BH klubovi u Evropi 2014/15

amorovski
Kontakt:

Re: BH klubovi u Evropi 2014/15

Post Postao/la amorovski » 09 mar 2015, 16:58

2x ex-yu prvaci.. neki su samo jednom. I to zakasnili pravo.

Kad se vec spominju ti neki podaci iz proslog vijeka.

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Titula - 1966/1967, 1984/1985, 1998/1999, 2006/2007, 2014/2015
Kup - 1996/1997, 1997/1998, 2001/2002, 2004/2005, 2013/2014
Superkup - 1996/1997

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 09 mar 2015, 17:00

Hebo te, da covjek ne zna rekao bi da je ovaj Zeljo odmah iza Zvezde po istoriji :tokralju: :tokralju: :tokralju:
Da je u poslijeratnom periodu imao uspjehe kao Dinamo :tokralju: :tokralju: :tokralju:

Bosanski Celtic, FK/NK Zeljeznicar :tokralju: :tokralju: :tokralju:

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 09 mar 2015, 17:09

Evander je napisao/la:Bosanski Celtic, FK/NK Zeljeznicar :tokralju: :tokralju: :tokralju:
U BiH jeste ono sto je Celtic u Skotskoj, sto pokazuju rezlutati u domacem prvenstvu, dok neki tek imaju namjeru da to postanu. A ako nije tako citiraj me koji to klub u BiH ima vise trofeja i uspjeha od Zelje ?
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

amorovski
Kontakt:

Re: Odg: BH klubovi u Evropi 2014/15

Post Postao/la amorovski » 09 mar 2015, 17:14

Elegant je napisao/la:
Evander je napisao/la:Bosanski Celtic, FK/NK Zeljeznicar :tokralju: :tokralju: :tokralju:
U BiH jeste ono sto je Celtic u Skotskoj, sto pokazuju rezlutati u domacem prvenstvu, dok neki tek imaju namjeru da to postanu. A ako nije tako citiraj me koji to klub u BiH ima vise trofeja i uspjeha od Zelje ?
I Seltik je nikad losiji. Lozite se na njih?

Bezze vam je ta prica i to svadjanje. Bas uzivate da se prepirete o historiji.

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Titula - 1966/1967, 1984/1985, 1998/1999, 2006/2007, 2014/2015
Kup - 1996/1997, 1997/1998, 2001/2002, 2004/2005, 2013/2014
Superkup - 1996/1997

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 09 mar 2015, 17:16

Elegant je napisao/la:

Da, imate 50 titula, 20 vise od slijedeceg najboljeg. Dominirali ste ligom decenijama :clap: :clap: :clap:

A istina je da imate jednu manje titulu u onoj bivsoj, veliko ligi. (po vasoj demagogojii mgao bih reci da imamte duplo manje od nas).
Imate jednu titulu vise u Federalnoj ligi.
Imate dvije tutlule vise u Premier ligi, dvije vise od vas, a isto kao i Zrinski.

Suma sumarum, jeste trofejniji od nas poslije rata, cinjenica, ali niti blizu toliko da bi ste mogli biti arogantni na racun toga i da se mozete nazivati BiH Celticom :D

ficobahtic
Kontakt:

Post Postao/la ficobahtic » 09 mar 2015, 17:55

Covjek (Molotovljev) na prethodnoj stranici postavio normalna pitanja i dobio korektan odgovor.

Nije mi bila namjera da izazovem neku nepotrebnu raspravu.

Evander / Aragon tema je BH klubovi u evropi a ne prebrojavanje titula, daj malo vise neke konstruktivne diskusije.
Evander je napisao/la: Suma sumarum, jeste trofejniji od nas
Eto, Jel' bilo toliko tesko priznati? Naravno da nije :thumbup:

Sad mozemo nastaviti o evropi, nasi klubovi se prvo moraju dobro pomuciti da izbore ucesce u euro kupovima a onda moliti Boga da ne dozive kakvu blamazu, odnosno da izgube sa nekom pristojnom razlikom u tom istom takmicenju :roll: Uefa je najveci krivac za to, jer su finansije postale najvazniji faktor u osvajanju ovih takmicenja. Zasto se jos ne reducira broj stranaca u ekipi, zasto nije mnogo vise pomogla nase klubove koji su zbog rata bili onemoguceni da drze korak sa konkurencijom? Mnogo je pitanja a bilo kako bilo fudbal polako ali sigurno gubi svoj identitet i postaje igra za bogate i mocne. Ja recimo LP vise i ne pratim pogotovo njenu zavrsnicu kad su tu svake godine jedni te isti klubovi. Nema tu vise skoro nikakve neizvjesnosti, takmicarskog duha i usudio bih se reci da cemo mi jos mnogo mnogo godina biti samo nijemi posmatraci svega i voditi se onom starom parolom.."Vazno je ucestvovati".. :shock:
Chuck Norris je jednom dos'o, dva put' da gleda Želju!

