Da vidimo od kojih je to igrača gubio Ferrer na najvećim turnirima u 2004-2010 periodu.
2004
AO (Schalken), IW (Corretja), Miami (Soderling), Rim (Jiri), Hamburg (Coria), RG (Bennetau), Wimbledon (Arazi), Canada (Kiefer), Cinncinati (Scrichapan), USO (Fish), Madrid (Corretja), Paris (Fish)
2005
AO (Nalbandian), IW (Moya), Miami (Nadal), Monte Carlo (Coria), Rim (Nadal), RG (Nadal), Wimbledon (GGL), Canada (Ferrero), Cinncinati (Ginepri), USO (Hrbaty), Madrid (Ginepri), Paris (Roddick)
2006
AO (Santoro), IW (Kohlschreiber), Miami (Federer), MC (Federer), Hamburg (Robredo), RG (Hidalgo), Wimbledon (Hewitt), Canada (Murray), Cinncinati (Gonzalez), USO (Youzhny), Madrid (Henman), Paris (Ginepri)
2007
AO (Fish), IW (Đoković), Miami (Roddick), MC (Federer), Hamburg (Federer), RG (Verdasco), Wimbledon (PHM), Canada (Nalbandian), Cinncinati (Davydenko), USO (Đoković), Madrid (Lopez), Paris (Nalbandian), WTF (Federer)
2008
AO (Đoković), IW (Taik Lee), Miami (Johanson), MC (Nadal), Rim (Stepanek), Hamburg (Verdasco), RG (Monfils), Wimbledon (Ančić), Canada (Gasquet), Cinncinati (Lapenti), USO (Nishikori), Madrid (Lopez), Paris (Kohlschreiber)
2009
AO (Čilić), IW (Roddick), Miami (Del Potro), MC (Verdasco), Rim (PHM), Madrid (Monaco), RG (Soderling), Wimbledon (Stepanek), Canada (Nadal), Cinncinati (Federer), USO (Acasuso), Shangai (Lopez)
2010
AO (Bagdhatis), IW (Blake), Miami (Nadal), MC (Nadal), Rim (Nadal), Madrid (Federer), RG (Melzer), Canada (Nalbandian), USO (Verdasco), Shangai (Soderling), Paris (Melzer), WTF (Federer, Soderling, Murray)
Šta nam ovo govori ? Da su Davida velikom večinom pobjeđivali igrači koji nisu bili pripadnici TOP 4 društva. Zašto sam uzeo ovaj period u obzir ? Zato što je to period kada Big four i dalje nije bila igrački formirana kao u godinama kasnije, ali je konkurencija generalno bila raznovrsnija i zanimljivija. Očigledno da Davidu ni to nije odgovaralo, kao što mu nije odgovarala ni kasnije formirana dominantna četvorka, kada se (moglo bi se reči) zahvaljujući usporenim podlogama i lošijoj konkurenciji van četvorke uspio nametnuti kao njihov glavni konkurent. Uvijek ga je nešto spriječavalo, jer nije imao kalibar za velike stvari.
Čovjek je u ovih 14 godina svog profesionalnog boravka na touru igrao sa bar 3 različite generacije igrača, prošao nekoliko tranzicionih perioda i ni u jednom se nije pokazao kao glavni ili jedan od glavnih pretedenata na najveće titule. U njegovom slučaju uvijek će se moći tražiti razlozi neuspjeha, iako su glavni razlozi istog u njemu, jer da je imao dovoljan kvalitet i nivo za nešto više od ovoga što je postigao, prikazao bi to bar na nekim turnirima kao što su to radili Nalbandian, Davydenko, Mecir, Chang ili sam Rios.
Nisu mu odgovarale mediumfast podloge i manje dominantnih, a više raznovrsnih igrača kao konkurencija, nisu mu odgovarale usporene i homogenizirane podloge i Big četvorka kao konkurencija, kako bi mu onda odgovarale 90-te, gdje je konkurencija bila još raznovrsnija, a podloge još brže ? Čitava tvoja terminologija se zasniva na
'Šta bi bilo, kad bi bilo' priči, odnosno šta bi David bio da je igrao u 90-tim, iako je u nultim prošao više različitih konteksta i kad su podloge i kad je konkurencija u pitanju, te nije napravio ništa značajnije što bi ga stavilo ispred Riosa. Moja terminologija se zasniva na statističkim činjenicama koje jednog igrača jasno stavljaju ispred drugog, a činjenično stanje je ipak granica koja se izdiže iznad sopstvenih mišljenja nas kao pojedinaca.
Što se Connorsa i Novaka tiče, pitanje je da li je Jimbo uopšte ispred Đokovića, a kamoli da je mnogo ispred. Oni su po meni bare-bare, više čimbenika treba obuhvatiti da bi se dobio približan odgovor na to pitanje, zato ću ja ostati suzdržan.
MaGiCa je napisao/la:Naravno da je RFu bilo lakshe bez peak Nalbandiana i peak Safina, jer su oni umeli da budu jako nezgodni, ali Federer je imao jachi field hardasha, nego Nadal shljakasha.
Nisu oni Federeru ništa jači konkurenti na hardu, nego što su Federer, JCF, Ferrer, Almagro, kasnije i Đoković bili Nadalu na šljaci. Federeru je tih godina falio konstantan rival na Hardu (ono što su trebali biti Safin i Nalbandian, a ne Roddick), kao što je Nadalu falio neki prirodni šljakaš poput Kuertena ili Corije (koji su se prerano ugasili) da bi field na obe podloge bio potpun.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com