FK Sarajevo - Historija

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

hilmo
Interni moderator
Kontakt:

Re: FK Sarajevo - historija

Post Postao/la hilmo » 09 mar 2015, 20:49

Još jedna legenda nas je napustila :cry:

Jučer je u 87. godini života preminuo najstariji živući fudbaler Sarajeva, Marcel Žigante.
Žigante je rođen 1929. godine u Rijeci, a na Koševo je stigao u julu 1949. godine iz Čapljine, a dres tima sa Koševa nosio je sve do 1954. godine.

U dresu Sarajeva, Žigante je odigrao ukupno 116 utakmica i psotigao 35 golova, a u ranim pedesetim godinama važio je za jednog od najvažnijih igrača FK Sarajevo.

Ex1t
Kontakt:

Post Postao/la Ex1t » 09 mar 2015, 23:45

Hilmo znas li gdje je umro Marcel?
Nadam se da ce i iz kluba se ocitovati minutom sutnje i telegramom saucesca.
Numquam Desistemus!

BitiSrcemVezan
Kontakt:

Post Postao/la BitiSrcemVezan » 10 mar 2015, 18:24

Pitanje, kako je nastao naziv pitari? :hmmmmm:
1946

Zagor
Kontakt:

Post Postao/la Zagor » 10 mar 2015, 21:01

BitiSrcemVezan je napisao/la:Pitanje, kako je nastao naziv pitari? :hmmmmm:
Nisam siguran, al mislim da je po nekom momku koji je nosio prezime Pita ili Pitić (valjda jedan od glavnih), nemam blage veze.. al kao da sam naletio na taj podatak negdje.. a moguće da sam se sad i provalio :D ;)
"Dobar dan, mi smo FK Sarajevo, izvolite se branit"

"OOOooOOO Šta se desilo, pa te ludo volim Saraj"vo
AAAaaaAAA Niko nikada neće znati šta se dešava""""

kompleks zvani *Sarajevo*

BitiSrcemVezan
Kontakt:

Post Postao/la BitiSrcemVezan » 10 mar 2015, 21:06

evo ti se Mehaga smije na mom avataru za taj odgovor :mrgreen: :tralala:
1946

Zagor
Kontakt:

Post Postao/la Zagor » 10 mar 2015, 21:08

:lolno: Pa deder reci ako ti znaš , il neko od starije raje, ? ;)

Head
Kontakt:

Post Postao/la Head » 10 mar 2015, 21:13

U tom periodu svaka buredzinica, cevabdzinica je imala u svojim prostorijama slike i zastave Sarajeva i zbog toga naziv pitari.
Znam da je rahmetli Hase imao cevabdzinicu, a u taj vakat je Bascarsija bila puna cevabdzinica, burekdzinica, ascinica u kojim su bile samo zastave Sarajeva.
1946

BitiSrcemVezan
Kontakt:

Post Postao/la BitiSrcemVezan » 10 mar 2015, 21:24

Zagor je napisao/la::lolno: Pa deder reci ako ti znaš , il neko od starije raje, ? ;)
ma zezancija buraz, lagano samo :)
Head je napisao/la:U tom periodu svaka buredzinica, cevabdzinica je imala u svojim prostorijama slike i zastave Sarajeva i zbog toga naziv pitari.
Znam da je rahmetli Hase imao cevabdzinicu, a u taj vakat je Bascarsija bila puna cevabdzinica, burekdzinica, ascinica u kojim su bile samo zastave Sarajeva.
ovo mi se već čini kao nešto realniji odgovor :thumbup:
1946

Zagor
Kontakt:

Post Postao/la Zagor » 10 mar 2015, 22:37

Malo sam guglao, na 2-3 foruma raja raspravljala i izgleda da je Head upravu. Al se ne mogu oteti utisku da sam negdje čuo,pročitao ono sto sam napisao, al otom potom.

obiteljskicovjek
Kontakt:

Post Postao/la obiteljskicovjek » 10 mar 2015, 22:55

Naziv pitari vuce korjenje isto odakle i naziv kospicari (za drage komsinice) Pametnom je i isaret dosta.