molotovljev

Post Postao/la molotovljev » 09 mar 2015, 18:02

ficobahtic je napisao/la:@Molotovljev Kada se sve sabere i oduzme, racunajuci sve od kada se igra fudbal na ovim prostorima pa do danasnjeg dana Željo je bez kunkurencije najuspjesniji klub u BiH. Ako bi gledali parcijalno onda bi u nekim trenucima to bio mozda neko drugi ali ponavljam gledajuci cijelu istoriju fudbala to je trenutno Željo.

Naravno da je polufinale kao i jos jedno cetvrtfinale kupa Uefa vrijednije od osmine finala kupa šampiona, jer osmina finala je jos daleko od polufinala..:) Poznato je da su u prijeratnom formatu kupa šampiona ucestvovali samo prvaci drzava, dok su kup uefa igrali 2,3,4 ovisno kako u kojoj zemlji.

Znaci sadasnja liga prvaka je sastavljena iskljucivo od timova koji su nekad igrali i kup šampiona i kup uefa, iz cega bi se opet dalo zakljuciti da vecina ekipa koje sad igraju Euro ligu u tom proslom vremenu ne bi uopste ucestvovale u euro takmicenjima (izuzev onih porazenih ekipa koje nakon play-offa LP upadnu u EL kao i treceplasiranih ekipa koje iz LP u neka doba nastave igrati u EL).

Konkretan primjer vezan za tvoje pitanje osmina finala Kupa Šampiona ili polufinale Kupa Uefa bi bio da nije apsolutno bilo tolikog nesrazmjera izmedju KŠ i KU kao danas izmedju LP I EL (sve jace lige imaju 4,3,2 predstavnika u Ligi Prvaka), jer recimo koliko se puta prvenstvo Jugoslavije odlucivalo u zadnjem kolu i tu su zaista nijanse na kraju presudile, uzmimo primjer kad je Sarajevo bilo prvak i u toj neizvjesnoj zavrsnici pobjeglo Hajduku par bodova i na kraju osvojilo titulu, Hajduk je igrao Kup uefa i drugim ekipama koje ga izvuku u tom takmicenju je bilo haman svejedno da li Sarajevo ili Hajduk jer je to bilo u milimetar sto bi se reklo. Isto tako kad je Željo osvojio titulu pobjegao je Zvezdi samo 2 boda i nije bilo nista lakse onome ko dobije Zvezdu u kup uefa ili protivniku koji izvuce nas u kupu sampiona...Nadam se da nisam bio preopsiran i da si zadovoljan odgovorima. ;)
Dobro, malo si se ispravio sa ovim " kad se sve sabere i oduzme" u odnosu na " u domaćem prvenstvu svih vemena"
Treba uzeti u obzir da smo i mi i vi igrali dva domaća prvenstva. U onom bivšem prvenstvu igrali smo
nepunih 50 godina, i tu je Sarajevo uspješniji klub od Želje. U ovom drugom, BH prvenstvu koje igramo
evo već 20 godina, Željo je uspješniji, bolje se snašao u krizi i iskoristio to na najbolji način. OK
I kao što kažeš kad se sve sabere i oduzme, Željo ima više trofeja, ne toliko više da se to može smatrati
nekom značajnijom razlikom, jer je izvjesno da će se "istopiti" ta vaša prednost za nekoliko godina. Nadam se...

E sada, Evropa ? :hmmmmm: Kažeš da je po tebi veći uspjeh polufinale kupa uefa od osmine finala kupa šamp.
Po meni nije, evo pokušavam da shvatim kako to može biti veći uspjeh ali ne ide...
Mi kao učesnici osmine finale kupa šampiona u tom trenutku smo bili među 16 najboljih evropskih klubova.
Vi kao učesnici polufinala kupa uefa u tom trenutku bili ste iza svih timova učesnika kupa šampiona.
Ne znam koliko je klubova tada učestvovalo u kupu šampiona, ali evo gledajući iz današnje perspektive,
u ligi prvaka igraju 32 kluba, dakle polufinalista evropa lige bi bio 35 ili 36 klub.
Realno, kup šampiona je daleko jače takmičenje od kupa uefa, isto kao danas LP i EL.
Shvatam ja da je to Želji najuspješniji trenutak u Istoriji kluba i da je to nešto veliko, isto kao što je
Alavesu ono finale kupa uefa sa Liverpulom...
F.K.SARAJEVO

