FK Sarajevo - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz
Re: FK Sarajevo
Kako lako Tatka otpisujete posle 2 lose partije. E sramota je to
Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Titula - 1966/1967, 1984/1985, 1998/1999, 2006/2007, 2014/2015
Kup - 1996/1997, 1997/1998, 2001/2002, 2004/2005, 2013/2014
Superkup - 1996/1997
Superkup - 1996/1997
Ma nije mi za duplu, koliko bih volio da se dočepamo grupne faze takmičenja Evorpi, pa taman i EL.FrancescoTotti je napisao/la:Ja sve sto znam je da se ne brinem ni najmanje jer imam potpuno povjerenje u ovu upravu! I siguran sam da osvajamo duplu krunu, this time next year
U novi boj ...
Neznam koliko je pametno otpisati iskusnog i kvalitetnog stopera Tatomirovica u trenutku kada ti fali jos bar jedan kvalitetan igrac na toj poziciji. Mladi igraci ne znaci da ce dostici taj level i prestici ga. Mogu a i ne moraju. Po meni moze se prodati skoro svaki igrac samo treba dovesti adekvatnu zamjenu prije. A ne prodati pa da onda ostanes bez igraca tog kvaliteta.
- Aerodromsko
- Kontakt:
2 stopera su pod moranjem pred europske...Tatko ne moze igrati prvu..
The most successful Bosnian club in the old Yugoslavia league, winning the title twice, before becoming founding members of the new Bosnian league, winning the title three times and the cup a record five times.
Tako je najtanji smo na stoperu. Posebno jer nemamo klasicnog defanzivnog veznog i stoperi ce biti jos vise na udaru u evropskim utakmicama. Sve ostale pozicije su popunjene i treba dovesti igraca kao zamjenu ako se proda neki drugi igrac. Cimirot, Puzigaca itd... ..Aerodromsko je napisao/la:2 stopera su pod moranjem pred europske...Tatko ne moze igrati prvu..
- obiteljskicovjek
- Kontakt:
Ja nikoga ne otpisujem, ali isto tako imam zelju da uprava reaguje na pravi nacin i zestoko kazni krivce za jedan period ove sezona kada je bilo ocigledno da neki igraci i nisu bili bas raspolozeni za igru. Niko pa ni Kusturica i Dino nisu veci od kluba i ocekujem da reaguju po tom pitanju pa bio to Tatko (najdrazi mi igac) Puzigaca ili bilo ko drugi, da mi je brat nije iznad kluba. Da se razumijemo, ovo nisu kritike nezahvalnog navijaca meni je Sarajevo mnogo vise od voljenog kluba. Da je bilo (mozda je grubo reci) bojkota Kodre to je i maloj djeci jasno. Da ne spominjem skakanje po zivcima nama kojima ovaj klub znaci nesto vise. Ne zelim da shvatis da te ja nesto napadam i sl. ti si moj brat kao i svaki drugi koji voli ovaj klub. Treba napredovati u svim segmentima a tako ce i biti aBd.amorovski je napisao/la:Kako lako Tatka otpisujete posle 2 lose partije. E sramota je to
Tatko je doktor i za Dzemu i za sve sto spominjete. Sjetite se samo pravih partija kad smo se kleli u njega i tjerali Dupovca, s pravom, jer je ovaj bio stub odbrane! Forma je prolazna, klasa je vjecna! Ne sumnjam u povratak forme!
Titula - 1966/1967, 1984/1985, 1998/1999, 2006/2007, 2014/2015
Superkup - 1996/1997
Superkup - 1996/1997
Morate i da shvatite da je bolje uzeti neku lovu za igrace tipa Tatomirovic, Puzigaca, Stojcev jer oni nemaju vise 20 godina, nego da im ugovori isteknu i onda svakako odu, zato ako bude prodaje nekih od ovih igraca to je najvise zbog toga, a i da oni zarade koji euro vise, jer sigurno u ligi Kazahstana, ili Azerbejdzana (spominje se da bi Puzi tamo trebao) ce imati barem dva do tri puta vecu platu nego ovdje, i to u prosjecnom klubu, ako se sjecate proslogodisnjeg protivnika Sirokog, Gabala iz Azerbejdzana je cak nekoliko puta vise placala svoje igrace nego Siroki ili mi a ljudi ih namlatise da valja u obje tekme, dosta su preplaceni igraci u tim ligama sto je za one koji s ovih prostora odu tamo da igraju odlicna stvar
Pyro is not a crime !
Hajde Puzigaca jos i nekako. Samo sto se tice Tatomirovica mislim da je jako pametno da mu se ponudi novi ugovor. Pa na njemu je da prihvati osim ako nema nerealna ocekivanja. Jer ne postoji ama bas nikakva garancija da ce se pronaci isti ili bolji igrac od njega u slucaju prodaje. Ako ce se kroz bas svakoga igraca gledati samo maksimalni profit onda nece biti tu nekih iskoraka u europi. Stoperi i defanzivni igraci i trebaju da budu stariji i iskusniji. Potreban je spoj iskustva i mladosti. Celicne odbrane i nekih mladih igraca. Steta je i Dupovca ali eto.
Ne moze se gledati samo par losih partija igraca. Najbolji igraci su najbolji u pravim i najtezim utakmicama. A i cilj je svakako ispunjen - titula.
