FC Bayern München - Arhiva postova

Moderatori/ce: ribery,Monolog,_dreamer_,hammers,geronimo

Da li podržavate transfer Havertza po cijeni od 80+ miliona?

1) Da
18
31%
2) Ne
41
69%

Ukupno glasova: 59

proFCB
Kontakt:

Re: RE: Re: FC Bayern München

Post Postao/la proFCB » 24 jun 2015, 16:43

Omerbavarac je napisao/la: Ko?
Trenutno ne postoji Njemacki igrac koji moze Bayernu donijeti ono sto njemu treba a da je u isto vrijeme dostupan.

Prosla sezona je bila isuvise slaba za sve Njemacke igrace, napredak nije bio vidljiv kao u nekim prethodnim sezonama kada smo mogli birati koga dovesti jer je bilo mnogo igraca sa dobrom formom.

Na pamet mi pada Reus koji jeste dobar igrac ali isti taj Reus u trenutnoj formi nije nista bolji od Gundogana kojeg smo svi kolektivno pljuvali kada se dovodio u kontekst sa Bayernom.

Jedino da dovedemo talente u vidu Wernera ali sto bi to radili kada smo svoje talente pustali u druge ekipe i to zabadava jer smo dosli do tog ranga da se igrac ne moze cekati u svom razvoju, samo gotov proizvod dolazi u obzir.

E sad kada me pitas ko, jednostavno ti nemam direktnog odgovora! Ali ti mogu ukazati na greske nase uprave, kada smo se odrekli usluga Toni Kross-a, radi milion, dva. Ne kazem da se treba dopustiti igracu da bude iznad kluba, no kada imas klasu, moras je i placati.

Reus jeste taj igrac kojeg sve navedeno krasi, u losoj je formi i ne treba razmisljati o njemu, mislim da je ta prica zavrsena.

Medjutim opet se vratimo, u trenutku kada su nam igraci bili najpotrebniji, mi se nismo mogli osloniti ni na poprilicno sigurnog Shaqiria, jer se isti odlucio prodati prije nekoliko mjeseci.

Hocu da kazem da je uprava previse kiksala

Aa je li se trebamo ne do Bog okrenuti Gundoganu??

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Stern des Südens

Omerbavarac
Kontakt:

Re: RE: Re: FC Bayern München

Post Postao/la Omerbavarac » 24 jun 2015, 17:39

proFCB je napisao/la: E sad kada me pitas ko, jednostavno ti nemam direktnog odgovora! Ali ti mogu ukazati na greske nase uprave, kada smo se odrekli usluga Toni Kross-a, radi milion, dva. Ne kazem da se treba dopustiti igracu da bude iznad kluba, no kada imas klasu, moras je i placati.

Reus jeste taj igrac kojeg sve navedeno krasi, u losoj je formi i ne treba razmisljati o njemu, mislim da je ta prica zavrsena.

Medjutim opet se vratimo, u trenutku kada su nam igraci bili najpotrebniji, mi se nismo mogli osloniti ni na poprilicno sigurnog Shaqiria, jer se isti odlucio prodati prije nekoliko mjeseci.

Hocu da kazem da je uprava previse kiksala

Aa je li se trebamo ne do Bog okrenuti Gundoganu??
U vremenu Kroosa dok je nastupao u Bayernu nije bilo skoro pa nikakve potrebe za pojacanjina jer se planirao povratak Thiaga i Schweinija u najbolju formu kao i Javija te Lahma koji je prekomandovan u vezu sto je cinilo jednu od najjacih veznih linija na Svijetu, stoga se Kroosu nije udovoljilo a i zasto bi se islo preko necega sto u tom trenutku nije bilo potrebno.

Niko nije ocekivao da ce Bayern u prosloj sezoni imati onoliko povreda i da ce se desavati peh za pehom. Jednostavno su to stvari koje ne mozes predvidjeti pogotovo jer Bayern nikad nije imao problema sa povredama svih igraca u rosteru.

Sto se tice Gundogana, ista situacija kao i sa Kroosom, barem kada je potraznja ovih igraca u pitanju, nijedan nece dobiti onaj novac koji zahtijeva stoga i nece napraviti transfer u Bayern.

