspored, da malo zagalami. Kapiten mora biti sablja, drzak, otresit.
Nakon dugo vremena imamo i par momaka u omladinskom pogonu koji za par godina mogu biti nosioci igre. Uzivao sam gledajuci malog Burnica i Passlacka, nevjerovatno kako zrelo igraju za svojih 16 godina. Tu su jos Dudziak i Stankovic. Da sam na mjestu Kloppa neke od ovih momaka bih odmah gurnuo u vatru. Upravo u ovakvim situacijama se rađaju igraci koji stasaju u svjetsku klasu. Gore od Grosskreutza, Schmelzera, Jojica pa i Kube nece sigurno odigrati.
U ovoj ekipi ima mnogo zabokracine i ustajalosti i na ljeto mozemo ocekivati jedan veci rez. Ekipi treba svjeze krvi i kvaliteta. Para ce biti, bice i par prodaja, tako da ce se moci sastaviti fina ekipa. Klopp i ekipa oko njega nisu imali iskustva sa malo jacim transferima, platili su skolu i sigurno je da ce u buducnosti ubosti par igraca top klase u kategoriji 20+ mio. eura. Slijedece sezone ce to biti skroz novi BVB, gladan uspjeha i potpuno rasterecen. 90% necemo dostici Evropu, tako da se ekipa moze samo skoncentrisati na prvenstvo. Kroz ligu se Evropa nece izboriti sigurno, ostaje jedino kup, ako se ne naleti na Bayern prije finala. Vidjecemo, volio bih da grijesim, ali moja prognoza je da ce se nastaviti bezidejna igra. Nevjerovatno los govor tijela kod vecine igraca, samopouzdanje srozano, svi su u nekom grcu i strahu. Izborice se opstanak ali nesto vise od toga ce biti tesko izboriti.
Markus Gisdol: "Aubameyang ist einfach unfair schnell."