Ne moze se gledati samo par losih partija igraca. Najbolji igraci su najbolji u pravim i najtezim utakmicama. A i cilj je svakako ispunjen - titula.
To svakako. Ima još mnogo posla za upravu, ne smije nam titula biti neki vrh. A to što si spomenuo je pod moranjem ovu sezonu. Trebaju se umnogome pooštriti disciplinske mjere, pogotovo sada kad se zna da Dženka ostaje na klupi, te se tako i on na neki način zaštiti od strane uprave, znamo da on i nije baš "čvrsta ruka". Niko, ali niko ne smije biti iznad FKS, tako da je to svakako prioritet, a model kako si i sam rekao, postoji i ima da se nađe.obiteljskicovjek je napisao/la:Apsolutno se slazem, dodao bih da ocekujem od ove uprave da otkloni svaki destabilizirajuci faktor u ekipi. Modela za to ima vise: prodaja, posudba, klupa, razgovor, tribine i sl.Oerde je napisao/la:Insajder nisam, ali ako će se prodati, tj. ne otići džabe, tj. uzeti neka lova, što se mene tiče mogu sva trojica, tj. trojica su više love nego jedan.THEC je napisao/la:hajmo insajderi, koji ce se prodati ? - Puzi,Stojcev,Tatko![]()
S obzirom da su prvotimci, ostavit će se mjesta mlađim, boljim. Jedino može biti problem s Puzijem, jer nemamo adekvatnu zamjenu, Protić to po meni nije, ali hajd znaj (mislim adekvatnu zamjenu na klupi). Što se tiče dosadašnjeg prijelaznog roka po meni on komotno može biti i završen. Mislim da smo konačno dobili ono što nam je trebalo, a to su bekovi, brzi i jaki na lopti.
Da se dotaknem priče o Puriću i tjeranju. Ostavljanje njega koji se povrijedio u našem dresu ne može nikako biti loš potez uprave. Neko reče kako je on prosječan igrač naše lige i apsolutno se slažem, čak mislim i da je dobar, realno taj čovjek nije imao priliku da... valja. Loš potez je bio ne produživanje Torlaka, da je to sad, pa hajd, ali u vrijeme kad su ti kroz klub defilovali Zlatković, Jeftić, Travančić, Melunović, Huseinbašić i ini, na uštrb njih se trebalo naći love da se produži Torla. Ovo nije loš potez i treba nastaviti s tom praksom. Eh sad drugi je par cipela ova neka subjektivnost među rajom. Dakle, ako nisi u prvom nastupu zabio dva gola, nisi igrač. Pa nisu svi Benko level. Prekrasno proljeće, golovi Haugesundu, dobar početak jeseni, sve to je manje vrijedno od blijedih partija protiv Veleža, Borca i Drine na proljeće u slučaju Okić. Bespoštedna borba, golovi Travniku, Atromitosu džaba, ti si Nemanja zajebo nekoliko partija. Treba malo spustiti lopticu, dešava se i dobro i loše. Polako, dolazi sve na svoje. Važan je kontinuitet u ekipi, da se ne mijenja puno svaki prijelazni rok. Kodro je u intervjuu pričao kako vidi dosta prostora za napredak, kako oni svi mogu dati više, i hoće akobogda. Treba mijenjati samo nužne stvari, dovoditi samo dosta bolje i vjerujem da će svaki prijelazni rok biti bolji po nas, a svaki dan u kojemu je ista ekipa skupa će nju činiti jačom.
Vjeruj mi da ga ne otpisujem. Radi se o tome da Tatko nije odigrao nijednu lošu partiju. Po meni. To što on igra je uvijek na vrhuncu, do kraja i jako. Ali je isto tako surova reala da Darren bez obzira kakvim pristupom i čim igrao neće moći pokriti kad ti Mihojević ispadne u Mostaru. Poštujem Tatka zbog odnosa prema dresu nevjerovatno. Već sam gore pomenuo kod Okića i Bilbije, svi samo vidimo njihove greške, isto je sa Tatkom, svi vidimo onu glavu na šut Svrake, greške nikako. Kažem poštujem ga samo... koliko može!? Ako ostane ovaj kadar, čemu se ne bih protivio, pokušao bih sa Kovačevićem u nekih 40% utakmica, ostale da igra Tatko, tako nekako, ima niz kombinacija, vjerovatno shvataš šta hoću da kažem. Što se tiče prodaje, nema previše polemike, sve trojica nabrojanih su daleko od mladi, a nisu nezamjenjivi.amorovski je napisao/la:Kako lako Tatka otpisujete posle 2 lose partije. E sramota je to
Tako je. Slažem se.Ajax je napisao/la:Neznam koliko je pametno otpisati iskusnog i kvalitetnog stopera Tatomirovica u trenutku kada ti fali jos bar jedan kvalitetan igrac na toj poziciji. Mladi igraci ne znaci da ce dostici taj level i prestici ga. Mogu a i ne moraju. Po meni moze se prodati skoro svaki igrac samo treba dovesti adekvatnu zamjenu prije. A ne prodati pa da onda ostanes bez igraca tog kvaliteta.