Ex1t
Kontakt:

Post Postao/la Ex1t » 11 mar 2015, 00:25

Bravo obiteljski... :thumbup: evo, nadovezat cu se...
Naziv pitar je u stvari nastao kao pogrdni naziv od komsija nekad krajem 70-tih... pogrdan ili kasnije ce se ispostaviti ne jer to je dio nase izdasne Bosanske tradicije navijaci FKS su ga prihvatili dok je interesantno u isto vrijeme nastao i naziv za njih, kospicari (necu dublje u ovo s obzirom da nije o nama :mrgreen: ) ali definitivno naziv za koji rijetki znaju danas..
Numquam Desistemus!

sonik24
Kontakt:

Post Postao/la sonik24 » 11 mar 2015, 08:11

Jel ono tacno da je Horde Zla naziv iz stripa, mozda prožvakana tema, ali eto...

Zip
Kontakt:

Post Postao/la Zip » 11 mar 2015, 08:50

Ja kad se izjasnjavam, kazem da sam pitar :D

Schwarz
Kontakt:

Post Postao/la Schwarz » 11 mar 2015, 10:16

Ex1t je napisao/la:Bravo obiteljski... :thumbup: evo, nadovezat cu se...
Naziv pitar je u stvari nastao kao pogrdni naziv od komsija nekad krajem 70-tih... pogrdan ili kasnije ce se ispostaviti ne jer to je dio nase izdasne Bosanske tradicije navijaci FKS su ga prihvatili dok je interesantno u isto vrijeme nastao i naziv za njih, kospicari (necu dublje u ovo s obzirom da nije o nama :mrgreen: ) ali definitivno naziv za koji rijetki znaju danas..
Pa zna se za ovaj naziv, cak postoji i transparent "Kospicari" koji mozemo vidjeti na svakoj Zeljinoj tekmi.A ovi nazivi pitari-kospicari se vise koriste medju starijom rajom i meni su bas ekstra :thumbup:
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće. Željo je oduvijek važio za nešto što povezuje divne ljude koji pomažu jedni druge."

Zagor
Kontakt:

Post Postao/la Zagor » 11 mar 2015, 11:30

sonik24 @ jest, iz stripa koji je moj nick na ovom forumu ;)

hilmo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la hilmo » 20 mar 2015, 21:06

Jasenković: "Nakon dvije godine ponovo igrati na Koševu... bilo je nevjerovatno!"

http://www.fcsarajevo.ba/bs/vijesti/jas ... vatno/2181" onclick="window.open(this.href);return false;

hilmo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la hilmo » 06 apr 2015, 10:52

U danu kada nas grad obiljezava bitne dogadjaje iz davne ali i bliske proslosti moramo se sjetiti jednog covjeka koji je za FK Sarajevo dao mnogo, a za grad Sarajevo i sarajlije ono najvrijednije sto jedan covjek moze imati, dao je svoj zivot.

Želimir Vidović Keli, igračka i ljudska legenda, ne samo FK Sarajevo, nego i grada Sarajeva.

Sarajevo je sredinom sedamdesetih godina imalo problema sa desnim bekovima, budući da je dugogodišnji bek Mirsad Fazlagić završio karijeru, a njegova zamjena Anđelko Tešan je bio sve dalje od forme, koja ga je krajem šezdesetih promovisala u standardnog reprezentativca.

U Sarajevu su tako bili primorani tražiti nova rješenja, pa je u ljeto 1974. godine iz niželigaša, sarajevske „Bosne“, doveden 21-godišnji Želimir Vidović, koji je već u prvim seniorskim sezonama pokazao veliki potencijal. Popularni „Keli“, rođen 17. novembra 1953. godine u Sarajevu, se vrlo brzo izborio za status prvotimca.

Za prvi tim Sarajeva je debitovao 14. avgusta 1974. godine, u Kup utakmici protiv ilidžanskog Igmana. Već u svojoj debitantskoj sezoni upisao je 29 nastupa, te tako sebi zacementirao poziciju bordo „dvojke“, dresa kojeg će sa mnogo uspjeha nositi narednih devet godina. Sjajne igre u dresu Sarajeva dovele su ga i do reprezentacije, za koju je debitovao 1, februara 1977. godine u prijateljskom duelu sa Meksikom.