Da se vratim jos jednom na vezni red kada si vec spomenuo Kroosa i da kazem da je Bayern tu jos uvijek najjaci jer ima na raspolaganju odlicne igrace zato prodaja Schweinija i ne bi bila toliki udarac.
Xabi, Lahm, Thiago, Javi, Alaba (do povrede u prijateljskoj sa nasom repkom je igrao najbolji nogomet od kako je prebacen na novu poziciju), Hojbjerg, Kimmich i Rode su igraci koji ce Pep imati na raspolaganju za vezni red stoga i ne cude vijesti da se razmislja o neproduzavanju ugovora Bastianu.

Samo da vecina igraca ostane zdrava i Bayernu skoro da i ne trebaju pojacanja jer su u svim linijama izuzetno popunjeni no starost odredjenih igraca te podloznost povredama zahtijevaju svjezu krv, pogotovo na krilnim pozicijama preko kojih Bayern godinama gradi svoju igru.
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!

leorey
Kontakt:

Re: FC Bayern München

Post Postao/la leorey » 24 jun 2015, 17:44

R32 je napisao/la:Onda komotno mozes reci i da taj James ne moze kopacki obuci Martinezu za onu prvu sezonu.
Ma Martinez je gotov igrac, bar dok vas trenira Pep :kafa: Ne budite licemjerni, svr.savali bi vi ovdje da vam iko od Suareza, Neymara, Messija igra za Bayern, kamoli sva trojica. Fact. Ista stvar s Realom. Da imate samo jednog od trojke u napadu koja ce izbaciti "bolesnog" Riberya i Robbena , prosetali bi se vi do finala LP. Ali tako nije, nit ce bit. Vi cete nastavit da pustosite bundesligu , tamo necete imati konkurencije godinama, sto ce se svake godine skoro odraziti na LP, jer 10 kola prije kraja vi budete prvaci, pa ti haj tempiraj formu.
27.10.2020

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 24 jun 2015, 17:50

Varas se, igrace poput Neymara rijetko koji bavarac zeli, a Suareza nakon svega Bayern nikad ne bi doveo. Pa nije Bayern ciganski klub :roll:

Suareza i bi nekad, dok nije bilo svih tih ispada.

Ciganluk je druga rijec za ovu dvojicu.

A o Mesiu je suvisno pricati.
Mia San Mia

leorey
Kontakt:

Post Postao/la leorey » 24 jun 2015, 17:56

R32 je napisao/la:Varas se, igrace poput Neymara rijetko koji bavarac zeli, a Suareza nakon svega Bayern nikad ne bi doveo. Pa nije Bayern ciganski klub :roll:

Suareza i bi nekad, dok nije bilo svih tih ispada.

Ciganluk je druga rijec za ovu dvojicu.

A o Mesiu je suvisno pricati.
Pa nadjite onda igraca u zadnjih 10 godina koji je igrao u Bayernu i koji je imao bolju statistiku od doticnog sa 22 godine
u samo 2 sezone. Ali da je napadac. Ima li ga ?

Stipu ti ispade, mojne toga, mi smo zahvaljujuci upravo toj dvojici osvojili LP, jer Messi iako je bog, ipak ne moze sam, sto se vidjelo. Kada su igrali poluigraci Pedro, Alexis ,Cuenca koji nisu igraca mogli proci na krilu, nije bilo niti rezultata, zadnje 3 godine. Shvati da bi se svaki tim preporodio da ima samo jednog u napadu od ovih zvijeri, a Barca ih ima trojicu. Ali vidjet cete sljedece sezone tek. Zabili su 122 gola, sto je najvise ikad i to u samo prvoj sezoni, zamisli kad se uigraju koliko ce zabit i kad Suarez ne bude pauzirao 3 mjeseca.