Udruženje "Bordo prijatelji 1946" formirano je 2010. godine. Bio je to rezultat i instrument velike želje zaljubljenika, koji su se okupili i zbili redove sa samo jednim ciljem - permanentna, bezuslovna, konkretna i potpuna podrška Bordo timu.
(Foto: Klix.ba)
"Naš klub je naša prva ljubav, naša najdraža ideja, omiljeni član naših porodica i kao takav zavređuje svu pažnju i brigu, bez kompromisa i bez interesa“, bio je jedan od slogana ljudi koji su krenuli u bitku za bolje Sarajevo. Osvajanje Kupa BiH 2014. i naslova prvaka države 2015. godine čvrsto definisana sportska strategija je realizovana.
Očuvanje temeljnih klupskih vrijednosti
Priželjkivali su prosperitet kluba, težili su u ujedinjenju snaga i na kraju erupciji zadovoljstva na tribinama stadiona "Asim Ferhatović Hase". Pet godina poslije situacija u klubu iz Titove 38/b je mnogo bolja nego u trenutku kada su Bordo prijatelji formirani. Napravili smo priču i otkrili ko su Bordo prijatelji, vizionari koji su pomogli FK Sarajevo da se riješi debelog duga, da dvostruki prvak Jugoslavije nakon godina potresa i kriza bude stabilan. U planu 2010.- 2014. naglasili su očuvanje temeljnih klupskih vrijednosti, pri čemu su se pozivali na bogatu historiju kluba. Također, kao veliku važnost potcrtali su odgoj igrača iz vlastite škole koji trebaju činiti srž klupske filozofije.
Kako je sve počelo? Pojedini članovi iz nekadašnje generacije navijačke grupe Horde zla bili su u sukobu sa tadašnjim rukovodstvom FK Sarajevo i kontaktirali su grupu sedam ili osam ljudi sa ciljem da se neke stvari promjene.
"Mi smo željeli da krenemo prvo sa članstvom i tako je potekla cijela priča. Pamtim da smo prvi sastanak imali u Kasbahu. Bilo nas je negdje desetak. Sjećam se da je tu bio Mirza Muzurović, Adnan Džemidžić, Irhad Kovačević Geri, Hajrudin Kapetanović, Avdo Salihbegović, Maid Delić, Dino Mahić, Emir Cokoja, Emil Hadžović... možda je još neko bio, ali ne mogu da se sjetim. Kada je poginuo Vedran Puljić odlučili smo da odvojimo priču i da napravimo Udruženje Bordo prijatelji. Nije nam trebalo drugo navijačko udruženje. U međuvremenu članovi Hordi zla počinju prevođenje uslove licenciranja UEFA-e. Meni su dali dio, a preveo sam ostatak dokumenta. Zaključili smo da će 2012. godine doći do značajnog pooštravanja kriterija licenciranja. To smo posebno apostrofirali na prvoj Skupštini održanoj u Zetri. Shvatili smo da je klub loše organiziran, a još veći problem je bio što nije postojao nikakav plan razvoja. Trebalo je trasirati puteve kojima bi se klub trebao kretati narednih godina“, kazao je za Klix.ba Sead Bašić, čovjek koji je pisao projekt Bordo prijatelji 2010.- 2014.
FK Sarajevo 2010. godine nije imao viziju, misiju i cilj
Članovi udruženja nakon osnivačke skupštine podijelili su se u nekoliko grupa koji su se bavili određenim pitanjima. Dogovoreno je da se napravi plan razvoja kluba. Zaključili su da ne postoji niti jedan razvojni dokument, što je bilo razočaravajuće. Donesen je zaključak da se napravi plan razvoja FK Sarajevo 2010.- 2014.
"Imali smo malo informacija iz kluba koje su nam bile neophodne. Odlučili smo se da osnujemo grupu koja će to pisati i ja sam bio na čelu tima. Sve je bilo definisano po FIFA-inim i UEFA- inim pravilnikom. Podjeljeno je sve u nekoliko segmenata. Ponavljam, nije bilo vizije, misije, cilja. Posvetio sam se pisanju i objedinjavanju svega što su druge kolege pisale. Ideja je bila da se nakon napisanog plana izađe u javnost sa više medijskih nastupa. Željeli smo da prezentiramo razvoj kluba. Pisanjem plana i razvoja kluba željeli smo pokrenuti druge da naprave nešto slično. Desilo se da niko drugi nije uradio plan. Ne mislim da smo mi bili jedini ili da smo bili najpametniji. Ipak, sjećam se da je bilo puno sujete i potsmijeha na početku. Bili smo za mnoge neozbiljni. U to vrijeme pojavila se potencijalan promjena Uprave, što se kasnije i desilo dolaskom na čelo kluba Zijada Blekića“, kaže Bašić.
Tada se otvorila mogućnost Bordo prijateljima da budu "unutra“. Novi predsjednik prepoznao je ideju i krenulo se u novi proces. Uloga Zijada Blekića bila je pozitivna u svakom trenutku. Sead Bašić i Rešad Muratović ulaze u Upravi odbor. Plan Bordo prijatelja 2010.- 2014. usvojila je Skupština FK Sarajevo kao osnovni razvojni dokument kluba u četverogodišnjem periodu.
