Maltezani su tako postavili ekipu na terenu da je bilo neobicno igrati za nas na taj nacin. Njihova odbrana je bila izuzetno visoko, a istureno su bili malo iza centra. Sva njihova koncentracija svela se na tridesetak metara prostora cijelog terena. I tako se vidjelo da oni nisu ekipa koja je kvalitetom i takticki mogla igrati na ovu varijantu. Medjutim mi nismo odgovorili tom prilicno agresivnom pristupu, koji bi trebao da ima mnogo rupa za ekipe koje znaju ili hoce to da iskoriste.
Umjesto da smo na ivici ofsajda, i da je neki nas brz igrac ulijetao stalno u prazan prostor, gdje lopte dajes u for, a ne igracu u noge, uglavnom se desavalo da se Bajic vraca po lopte na centar, a krila nisu probijala njihove linije, pa se tako sve umrtvilo na sredini terena. Bili smo daleko od gola i nismo poduzimali nista posebno da se napravi neka izrazajnija sansa da bi se ugrozio njihov gol, pa nam je ostalo da ponekad pokusamo sa distance nekim sutem. Eto, jedna takva je i upalila, sto je bilo dovoljno za pobjedu, ali ne i za neki jak utisak cijele utakmice.
Ne stojimo mi lose na terenu generalno gledajuci, igra ima smisla i lopta ima puno dodira, samo sto ovakva igra zahtjeva mnogo vise trcanja da bi to izgledalo onako kako treba i da bude lijepo za oko. Kada igraci ne trce dovoljno, onda se dobije slika umrtvljene igre, bez nekog zanosa u ljepoti i dobijes utisak da igraci igraju bez emocije, cisto da prodje utakmica.Desilo nam se to u ovoj utakmici, a ni ona prva u gostima nije bila nesto razlicita, osim onih brzih golova koje smo srecom dali. Nadam se da je to sve zbog protivnika, jer mi imamo sliku prosle sezone i prave borbenosti kod igraca koja nam se dopala. U ovom dvomecu, posjed je bio dobar, i realno je da je to tako bilo, ali izostala je trka i borbenost. Da bi slika bila prava i da bi bili zadovoljni Odovic mora uspjeti spojiti jedno i drugo. Posjed lopte nema nekog smisla ako ne napravis situaciju da si opasan po gol protivnika. To dobijas naravno agresivnoscu i sa puno vise trke u svim pravcima.
Svakako cestitam nasem Zelji na prolazu u drugo pretkolo i drzacu se one recenice kako je Odovic spomenuo, da je ovo za nas bila prijateljska utakmica. Zapravo je sve licilo na to. Nadacu se da ce sa ozbiljnijim protivnikom i pristup nase ekipe doci do izrazaja, jer ovako nonsalantno protiv madjara ne smijemo ni pomisliti da udjemo u utakmicu. Pa vjerujem da su toga svi svjesni. Ovo je bio jedan susret gdje su navijaci ocekivali da vide kako stojimo na pocetku sezone, igraci su to nekako manje vise rutinski priveli, ali navijacima je zbog ovog dvomeca ostalo nekoliko upitnika o mogucnostima ove ekipe, jer ovo ne bi trebao biti takmicarski maksimum. Ne bi valjalo da je tako. No treba ocekivati podizanje forme i fizicke spreme kako pripreme odmicu, da bi za prvenstvo dozivjeli optimum. Prvenstvo je jako blizu pa je za ocekivati da taj optimum i krajnje mogucnosti ekipe bude vidljiv vec za desetak dana.
Broj navijaca je za mene bio sasvim ocekivan. Ni vise ni manje od ovoga nisam ocekivao iz hiljadu razloga. Nemam tu neke pretjerane iluzije na takve stvari, period takav, ljeto, ramazan, neatraktivan i vec rijesen protivnik, vec smo imali ovakvu navijacku rutinu za ovaj tip utakmice. Tako da mi je to u redu.
Idemo dalje, uz nadu da ce igraci u sljedecoj utakmici pokazati maksimalnu koncentraciju i borbenost, jer idemo na noge jakom protivniku.
http: //fkzeljeznicar.ba/ Najbolji portal za najbolji klub !