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 09 mar 2015, 18:30

molotovljev je napisao/la: E sada, Evropa ? :hmmmmm: Kažeš da je po tebi veći uspjeh polufinale kupa uefa od osmine finala kupa šamp.
Po meni nije, evo pokušavam da shvatim kako to može biti veći uspjeh ali ne ide...
Mi kao učesnici osmine finale kupa šampiona u tom trenutku smo bili među 16 najboljih evropskih klubova.
Vi kao učesnici polufinala kupa uefa u tom trenutku bili ste iza svih timova učesnika kupa šampiona.
Ne znam koliko je klubova tada učestvovalo u kupu šampiona, ali evo gledajući iz današnje perspektive,
u ligi prvaka igraju 32 kluba, dakle polufinalista evropa lige bi bio 35 ili 36 klub.
Realno, kup šampiona je daleko jače takmičenje od kupa uefa, isto kao danas LP i EL.
Shvatam ja da je to Želji najuspješniji trenutak u Istoriji kluba i da je to nešto veliko, isto kao što je
Alavesu ono finale kupa uefa sa Liverpulom...
U tome i jest tvoj problem. Eno ti Wikipedia, pogledaj kako je nekad bilo pa ćeš doći do zaključka da je poređenje razlike u kvaliteti ta dva takmičenja s današnjim vremenom jedna velika nebuloza. Tebi niko ne brani da se informišeš, danas je to tako lako uraditi, ali lakše je doć i pametovat o nečemu o čemu po vlastitom priznanju nemaš blage veze. Kad se informišeš onda ćeš i shvatiti.

ficobahtic
Kontakt:

Post Postao/la ficobahtic » 09 mar 2015, 18:34

@Molotovljev Mislio sam da je jasno bilo kad napisem svih vremena, podrazumijeva se i prije i poslije rata. Kad se nama u dogledno vrijeme prizna titula iz '46 onda ce i odnos trofeja prije rata biti 2:2..;) Mozda se prednost u trofejima i smanji a opet mozda se razlika i poveca to ne mozemo znati. Navijat' cemo svako za svoj tim i pratiti desavanja. :)

Ovo za Kup Sampiona sam slikovito objasnio i dao primjere da je razlika prije rata izmedju prvo i drugoplasiranog u vecini prvenstava bila izrazena u promilima, ili na jednu ili drugu stranu. Da se recimo te ekipe sastanu 10 puta nikad ne mozes biti siguran da drugoplasirana ekipa ne bi pobjedila 4 puta uz 3 remija i 3 poraza. Ovo pisem samo iz razloga sto je taj drugi igrao kup uefa a prvi kup sampiona, dok recimo sad te obje ekipe igraju ligu prvaka.

Da budem jos precizniji, a mrsko mi sad vaditi statistiku. Koliko se puta desilo da LP osvoji ekipa koja u svojoj Zemlji nije bila cak ni prvak a mozda cak nije bila ni na drugom mjestu. Koliko se puta desilo da prvak svoje zemlje zavrsi treci u grupi LP i nastavi takmicenje u euro ligi pa ga tu izbaci ekipa koja je bila 4-plasirana u svom prvenstvu. Ovo sve potvrdjuje moju tezu da prvak zemlje osim na papiru ne mora nuzno biti i najjaca ekipa iz te iste zemlje u trenutku nastupa u euro takmicenjima.

Ovo je moje misljenje, ti opet imas svoje i ne moras se sloziti samnom, ali se nadam da sam dobrom argumentacijom uspio da docaram sve ono sto te zanimalo.. ;)
Zadnja izmjena: ficobahtic, dana/u 09 mar 2015, 18:39, ukupno mijenjano 1 put.