"Naš plan 2010 - 2014. bio je kombinacija idejnog i izvedbenog. U nekim segmentima bio je razrađen do najsitnijih detalja i mogao je biti odmah implementiran, a u nekim zaista je bio samo idejni. Nismo imali adekvatne informacije o stanju, zaduženosti kluba, svim elementima bez koji se finansijski dio nije mogao praviti. Istraživali smo i vidjeli kako su to uradili drugi klubovi i prepoznali model koji bi nama bio odgovarajući“, kazao je jedan od članova Bordo prijatelja.
Za marketinški dio bili su zaduženi Irhad Kovačević i Adis Mešić. Suad Muzurović je priložio projekt škole nogometa koji je ranije razrađivao. Emil Hadžović se bavio IT dijelom, Hajrudin Kapetanović i Avdo Salihbegović su se pozabavili Statutom, a koncept je bio jedan član- jedan glas. Naglašavaju da kada gledaju iz ove perspektive plan je u tom trnutku izgledao revolucionarno, ali sad možda izgleda i naivno.
Bordo prijatelji su gubili bitke, ali su na kraju dobili rat
Treba istaći da je u cijelom projektu bilo angažirano dosta ljudi. U trenucima kada su članovi BP ušli u Upravu bili su strožiji kriteriji za ulazak na utakmice na stadionu "Asim Ferhatović Hase“. Dakako, bilo je očigledno da je dosta gledatelja na najveći bh. stadion ulazilo bez plaćene ulaznice. Odmah nakon toga počinje projekat "Ja sam Sarajevo“ i kreće se s članstvom. U prvim mjesecima ostvareni su zapaženi rezultati. Iako su članovi Bordo prijatelja ulagali mnogo napora, rezultati Bordo tima nisu bili na očekivanom nivou pa je bilo dosta trzavica.
Ipak, "dan D" desio se 14. juna 2012. godine kada je usvojen novi Statut kluba sa 70 glasova za i jednim suzdržanim. Jedina tačka dnevnog reda na sjednici bio je novi Statut. Uvodnu riječ imao je Edis Kusturica, tada član Upravnog odbora FK Sarajevo, a danas prvi čovjek kluba koji je obrazložio odluku Komisije o verifikaciji Statuta po primjedbama Skupštine na Statut.
U zaključku, plan 2010 - 2014. je realizovan mnogo više od onoga koliko je na početku bilo realno. Ključna stvar je odrađena - pronađen je investitor malezijski miljarder Vincent Tan. Također, krenulo se u izgradnju kampa. To su bile dvije stvari koje su bili preduslov da bi se uspjelo. Članovi udruženja smatraju da je uspješan put kojima koračaju i da je tim sa Koševa trenutno lider BHT Premijer lige. Osvojena titula ove sezone je kruna rada.
Potpredsjenik FK Sarajevo Feđa Kusturica jedan je od najzaslužnijih za dolazak Vincenta Tana i realizaciju plana zadovoljan je urađenim poslom
"Kada sam pročitao plan 2010. -2014. vidio sam prvo da je to jedan ozbiljan dokument koji je pokrio sve bitne elemente jednog strateškog plana. Uzeo je u razmatranje trenutnu situaciju u klubu, trendove u svijetu fudbala, te ponudio konkretna i sprovodiva rješenja. Da bi se klub kao prvo sačuvao, a poslije i dizao u nekoj normalnoj direkciji. Što je veoma bitno, plan je bio ambiciozan ali u isto vrijeme i realan, prilagođen uslovima u kojima operiramo. To je plan koji je kreirao strateški okvir za djelovanje te ponudio riješenja na operativnom nivou. Ako pogledamo urađeno u posljednjih 4 ili 5 godina vidimo da su to uglavnom bile stvari koje je ovaj plan definisao”, podvukao je Kusturica za naš portal.
Gledajući iz ove perspektive Bordo prijatelji su gubili bitke, ali su na kraju dobili rat. Stalno su nailazili na prepreke, ali su uspjeli na kraju. Mnogi članovi ovog udruženje naglašavaju da aktuelna situacija, koja je blistava, ostvaranje njihovog dugogodišnjeg sna.
"Živimo svoj san. Nije bitno ko je unutra dok priča ide u pravom smjeru“, reklo je nekoliko članova Bordo prijatelja koji su bili aktivni ranije ili koji su i danas unutra.
Za njih je priča ista, a uspjeh stoji negdje na kraju puta.
Maid Delić: Ovo je uspjeh grupe ljudi, poštenih namjera
Maid Delić, predsjednik Skupštine FK Sarajevo od početka je bio vezan za projekat Bordo prijatelja. Istakao je kako je beskrajno sretan što je cijela priča okončana happy-endom.