Tri godine kasnije, u martu 1980. Godine „Keli“ je upisao i svoj drugi nastp za Jugoslaviju. U sezoni 1979/80, bio je stub odbrane Sarajeva i jedna od najvažnijih karika uspjeha koji je ostvaren, osvajanja drugog mjesta na tabeli, te plasmana u Kup UEFA, što je bio najznačajniji rezultat još od šampionske titule iz 1967. godine. Ipak, Keli nije imao priliku da sjajnu sezonu okruni nastupima u Kupu UEFA protiv Hamburger SV-a, budući da je morao otići na obavezno odsluženje vojnog roka. Nakon povratka iz JNA, više se nije imao priliku nametnuti selektorima reprezentacije, ali je ipak dvije posljednje sezone u bordo dresu, uoči odlaska u inosranstvo, odradio na najbolji mogući način.

Posebno će ostati upamćena utakmica odigrana u martu 1982. godine, na Koševu protiv Željezničara. Bio je to derbi koji će po mnogo čemu ostati upisan u historiju sarajevskog fudbala. Susret je odigran pred rekordnih 55.000 gledalaca, a to je ujedno bio i prvi put nakon dugo godina da su i Sarajevo i Željezničar bili u vrhu tabele, a kasnije će se ispostaviti da su dva boda koje je Sarajevo osvojilo tog dana, bili presudni u borbi za plasman u Kup UEFA. Keli je tog dana naprsto briljirao, tako je najprije u 52. minuti asistirao Sušiću za izjednačenje, a potom i sam pet minuta kasnije pogodio mrežu Šujice za konačnih 2:1.

Iduća sezona je bila Kelijeva oproštajna, a ostaće upamćena po najvećem rezultatu Sarajeva u Evropi, plasmanu u osminu finala Kupa UEFA, kao i po nesretno izgubljenom finalu Kupa Maršala Tita. Tako je nakon devet sezona, u kojima je dres Sarajeva oblačio 241 put, te pri tome postigao 14 golova, u ljeto 1983. godine, Keli napustio rodni grad, te se zapustio u Austriju.

Potpisao je ugovor sa GAK-om, za kojeg je igrao šest sezona, nakon čega se oprostio od fudbala, te se početkom devesetih vratio da živi u Sarajevo, ne sluteći šta ga tamo čeka. Agresija na BiH zatekla je Kelija na njegovoj Dobrinji, koju nije htio napustiti ni u najtežim danima, a on je kao instisnka ljudska i sportska gromada odlučio ostati uz svoj grad, nadajući se da će se zlo što prije završiti, te da će se u Sarajevu opet igrati fudbal. Nažalost, Keli taj dan nije dočekao, 17. maja 1992. prilikom akcije prebacivanja ranjenika iz okupirane Dobrinje u bolnicu Koševo, kola hitne pomoći kojima je upravljao Keli zaustavljena su na kontrolnom punktu, a njemu se od tada gubi svaki trag. Kelijevi posmrtni ostaci pronađeni su tek 4 godine kasnije na Stupu, skupa sa još tri osobe.

Osam godina kasnije, 5. juna 2004. godine, na gradskom groblju Bare pokopani su posmrtni ostaci jedne od najvećih legendi, kako u sportskom, tako i u ljudskom smislu, kojeg su grad i klub Sarajevo ikad imale. Prema izričitoj želji njegove porodice, Keli je pokopan skupa sa dresom Sarajeva, jer Keli je volio i živio za svoje Sarajevo...

fksinfo.com

jaro
Kontakt:

Post Postao/la jaro » 26 apr 2015, 13:51

08.09.1978.

slika

Lik
Kontakt:

Post Postao/la Lik » 12 avg 2015, 00:22

Čas sportske historije: Odigran prvi derbi sarajevskih rivala

Prvi zvanični gradski derbi bosanskohercegovačkih fudbalskih klubova - Sarajeva i Željezničara je odigran na današnji dan, 12. avgusta 1954. godine.

http://www.****.ba/novost/197418/

*r.adiosarajevo.ba
BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Lik
Kontakt:

Post Postao/la Lik » 14 avg 2015, 13:12

Jeste li znali da su Parma i Sarajevo odigrali prijateljski meč 1994. godine?

http://www.klix.ba/sport/nogomet/jeste- ... /150814028
BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Odgovori

Natrag na “FK Sarajevo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 12 gostiju.