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 09 mar 2015, 18:37

Znači, ljudi tvrde da je veći uspjeh izbaciti prvaka Kipra i ispasti u narednoj rundi nego izbaciti predstavnike Bugarske, Švicarske, Rumunije i SSSR-a. Eto šta ljudi tvrde.

ficobahtic
Kontakt:

Post Postao/la ficobahtic » 09 mar 2015, 18:52

Naravno u nekim ligama je cak i sedmoplasirana ekipa duplo jaca od prvaka neke tamo zemlje tako da je jako tesko praviti paralele i porediti kup sampiona sa kupom uefa. Jos jedan primjer za ovo je taj da osvajac EL u Supercupu ne mali broj puta pobjedi osvajaca LP.

molotovljev

Post Postao/la molotovljev » 09 mar 2015, 19:01

DukeOfWellington je napisao/la:Znači, ljudi tvrde da je veći uspjeh izbaciti prvaka Kipra i ispasti u narednoj rundi nego izbaciti predstavnike Bugarske, Švicarske, Rumunije i SSSR-a. Eto šta ljudi tvrde.
Pričamo o činjenicama, a činjenica je da je Sarajevo igralo osminu finalu kupa šampiona što automatski
znači da je u tom trenutku bilo među 16 najboljih evropskih klubova. Šteta je u tome što ih je u osmini finala
čekao Manchester United, predvođen najboljim igračem tog engleskog velikana svih vremena.

Takođe, činjenica je da je Željo igrao polufinale kupa uefa, ali to ne znači da je Željo u tom trenutku bio
među 4 najbolja evropska kluba, nego negdje daleko iza. Za razliku od Sarajeva, Željezničar je imao puno
više sreće prilikom žrijebanja, jer je za protivnike dobivao znatno lošije protivnike od onih koji su bili u "bubnju".
Danas kada izbaciš te protivnike iz zemalja koje si nabrojao, plasiraš se u grupnu fazu, a nekad je bilo dovoljno
da dođeš čak do polufinala.

I vidim iznad nešto tersaš... smanji doživljaj dečko !
F.K.SARAJEVO

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 09 mar 2015, 19:06

molotovljev je napisao/la: Pričamo o činjenicama, a činjenica je da je Sarajevo igralo osminu finalu kupa šampiona što automatski
znači da je u tom trenutku bilo među 16 najboljih evropskih klubova
. Šteta je u tome što ih je u osmini finala
čekao Manchester United, predvođen najboljim igračem tog engleskog velikana svih vremena.

Takođe, činjenica je da je Željo igrao polufinale kupa uefa, ali to ne znači da je Željo u tom trenutku bio
među 4 najbolja evropska kluba, nego negdje daleko iza. Za razliku od Sarajeva, Željezničar je imao puno
više sreće prilikom žrijebanja, jer je za protivnike dobivao znatno lošije protivnike od onih koji su bili u "bubnju".
Danas kada izbaciš te protivnike iz zemalja koje si nabrojao, plasiraš se u grupnu fazu, a nekad je bilo dovoljno
da dođeš čak do polufinala.

I vidim iznad nešto tersaš... smanji doživljaj dečko !
Nije tačno, to znači da je Sarajevo u tom momentu bilo među 16 najboljih nacionalnih prvaka, od kojih je barem 8 bilo lošije nego većina klubova u prvoj ligi Engleske, Italije, Njemačke ili Španije.

Tako razgovaraj tamo gdje su te naučili tom primitivnom načinu komuniciranja :wave:

molotovljev

Post Postao/la molotovljev » 09 mar 2015, 19:16

E čuj nije tačno... hahaha
Armagedon je imao zanimljiv potpis, sjećaš se ?
Evo da te podsjetim ; sa gospodinom gospodski, sa konjem konjski... pa tako i ja s tobom. :wave:
F.K.SARAJEVO

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 09 mar 2015, 19:22

Naravno da nije tačno, iza zareza i piše zbog čega nije tačno. Ti tvrdiš da je islandski Valur koji je od mađarskog Vasasa izgubio sa ukupnih 11:1 bio jedan od 16 najboljih europskih timova tog doba, bolji recimo od Barcelone koja nije igrala LP je je Real bio šampion. Eto šta ti tvrdiš :clap: Znam da je teško za tebe da to razumiješ ali ako se svojski potrudiš možda čak i uspiješ, mada nisam preveliki optimista.

Fino je čuti kako citiraš tog podmanjačkog guslara. Šta da se radi, neko citira Aristotela, a neko podmanjačkog guslara, svakom njegov nivo :wave:

ficobahtic
Kontakt:

Post Postao/la ficobahtic » 09 mar 2015, 19:26

Molotovljev ako je to tako kako ti kazes, kako je onda moguce da LP osvoji ekipa koja uopste nije bila prvak svoje zemlje? Znaci u tom trenutku ima lupam 36 prvaka svojih zemalja koji su kao jaci od njih, a ovi ih kao drugoplasirani sve pometu i uzmu trofej! Nije valjda da imaju toliko srece?