Da se vratim na temu , sad realno vama fale 2 krila dobra , to sam govorio, to svi znaju. Dvojica najbolja bi bila Hazard i Reus, ali su nedostupna, nemoguca za dovesti. Ostane vam Griezmann i Di Maria koji su realno top igraci i sa njima i sa jakom klupom kakvu vec imate mozete ciljati na trofej LP 100 % , pod uslovom da vam bekovi koji su najbolji na svijetu i igraju bekove.
27.10.2020

Omerbavarac
Kontakt:

Post Postao/la Omerbavarac » 24 jun 2015, 18:06

Spominje se moguci odlazak Badstubera u Stuttgart na posudbu. :thumbup:
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!

effe_sa
Kontakt:

Post Postao/la effe_sa » 24 jun 2015, 18:10

Ma glupost je opšte diskutovati o tome kako pojedine igrače Bayern ne bi moga dovesti. Kako je naša uprava uspjela dovesti Pepa kao najtraženiju trenersku robu na tržištu (bili mi zadovoljni ili nezadovoljni s Pepom u trenutku potpisivanja ugovora s Bayernom Pep je bio najtraženiji, najpoželjniji trener), tako bi uspjela i skoro svakog traženog fubalera. Kažem skoro jer ne postoji niti jedan klub na svijetu koji bi baš svakog fudbalera kojeg poželi mogao dovesti. Ne razmišljaju ni svi fudbaleri isto. 90 % presudne su pare, a 10 % možda još ima fudbalske romantike. I opet to sve zavisi od fudbalera do fudbalera.

Isto tako se filozofije klubova dosta razlikuju. Nije ista filozofija Bayerna i s druge strane Reala i Barce. Pa čak se i filozofija ta dva kluba razlikuje.
Bayern je uvijek imao par svojih pravih identifikacionih figura. I osnovicu su činile velike njemačke zvijezde + određene internacionalne zvijezde. Na identifikaciju s klubom se više gledalo, nego u bilo kojem drugom klubu. Iako postoji bojazan, da bi to i u Bayernu moglo opasti. Pomalo se mijenja, ali ipak koliko god se i te stvari mijenjale, opet će se Bayern razlikovati od ostalih top klubova, posebno po toj identifikaciji.

Iako pojedini često govore kako Bayernova uprava škrtari, a u isto vrijeme sam ja uvijek isticao da se ne mogu transferi od 30 ili 40 miliona eura smatrati malim. Druga je stvar što neko ludo bez razmišljanja o sportskom, nego vodeći se prevashodno marketinšim uspjehom, pukne 70-80 milki pa bi onda to trebalo isto očekivati i od Bayerna.

Isto tako ipak mislim, da kako posmatram ovaj novi razvoj situacije na fudbalskom tržištu, posebno uzrokovan što Englezi imaju još više para za bacanje, da će i Bayern uskoro biti primoran da ulaže sume od 60-70 miliona eura. Ono što se ne može očekivati, bar u skorijoj budućnosti, je da Bayern pukne neki iznos od 90 ili 100 miliona eura. To je totalno ludilo, koje je van pameti i bila bi totalna glupost da Bayern u svemu tome sudjeluje. Mislim za tako nešto bi baš trebao postojati debeo razlog.
Pa kada se samo sjetim da je nekad prije petnaestak god Zidane koštao Reala nekih 70 miliona eura i kada uporediš pojedine igrače za koje se danas daju ti iznosi, pa ti današnji su obične tarabe za Francuza pa i za neke druge igrače koji su znali i mnogo manje koštat.
A dovoljno je uzeti i činjenicu u obzir, da je jedan Robben koštao 25 miliona eura, pa je iz godine u godinu među 5-6 najboljih igrača na svijetu uopšte... ;)
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

muhamedhulk
Kontakt:

Post Postao/la muhamedhulk » 24 jun 2015, 19:46

Sta je sa Draxlerom? Po meni dostojna zamjena za Riberyja.
Oko Bastija, mislim da ce on ostati jer je on ikona kluba..radije neka Xabi ide. Isto mislim da Lahm ostaje na sredini jer je u godinama kad nije bas za trcanje gore-dole uz aut liniju, i nema snage kao nekad.
Treba dovesti jednog igraca kapitalca, samo vidjeti gdje skripi..ja bi volio jednog desnog beka, tipa Dani Alves, samo mladji. Neka ga iskopaju negdje :D
I da, nadam se da ce Pep vratiti igri na krila, i Götzea da vrati iza napadaca. Bez nekakvih 3-5-2, 4-4-2 romb i sl. Samo moje misljenje ;)

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
NEMA NAZAD!
FC Bayern Rekordmeister!
Sarajevo šampion!
Dallas Cowboys!

