dscile je napisao/la:Ni ja nisam za to da se ukinu konferencije, iako bi tada isle "najbolje" ekipe. I to nije zato sto simpatisem Boston, nego realno.. ako je neko pobornik toga da se ukinu konferencije i da ide 16 najboljih, onda se moze komotno to svesti na 8 najboljih iz cijele lige, jer je jasno da i odredjene ekipe sa dobrim skorovima nemaju sanse za titulu.. A cilj tog ukidanja konferencija jeste da se eliminisu takve ekipe iz plej ofa.
Pa pogledajte istok.. Od osam ekipa u PO, samo tri imaju realne sanse da se bore za prsten. Na zapadu, to je maksimum pet ekipa (izbaciti osmog, Dallas i Portland).. sto automatski znaci da je onih drugih 8 ekipa visak.
Da zavrsim sa ovim.. Ovdje je vecinom kukanje zbog NOP ili Oklahome sto nisu u PO.. I realno gledajuci jeste da su bolje ekipe od Bostona i slicnih i da je na taj neki nacin nepravedno sto ih nema u PO.. ali gledajuci vecu sliku, to nema uticaja na to ko ce biti sampion. Imalo bi jedino ako bi OKC imala zdravog Duranta u ekipi.
Opet kažem. Ne razumijem zašto bi nekome u interesu bilo da playoff ne igraju najbolje ekipe. Jednostavno moj mozak to ne može shvatiti. Ili zašto bi imali 8 najboljih timova u playoffu, a ne 16 najboljih i duplo više utakmice. Ne znam, ne kontam.
Kako nema utjecaja? Ima itekako. Možda ne utiče direktno na samog prvaka, ali mnogo stvari u NBA ovisi od tog plasmana u playoff, mnogo. Evo recimo jedna "sitnica": zamisli evo Davisa, ove godine propusti playoff sa 44 pobjede, sljedeće kada OKC bude zdrava propusti playoff sa 48 pobjeda, zašto bi njemu bilo u interesu da ostane u New Orleansu i da ga nazivaju luzerom ili čim sve ne, a to bi sigurno bio slučaj? Nek milijardu puta ima pozitivan omjer, milijardu puta se ne plasira u playoff, pljuvat će se po njemu kao po mnogima ranije. Dok na istoku sa mrtvih 39 pobjeda imaš playoff i eto kao uspješniju sezonu od Pelikana i slično.
A ima i ono da ekipe sa istoka imaju lakšu prvu rundu od ekipa sa zapada i to može itekako utjecati na rezultate kasnije u playoffu. Cavsi će pomesti Bostona boli ih ona stvar dok će ovamo Spursi ili Clippersi na ebenom Memphisa. Baš će jednako spremni dočekati drugu rundu playoffa.
tuzlak1987 je napisao/la:Pa evo gledajte samo istok i zapad kao dvije odvojene lige.. Nemojte ih uopste dovoditi u vezu. Tako je onda najjasnije, moras biti u svojoh ligi u osam, a protiv druge lige ces imati 30 utakmica kao i svaka ekipa iz tvoje konferencije.
Znaci ako si deveti opravdano si tu deveti jer si imao iste uvjete kao i ostale ekipe iz konferencije. Tebe dalje ne zanima istok sve dok ne osvojis konferenciju ako upadnes u osam ekipa.
Ekipa koja pobjedi u NBA finalu je uglavnom definitivni najjaca od 30 ekipa, a dvije koje igraju u finalu def najjace ekipe u ligi pretezno. Znaci posteno je..
Haha, dvije odvojene lige

Ovo je vjerujem najsmješniji argument koji sam pročitao do sada.