"Ja bih ovo nazvao kao “Rat i sjećanja’. Prije svega, bez lažne patetike, beskarajno sam sretan što je ova priča uspjela,a uspjela je iz razloga ljubavi grupe ljudi prema klubu. Pamtim da smo 2007 ili 2008. na druženju u kaficu Rajvosa, razmišljali na koji način pomoći i uključiti se u rad kluba. Tada to ostaje samo na priči. Ipak, Bordo Nova godina 2009., u Rajvosa i druženje poslije sa grupom ljudi koju su činili: Neno, Bibo, Almir, Benja, Hajro, Avdo, Sejo… zaključujemo ključnu tezu - da kao pojedinci ne možemo mnogo, kao Udruženje možemo bar pokušati. U novembru ili decembru 2009. godine osnovano je Udruženje, usaglašeni su zajednički ciljevi BP1946 i UNFKS. Počinju razgovori sa Nijazom Merdanovićem, koji pošteno govoreći jedini prepoznaje naše ideje i daje podršku. Naš cilj je bio imati što više ljudi u Skupštini, legalizovati naše prisutvo i u budućoj Upravi imati jednog ili dvojicu naših članova. Nakon dolaska na čelo kluba Zijada Blekića, imali smo Seada Bašića i Rešada Muratovića. Ipak, to je kratko trajalo. Dolaskom Uprave na čelu sa Amirom Rizvanovićem slobodno mogu reći da je zaustavljeno dalje propadanje kluba, pa čak i stečaj. Kasnije su stvari išle u željenom smjeru”.
Delić smatra da je ideja uspjela jer je bila poštena namjera.
"Prema mom sudu, suština jeste da je ovo uspjeh grupe ljudi, poštenih namjera. Kao pojedinci nismo mogli ništa uraditi, kao Udruženje smo uradili ogroman posao. Pokazali smo da u ovakvoj državi, sa ovako komplikovanim sistemom, gdje nema sluha za sport, a kamoli ulaganje u klubove, infrastrukturu, kada imate sposobne i poštene ljude, koje veze ogromna ljubav prema klubu - mora doći uspjeh. Uz članove Udruženja, uspjehu reorganizacije kluba, u mnogome su pridonijeli i moraju se spomenuti Amir Rizvanović, Edis Kusturica i Dževad Bećirević. Dakako, plan 2010. - 2014. i ideja potiču od Seada Bašića koji je danima i noćima radio na istom. Također, u Udruženju Bordo prijatelja nisu svi vjerovali da možemo nešto uraditi. Odlasci su bili česti. U jednom momentu baš i nije bilo popularno biti član BP-a. Ovo ne treba da se krije”, kazao je za Klix.ba Delić.
"Naš klub je naša prva ljubav, naša najdraža ideja, omiljeni član naših porodica i kao takav zavređuje svu pažnju i brigu, bez kompromisa i bez interesa“, bio je jedan od slogana ljudi koji su krenuli u bitku za bolje Sarajevo. Osvajanje Kupa BiH 2014. i naslova prvaka države 2015. godine čvrsto definisana sportska strategija je realizovana.
Očuvanje temeljnih klupskih vrijednosti
Priželjkivali su prosperitet kluba, težili su u ujedinjenju snaga i na kraju erupciji zadovoljstva na tribinama stadiona "Asim Ferhatović Hase". Pet godina poslije situacija u klubu iz Titove 38/b je mnogo bolja nego u trenutku kada su Bordo prijatelji formirani. Napravili smo priču i otkrili ko su Bordo prijatelji, vizionari koji su pomogli FK Sarajevo da se riješi debelog duga, da dvostruki prvak Jugoslavije nakon godina potresa i kriza bude stabilan. U planu 2010.- 2014. naglasili su očuvanje temeljnih klupskih vrijednosti, pri čemu su se pozivali na bogatu historiju kluba. Također, kao veliku važnost potcrtali su odgoj igrača iz vlastite škole koji trebaju činiti srž klupske filozofije.
Kako je sve počelo? Pojedini članovi iz nekadašnje generacije navijačke grupe Horde zla bili su u sukobu sa tadašnjim rukovodstvom FK Sarajevo i kontaktirali su grupu sedam ili osam ljudi sa ciljem da se neke stvari promjene.
"Mi smo željeli da krenemo prvo sa članstvom i tako je potekla cijela priča. Pamtim da smo prvi sastanak imali u Kasbahu. Bilo nas je negdje desetak. Sjećam se da je tu bio Mirza Muzurović, Adnan Džemidžić, Irhad Kovačević Geri, Hajrudin Kapetanović, Avdo Salihbegović, Maid Delić, Dino Mahić, Emir Cokoja, Emil Hadžović... možda je još neko bio, ali ne mogu da se sjetim. Kada je poginuo Vedran Puljić odlučili smo da odvojimo priču i da napravimo Udruženje Bordo prijatelji. Nije nam trebalo drugo navijačko udruženje. U međuvremenu članovi Hordi zla počinju prevođenje uslove licenciranja UEFA-e. Meni su dali dio, a preveo sam ostatak dokumenta. Zaključili smo da će 2012. godine doći do značajnog pooštravanja kriterija licenciranja. To smo posebno apostrofirali na prvoj Skupštini održanoj u Zetri. Shvatili smo da je klub loše organiziran, a još veći problem je bio što nije postojao nikakav plan razvoja. Trebalo je trasirati puteve kojima bi se klub trebao kretati narednih godina“, kazao je za Klix.ba Sead Bašić, čovjek koji je pisao projekt Bordo prijatelji 2010.- 2014.
FK Sarajevo 2010. godine nije imao viziju, misiju i cilj
Članovi udruženja nakon osnivačke skupštine podijelili su se u nekoliko grupa koji su se bavili određenim pitanjima. Dogovoreno je da se napravi plan razvoja kluba. Zaključili su da ne postoji niti jedan razvojni dokument, što je bilo razočaravajuće. Donesen je zaključak da se napravi plan razvoja FK Sarajevo 2010.- 2014.