Safet Sušić - najbolji igrač u historiji Sarajeva i BiH, najbolji selektor u historiji reprezentacije BiH!

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 24 jun 2015, 20:04

Joooj nemoj samo sa Alvesom poreditii :D
Mia San Mia

coelho41
Kontakt:

Post Postao/la coelho41 » 24 jun 2015, 21:59

Javier Zanetti je bio u godinama pa je mogo pretrčat čitav teren u cugu u 37. godini života, u modernom fudbalu godine više nisu najveće mjerilo za igrača i njegovu snagu, mene samo tišti činjenica što smo prije 2 i po godine imali najboljeg i najkonstantnijeg desnog beka na planeti i što ga i dan danas imamo u ekipi al nam na beku igra Rafinha, pa se sad mi obični smrtnici zamaramo pitanjima koga dovesti na poziciju desnog beka, a Lahm tu u sredini glumi kreativca..

Nerminovic
Kontakt:

Post Postao/la Nerminovic » 24 jun 2015, 22:11

Omerbavarac je napisao/la:
Nerminovic je napisao/la:znaci ribery :wave: a raffael nam dolazi :rol: daj pusti te price ribery ima da igra jos 2-3 sezone i tek tada je on gotov na ovom nivou, nije mu ovo prva povreda i kao robben ce se on vratiti jos bolji i jos jaci :salut:
Raffael bi u slucaju dolaska bio zamjena za Pizzara i moras priznati da bi Brazilac bio fenomenalna zamjena mada sam ja misljenja da od ovoga nema nista jer ce isti igrati LP-a sa Gladbachom a i tamo uziva status legende.
Raffael je dosta dobar igrac ali sad reci da bi bio fenomenalna zamjena za Pizarra - ne bi bas rekao jer i on ima 30 godina i nije klasicni napadac nego vec igra iza napadaca ali se slazem da je odigrao odlicnu sezonu i da nema potrebe da ode iz Glabacha kad je tamo zvijezda. :thumbup:

Pizarro nece moci jos dugo tako da moramo dovesti napadaca, ne treba biti identican Lewandowskia ali mora to biti igrac sto ce nam moci dovesti bodova i cak donekle biti u konkurencijom sa Lewandowskiom. :opaopa:
Champions of SportSport League 2017

BackSpace United

rotweiss
Kontakt:

Post Postao/la rotweiss » 24 jun 2015, 22:30

Da je istina istina je, nije nam niko kriv što nismo doveli neymara ili suareza kada smo mogli. Dakle sami smo sebi krivi.
Sad ćemo iste pare platit za možda lošija krila..
Da nećemo napravit sa ovim krilima iskorak i osvojiti ligu prvaka i to je istina.. Stari su i povrijeđuju se, dakle trebaju zamjene. Robben i nekako al od ribača nema ništa..Kako do njih ne znam..
Samo bi najgore bilo da se desi jedna katastrofalna sezona iz razloga što iste treba pustit da igraju do penzije što se nama znalo desit..
Valja propuste nadoknadit ljudi moji :kafa:

Ja sam prošle sezone govorio treba dovest grizmana iz sosijedada kad je bio 30 milki a sad treba platit 60... al šta ćeš bože moj

xaves
Kontakt:

Post Postao/la xaves » 24 jun 2015, 22:40

effe_sa je napisao/la:Ma glupost je opšte diskutovati o tome kako pojedine igrače Bayern ne bi moga dovesti. Kako je naša uprava uspjela dovesti Pepa kao najtraženiju trenersku robu na tržištu (bili mi zadovoljni ili nezadovoljni s Pepom u trenutku potpisivanja ugovora s Bayernom Pep je bio najtraženiji, najpoželjniji trener), tako bi uspjela i skoro svakog traženog fubalera. Kažem skoro jer ne postoji niti jedan klub na svijetu koji bi baš svakog fudbalera kojeg poželi mogao dovesti. Ne razmišljaju ni svi fudbaleri isto. 90 % presudne su pare, a 10 % možda još ima fudbalske romantike. I opet to sve zavisi od fudbalera do fudbalera.