Ko garantuje da Željo 84/85 ne bi izbacio vise od pola prvaka koji su igrali kup sampiona? Sama cinjenica da je Real Madrid najtrofejniji klub u evropi svih vremena tad igrao finale kupa uefa sa Videotonom (umjesto sa nama) i osvojio to takmicenje govori o jacini tadasnjeg kupa uefa. Jesi siguran da je Real recimo te godine igrao kup sampiona da ne bi isto tako osvojio i to takmicenje?

Univerzitatea je bila ekipa u kojoj su igrali skoro sve sami reprezentativci Rumunije, isto kao i za Videoton koji je bio Madjarska repka u malom. Dinamo minsk je takodjer u to vrijeme bio prejaka ekipa iz bivseg SSSR-a, pa Bugari, Svicarci...Razgovor mozemo nastaviti kad odgovoris na ovo boldirano u suprotnom mislim da je ovde sve vise nego jasno. Budi mi pozdravljen..;)

Predlazem da se smire tenzije, zaista nema potrebe za tim.

molotovljev

Post Postao/la molotovljev » 09 mar 2015, 19:33

DukeOfWellington je napisao/la:Naravno da nije tačno, iza zareza i piše zbog čega nije tačno. Ti tvrdiš da je islandski Valur koji je od mađarskog Vasasa izgubio sa ukupnih 11:1 bio jedan od 16 najboljih europskih timova tog doba, bolji recimo od Barcelone koja nije igrala LP je je Real bio šampion. Eto šta ti tvrdiš :clap: Znam da je teško za tebe da to razumiješ ali ako se svojski potrudiš možda čak i uspiješ, mada nisam preveliki optimista.

Fino je čuti kako citiraš tog podmanjačkog guslara. Šta da se radi, neko citira Aristotela, a neko podmanjačkog guslara, svakom njegov nivo :wave:
Ma ništa ja ne tvrdim, pričam o činjenicama.
Nego, prozivaš nekoga za primitivizam, a taj neko te prethodno upozorio na tvoj primitivan način komunikacije,
a to si sada potvrdio. Pa pogledaj čovječem šta pišeš i na koji način vrijeđaš sagovornika.
Usput, taj "guslar" je za tebe Aristotel.

@ fićo, izvini nemam vremena, upravo izlazim, pa drugi put.. :thumbup:
F.K.SARAJEVO

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 09 mar 2015, 19:42

Činjenica koju ti ne vidiš je da 16 najboljih ekipa u tadašnjem Kupu šampiona nije isto što i 16 najboljih europskih ekipa. To je jedina bitna činjenica koja pobija tvoju smiješnu tezu.

Znam da je taj guslar u tvojim očima Aristotel, to je taj tvoj neki trivijalni nivo.

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 09 mar 2015, 19:55

Cinjenica je sutra da se neka nasa ekipa plasira u neko Evropsko takmicenja mi u drzavi nemamo niti jedan stadion na kojima bi se te utakmice mogle igrati.
Vjerovatno smo jedinstvena drzava u Evropi po tome.
Iskreno, mene je stid toga.

Sta je bilo1 968. ili 1985. je daleka istorija i mozete o tome do sutra naglabati.

Cinjenice:
U ex JU Sarajevo je imalo vece uspjehe u ligi, Zeljo u Evropi.
U ovoj sad drzavi Zeljo je uspijesniji u ligi, Sarajevo u Evropi.

Mi kao drzava smo daleko iza Srbije, Hrvatske i Slovenije i njihovih ekipa.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 10 mar 2015, 10:14

ficobahtic je napisao/la:
Zeljeznicar 6.000
Sarajevo 5.500

Kad bude ta nova tabela navrati da napisemo koju.. ;)
Nova tabela ti je:

FK Sarajevo 5.125
FK Zeljeznicar 4.625

I sad vam na to idu koeficijenti od naredne sezone.

Iako mi je Zeljo drazi od Sarajeva mislim da Sarajevo ima vise sanse u Europi naredne sezone. Imaju pare i mogucnost da dovedu pojacanja dok ce Zeljo vjerojatno prodavati igrace. Doduse, to mozda ne bude presudno, uspjehe klubova iz manjih liga uglavnom odredjuje zdrijeb. Ako te zdrijeb pomazi proci ces, ako ne pomazi dzabe ti sve.

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1, Google Adsense [Bot] i 9 gostiju.