"Imali smo malo informacija iz kluba koje su nam bile neophodne. Odlučili smo se da osnujemo grupu koja će to pisati i ja sam bio na čelu tima. Sve je bilo definisano po FIFA-inim i UEFA- inim pravilnikom. Podjeljeno je sve u nekoliko segmenata. Ponavljam, nije bilo vizije, misije, cilja. Posvetio sam se pisanju i objedinjavanju svega što su druge kolege pisale. Ideja je bila da se nakon napisanog plana izađe u javnost sa više medijskih nastupa. Željeli smo da prezentiramo razvoj kluba. Pisanjem plana i razvoja kluba željeli smo pokrenuti druge da naprave nešto slično. Desilo se da niko drugi nije uradio plan. Ne mislim da smo mi bili jedini ili da smo bili najpametniji. Ipak, sjećam se da je bilo puno sujete i potsmijeha na početku. Bili smo za mnoge neozbiljni. U to vrijeme pojavila se potencijalan promjena Uprave, što se kasnije i desilo dolaskom na čelo kluba Zijada Blekića“, kaže Bašić.
Tada se otvorila mogućnost Bordo prijateljima da budu "unutra“. Novi predsjednik prepoznao je ideju i krenulo se u novi proces. Uloga Zijada Blekića bila je pozitivna u svakom trenutku. Sead Bašić i Rešad Muratović ulaze u Upravi odbor. Plan Bordo prijatelja 2010.- 2014. usvojila je Skupština FK Sarajevo kao osnovni razvojni dokument kluba u četverogodišnjem periodu.
"Naš plan 2010 - 2014. bio je kombinacija idejnog i izvedbenog. U nekim segmentima bio je razrađen do najsitnijih detalja i mogao je biti odmah implementiran, a u nekim zaista je bio samo idejni. Nismo imali adekvatne informacije o stanju, zaduženosti kluba, svim elementima bez koji se finansijski dio nije mogao praviti. Istraživali smo i vidjeli kako su to uradili drugi klubovi i prepoznali model koji bi nama bio odgovarajući“, kazao je jedan od članova Bordo prijatelja.
Za marketinški dio bili su zaduženi Irhad Kovačević i Adis Mešić. Suad Muzurović je priložio projekt škole nogometa koji je ranije razrađivao. Emil Hadžović se bavio IT dijelom, Hajrudin Kapetanović i Avdo Salihbegović su se pozabavili Statutom, a koncept je bio jedan član- jedan glas. Naglašavaju da kada gledaju iz ove perspektive plan je u tom trnutku izgledao revolucionarno, ali sad možda izgleda i naivno.
Bordo prijatelji su gubili bitke, ali su na kraju dobili rat
Treba istaći da je u cijelom projektu bilo angažirano dosta ljudi. U trenucima kada su članovi BP ušli u Upravu bili su strožiji kriteriji za ulazak na utakmice na stadionu "Asim Ferhatović Hase“. Dakako, bilo je očigledno da je dosta gledatelja na najveći bh. stadion ulazilo bez plaćene ulaznice. Odmah nakon toga počinje projekat "Ja sam Sarajevo“ i kreće se s članstvom. U prvim mjesecima ostvareni su zapaženi rezultati. Iako su članovi Bordo prijatelja ulagali mnogo napora, rezultati Bordo tima nisu bili na očekivanom nivou pa je bilo dosta trzavica.
Ipak, "dan D" desio se 14. juna 2012. godine kada je usvojen novi Statut kluba sa 70 glasova za i jednim suzdržanim. Jedina tačka dnevnog reda na sjednici bio je novi Statut. Uvodnu riječ imao je Edis Kusturica, tada član Upravnog odbora FK Sarajevo, a danas prvi čovjek kluba koji je obrazložio odluku Komisije o verifikaciji Statuta po primjedbama Skupštine na Statut.
U zaključku, plan 2010 - 2014. je realizovan mnogo više od onoga koliko je na početku bilo realno. Ključna stvar je odrađena - pronađen je investitor malezijski miljarder Vincent Tan. Također, krenulo se u izgradnju kampa. To su bile dvije stvari koje su bili preduslov da bi se uspjelo. Članovi udruženja smatraju da je uspješan put kojima koračaju i da je tim sa Koševa trenutno lider BHT Premijer lige. Osvojena titula ove sezone je kruna rada.
Potpredsjenik FK Sarajevo Feđa Kusturica jedan je od najzaslužnijih za dolazak Vincenta Tana i realizaciju plana zadovoljan je urađenim poslom
"Kada sam pročitao plan 2010. -2014. vidio sam prvo da je to jedan ozbiljan dokument koji je pokrio sve bitne elemente jednog strateškog plana. Uzeo je u razmatranje trenutnu situaciju u klubu, trendove u svijetu fudbala, te ponudio konkretna i sprovodiva rješenja. Da bi se klub kao prvo sačuvao, a poslije i dizao u nekoj normalnoj direkciji. Što je veoma bitno, plan je bio ambiciozan ali u isto vrijeme i realan, prilagođen uslovima u kojima operiramo. To je plan koji je kreirao strateški okvir za djelovanje te ponudio riješenja na operativnom nivou. Ako pogledamo urađeno u posljednjih 4 ili 5 godina vidimo da su to uglavnom bile stvari koje je ovaj plan definisao”, podvukao je Kusturica za naš portal.