Isto tako se filozofije klubova dosta razlikuju. Nije ista filozofija Bayerna i s druge strane Reala i Barce. Pa čak se i filozofija ta dva kluba razlikuje.
Bayern je uvijek imao par svojih pravih identifikacionih figura. I osnovicu su činile velike njemačke zvijezde + određene internacionalne zvijezde. Na identifikaciju s klubom se više gledalo, nego u bilo kojem drugom klubu. Iako postoji bojazan, da bi to i u Bayernu moglo opasti. Pomalo se mijenja, ali ipak koliko god se i te stvari mijenjale, opet će se Bayern razlikovati od ostalih top klubova, posebno po toj identifikaciji.

Iako pojedini često govore kako Bayernova uprava škrtari, a u isto vrijeme sam ja uvijek isticao da se ne mogu transferi od 30 ili 40 miliona eura smatrati malim. Druga je stvar što neko ludo bez razmišljanja o sportskom, nego vodeći se prevashodno marketinšim uspjehom, pukne 70-80 milki pa bi onda to trebalo isto očekivati i od Bayerna.

Isto tako ipak mislim, da kako posmatram ovaj novi razvoj situacije na fudbalskom tržištu, posebno uzrokovan što Englezi imaju još više para za bacanje, da će i Bayern uskoro biti primoran da ulaže sume od 60-70 miliona eura. Ono što se ne može očekivati, bar u skorijoj budućnosti, je da Bayern pukne neki iznos od 90 ili 100 miliona eura. To je totalno ludilo, koje je van pameti i bila bi totalna glupost da Bayern u svemu tome sudjeluje. Mislim za tako nešto bi baš trebao postojati debeo razlog.
Pa kada se samo sjetim da je nekad prije petnaestak god Zidane koštao Reala nekih 70 miliona eura i kada uporediš pojedine igrače za koje se danas daju ti iznosi, pa ti današnji su obične tarabe za Francuza pa i za neke druge igrače koji su znali i mnogo manje koštat.
A dovoljno je uzeti i činjenicu u obzir, da je jedan Robben koštao 25 miliona eura, pa je iz godine u godinu među 5-6 najboljih igrača na svijetu uopšte... ;)
mozes li pojasniti malo ovaj dio?

proFCB
Kontakt:

Re: RE: Re: RE: Re: FC Bayern München

Post Postao/la proFCB » 24 jun 2015, 23:31

U vremenu Kroosa dok je nastupao u Bayernu nije bilo skoro pa nikakve potrebe za pojacanjina jer se planirao povratak Thiaga i Schweinija u najbolju formu kao i Javija te Lahma koji je prekomandovan u vezu sto je cinilo jednu od najjacih veznih linija na Svijetu, stoga se Kroosu nije udovoljilo a i zasto bi se islo preko necega sto u tom trenutku nije bilo potrebno.

[/quote]

Slazem se za ton gore navedeno, ali gledajmo realno, Javi i Thiago su se tek trebali vratiti poslije visemjesecnih povreda. Niko normalan nije mogao ocekivati ili vjerovati da ce se vratiti u formi.