Gledajući iz ove perspektive Bordo prijatelji su gubili bitke, ali su na kraju dobili rat. Stalno su nailazili na prepreke, ali su uspjeli na kraju. Mnogi članovi ovog udruženje naglašavaju da aktuelna situacija, koja je blistava, ostvaranje njihovog dugogodišnjeg sna.
"Živimo svoj san. Nije bitno ko je unutra dok priča ide u pravom smjeru“, reklo je nekoliko članova Bordo prijatelja koji su bili aktivni ranije ili koji su i danas unutra.
Za njih je priča ista, a uspjeh stoji negdje na kraju puta.
Maid Delić: Ovo je uspjeh grupe ljudi, poštenih namjera
Maid Delić, predsjednik Skupštine FK Sarajevo od početka je bio vezan za projekat Bordo prijatelja. Istakao je kako je beskrajno sretan što je cijela priča okončana happy-endom.
"Ja bih ovo nazvao kao “Rat i sjećanja’. Prije svega, bez lažne patetike, beskarajno sam sretan što je ova priča uspjela,a uspjela je iz razloga ljubavi grupe ljudi prema klubu. Pamtim da smo 2007 ili 2008. na druženju u kaficu Rajvosa, razmišljali na koji način pomoći i uključiti se u rad kluba. Tada to ostaje samo na priči. Ipak, Bordo Nova godina 2009., u Rajvosa i druženje poslije sa grupom ljudi koju su činili: Neno, Bibo, Almir, Benja, Hajro, Avdo, Sejo… zaključujemo ključnu tezu - da kao pojedinci ne možemo mnogo, kao Udruženje možemo bar pokušati. U novembru ili decembru 2009. godine osnovano je Udruženje, usaglašeni su zajednički ciljevi BP1946 i UNFKS. Počinju razgovori sa Nijazom Merdanovićem, koji pošteno govoreći jedini prepoznaje naše ideje i daje podršku. Naš cilj je bio imati što više ljudi u Skupštini, legalizovati naše prisutvo i u budućoj Upravi imati jednog ili dvojicu naših članova. Nakon dolaska na čelo kluba Zijada Blekića, imali smo Seada Bašića i Rešada Muratovića. Ipak, to je kratko trajalo. Dolaskom Uprave na čelu sa Amirom Rizvanovićem slobodno mogu reći da je zaustavljeno dalje propadanje kluba, pa čak i stečaj. Kasnije su stvari išle u željenom smjeru”.
Delić smatra da je ideja uspjela jer je bila poštena namjera.
"Prema mom sudu, suština jeste da je ovo uspjeh grupe ljudi, poštenih namjera. Kao pojedinci nismo mogli ništa uraditi, kao Udruženje smo uradili ogroman posao. Pokazali smo da u ovakvoj državi, sa ovako komplikovanim sistemom, gdje nema sluha za sport, a kamoli ulaganje u klubove, infrastrukturu, kada imate sposobne i poštene ljude, koje veze ogromna ljubav prema klubu - mora doći uspjeh. Uz članove Udruženja, uspjehu reorganizacije kluba, u mnogome su pridonijeli i moraju se spomenuti Amir Rizvanović, Edis Kusturica i Dževad Bećirević. Dakako, plan 2010. - 2014. i ideja potiču od Seada Bašića koji je danima i noćima radio na istom. Također, u Udruženju Bordo prijatelja nisu svi vjerovali da možemo nešto uraditi. Odlasci su bili česti. U jednom momentu baš i nije bilo popularno biti član BP-a. Ovo ne treba da se krije”, kazao je za Klix.ba Delić.
- Evolution87
- Kontakt:
Ne smijemo prodati Milosa, ako mislimo ostati na Alispahicu.
Zauvijek sam tu ja da ginem za tebe,
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!
- FrancescoTotti
- Kontakt:
Sad procitao.. BP najbolja stvar koja se desila klubu od rata! Allah da ih nagradi sve!
Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!
Hmmm, neznam šta bih ti rekao. Tačno je da su se založili dosta za klub, ali bilo je svakakvih voda i među njima. Ipak sad što rade , čini mi se da rade ono što je najbolje za klub!FrancescoTotti je napisao/la:Sad procitao.. BP najbolja stvar koja se desila klubu od rata! Allah da ih nagradi sve!
U novi boj ...
- obiteljskicovjek
- Kontakt:
BP
- neizmjerno sam zahvalan, toliko truda, osporavanja, posrtanja, padanja, gubljenja bitaka i ostalo - svaka cast. Manje vise svima poznato, kao i to da bez HZ odnosno UNFKS-a nista od od ovog, ili jedan dio ovog ne bi mogao biti realizovan. Upuceniji znaju da jedan neslavan trenutak u nasoj istoriji, opravdan ali neslavan, pravi prekretnicu za nas klub. Poslije utrcavanja na teren i (nemilih scena) pa ogromnog pritiska na upravu i skupstinu, na razne nacine, pocinje "ciscenje". To je bilo SUDBONOSNO za nas klub. Siguran sam da ljudi koji su direktni akteri ovih zbivanja imaju neosporno pravo da se raduju napredku i uspjesima naseg kluba, ali isto tako sam siguran (dosta njih poznajem osobno) da ne osporavaju ili misle manje vaznim doprinos svih nas navijaca koji zivimo Sarajevo.
Kad se sjetim one prve sjednice odnosno kada se prvi put prezentovao ovaj plan BP u sali Opcine Stari Grad,krcata sala bila..tad je to sve izgledalo toliko nerealno,istina fulili su mozda sa kojom godinom jel je tad plan bio 2010-2014 ali eto mnogo toga se ostvaruje iz toga sto je tada zacrtano bilo.Sve u svemu mnogo su ti ljudi valjali klubu,na kraju krajeva oni su ti koji su i pokrenuli revoluciju i nista vise i netreba.Ali moglo bi se do sutra pricati sta su ljudi uradili,od advokata njihovih pa na dalje,koliko se para i para ustedilo
DINO MERLIN "Znas kako ti je to, rodiš se u Sarajevu i navijas za Sarajevo. Ima i onih koji su u manjini i navijaju za Zelju. Hvala Bogu ja nisam medju njima".
Sjecam se prije nego je osnovan BP, mi clanovi tadasnjih podgrupa smo imali sastanke sa tada vodecim ljudima HZ. Na jednom sastanku je receno "vratili smo sjever sad idemo da se borimo za klub". Cilj je bio doci do statuta, da se vidi na koji nacin se ulazi u skupstinu kluba jer je sve bilo u rukama skupstine. A tadasnja lopovska uprava ga je krila ko zmija noge. Kada se pocelo rovariti i traziti statut, vidjenijim clanovima HZ je policija dolazila na vrata, neke su pozivali na razgovore kao sta to vi radite sad i... Pretpostavljate od koga je to bilo instruirano iato kao i belaj na zapadu poslije Marsakloxa... Bio je dogovr ici maksimalno kontra tadasnje uprave i na tribini i po potrebi mimo tribine tj na ulici. Takodjer su tadasnji pokusali nac spas i u sumnjivim likovima tipa Dzeke Muminovica isl ne bi li zastrasili tadasnje hz... Medjutim hvala Bogu nije dugo potrajalo doslo se do statuta, sjecam se neke vrste euforije na forumu kada su ljudi rekli da su dosli do statuta... Od tada je borba dignuta na veci nivo tj BP... BP svaka cast ali kljucna stvar je bila odluka tadasnjeg vodstva HZ da se krene u otvorenj borbu sa upravom...
"Mi smo tu i **** vam mame..."
Pjesma koja je nastala za vrijeme bojkota i obiljezila pobjedu za sjever i za klub...
Iako dobar dio tadasnjih hz vise nije na sjeveru fizicki, tu su na zapadu, i uvijek ce biti rado vidjeni kad budu htjeli da se vrate to je sigurno... Oni su uvijek dio sjevera i sjever sio njih.
"Mi smo tu i **** vam mame..."
Pjesma koja je nastala za vrijeme bojkota i obiljezila pobjedu za sjever i za klub...
Iako dobar dio tadasnjih hz vise nije na sjeveru fizicki, tu su na zapadu, i uvijek ce biti rado vidjeni kad budu htjeli da se vrate to je sigurno... Oni su uvijek dio sjevera i sjever sio njih.
Uhh kad se sjetim koz šta smo sve prošli. Kroz kakve opstrukcije, sabotaže, ucjene, podvale i namještaljke sa svih strana. Ali poslije svake bitke smo izašli još jači ! Ponosan na sve. Na Sjever, na Sarajevo, na sve bordo ljude na ovom i onom gore svijetu ! Volim vas sve babe mi 
ne ponovilo se vise nikad ono vrijeme, kakvi sve ublehasi sjedise u skupstini i ko je sve bio na rukovodecim pozicijama to je za ne povjerovati da mi jos uvijek postojimo kako treba, samo strpljenje i upornost odredjenih ljudi su nas doveli do ovog sto smo danas i sto cemo u buducnosti biti aBdAlpasinac je napisao/la:Uhh kad se sjetim koz šta smo sve prošli. Kroz kakve opstrukcije, sabotaže, ucjene, podvale i namještaljke sa svih strana. Ali poslije svake bitke smo izašli još jači ! Ponosan na sve. Na Sjever, na Sarajevo, na sve bordo ljude na ovom i onom gore svijetu ! Volim vas sve babe mi
Pyro is not a crime !
-
belosevic28
- Kontakt:
belosevic28 je napisao/la:Imamo TA za sponzora, Tan konstantno ulaze u nas, manjih ssponzora mali milion, oko 6200 clanova... Imamo uslove da (bar) pregovaramo sa Jajalom, Benkom, Misketom, Saidom... Neke od njih smo i doveli. Pravi se jedna od najmodernijih Akademija, dovode se talenti iz cijele BiH, pa i sire... I sve se to desava u vrijeme dok konkurenti svrSavaju na Livaje, Blagojevice, Dijate...
Upravo, Ibrace, Tan...HVALA VAM DO NEBA !!!
Nikad ne citiram sebe, ali zbog svega sto smo prosli, a vi braco fino navedoste, napisao sam danasnji post
''Neka povreda, to znaci da Slavko ispravno radi...''
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 25 gostiju.