Omerbavarac] Niko nije ocekivao da ce Bayern u prosloj sezoni imati onoliko povreda i da ce se desavati peh za pehom. Jednostavno su to stvari koje ne mozes predvidjeti pogotovo jer Bayern nikad nije imao problema sa povredama svih igraca u rosteru. Sto se tice Gundogana, ista situacija kao i sa Kroosom, barem kada je potraznja ovih igraca u pitanju, nijedan nece dobiti onaj novac koji zahtijeva stoga i nece napraviti transfer u Bayern. [/quote] Gundogan logicno da nece i ne moze dobiti taj novac o kojem sanja. Medjutim Kross je dijete koje je poniklo u Bayernu, igrac koji je trebao biti nasljednik Schweinia. Ukoliko se dobro sjecam, on trazio 10, oni davali 8.... Bezznacajna cifra za takvog igraca, REALNO!!! [quote= je napisao/la: Da se vratim jos jednom na vezni red kada si vec spomenuo Kroosa i da kazem da je Bayern tu jos uvijek najjaci jer ima na raspolaganju odlicne igrace zato prodaja Schweinija i ne bi bila toliki udarac.
Xabi, Lahm, Thiago, Javi, Alaba (do povrede u prijateljskoj sa nasom repkom je igrao najbolji nogomet od kako je prebacen na novu poziciju), Hojbjerg, Kimmich i Rode su igraci koji ce Pep imati na raspolaganju za vezni red stoga i ne cude vijesti da se razmislja o neproduzavanju ugovora Bastianu.

Samo da vecina igraca ostane zdrava i Bayernu skoro da i ne trebaju pojacanja jer su u svim linijama izuzetno popunjeni no starost odredjenih igraca te podloznost povredama zahtijevaju svjezu krv, pogotovo na krilnim pozicijama preko kojih Bayern godinama gradi svoju guru.

Xabi je u poznim godinama, sa ili bez prodajom Schweinia, na njeg se ne moze previse racunati.
Po meni idealna postava sredine terena bi bili Javi i Thiago, dok bi im Rode, Schweini i Xabi bili zamjene.

Slazem se za ovaj drugi dio apsolutno. Ali se moraju dovesti adekvatne zamjene za te igrace. Zatosam ja recimo bio za dovodjenje Depaya koji se uopce nece bunitti ak odigra samo 15-20 utakmica u sezoni. A jedan di Maria hoce, jedan bi se Hazard na glavu popeo, Griezman.

BAYERN se ne smije osloniti na igrace tipa, Badstubera, Schweinia, Thiaga, Ribery, Robben...

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Stern des Südens

rikimo
Kontakt:

Post Postao/la rikimo » 25 jun 2015, 09:50

Bayern Munich have an agreement with Ramos. Pep Guardiola wants to play him as a right-back. [Focus]

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 25 jun 2015, 12:48

Jos neprovjerena informacija, ali izgleda da smo kupili Daglasa Kostu za 35 miliona...

Omerbavarac
Kontakt:

Post Postao/la Omerbavarac » 25 jun 2015, 12:53

muamerc je napisao/la:Jos neprovjerena informacija, ali izgleda da smo kupili Daglasa Kostu za 35 miliona...
U slucaju da se ispostavi tacnim necu biti nezadovoljan pojacanjem ali cu biti nezadovoljan placenim iznosom jer je 35 miliona poprilicno masna suma za recimo nedokazanog igraca u velikom klubu iako se radi o super talentu i reprezentativcu Brazila.

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 25 jun 2015, 12:55

muamerc je napisao/la:Jos neprovjerena informacija, ali izgleda da smo kupili Daglasa Kostu za 35 miliona...
U slucaju da se ispostavi tacnim necu biti nezadovoljan pojacanjem ali cu biti nezadovoljan placenim iznosom jer je 35 miliona poprilicno masna suma za recimo nedokazanog igraca u velikom klubu iako se radi o super talentu i reprezentativcu Brazila.
To sto igra za Brazil mu je diglo cijenu za 10 miliona mimo njegove prave vrijednosti i mislim da je otprilike to ta cijena.

Omerbavarac
Kontakt:

Post Postao/la Omerbavarac » 25 jun 2015, 13:09

Pa dobro, s obzirom da je trziste otislo dovraga onda i ne cude astronomske odstete.

Jesam li ja jedino koji bi volio vidjeti Ramosa u Bayernu ali iskljucivo na poziciji beka? :mrgreen:

phily
Kontakt:

Post Postao/la phily » 25 jun 2015, 13:15

i sta bi sa transferom Darmiana, zar to nije bio haman gotova stvar ??
FK Željezničar
FC Bayern Munchen
Philadelphia 76ers--->#TrustTheProcess
DARIO ŠARIĆ----->ROY-- 2016/17

#CarloOut

Zaključano

Natrag na “FC Bayern München”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.